6. Какви са най-честите симптоми при счупване на долния крайник?

Симптомите при счупване на кости в по-голямата си част са общи и се отнасят и за счупванията на долния крайник. Повече информация за тях можете да намерите ТУК.

  • При счупванията на бедрената шийка болката се усеща в слабинната гънка и се засилва при опит за сгъване или въртене навън на крака в тазобедрената става. Ако се осигури покой на крака болката отслабва и може да изчезне напълно (при слабоподвижни хора това може да е причина да се открие по-късно такова счупване). При счупванията на бедрената глава и шийка са обикновено налице следните оплаквания:счупеният крак изглежда скъсен, ходилото е завъртяно навън, пострадалият е неспособен да повдигне петата си при легнало положение (нарича се "симптом на закованата пета").
  • При счупванията около коляното (на долната част на бедрената кост, капачето и горната част на големия пищял) може да са налице белези на нестабилност на коляното:при поставяне на тежестта на тялото върху засегнатия крак подбедрицата може да се измести странно напред или настрани, придружени от чувство за "поддаване" на крака от страна на пострадалия.