1. Как се поставя диагнозата?

Лекарят ви ще може да определи болката в гърдите като циклична или нециклична чрез вземането на подробна анамнеза /разпит/. След извършването на прегледа могат да бъдат намерени различни причини за нециклична масталгия. Двете компоненти на визитата придоктора – разпит и преглед – ще определят нуждата от лечение и най – подходящия му вариант. Въпросите, които лекарят ще ви зададе, за да разбере дали се касае за циклична или нециклична масталгия се отнасят да възраст, локализация на болката, характер на балката и има ли връзка с менструалния цикъл.

Вие трябва да информирате вашия лекар ако сте приемали хормони или контрацептиви, за предишни проблеми с гърдите, операции на гърдата или роднини с рак на гърдата.

Важно е също да съобщите на лекаря, ако имате и други оплаквания, свързани с гърдата, като секреция от зърното или уплътнение, което опипвате.

Диагнозата на мастита и абсцеса обикновено може да бъде поставена само на базата на клиничен преглед. В случаите когато не е ясно дали уплътнението се дължи на абсцес или на тумор, следва да се направи мамоехография. Мамоехографията ще разграничи мастит от абсцес, както и ще помогне в диагнозата на абсцес разположен дълбоко в млечната жлеза. Ако се открие абсцес се извършва аспирация или хирургичен дренаж и се назначават антибиотици.

Могат да бъдат взети култури от кърмата или от аспирираната течност от абсцеса, за да се определи бактериалния причинител на инфекцията. Тази информация помага на лекаря да прецени кой антибиотик ще е най–подходящ за лечението.

Некърмещите жени с мастит или тези при които лечението е без ефект, следва да направят мамагрофия или ексцизионна биопсия. Това са предпазни мерки, защото макар и рядко ракът може да имитира симптоми на мастит.