6. Каква е превенцията при тези заболявания?

Ако имате камъни в жлъчката, можете да предотвратите запушването на жлъчните пътища и тежките инфекции (асцендиращ холангит или холецистит) като се подложите на операция за премахване на жлъчния мехур. Това може да стане посредством малки разрези на коремната стена, в рамките на процедура наречена лапароскопска холецистектомия.

Ако сте с наднормено тегло или имате завишен холестерол, Вие сте изложени на голям риск от образуване на камъни. За да избегнете това усложнение се стремете към намаляване на теглото чрез диети и упражнения. Жени , които използват естрогенни контрацептиви за конртол на раждаемостта, или са на хормонозаместителна терапия също са изложени на по-висок риск за образуване на камъни, риск, който може да повлияе на решението им да приемат тези медикаменти.

Макар че холангиокарциномът е рядък, рисковете, свързани с неговото развитие са пушенето, диета с високо съдържание на въглехидрати и налични жлъчнокаменна болест - не пушете.

Някои паразитни инфекции (Clonorchis sinensis и Opisthorchis viverrini, известен още като Китайски чернодробен метил) могат да увеличат риска от инфектиране на жлъчните пътища и рак. Ако пътувате в Югоизточна Азия, яжте рибата само ако е добре обработена. Ако при пътуване в тези райони ядете недообработена риба, попитайте Вашия лекар за тестове за откриване на паразити в изпражненията, особено ако имате симптоми на загуба на тегло и диария.