7. Каква е клиниката при атопичен дерматит?

Непрекъснатия сърбеж и суха кожа са основните симптоми. Сърбежът може да не се забележи в първите няколко седмици от живота, но родителите установяват белези от разчесване към 3 месец. При физикалния преглед се установяват ксероза (сухота), лихенификация и езематозни лезии. Последните променят локализацията и морфилогията си с възрастта:

  • кърмаческа и ранна детска възраст - новородените деца се раждат с ксероза или тя се развива в неонаталния период. Ксерозата често ангажира цялото тяло, като областта на пелените остава незасегната. При новородените лезиите се развиват в областта на гънките (кубитални и поплитеални). Имат еритемен и ексудативен характер. След няколко седмици лезиите се локализират по бузите, челото и екстензорната повърхност на долните крайници, където се наблюдават еритемни със залющване (екземни) плаки. Лезиите може да не са толкова ексудативни, както в следващата фаза и са налице ограничени крусти. Скалпът е сух и залющен.Областта на капиллициума често е ангажирана от сърбящ залющен дерматит, който трябва да се различава от себореен дерматит. Лихенификацията не е характерна за този период.
  • детска възраст - генерализирана ксероза. Екземни и ексудативни лезии. Често се наблюдава бледост на лицето с еритем и залющване около очите. Най- често са засегнати флексорните гънки- кубитлни и поплитеални. Екскориациите и крустите са чест симптом.
  • възрастни - лезиите стават по- дифузни върху еритемна основа. Често се засяга лицето. Изразена е сухотата на кожата и лихенификация. Типичен е кафеникав пръстен около шията, който не винаги е налице.