9. При какви травми най-често се получава изкълчването на тазобедрената става?

Изкълчването на тазобедрената става може да се случи във всяка възраст. Съществува вродено изкълчване на тазобедрената става, за което е отговорна не травма, а неправилна структура на ставната ямка на таза. Тук се разглежда само изкълчването, причинено в резултат на травма.

Изкълчването на тазобедрената става обикновено се наблюдава у възрастни, които падат от голяма височина или претърпяват катастрофа с мотоциклет или лек автомобил. При челен сблъсък в автомобилна катастрофа, често това увреждане се нарича "изкълчване на арматурното табло" - получава се когато в резултат на инерционните сили коляното се удря в арматурното табло на автомобила. Силата от удара на коляното в твърдата повърхност се предава назад по бедрото до тазобедрената става и измества бедрената глава от ставната ямка на ацетабулума в посока към гърба на тялото. При това изместване се разкъсват някои от стбилизиращите ставата структури, както и кръвоносни съдове, "хранещи" горната част на бедрената кост и най-вече главата.

Тъй като изкълчването на тазобедрената става най-често се получава при тежки, високоенергийни травми, до 50 % от пострадалите имат и счупване на бедрената кост (особено в горната и част) или на костите на таза (често в областта на ставната вдлъбнатина-"ацетабулума").