5. Какво е главоболие при физическо и психическо натоварване?

  • главоболие след натоварване - генерализирана болка в главата с кратка продължителност (минути до 1 час) по време или след физическо натоварване (бягане, скачане или полов акт или пасивно натоварване - кихане, кашляне и дефекация). В 10% причината е органично заболяване (аневризма -разширение на кръвоносен съд, тумор или съдови малоформации). В 90% е свързано с мигрена или кластърно главоболие. Препоръчва се алтернативни форми на натоварване - да се избягват резки натоварвания. При нужда от лечение се обърнете към лекар специалист-невролог. Трябва да се определи точната причина.
  • главоболие при преумора на очите - обикновено болката е локализирана фронтално (в челната област), двустранно директно свързана с преумора на очите. Рядка причина за главоболие.Провокира се от некоригирано зрение, астигматизъм. Препоръчва се да се спазват "хигиенни" правила при четене и работа с компютър. Лечение - корекция на зрението.
  • главоболие от глад - болката започва непосредствено преди времето за хранене. Причинява се от мускулно напрежение, ниското ниво на кръвна захар и рибаунд-дилатация на кръвоносните съдове, твърде много сън или пропускане на някое хранене. Провокира се от упорита диета или пропускане на хранения. Препоръчва се редовен хранителен режим с храна съдържащата достатъчно белтъчни и комплексни въглехидрати.