5. Кои са най-честите симптоми, за които трябва да следим?

Уплътненията в гърдата обикновено се откриват неочаквано и при рутинно самоизследване и опипване на гърдите. Въпреки че е доста обезпокояващо трябва да се знае, че повечето формации не са рак, но представляват промяна в тъканите на гърдата. Щом гърдите се развиват, в тях неизменно настъпват промени. Тези промени са предизвикани и повлияни от хормоналните вариации.

Болката в гърдата е най–честият проблем при млади момичета, които вече имат месечен цикъл и полови контакти. Що се отнася до болката, тя рядко е единствен симптом при рак на гърдата. Повечето карциноми на гърдата се представят с уплътнение или формация.

Циклични болки в гърдата /циклична масталгия/ - около две трети от жените с болки в гърдите имат проблем, наречен масталгия. Тази болка типично се появява преди менструалния цикъл и обикновено е свързан с началото на периода. Поради връзката й с менструалния цикъл се смята, че е предизвикана от хормоналните промени. Този тип болка в гърдите се наблюдава нормално при млади момичета и жени, но и при жени в менопауза, които приемат заместителна хормонална терапия.

При жени на средна възраст най–често е свързана с фиброкистични промени. Може да се наблюдава в двете гърди, при което едната може да е по–болезнена от другата, често е съпроводена с появата на уплътнения. При фиброкистичните промени болката се появява около една седмица преди цикъла и обикновено постепенно изчезва със свършването на цикъла.

Жените описват болката като тъпа, разпъваща, постоянна и може да се разпространява към рамото или към ръката. Силата и степента на болката е различна - от лека да тежка и се влияе от тесни дрехи, позиция по време на сън или притискане.

Нециклични болки в гърдите /нециклична масталгия/ - болка в гърдите, която не е свързана с менструалния цикъл. Тя се среща по–рядко от цикличната масталгия. Обикновено се наблюдава при жени над 40 годишна възраст. Понякога е свързана с опипването на фиброзна маса /наричана фиброаденома/ или с киста, но при всички случаи трябвада бъдат отхвърлени други по–сериозни причини.

Нецикличната болка е най–често едностранна. Може да бъде постоянна или с периоди на изчезване и появяване. Описва се като остра, изгаряща болка в непосредствена близост с ареолата и зърното. Болки в гърдите или повишена чувствителност могат да се наблюдават и при момчета тийнейджъри. Това състояние, наричано гинекомастия, е нормален етап от развитието им.

Секреция от зърното - може да се дължи на инфекция, на рак или на много малки тумори в частта от мозъка, наречена хипофиза. В случаите на инфекция секрецията обикновено е кафеникава или зеленикава. Цветът и характера на секрецията не могат да бъдат използвани за доказване или отхвърляне на рак на гърдата. Вашият личен лекар или специалист трябва да ви изследват допълнително.

Промяна в кожата - при рак се наблюдава фиброза на подлежащите структури на гърдата (малки лигаменти) предизвикващо придръпване, което може да доведе до хлътване на кожата или изкривяване на зърното. Ракът може да блокира дренажа на гърдата (лимфния оток) и кожата да добие вид на портокалова кора. Погледнете на тези симптоми сериозно и посетете личния си лекар, мамолог или хирург.