5. Кои са факторите, които могат да бъдат променени?

Наднормено тегло (затлъстяване) - затлъстяването се определя като тегло с 30% или повече над здравословното за ръста. Има много тясна връзка между него и високото кръвно налягане. Медицнските специалисти силно препоръчват хората със затлъстяване да отслабнат, така че теглото им да не преминава повече от 15 % от здравословното. Отговорният за Вас лекар може да Ви помогне да изчислите Вашите здравословни граници на теглото.

Чувствителност към натрия (солта) - някои хора имат висока чувствителност към натрия (солта) и тяхното кръвно налягане се повишава ако използват сол. Намаляването на приема на сол води до понижение на кръвното налягане. Бързата храна и полуфабрикатите съдържат особено високи концентрации натрий. Много медикаменти, като например обезболяващите, съдържат голямо количество натрий. Четете етикетите, за да разберете колко натрий се съдържа в хранителните продукти. Избягвайте тези с високо съдържание.

Употреба на алкохол - пиенето на повече от 1-2 чаши алкохол на ден увеличава риска от хипертония.

Хормонални противозачатъчни хапчета (орални контрацептиви):

Липса на физическа активност - заседналият начин на живот допринася за затлъстяването и високото кръвно налягане.

Медикаменти - някои медикаменти като амфетамини (стимуланти), хапчета за диети, някои противогрипни и антиалергични лекарства повишават кръвното налягане.

С увеличанатето на телесната маса кръвното налягане се увеличава.

  • при затлъстелите хора вероятността за развитие на хипертония е 2-6 пъти по-голяма в сравнение с хората, чието тегло е в норма
  • важна е не само степентта на затлъстяване, но и начинът, по които тялото акумулира излишните мазнини. Някои хора натрупват мастна тъкан в областта на корема (централен тип затлъстяване) докато други затлъстяват за сметка на бедрата и ханша (крушовидно затлъстяване). Централния тип затлъстяване носи по-големи здравни рискове в сравнение с крушовидния тип.