4. Как се поставя диагнозата "травматично изкълчване на тазобедрената става"?

Най-напред лекарят се осведомява за вида на произшествието или травмата от самия пострадал или придружител или съпровождащия го лекар от Бърза Медицинска Помощ. Тази информация помага на ортопеда да се ориентира за вида на увреждането. Важна е и давността на травмата (т. е колко време е изминало до пристигането в болницата). Оплакванията, за които пострадалия съобщава, също насочват към диагнозата.

След това лекарят внимателно оглежда и опипва пострадалия крак. като следи за промяна в цвета на кожата, подуване, деформация на областта на тазобедрената става, промяна в положението на крака (като винаги се сравнява със здравия крак) и т.н.

Ако болката позволява лекарят ще изследва обема на движенията в тазобедрената става. Ортопедът ще изследва чувствителността, температурата и активните (осъществени от самия пациент) движения в пострадалия крак. Напипването на пулсациите на основните артерии на крака дава информация за евентуалното им увреждане.

Ако прегледът дотук предполага увреждане на тазобедрената става лекарят назначава допълнителни изследвания, най-честите от които са:

  • рентгенография ("рентгенова снимка") - обикновено снимката дава информация за наличие и за вида на изкълчването (видът се определя от наличието на съпровождащо счупване на костите на ставната ямка, от посоката на изместване на бедрената глава и т.н. ).
  • компютърна томография (скенер, КАТ) - представлява по-сложно рентгеново изследване, което дава образи на срезове от травмираната зона. Използва се в по-сложни случаи, когато обикновената рентгенова снимка не дава достатъчно информация на лекаря.
  • магнитен резонанс (ЯМР) - вид образно изследване, неизползващо рентгенови лъчи, при което мощен магнит кара тъканите да излъчват сигнали, които се превръщат от компютър в образ на екран. Използва се рядко, когато проведените преглед и изследвания не дават необходимата за поставяне на диагнозата информация.

Тъй като често пострадалите могат да бъдат в тежко общо състояние, се провежда обстоен преглед на всички структури на тялото за да се оцени състоянието им.