10. Какво представлява ракът на шийката на матката (ракът на цервикса)?

Ракът е заболяване, при което определени клетки на организма не функционират правилно. Те растат и се делят прекалено бързо, оформяйки образувание наречено тумор.

Ракът на шийката на матката, носи името на мястото където възниква. Матката е кух, крушообразен орган, където по време на бременността се развива плода. Шийката на матката представлява участък, който я свързва с влагалището - родовия канал, който води извън тялото.

Около 90% от рака на цервикса (шийката на матката) възниква от покриващите го плоски "сквамозни" клетки. Останалите 10% се развива от жлезистите, секретиращи слуз клетки на канала, който води в самата матка.

Ракът на цервикса не се образува изведнъж. Първо определени клетки се трансформират от "нормални" в пред - ракови и чак след това в ракови. Обикновено за този процес са необходими няколко години, макар че може да се развие и по-бързо.

Тези промени се описват с термини като "преканцероза" и "дисплазия" и не означават рак. При някои жени те могат да преминат без лечение, но по-често се налага определена терапия, с оглед предпазване от развитие на истински рак.

За да научите повече за ракът като заболяване натиснете ТУК.

Повече за анатомията на матката може да намерите ТУК.