8. Какви са апаратните методи за поставяне на диагноза?

Ако Вашият лекуващ лекар се усъмни в проблем на жлъчните пътища, се назначават допълнителни изследвания за разкриване причината на заболяването. Най- често прилаганите изследвания са:

  • ехографско изследване на черния дроб, което може да докаже, че каналчетата над запушването са разширени
  • компютърна томография (КТ, скенер) магнитно резонансно изобразяване (ЯМР) на черния дроб
  • ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХП), изследване при което малка камера, монтирана на гъвкава тръба, се вкарва през устата, преминава през хранопровода и стомаха и достига до мястото където общия жлъчен канал се отваря в дванадесетопръстника (начална част на тънкото черво). В общия жлъчен канал може да се впръска контрастна материя, която се вижда на рентген. Начинът по който жлъчните пътища се изобразят на рентгена, може да даде голяма информация за проблема. Може да се вземе биопсия от чернодробна тъкан, които да се изследват под микроскоп за доказване на рак. По време на ЕРХП могат да се вземат мерки за отстраняване на наличното запушване.
  • магнитно резонансна холангиопанкреатография, изследване подобно на ендоскопското, описано по-горе, но ЯМР-образите могат да се получат без да се влиза с ендоскоп в стомаха. Недостатък на изследването е, че няма как да се вземе материал за микроскопско изследване (биопсия).
  • холангиография (рентгеново изследване на жлъчните пътища) - може да се извърши след като се инжектира оцветител в черния дроб. Това позволява на лекаря да проследи оттока на жлъчката, докато се дренира през черния дроб. По време на тази процедура може да се вземе тъкан за биопсия, а могат и да се отстранят различни запушвания и стеснения.
  • чернодробна иглена биопсия, взета с игла през кожата.Тъканта се изследва за доказване на възпаление или рак

Ако имате хронична форма на заболяване на жлъчните пътища, лекуващият ви лекар може да направи изследвания за промени в нивото на холестерола или за остеопороза. Тези две състояния са често срещани при хора с нарушения в дренажа на жлъчката, имащи по-голяма давност.