3. Как се диагностицират травматичните увреждания на китката?

Най-напред лекарят ще Ви разпита подробно относно начина, по който сте паднали или сте си причинили травмата, както и редът на поява на оплакванията, тяхната тежест и т.н.

Информацията, която лекарят придобива от този "разпит", го насочва към евентуалния вид увреждане, което да търси. След това лекарят ще прегледа обстойно ръката от рамото до върха на пръстите за да определи наличието на други съпътстващи увреждания.

Преглеждайки наранената китка, лекарят ще определи чрез опипване мястото на най-силната болезненост, наличието на подуване, степента на ограничение на движенията в нея и т.н. За да прецени дали е налице увреждане на артериален кръвоносен съд или нерви лекарят ще изследва пулса на различни места на ръката, чувствителността и способността за движение на пръстите.

Ако прегледът дотук подсказва наличието на увреждане на китката, лекарят ще назначи рентгенови снимки на китката и предмишницата за да потвърдят или отхвърлят наличието на счупване или разместване на китката, както и вида и точното им място.