5. Как се диагностицира ракът на простатата?

Има голямо разнообразие от тестове за скрининг (ранно целенасочено откриване) и диагноза на рака на простатата. Ето най-важните от тях:

  • Дигитално ректално изследване (туширане) - при този метод, лекарят използва показалеца си, за да палпира (опипа) жлезата през ректума. По този начин могат да се установят различни отклонение в простатата. Неравности, бучки, зърнистост и втвърдяване са подозрителни за рак. Препоръчително е извършването на дигитално туширане всяка година при мъжете над 40г. възраст.
  • Простатно - Специфичен Антиген (ПСА/PSA) Тест - това е прост, лесно осъществим и точен кръвен тест, с който се търси простатно специфичен антиген. Това е специален белтък, който се отделя от простатата в кръвта и обикновено е увеличен при наличие на раков процес. Този метод е удобен за скринингови цели и се препоръчва веднъж годишно за мъже над 50г.
  • Ултразвуково изследване - използват се високочестотни звукови вълни, отражението на които се обработва с компютър и така се получава ясен образ от вътрешните органи. Ракът на простатата се изследва чрез специална ултразвукова методика, наречена трансректална ехография.
  • Компютърна Аксиална Томография (КАТ) - високопрецизен образен метод, който използва компютърно обработени рентгенови снимки в различни проекции за получаване на детайлен образ от различни части на тялото, включително простатата.
  • Биопсия - единствения сигурен начин да бъде поставена или отхвърлена диагнозата рак на простатата. При тази процедура се вземат клетки или малко парченце тъкан, които се изследват под микроскоп за наличие на ракови изменения.