4. Какво е лечението на атопичния дерматит?

Терапията включва комплекс от мерки, отнасящи се до режим, диета, хигиенни грижи и битови навици за спокоен сън и фотопротекция.

Заболяването се лекува амбулаторно, но в стадиите на екзацербация може да се наложи стационарно лечение.

Овлажняване на кожата:

  • чести бани с олио (1 лъжица олио, добавено към водата за къпане) за 5- 10 минути. Тялото се оставя мокро след банята. Олиото то емулсията не позволява изпаряването на водата в околната среда.
  • пациентите се съветват да нанасят емолиент, напр. вазелин върху цялото тяло, докато е мокро, за да се предотврати изпаряването на водата и, за да се абсорбира през роговия слой.
  • локални кортикостероиди – предпочита се използване на унгвенти при суха и лихенифицирана кожа. Пациентите с AD могат да развият контактна алергия към компонентите на локалните средства. Алергия към хидрокортизон също е налице и честотата k нараства. По- често се наблюдава алергия към консервантите на кремовете, което не е характерно за унгвентите.Началната терапия включва хидрокортизон 1% 3пъти дневно за лезиите на лицето и гънките. Средно потентните кортикостероиди (triamcinolon или betamethasone valeriate) се прилагат 3 пъти дневно върху лезии по тялото, докато се постигне ефект.
  • UV облъчване - UV-A, UV-B или комбинация от двете; псорален плюс UV-A (PUVA) могат да бъдат от полза.
  • антихистамини – използват се за облекчаване на сърбежа, но не са ефективни без друго лечение.
  • антибиотици – използват се за лечение на суперпонирана стафилококова инфекция. Използват се cloxacillin или cephalexin. При резистетни щамове могат да се използват penicillin и clindamycin в комбинация. Лабораторното изолиране на S. Aureus не говори за клинична инфекция, тъй като стафилококовите микроорганизми обкновено колонизират кожата на пациентите с AD.
  • други средства - thymopentin, interferon gamma, glandol, китайски билки имат малко значение в практиката.

Tacrolimus(локален FK506) е имуномодулатор, разрешен в Япония и САЩ. Проучванията показват отлични резултати в сравнение с плацебо и хидрокортизон 1%. Резорбцията е ниска и не се наблюдават странични ефекти като атрофия на кожата. Понякога се наблюдава парене след апликация, което може да се намали при прилагане на медикамента само върху суха кожа. Този ефект обикновено отшумява след 2- 3 дни.

При пациенти с тежко протичане на заболяването и при възрастни може да се използват methotrexateи cyclosporine.Cyclosporine е по- ефективен, но след спирането му бързо настъпват рецидиви. Необходим е мониторинг на бъбречната функция и хипертония.

Диета – избягват се храни, които провокират остри алергични реакции (уртикария, анафилаксия). Най- често алергични реакции предизвикват фъстъци, яйца, морски храни, соя, мляко и шоколад.