Какъв е рискът от развитие на рак на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. Ракът на маточната шийка представлява опасен и неконтролиран от организма растеж на клетките, с които е покрита маточната шийка.
 

В зависимост от стадия, в който е открит, ракът на маточната шийка подлежи на различни методи на лечение. Те включват медикаменти, лъчетерапия или оперативно отстраняване на части или на целите женски полови органи. За съжаление, в близо 50% от случаите у нас заболяването се открива твърде късно, за да бъдат ефективно приложени тези методи.
 

Причината за поява рак на маточната шийка е вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV). Повече от 30 години проучвания от лекари по цял свят са доказали връзката между вируса и заболяването, а именно - 99.7% от случаите на рак на маточната шийка са предизвикани от инфекция с HPV.
 

Ваксинацията срещу НРV не отменя необходимостта от профилактичните прегледи. Ваксинацията и редовното провеждане на цитонамазки осигуряват възможно най-висока защита срещу рака на маточната шийка.
 

Ваксинацията не отменя и смисъла от ползване на презервативи, тъй като те могат да ви помогнат да се предпазите от много полово-предавани заболявания

 


На колко години сте?


1 / 9