12. Кои са най-честите тумори на костите?

Някои от на-честите доброкачествени тумори на костите са: остеохондром, енхондром, еднокамерна (проста) костна киста и т.н.

Остеохондромът се нарича още екзостоза. Състои се от костна част и възсядаща я хрущялна " шапчица". Расте като "кука: . която се извива в посока, обратна на тази. която се намира ставата. Може да засегне хора от всички възрасти. Обикновено се развива в дългите кости около големите стави (най-често от двете страни на коляното, съответно на долния край на бедрената кост и горната част на големия пищял; горната част на раменната кост). Може да нараства по-бавно или по-бързо. Обикновено се открива като твърда безболезнена подутина в близост до ставата, като не повлиява движенията и. Има характерен образ на рентгенова снимка и диагнозата се поставя лесно. Само в 1% от случаите екзостозите се наблюдават едновременно на много места по костите. Това състояние е наследствено и крие (макар и много малък) риск от превръщане в злокачествен тумор.

Еднокамерната костна киста се открива най-често в горната част на раменната и бедрената кост. Обикновено не предизвиква оплаквания. Ако е достатъчно голяма може да причини счупване на костта при сравнително лека травма. Това обикновено става повод за откриването и. При счупването кухината на кистата може да се напълни с кръв и тя да зарастне. Обикновено се предприема лечение.

Енхондромът е обикновено единичен, хрущялен тумор, който се разполага в канала на тръбестите кости, най-често тези на ръката и ходилото. Среща се най-често в третото десетилетие еднакво при мъже и жени. Обикновено повод за откриването му е счупване на костта. В по-малко от 1 % от случаите може да се превърне в злокачествен. Множествените енхондроми (ненаследствено заболяване, известно като болест на Олиер) се наблюдават по-често у мъже и при тях рискът за израждане в злокачествен тумор е 30 %.