1. Как да се предпазите от счупвания на долния крайник?

Доколкото повечето от счупванията на долния крайник възникват при инциденти, предпазването от тях не е лесно. Все пак някои от мерките, които могат да са от полза са следните:

  • предпазване от отслабване на костите и предпазване от падания. При възрастните хора и особено при жените в менопаузата остеопорозата е предразполагащ фактор за счупвания на бедрената глава и шийка, който може да бъде благоприятно повлиян.
  • препоръчително е възрастните хора да спазват режим с добра физическа активност и да консумират достатъчно количество калций (храните от млечен произход съдържат много калций :сирене, кашкавал, извара, кисело и прясно мляко). Всички възрастни хора (над 60 год. възраст) и особено жените в менопауза трябва да се изследват за наличието на остеопороза и евентуалната нужда от лечението и.
  • за предпазване от счупванията, възникващи в резултат на спортни травми, от полза може да бъде правилното загряване преди спортуване и използването на специални протекторни средства.
  • винаги поставяйте предпазния колан, когато пътувате в автомобил, използвайте специални седалки за децата, возещи се в колата и спазвайте правилата за движение по пътищата. Бъдете внимателни и като пешеходци.
  • не оставяйте малките деца без надзор от страна на възрастен.