2. Кога е необходима операцията?

Хиаталната херния е опасна с това, че може да се заклещи, и с това да се прекъсне храненето на част от стената на стомаха (или дебелото черво, ако то е въвлечено в нея). Ето защо се препоръчва операция, с която стомахът да се върне на мястото си.

Освен по конвенционалния, отворен способ операцията може и да се извърши по лапароскопски метод. При него се извършват пет или шест малки разреза (около 5-10 милиметра) на коремната стена. През тези разрези се вкарват лапароскопът и хирургическите инструменти. Хирургът се води от този лапароскоп, който е по същество камера, предаваща върху монитор образа на вътрекоремните органи и структури.

Основните предимства на лапароскопската техника се състоят в по, малките разрези, намаленият риск от инфекции, по-малката болезненост, минималните белези и значително по-бързото възстановяване.

Повечето пациенти могат да станат и да се раздвижат един ден след операцията, а ежедневната си активност възстановяват в рамките на седмица. За пълното възстановяване са необходими 2-3 седмици. Тежка физическа дейност както и повдигане на тежки предмети трябва да се избягва поне 3 месеца след операцията.