Застрашени ли сте от остеопороза?

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета. Характеризира  се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините. Остеопорозата сполучливо е наречена “ТИХИЯ КРАДЕЦ”.

 


Болните от остеопороза страдат по-често от фрактури (счупвания на кости),които се получават дори от много леки удари. Всъщност, това е основният симптом на остеопорозата. Хората най-често разбират за страданието си едва когато получат счупване.

 


Остеопорозата е много често заболяване. От него страдат милиони хора по целия свят. Най-засегнати са жените от бялата раса, живеещи в големите индустриални градове.

 


Почти всяка трета жена след  настъпване на менопауза и около 15% от мъжете са засегнати от остеопороза. В България все още няма сигурни данни колко точно са болните, но в другите европейски държави над 40 милиона души страдат от остеопороза.

 


За лечение на усложненията на това заболяване годишно се изразходват над 15 милиарда долара само в Северна Америка. Най-често при остеопороза се засягат прешлените на гръбначния стълб, бедрената кост и китката. Получават се счупвания, които инвалидизират болните или трайно влошават начина им на живот.


Приемате ли лекарства против епилепсия или против други неврологични заболявания


1 / 30