1. Как да се предпазим от това увреждане?

Не усилвайте внезапно физическата си активност, загрявайте преди активни физически усилия в областта на ставата, носете протектори на лакътя.

2. Каква е прогнозата?

Прогнозата е много добра особено при по-леките степени на нвяхване на лакътя и правилно лечение. Възстановяването на функцията на лакътя според тежестта на увредата може да отнеме от 2-4 седмици до няколко месеца.

3. Какви мерки можем да предприемем при навяхване на лакътя?

Тази информация може да намерите ТУК.

4. Как се поставя диагнозата?

Тази информация може да намерите ТУК.

5. Какви са симптомите на навехнатия лакът?

Най-честите симптоми на навехнатия лакът са следните:

  • болка - настъпва рязко в момента на травмата и е най-силна над засегнатата връзка-външната или вътрешната страна на лакътя най-често
  • подуване
  • поява на нетипични движения в ставата, които нормално не съществуват или увеличаване отведнъж на обема на нормалните движения в лакътя (например възможност за движение на предмишницта навътре и навън в лакътя)
  • чувство за нестабилност или поддаване в ставата.

6. Какви травми причиняват навяхване на лакътя?

Най-често навяхването възниква при свръхразгъване (прекомерно разгъване) в лакътя или при директен удар върху ставата. Условия за това най-често са налице при спортове, свързани с хвърляне или при пътни произшествия).

Движение в ставата, надхвърлящо нормалния обем или рязко увеличаване на напрежението във връзката както и директния удар върху нея могат да разтегнат прекомерно или да скъсат засегнатата връзка. За лакътя особено важни са екстремното огъване на предмишницата навътре или навън от тялото при разгънат лакът.

7. Какво представлява навяхването на лакътя?

Навяхването е преразтягане или скъсване на една или повече от връзките на ставата (връзките са здрави ленти от съединителна тъкан, свързващи костите една с друга, които осигуряват стабилност и оптимална функция на ставата, включително възпрепятстват извършването на по-големи по обем от нормалните движения).

При навяхването връзките спират да функционират или не изпълняват добре функцията си. При това състояние освен наличието на болка и подуване костите може да загубят нормалното си взаимно разположение и в ставата може да се появят ненормални движения.

Повече информация за анатомия на: