Здравословно хранене | ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Напиши отговор
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от Penka Petrova | 10.04.2018 19:05

  Oтговор elzza post_id=240565 time=1522937800 user_id=83647: Ох, тези са ми любимите „нищо не ям, но качвам“. При положение, че нищо не ядеш физически не можеш да качваш, защото не можеш да задоволиш калорийните нужди на организма. Качването на килограми става, когато приемаме повече калории, отколкото можем да изразходим. Сестра ми е същата, тъпче като свиня, после разправя наляво и надясно, че не ядяла и била дебела.
  Точно :P
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от Елица Иванова | 05.04.2018 17:16

  Ох, тези са ми любимите „нищо не ям, но качвам“. При положение, че нищо не ядеш физически не можеш да качваш, защото не можеш да задоволиш калорийните нужди на организма. Качването на килограми става, когато приемаме повече калории, отколкото можем да изразходим. Сестра ми е същата, тъпче като свиня, после разправя наляво и надясно, че не ядяла и била дебела.
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от Penka Petrova | 05.04.2018 16:08

  Според мен нещата са комплексни. Обездвижване, некачествена храна, стрес и т.н. Колежките ми тъпчат по цял ден някакви боклуци: чипсове, солети, бейкролс, бонбони и др. и после се оплакват „аз не ям нищо, но дебелея“ :shock: . Според мен най-важното нещо е правилен хранителен режим в комбинация с достатъчно движение, защото пред тези компютри вече не се издържа…
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от Malvina Dimitrova | 27.03.2018 10:59

  Oтговор 1313 post_id=235913 time=1510392908 user_id=24061: Интересно защо никой не повдига въпроса за количеството храна, която поемаме. Според мен по-важно е колко ядем, а не какво ядем...
  И количеството е важно, но според мен качеството е свръх занижено особено у нас. Има си MOD EDIT храни, които трябва да си избягват за да си сигурен, че си направил поне минимални усилия да си предпазиш организма поне от част от вредните външни фактори. Другото е ген и липса на спорт и движение.
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от Доц. д-р Цончев, дм | 15.11.2017 20:08

  Ще крадат повече тогава...
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от 1313 | 11.11.2017 11:35

  Интересно защо никой не повдига въпроса за количеството храна, която поемаме. Според мен по-важно е колко ядем, а не какво ядем. Поголовно "нагъваме" всичко, което става за ядене, без да отчитаме, че организмът ни не се нуждае от него. Неслучайно християнската религия порицава чревоугодството. Склонни сме търсим разни магически "рецепти " и "диети" вместо да проявим воля срещу пагубния глад, който ни мъчи. Диетите са само за хора с някакви заболявания, които не понасят определени храни. Между другото нашите депутати са доста затлъстели и би трябвало според мен да си гласуват закон, според който в продължение на първата година от депутатството си да разполагат с минималната за страната заплата и с нея да се хранят семействата си. Ще станат елегантни като "солетки" и ще ни е драго да ги гледаме от телевизионния екран............!
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от mafu | 10.11.2017 20:30

  Link
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от mafu | 10.11.2017 20:29

  А ето как светът да се справи. Да последваме японците: Link
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от shashmagiul | 27.07.2015 15:07

  Освен това... ако държите да знаете името на книгата, ще попитам свекъра си... беше се зачел след дъжд качулка за здравословното хранене. :P
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от shashmagiul | 27.07.2015 14:53

  Господине, заради писаници за енергиите и прочие, в които бях повярвала за известен период от време поради ред причини, които няма да изброявам, защото вече съм ги изброявала и може да стана досадна, имаше възможност да оставя двете си деца без себе си. Не знам кой е по - вреден аз или такива, които описват налудностите и халюцинацииите си като истина. :P Не ми отговаряйте, и аз няма да се хабя, в крайна сметка всеки има свободната воля да повярва на мен или на вас. За тютюнопушенето съм съгласна, ако човек може да го избегне, хубаво... Виждала съм непушачи, които са здрави и непушачи, които боледуват. Виждала съм пушачи като мен, здрави като бикове, и пушачи, които са болнави, и такива, които са умрели от рак също. Но тъй като вече не вярвам на нищо, което чета, освен ако не е писано от определени хора, и най - често се осланям вече на моя частен случай и частните случаи, които лично съм наблюдавала поради съвместно съжителство, съм на мнение, че първо здравият организъм се определя от начина на захранване на детето в най - ранна възраст. След това в зряла възраст от вида на храните, които консумира. Както казах, аз винаги съм залагала на гладуване или на хапване на манджи, собственоръчно приготвени, вместо сандвичи с маргарин и прочие... Никога не съм пазила драстични и вредни диети, само за да отслабна.... :P Което въпреки бедния ми студентски живот, досега е опазило стомаха ми здрав.. И нещо друго също много важно.... Пия хапчета само ако знам, че иначе е заплашен животът ми. Не пия хапче за глава, ако ме боли главата от претоварване с мисли. Освен това тя ме боли 2-3 пъти в годината. Никога не съм изпивала докрай всички хапчета ,препоръчани ми от лекар... И за здрави зъби мога да ви дам доста съвети. Пушенето ги уврежда, ако е в големи количества. Дори стресът и безсънието да са виновни за напълняването, то те са виновни дотолкова доколкото човек, за да се успокои, пие хапчета, които увеличават апетита и в следствие има наднормено тегло. Със сигурност има и такива, които хапването ги успокоява, но има и хора с наднормено тегло заради хапчета. : ) По принцип статии за отчитането на стреса като фактор за различни заболявания са малко безсмислени, ако управлението е едно такова незаинтересовано за благоденствието на населението си. Щом като всички знаят, че стресът е ключов фактор за толкова много заболявания, що си дремят на управленските скамейки? :P Отивам към политология... по - добре да се спирам, че току ще възпроизведа симптоми, които съм нямала от може би вече два месеца.
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от | 27.07.2015 13:29

  Аз пък съм чел книги, в които пише, че зрял човек трябва да се храни 5- 7 пъти дневно. Вие на всичко ли вярвате, което чувате и четете? Ако се проведели някакви изследвания... Ако, ако- това ми пишете вие, ако.... Ако Ботев имаше каска, а Левски ботуши... Губите ми времето с безмислени спорове. Те са безсмислени, безполезни и вредни. Повече няма да отговарям на вашите забележки!
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от shashmagiul | 27.07.2015 10:55

  Добре, обаче в една книга за здравословно хранене пишеше точно това, че два пъти хранене на ден за зрял човек са достатъчни. Даже научно се беше обосновал, че закуската не е полезна. :P Сеирът е голям, господине. Да, но ако се проведе изследване и се проверят показателите на други като мен и ако се окаже, че имат същите характеристики като моите, с по - голяма убеденост може да се вярва на моите думи. :P Определен брой частни случаи сформират... статистическа извадка ли беше. Полъхът на зрелостта взе да си казва думата, забравям повече от всякога. :P
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от | 27.07.2015 06:01

  Вие изхождате от себе си, но вие не сте нито мерило, нито критерий за широкия свят. Вие сте единствено и само един частен случай.
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от shashmagiul | 26.07.2015 22:11

  Не съм много сигурна, но нямаше ли статистика, според която голяма част от населението точно на САЩ счита, че е следено от спец службите, което понякога е симптом на биполярно разстройство, понякога си е жива истина. :P Във всички случаи, помня, че беше писано, че случаите на биполярно в САЩ са зачестили, което пък свързвам мигновено със страничния ефект на депакина - увеличава се апетитът... и наистина бях напълняла за кратък период от време. Освен това депакина подтиска и цикъла, също може да доведе до по - ранна менопауза, а мисля, че с настъпването й теглото се увеличава... Та една от причините е: употребата на хапчета за успокоение, които дават като страничен ефект надномрено тегло. Ако четете по - подробно във форумите, няма как да не срещнете оплакващи се, които заявяват, че не могат да се справят с килограмите след като са започнали да употребяват хапчета като депакин и сродните му. Мисля, че и антидепресантите имат такъв ефект... - Също така... извинявайте, ама моят свекър, жена му, братът на мъжа ми, а и самия ми мъж, ядяха в такова количество салати, мезета, че и десерти след основното хранене, след като аз мога да се нахраня само едно от посочените. Освен това всички с изключение на мъжа ми и мен, водеха сравнително застоял начин на живот. - Генетичната предразположеност. Като активна пушачка, имам стройна фигура. :P Хората, които са отказали цигарите, често след това са наддали, поне в моето обкръжение... Компенсираха с диети, спорт... ама и в момента са една идея по - пълни от едно време. Напредването на възрастта.... Разни проблеми с хормоните или с обмяната на веществата... Бях чела, че когато има глисти, човек или напълнява много, или е изключително слаб. ... за всеки случай чакам да станат тиквите. :P :P Децата ми са минали през тия изследвания, споко, бъзикам се. Иначе... ако бяха вярни тия причини, които са изтъкнали... аз трябваше да съм като гардероб. Ям бързо, за пет - десет минути... и пак не може да мине без някой да ме накара да стана от масата... Стряскам се ежедневно по няколко пъти, понеже дъщеря ми като ревне, все едно е паднала някъде, а всъщност просто искала гуш. :P Примерно. За отслабване и като цяло за здрав корем... смятам, че похапването на домашно приготвени храни и хранене максимум два пъти на ден са в основата. Ако изхождам от себе си.
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от тери пратчет | 26.07.2015 21:54

  Много интересно. Обаче всички такива интересни материали са или американски или западноевропейски.Изложените изследвания са верни,но за тамошната среда. Така че посоченото важи и за България,но не напълно. Иначе е добре да видим с какви неща се занимават хората на запад.
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от | 04.02.2015 17:12

  Помислете и за липсата на движение. Има българи, които и по малка нужда искат да ходят с леката си кола.
 • Re: ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от Цвета Цековска | 04.02.2015 13:00

  Безсънието и стреса! Това е.
 • ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО
  от | 01.02.2015 06:27

  ПРИЧИНИ ЗА ПАНДЕМИЯТА Неправилното хранене и заседналият начин на живот се смятат за основните причини за натрупването на тегло над нормата и затлъстяването. Но проф. Дейвид Елисън от университета на щата Алабама е убеден, че съществуват и много други фактори, за които ние дори не се замисляме, но тяхното въздействие не е за пренебрегване. • Твърде бързото хранене Специалистите смятат, че хората, които ядат твърде бързо, изяждат повече храна, отколкото им е необходима, тъй като сигналът за засищане на организма не постъпва веднага в мозъка, а известно време след пребиваването на храната в стомаха. Компанията Scientific дори предлага на пазара специална маска (с наименованието DDS System), която принуждава хората да ядат по-бавно. Първоначално клиентът трябва да отиде при стоматолог, за да му се направи снимка на устната кухина. След това се изработва специална “шина”, която трябва да се постави в устата, за да намали нейния обем. Това способства за намаляване скоростта на хранене и за по-бързо засищане. Доброволците, които са изпробвали новото устройство са отслабнали за 1 месец с 3 кг. • Хормоните По данни от нови изследвания, по време на хранене мозъкът на пълните хора не реагира достатъчно активно на производството на допамин – хормона, отговарящ за удоволствието. Учени от университета в Тексас, Орегонския изследователски институт и Университета “Йейл” са провели експеримент, по време на който на две групи от хора е трябвало да консумират едната група вкусна храна, другата – храна без всякакъв вкус. По време на храненето им е била наблюдавана активността на мозъчните им рецептори. Оказва се, че тя е обратно пропорционална на индекса на телесната маса. Т.е. за да изпитат удоволствие от храната особено жените с наднормено тегло са се нуждаели от по-голямо количество храна, отколкото останалите. • Безсънието Холандски учени са изследвали хранителните навици на над 200 души, страдащи от различни нарушения на съня и са установили, че те често изпитват неконтролируем апетит, който ги кара да ядат повече пъти и по-голямо количество храна, отколкото им е необходима. Освен това, сънотворните препрати често показват като страничен ефект, че заставят пациентите да чувстват глад не само през деня, но и през нощта. Според специалистите това е свързано с метаболитните промени в организма. • Стресът Според американски учени от университета на щата Пенсилвания, стресът, който изпитваме на работа, също ни кара да преяждаме. В продължение на 25 минути те са поставяли на офис служителите, които са участвали в техния експеримент, различни задачи. Една част от участниците са били подложени на различни видове силен шум: телефонен звън, потракване на клавиатури и др. След това по време на 12 минутната почивка те са им предлагали висококалорични храни - чипс, сирене, шоколад, пуканки. Оказва се, че тези, които са чувствали най-голямо раздразнение от шума, са изяждали 2 пъти по-голямо количество храна, отколкото техните колеги, работили в условията на абсолютна тишина. По същата причина, според учените, много от хората (повече мъжете) са склонни през почивните дни да злоупотребят с прекомерната употреба на храна и алкохолни напитки. Дейвид Елисън изброява и други фактори, влияещи на наднорменото тегло: - намаляване на броя на пушачите (пушенето потиска апетита), - увеличаване на продължителността на живот на хората (с възрастта се влошава обмяната на веществата) - увеличаване на детеродната възраст (децата, родени от не много млади жени, обикновено имат повишено тегло) Освен това, по данни от различни изследвания, пълните хора често си избират половинки с наднормено тегло, а това означава, че техните деца ще бъдат генетично предразположени към затлъстяване, съобщава американското списание Prevention. АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Напиши отговор