6. За кои промени в гърдата трябва да следим?

Промените в гърдата са чести. Някои от тези промени по правило настъпват в хода на менструалния цикъл, по време на бремеността, с напредването на възрастта. Повечето от формациите не са рак на гърдата.

Вашата гърда е съставена от няколко жлези и канали, които стигат до зърното и околната по–тъмно оцветена зона, наречена ареола. Събиращите кърма канали се простират от зърното навътре към подлежащата тъкан подобно на спици на колело. Под ареолата са лактиферните канали. Те се напълват с кърма по време на лактационния период след раждането.

Когато момичето навлезе в пубертета, промяната в хормоните предизвикват нарастване на каналите и натрупване на мастна тъкан, което води до нарастване на гърдата.

Жлезите, които продуцират кърма /мамарни жлези/ и са свързани с повърхността на гърдата чрез млечните канали, могат да нарастнат и да достигнат до мишничната ямка (аксила). В гърдите няма мускули, но под гърдите се намират мускули, които покриват ребрата.Тези нормални структури в гърдата понякога могат да образуват формации. Някои малки формации могат да са доста забележими при жени, които са слаби или имат малки гърди.