6. Какво предизвиква появата на дувертикули на дебелото черво?

Повечето дивертикули се появяват по хода на лявата (низходяща) част на дебелото черво, но могат да се почвят и на други места, с изклкючение на ректума (правото черво). Съществува хипотеза, че относително високите налягания, които се създават в червото по време на мускулните му контракции (перисталтичните вълни) изтласкват лигавицата през малките цепнатини, образувани от съдовете, преминаващи през мускулния слой, така че тя достига до външната серозна обвивка.

Мускулния слой в близост до дивертикулите на лявата част на дебелото черво най-често е задебелен, което може да се обясни с повишеното налягане вътре в червото. В резултат може да се образуват "редици" от такива изтлачвания на местата на навлизащите в стената артерии.

Все още не е съвсем ясно защо едната половина от хората се засяга а другата-не. Вероятно обяснението се състои в бедната на влакнини диета, свързвана с понякога умишленото премахване на този "баласт " от хранителните продукти. В резултат се получават малки по обем изпражнения, като неразтегленото черво успява да развие по-мощни контракции, съответно по-високо налягане. Каквато и да е причината , случайното откриване на дивертикулите чрез рентгеновоконтрастно изследване, фиброколоноскопия или по време на хирургическа операция, най-често няма особено значение.