1. Как се поставя диагнозата?

Лекарят ви ще може да определи болката в гърдите като циклична или нециклична чрез вземането на подробна анамнеза /разпит/. След извършването на прегледа могат да бъдат намерени различни причини за нециклична масталгия. Двете компоненти на визитата придоктора – разпит и преглед – ще определят нуждата от лечение и най – подходящия му вариант. Въпросите, които лекарят ще ви зададе, за да разбере дали се касае за циклична или нециклична масталгия се отнасят да възраст, локализация на болката, характер на балката и има ли връзка с менструалния цикъл.

Вие трябва да информирате вашия лекар ако сте приемали хормони или контрацептиви, за предишни проблеми с гърдите, операции на гърдата или роднини с рак на гърдата.

Важно е също да съобщите на лекаря, ако имате и други оплаквания, свързани с гърдата, като секреция от зърното или уплътнение, което опипвате.

Диагнозата на мастита и абсцеса обикновено може да бъде поставена само на базата на клиничен преглед. В случаите когато не е ясно дали уплътнението се дължи на абсцес или на тумор, следва да се направи мамоехография. Мамоехографията ще разграничи мастит от абсцес, както и ще помогне в диагнозата на абсцес разположен дълбоко в млечната жлеза. Ако се открие абсцес се извършва аспирация или хирургичен дренаж и се назначават антибиотици.

Могат да бъдат взети култури от кърмата или от аспирираната течност от абсцеса, за да се определи бактериалния причинител на инфекцията. Тази информация помага на лекаря да прецени кой антибиотик ще е най–подходящ за лечението.

Некърмещите жени с мастит или тези при които лечението е без ефект, следва да направят мамагрофия или ексцизионна биопсия. Това са предпазни мерки, защото макар и рядко ракът може да имитира симптоми на мастит.

2. Какви изследвания мога да предприема?

Ако откриете формация или уплътнение в гърдата трябва да направите консултация с вашият лекар, който ще направи преглед на гърдата за неравности, хлътвания, уплътнения, възпалени или болезнени участъци или за промени в секрецията на зърното. Всички участъци на гърдата и мишничната ямка ще бъдат палпирани и изследвани.

Ако по време на прегледа лекарят ви открие уплътнение, вероятно ще ви назначи повторен преглед след 2 – 3 седмици. Ако и тогава уплътнението се опипва, тогава лекарят може да назначи други изследвания. Най – доброто време за изследване е 7 – 9 ден след менструацията.

Ако клиничният преглед при лекаря е нормален и не се открива маса или уплътнение, лабораторни и образни изследвания обикновена не са необходими при жени под 35 годишна възраст. Жените над 35 години трябва да направят мамография, ако такава нямат през последните 12 месеца. Мамографията е рентгеново изследване за промени в жлезата. Те се представят като промени в структурата или като калцификати.

Мамограмите могат да изобразят абнормалитети, които вие или лекарят не можете да доловите по време на клиничния преглед. Това е най–добрия метод за скрининг на рак на гърдата.

Изследването е по–чувствително при жени над 30 години. Мамограмите откриват 85% от карциномите на гърдата като 15% могат да бъдат пропуснати. Ето защо ако се опипва съмнително уплътнени, а мамограмата е нормална и лекарят не може точно да определи лезията като доброкачествена или злокачествена, той може да назначи допълнително мамоехография или тънкоиглина аспирационна биопсия. Алтернатива на тези изследвания е повтарянето на мамографияна след 6 – 12 месеца.

Мамоехография - при откриване на уплътнение мамографията спомага за различаване на кисти от плътни формации в гърдата. Това разграничаване е важно тъй като обикновено кистите не налагат лечение, но плътните формации трябва да бъдат биопсирани , за да се отхвърли рак. При биопсия на гърдата се изрязва малко парче тъкан и се изследва хистологично под микроскоп за наличието на рак.

Тънкоиглена аспирационна биопсия - когато се открия кистична формация, течното съдържимо може да бъде евакуирано чрез аспирация с игла и спринцовка. Изследването на течността и повтарянето на прегледа насочват за извършването или не на други изследвания.

Ексцизионна биопсия - в редица случаи хирургът предпочита да отстрани цялата формация и да я изпрати в лабораторията за анализ.В тези случаи вие имате предимството, че хирургът премахва изцяло уплътнението.

Ако имате фамилна история за рак на гърдата вероятно лекарят ще назначи генетични изследвания, за да се установи дали се унаследили гени, определящи по–висок риск за рак на гърдата.

3. Кога да се потърсите лекарска консултация и помощ?

Обадете са на вашия лекар веднага щом опипате съмнително уплътнение. Следва да се консултирате с вашият лекар ако откривате някаква необичайна разлика между сегашното и предишното състояние на гърдата, което сте установявали при ежемесечното си самонаблюдение.

Уплътненията на гърдата най–добре се изследват една седмица след края на менструалния цикъл. Фиброкистичните промени в гърдата обикновено са подвижни, непостоянни, като могат да бъдат намерени няколко уплътнения. Ракът обикновено е плътен, твърд и слабо или неподвижен спрямо околните тъкани.

Потърсете вашият лекар ако имате следните оплаквания:

 • необичайна секреция от зърното
 • болките в гърдите са силни и ви пречат на нормални движения през деня
 • имате продължителна необяснима болка
 • зачервяване
 • оток
 • болка, особено повреме на кърмене
 • болезненото уплътнение не изчезва след кърменето
 • промени в кожата
 • някой от тези симптоми с или без температура

Ако сте кърмачка и развивате някои от тези симптоми трябва веднага да потърсите лекар, за се започне навреме лечението.

4. Кои са най-честите причини за промяна на кожата?

Инфекция на гърдата (мастит) - гърдата е съставена от стотици малки, прозвеждащи мляко сакчета, наречени алвеоли, които са групирани подобно на гроздове в гърдата. Когато кърменето започне, кърмата се произвежда в алвеолите и се секретира/отделя в каналите, които се изпразват през зърното.

Маститът е инфекция на тъкантта на гърдата, която настъпва най – често в хода на кърменето. Тя може да се развие, когато бактерии (най–често от устата на бебето). проникнат в каналите през малки наранявания или охлузвания на зърното

Всяка инфекция на гърдата може да причини болка, зачервяване, затопляне на гърдата заедно с други симптоми като:

 • дискомфорт и оток
 • болки в гърба и тялото
 • лесна уморяемост
 • увеличаване на гърдата
 • температура и изпотяване

Абсцес - маститът се усложнява с абсцес. Доброкачесвени, неракови маси като абсцеса най– често са болезнени и подвижни спрямо надлежаща кожа. Отграничени са ясно и с равни ръбове. Признаците и симптомите на тази по–сериозна от мастита инфекция са следните:

 • болезнена формация, която не намалява след нахранване на детето (ако абсцеса е дълбоко в гърдата може и да не го опипвате)
 • гноевидна секреция от зърното
 • температура и неподобряване на симптомите до 48 – 72 час от началото на лечението на мастита.

Фиброкистични промени - най–често са доброкачествено и безобидно (незастрашават здравето или живота) състояние на гърдата. Промените могат да настъпят в едната или двете гърди, най–често в горните или други участъци. Вие може да чувствате известно уплътняване на гърдите. Някои уплътнения, наричани фиброаденома, се наблюдават по време на репродуктивния период. Те се опипват като неравности и са подвижни. Често се съчетават с фиброкистични промени.

Кисти - представляват изпълнени с течност формации. Те могат да бъдат болезнени и да увеличават размерите си, особено преди менструалния цикъл.

Рак на гърдата - обикновено се наблюдава при пациенти с определени рискови фактори като възраст, гени, хормони. Около 75% от карциномите се наблюдават при жени над 50 годишна възраст, 23% при жени 30 – 50 години и 2% при жени под 30 годишна възраст.

Смята се, че наследствеността играе роля, ако вашата майка или сестра (до първа степен на родниниски връзки) имат диагностициран карцином на гърдата преди менопаузата. Вие имате 2 –3 пъти по–висок риск от останалата популация.

Хормоналните фактори също могат да бъдат рисков фактор. Ако сте имали следните състояния, вие вероятно имате повишен риск за рак на гърдата (вероятно поради продължителната въздействие на хормонът, наречен естроген):

 • ранно настъпване на менархе (първа менструация)
 • късно настъпване на менопаузата
 • нямате деца или първо раждане след 30 годишна възраст

Ракът не може да бъде обяснен само с една от различните теории, като експозиция на вируси, химикали, радиация, неправилно хранене, гени (BRCA – 1).

5. Кои са най-честите симптоми, за които трябва да следим?

Уплътненията в гърдата обикновено се откриват неочаквано и при рутинно самоизследване и опипване на гърдите. Въпреки че е доста обезпокояващо трябва да се знае, че повечето формации не са рак, но представляват промяна в тъканите на гърдата. Щом гърдите се развиват, в тях неизменно настъпват промени. Тези промени са предизвикани и повлияни от хормоналните вариации.

Болката в гърдата е най–честият проблем при млади момичета, които вече имат месечен цикъл и полови контакти. Що се отнася до болката, тя рядко е единствен симптом при рак на гърдата. Повечето карциноми на гърдата се представят с уплътнение или формация.

Циклични болки в гърдата /циклична масталгия/ - около две трети от жените с болки в гърдите имат проблем, наречен масталгия. Тази болка типично се появява преди менструалния цикъл и обикновено е свързан с началото на периода. Поради връзката й с менструалния цикъл се смята, че е предизвикана от хормоналните промени. Този тип болка в гърдите се наблюдава нормално при млади момичета и жени, но и при жени в менопауза, които приемат заместителна хормонална терапия.

При жени на средна възраст най–често е свързана с фиброкистични промени. Може да се наблюдава в двете гърди, при което едната може да е по–болезнена от другата, често е съпроводена с появата на уплътнения. При фиброкистичните промени болката се появява около една седмица преди цикъла и обикновено постепенно изчезва със свършването на цикъла.

Жените описват болката като тъпа, разпъваща, постоянна и може да се разпространява към рамото или към ръката. Силата и степента на болката е различна - от лека да тежка и се влияе от тесни дрехи, позиция по време на сън или притискане.

Нециклични болки в гърдите /нециклична масталгия/ - болка в гърдите, която не е свързана с менструалния цикъл. Тя се среща по–рядко от цикличната масталгия. Обикновено се наблюдава при жени над 40 годишна възраст. Понякога е свързана с опипването на фиброзна маса /наричана фиброаденома/ или с киста, но при всички случаи трябвада бъдат отхвърлени други по–сериозни причини.

Нецикличната болка е най–често едностранна. Може да бъде постоянна или с периоди на изчезване и появяване. Описва се като остра, изгаряща болка в непосредствена близост с ареолата и зърното. Болки в гърдите или повишена чувствителност могат да се наблюдават и при момчета тийнейджъри. Това състояние, наричано гинекомастия, е нормален етап от развитието им.

Секреция от зърното - може да се дължи на инфекция, на рак или на много малки тумори в частта от мозъка, наречена хипофиза. В случаите на инфекция секрецията обикновено е кафеникава или зеленикава. Цветът и характера на секрецията не могат да бъдат използвани за доказване или отхвърляне на рак на гърдата. Вашият личен лекар или специалист трябва да ви изследват допълнително.

Промяна в кожата - при рак се наблюдава фиброза на подлежащите структури на гърдата (малки лигаменти) предизвикващо придръпване, което може да доведе до хлътване на кожата или изкривяване на зърното. Ракът може да блокира дренажа на гърдата (лимфния оток) и кожата да добие вид на портокалова кора. Погледнете на тези симптоми сериозно и посетете личния си лекар, мамолог или хирург.

6. За кои промени в гърдата трябва да следим?

Промените в гърдата са чести. Някои от тези промени по правило настъпват в хода на менструалния цикъл, по време на бремеността, с напредването на възрастта. Повечето от формациите не са рак на гърдата.

Вашата гърда е съставена от няколко жлези и канали, които стигат до зърното и околната по–тъмно оцветена зона, наречена ареола. Събиращите кърма канали се простират от зърното навътре към подлежащата тъкан подобно на спици на колело. Под ареолата са лактиферните канали. Те се напълват с кърма по време на лактационния период след раждането.

Когато момичето навлезе в пубертета, промяната в хормоните предизвикват нарастване на каналите и натрупване на мастна тъкан, което води до нарастване на гърдата.

Жлезите, които продуцират кърма /мамарни жлези/ и са свързани с повърхността на гърдата чрез млечните канали, могат да нарастнат и да достигнат до мишничната ямка (аксила). В гърдите няма мускули, но под гърдите се намират мускули, които покриват ребрата.Тези нормални структури в гърдата понякога могат да образуват формации. Някои малки формации могат да са доста забележими при жени, които са слаби или имат малки гърди.

7. Кои са причините за болка и повишена чувствителност в гърдите?

Съществуват редица причини за болка и повишена чувствителност в едната или двете гърди. Най–често болката е причинена от безобидни състояния като пубертет или бременност. Може също да бъде и повтарящ се проблем при жени с циклична болка, свързана с менструационния цикъл.

Доколкото ракът на гърдата е най–важният проблем при жените, то той рядко е свързан само с изолирана болка в гърдата. Някои от причините за болки в едната ли двете гърди са следните:

 • фиброкистична болест
 • пременструален синдром, циклична масталгия
 • нормални хормонални промени
 • навлизане в пубертета или менопаузата
 • бременност
 • кърмене
 • естрогенова терапия
 • болки в гръдния кош / костохондрит/
 • нараняване на гърдата / травма, след операция/
 • херпес зостер / болката е в едната гърда, съпроводена с локално зачервяване/
 • прием на определени лекарства като digoxin / lanoxin, methyldopa / aldomet, spironolacton/aldacton, oxymetholone/anadrol, chlorpromazine/thorazine
 • инфекция на гърдата / абсцес, мастит/