4. Какви са образните средства за изследване?

В голяма част от случаите, ако информацията от прегледа предполага счупване на костите на ходилото или пръсти на крак, лекарят ще назначи извършването на рентгеново изследване - рентгенови снимки. Те се извършват в няколко различни положения на ходилото и пръстите (проекции).

Обикновено рентгеновите снимки дават достоверна информация за наличието или отсъствието на счупване. В някои случаи, когато лечението на счупване и навяхване в същата област е едно и също, не се налага извършването на рентгеново изследване.

В редки случаи, когато информацията от прегледа и рентгеновите снимки не дават достатъчно информация за поставяне на диагноза, могат да се приложат някои допълнителни изследвания, които са скъпи и не навсякъде осъществими (костна сцинтиграфия, компютърна томография, магнитен резонанс, ултразвуково изследване и др.). Компютърната томография (скенер) е вид рентгеново изследване, което дава образи под формата на срезове на изследваната част. Магнитният резонанс е нерентгеново изследване, при което мощен магнит кара тъканите да излъчват сигнал, който се превръща в образ с помощта на компютър.