5. Как се открива ракът на гърдата?

Колкото по-рано се открие ракът на гърдата, толкова шансовете за успешно лечение са по-добри. Ето основните и много достъпни методи за ранна диагностика:

Клинично изследване на гърдите - представлява преглед на гърдите извършен от медицински специалист. Изследващият първо оглежда за изменения във формата и размера. Лекарят внимателно обследва гърдите за наличие на бучки. Областта под мишниците също следва да бъде прегледана. Този преглед е една чудесна възможност да се научите да самоизследвате гърдите си сами, ако все още не знаете как.

Жените на възраст между 20 и 30 г, трябва да провеждат клинично изследване на гърдите (КИГ) при медицински специалист, препоръчително на всеки 3 години. След 40 г., такова изследване се препоръчва всяка една година.

Внимание по отношение на гърдите и самоизследване - добър метод, особено при по-млади жени. Преди да се самоизследвате е добре да се консултирате с медицински професионалист, дали извършвате прегледа правилно. С този метод, откривате нормалния усет за вашите гърди и така по-лесно бихте разпознали признаците за промяна.

Мамография - мамографията е рентгеново изследване на гръдния кош. Този метод се използва обикновено за откриване на заболяване у жени, които нямат конкретни оплаквания или имат някои от изброените по-горе симптоми.

По време на мамографията, гърдата се намира между две плоскости, така че самата тъкан е разстлана и "сплескана" между тях. Използват се много ниски нива на облъчване. Само за сравнение, нивото на радиация по време на мамография е приблизително същото, на което е подложен човек при полет със самолет между Ню Йорк и Сан Франциско например.

Жените на възраст 40 и повече, трябва да провеждат мамографско изследване всяка година.