8. Какво да предприемем при такава травма?

По-важните мерки, при съмнение за счупване на ходилото или пръстите на крака са следните:

  • покой на ходилото и пръстите - не правете опити да застанете на травмирания крак или да ходите, както и да движите ходилото или пръстите.
  • обездвижване - пострадалата част трябва да се обездвижи в положението, в което се намира, без опити за наместване, независимо дали има очевидна деформация или не. В случай на травмирано ходило, то може да се шинира с подръчни материали (възглавница, която се обвързва или облепя около глезена и ходилото). Трябва да се избягва прекомерно стягане за да не се прекъсне притока на кръв към ходилото. В случай на счупен пръст препоръчително е да се постави нещо меко (марля, памук, парче плат, кърпичка) между увредения и съседния му здрав пръст, след което счупеният пръст се привъзва умерено стегнато към съседния на него здрав пръст.
  • повдигане - за да се намали притока на кръв, отока и подуването се препоръчва пострадалото ходило да се постави по-високо от останалата част от тялото.
  • прилагане на лед - намалява отока и до известна степен болката. В никакъв случай не прилагайте топло - това би увеличило отока. Прилагайте леда увит в хавлия или носна кърпа (не трябва да има директен контакт между леда и кожата) за 10 -15 мин на всеки час.
  • обезболяване - може да вземете лекарство - Аналгин (ако нямате непоносимост към него) или други, продаващи се без рецепта обезболяващи лекарства (най често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства).
  • почистете кожната рана (ако е налице открито счупване) - с чиста вода или ако имате под ръка алкохол, риванол или някакво антисептично средство (такова задължително има в автомобилните "аптечки"), след което покрийте с чиста кърпа, марля или парче плат и незабавно потърсете болнична помощ.