9. Какви са най-честите симптоми при счупване на ходилото и пръстите на крака?

Оплакванията зависят в голяма степен от вида, мястото и тежестта на счупването. Някои от най-честите симптоми на счупванията на костите на ходилото и пръстите на крака са:

  • болка - обикновено болката е много силна и се появява внезапно в момента на травмата. При опит за ходене, заставане на нараненото ходило или раздвижване на пръстите и ходилото обикновено болката се засилва. Най-често болката е толкова силна, че не Ви позволява да ходите. При счупване на пръстите (особено ако не засяга палеца) често ходенето е болезнено, но възможно. Обувките може да Ви се сторят тесни и причиняващи болка.
  • подуване - поради по-големия приток на кръв и тъканни течности към мястото на увреждането, в областта на счупването се развива масивен оток, който причинява подуване. Мястото е затоплено.
  • промяна на цвета на кожата над мястото на предполагаемото счупване - обикновено се наблюдава червеникаво-виолетово оцветяване на кожата, поради изливането на кръв в тъканите. Кожата в мястото на увреждането може да е охлузена и кръвонаседната (при директен удар върху ходилото или пръстите).
  • под нокътя на счупения пръст често се събира известно количество кръв, което оцветява нокътя в синьо-виолетово.
  • невъзможност за осъществяване на нормалните движения в ходилото и пръстите - движенията са невъзможни или са силно ограничени и, разбира се, болезнени. В някои случаи може да се появи нетипично движение на мястото, където контактуват счупените фрагменти на дадена кост.
  • деформация на областта или промяна на контура и - това е най-забележимо при пръстите, които могат да бъдат усукани или огънати в странно положение. В някои случаи в различни части на ходилото и пръстите може да се наблюдава и опипа рязко и твърдо изпъкване, хлътване или друга промяна в контура.
  • кожна рана - при откритите счупвания по повърността на ходилото или пръстите (може да бъде порезна рана отвън или кожата да бъде разкъсана от костта отвътре навън), вижда се (или от нея стърчи) кост.
  • промяна в чувствителността и температурата на засегнатото ходило и пръсти - при увреждане на нерв или артериален кръвоносен съд (който носи към тъканите жизненоважните за тях кислород и хранителни вещества) може да е налице изтръпване, скованост на ходилото и пръстите, пълна загуба на чувтвителност, неспособност за осъществяване на определени движения в пръстите и ходилото (увреждане на моторни клончета на нервите), както и изстиване на ходилото и пръстите (увреждане на артерия).