4. Кои са най-честите причини за промяна на кожата?

Инфекция на гърдата (мастит) - гърдата е съставена от стотици малки, прозвеждащи мляко сакчета, наречени алвеоли, които са групирани подобно на гроздове в гърдата. Когато кърменето започне, кърмата се произвежда в алвеолите и се секретира/отделя в каналите, които се изпразват през зърното.

Маститът е инфекция на тъкантта на гърдата, която настъпва най – често в хода на кърменето. Тя може да се развие, когато бактерии (най–често от устата на бебето). проникнат в каналите през малки наранявания или охлузвания на зърното

Всяка инфекция на гърдата може да причини болка, зачервяване, затопляне на гърдата заедно с други симптоми като:

 • дискомфорт и оток
 • болки в гърба и тялото
 • лесна уморяемост
 • увеличаване на гърдата
 • температура и изпотяване

Абсцес - маститът се усложнява с абсцес. Доброкачесвени, неракови маси като абсцеса най– често са болезнени и подвижни спрямо надлежаща кожа. Отграничени са ясно и с равни ръбове. Признаците и симптомите на тази по–сериозна от мастита инфекция са следните:

 • болезнена формация, която не намалява след нахранване на детето (ако абсцеса е дълбоко в гърдата може и да не го опипвате)
 • гноевидна секреция от зърното
 • температура и неподобряване на симптомите до 48 – 72 час от началото на лечението на мастита.

Фиброкистични промени - най–често са доброкачествено и безобидно (незастрашават здравето или живота) състояние на гърдата. Промените могат да настъпят в едната или двете гърди, най–често в горните или други участъци. Вие може да чувствате известно уплътняване на гърдите. Някои уплътнения, наричани фиброаденома, се наблюдават по време на репродуктивния период. Те се опипват като неравности и са подвижни. Често се съчетават с фиброкистични промени.

Кисти - представляват изпълнени с течност формации. Те могат да бъдат болезнени и да увеличават размерите си, особено преди менструалния цикъл.

Рак на гърдата - обикновено се наблюдава при пациенти с определени рискови фактори като възраст, гени, хормони. Около 75% от карциномите се наблюдават при жени над 50 годишна възраст, 23% при жени 30 – 50 години и 2% при жени под 30 годишна възраст.

Смята се, че наследствеността играе роля, ако вашата майка или сестра (до първа степен на родниниски връзки) имат диагностициран карцином на гърдата преди менопаузата. Вие имате 2 –3 пъти по–висок риск от останалата популация.

Хормоналните фактори също могат да бъдат рисков фактор. Ако сте имали следните състояния, вие вероятно имате повишен риск за рак на гърдата (вероятно поради продължителната въздействие на хормонът, наречен естроген):

 • ранно настъпване на менархе (първа менструация)
 • късно настъпване на менопаузата
 • нямате деца или първо раждане след 30 годишна възраст

Ракът не може да бъде обяснен само с една от различните теории, като експозиция на вируси, химикали, радиация, неправилно хранене, гени (BRCA – 1).