Дискова херния. Дископатия. Болки в гърба, кръста и шията | Дископатия?

Напиши отговор
 • RE: Дископатия?
  от elena | 14.08.2019 17:59

  Здравейте , преди година и половина до като си чистех къщата се схванах така ,че не можех да стана от кревата, не може да отида до тоалетната. Болките бяха непоносими. Едвам направих ямр и ми откриха двойна дискова херния. То не бяха диклофенак, то не бяха инжекции, чакръкчии, манулнии терапии, то не бяха пиявици, то не бе Павел Баня. Дадох страшно много пари, време и нерви и ефекта беше ,че куцах и изпитвах тъпа болка в кръста. Това продължи близо 8 месеца, до като след поредното ровене в интернет не открих билкова тинктура Ставиксин. Бях изпила цялата аптека, така че не се замислих и си взех капки Ставиксин. Още на 15 ден от приема усетих ,че болките вече НЯМАШЕ! Като с магическа пръчка бяпа изчезнали. Продължих приема и след 4тия месец аз вече бях забравила ,че някога съм имала дискова херния. Ставиксина го пи близо 8 месеца и до ден днешен си взимам профилактично през месец, но проблем нямам. Ходя на фитнес, на йога и от човек обездвижен на креват , аз отново станах здрава!
 • Re: Дископатия?
  от joro | 14.04.2012 22:17

  АНАТОМИЧЕН КОРЕКТОР за стол и автомобил терапия за вашия гръб и кръст - удобство при продължително седене [url]Link При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене. Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране. Възможност за лесно поставяне на автомобилна седалка, офис и обикновен стол. Рефлексотерапевт Жоро Йоргов Анатомичният коректор е чудесен избор за вашето здраве и стойка. Той е лек, удобен и лесно преносим. Поставянето на всякакъв стол е просто и лесно. Анатомичният коректор задържа гръбначния стълб в положение, което освобождава натоварването в прешлените и дискалните пространства, чрез правилно разпределение на тежеста на тялото. Благодарение на коректора продължителното седене на работното място или пред компютъра не създава умора. В автомобил или автобус, особено при продължително пътуване, осигурява комфорт и удобство – кръстът не се изпотява и изчезва усещането за напрежение от продължителното седене и вибрациите. Анатомичният коректор се препоръчва за хора с проблеми в кръста, неправилна стойка при седене и изпотяване на гърба. Той е чудесно средство за профилактика на гръбначния стълб. При наличието на заболяване той подпомага терапевтичните мерки и усилва ефекта на лечението. Анатомичният коректор е важно приспособление за вашите деца, седящи неправилно и изгърбено на стол. Той задържа правилната стойка с изправен гръб - основна причина за гръбначните изкривявания. В моята практика на рефлексотерапевт често препоръчваме на пациентите анатомичния коректор. До 70 % от случаите на костно ставни заболявания са свързани с неправилното телодържане при седене. А работата и ежедневието все повече ни поставят седящи.
 • Re: Дископатия?
  от | 15.12.2011 13:16

  здравейте, искам ми се да споделя и моя проблем, който се появи преди 2 дни. Аз съм на 22 години и по принцип никога не съм страдала от болки в кръста или поне да ония ден. Във вторник сутринта тръгвам да ставам за упражнение и ме сряза една ужасна болка малко над кръста чак се разплаках от болка. След това като тръгнах към университета болата продължаваше и когато стъпвах с десния крак като някакъв импулс продължаваше чак до главния център на болката. до обяд беше вече намаляла. същата вечер един колега чъкръчия ми направи малък масаж уж да помогне. но на другия ден болката се премести в кръста със същата силна болка, но вече не само с импулс на десния крак а със слабост на двата крака имах чувството че треперят. днес болката е полека но пак я имам слабостта в краката. предполагам че до 1-2 дена ще мине всичко. та въпроса ми е дали е възможно да е дископатия, дали след като мине болката да хода на лекар и дали да продължавам да играя по време на физическото в университета. благодаря предварително за отделеното време. П.П. аз уча в Стара Загора и др седмица ще ни дават заверки ине мога да се прибера в София за да отида сега на лекар и за това питам тук.
 • Re: Дископатия?
  от babs | 14.11.2011 21:44

  здравейте, ако желаете пишете на vwlev.lek@mail.bg да ви дам някои напътствия за да облекчите положените докато си дойдете в България. Поздрави
 • Re: Дископатия?
  от д-р Цончев | 30.09.2011 11:53

  Нямам там познати колеги за да препоръчам...
 • Re: Дископатия?
  от милена | 29.09.2011 17:10

  ако може за Стара Загора
 • Re: Дископатия?
  от д-р Цончев | 25.09.2011 21:26

  За София?
 • Re: Дископатия?
  от милена | 24.09.2011 13:19

  Здравейте ,аз също се оплаквам от кръст и то близо 1 година.Не съм имала до сега такива болки,но от както съм в Португалия започнаха,работя на поле,бера ягоди,сами разбирате постоянно навеждане и изправяне,тази година ми се наложи 3-пъти да излизам в болнични,в момента пак съм.Ходих на снимки,казаха ми че вероятно е лумбаго,изпих сумати хапчета ефект никакъв,отшумява болката и след 2 месеца се появява отново,но всеки път различно,първият път беше със схващане на десният крак ,не можех да се движа,след това болката беше само в кръста,не можех да се обърна в леглото,сега боли непрекъснато,страх ме е да кихна.Догодина мисля да си ходя за България,ако знаете някой добър лекар моля кажете ми
 • Re: Дископатия?
  от ALaxi | 21.12.2009 23:39

  здравейте на всички.искам да кажа следното,не раэбирам от медицина,страдах достатачно,знаести и незнаести лекари правеха опити върху мен,и в един прекрасен ден,прочетохрче в някои страни освен с медикаменти се иэползва АКУПРЕСУРА като задалзителен елемент в лечението на темподобни заболявания.но това за нас е мн.далечно,защото в българия се пишат разни китайци и др.които са чували,че някой лекува и те се правят на разбирачи.да ама не.има хора,които раэбират,и са учили истински ,и им благодаря че ми помогнаха ,хора с образувание,на които се вазхищавам аз ги намерих.искам да помогна на тези като мен 0884213987 УСПЕХ
 • Re: Дископатия?
  от д-р Цончев | 10.12.2009 18:59

  Ако се подозира
  Oтговор: Увреждания на междупрешляните дискове в поясния и други отдели в гръбначния стъл
  следва да се уточнят тези увреждания - евентуално ЯМР на суспектните отдели и консултация с неврохирург.
 • Re: Дископатия?
  от gvg68 | 09.12.2009 20:11

  Искам да се обърна към вас за съвет за моята болка в кракът. Ето в какво се състои моя проблем на 27. септември получих остра болка в дясното бедро близо до слабините.Личния доктор ми даде направление за ортопед.Които ми исписа една инджекция "Допрофос".За вечерта болката отшумя на другия ден беше по целият ми крак.След , като му казах ,че болката е по силна той ме прати на скенер ,там резултата беше "Изобразяват се сухондрални кисти - Geode , на десния ацетабулум ,малки остеофити от ръбовете на ацетабулума - промрените са само неспецифична част от синопсис за остеоартрозен процес." После бях пратен и на ядрено магнитно резонанс там диагнозата беше "Малки остеофиди от ръбовете на ацетабуларните сводове.Малки субхондрални кисти в свода на десния ацетанбулум."След като излязаха тези резултати ми предписаха спрециална инджекция ,която се поръчва от тях името и е "Crespine gel" ,която е биха горе в таза ,но без никакво подубрение в крака.Сега в момчента ме лекува вече и невролог ,които от десет дена ми бие инджекций "Дипрофос" и "Волтарен" имах съвсем леко облекчение но сега болката тръгна и към другия ми крак неината диагноза е "Увреждания на междупрешляните дискове в поясния и други отдели в гръбначния стълб".Моля ако някои го прочете внимателно и знае как може да се излекувам и какво е по точно от тези работи да пише.Благодаря предварително.
 • Re: Дископатия?
  от tokogava | 12.11.2009 17:51

  Благодаря много.
 • Re: Дископатия?
  от Magda-lena | 12.11.2009 14:22

  tokogava, оперативното лечение се заплаща от НЗК, ако си с направление. Но ако се налагат някакви допълнителни консумативи (напр. гел, планки, кейджове, мобилни дискове и др.) трябва да си ги платиш сам. Престоя в болничните заведения си по нормалната тарифа.
 • Re: Дископатия?
  от tokogava | 11.11.2009 19:31

  Здравейте и от мен "колеги " с дископатия. Интерисуваме оперативното лечение платено ли е или се поема от НЗК. Благодаря предварително.
 • Re: Дископатия?
  от iliana simeonova | 10.11.2009 00:18

  dod-r Con4ev.D-r Con4ev,o6te prez qnuari2009g. li4nata mi lekarka mi postavi diagnoza diskopatiq v na4alen stadii bez snimka,a naskoro na rentgenovi snimki,lekarqt,koito gi e raz4el e napisal stesneni mejdudiskovi prostranstva.Ako vi e vazmjno da mi otgovorite dali tova e na4alna ili naprednala forma i kakvo mislite dali bi mi pomognalo kalole4enieto,za6toto4uvam mnogo dobri otzivi za nego?.Za bolkite sam pila Milgama,Midokalm i injekzii sa mi bili Flosteron,a posle sDiprofos,no sas vremenen efekt.Pologenietos krasta mi se utjnqva i s tova,4e imam osteofiti tam,ai v sredata na garba.Ako mi dadete nqkakav savet,6te sam vi blagodarna.Zabravih da vi napi6a,4e bolkite miv krasta ne sa tolkova silni kogatose dvija,a sled zalejavane i sutrin.A ot dvete strani na krasta imam po4ti postoqnni kade po-silni ,kade po-slabi bolki,i vse edno,4e sami zabiti nqkakvi pironi.
 • Re: Дископатия?
  от Бирсен | 05.11.2009 00:40

  Ще се опитам да обясня и за моето състояние,понеже напоследък доста сериозно взех да се замислям за болкоте си в кръста(които за 1ви път се появиха преди 1 година) и напоследък тези болки взеха да дразнят и крачето ми и да не ми позволават да се изправям докато не си почина.Преди година започнаха слабите болки в кръста ми и след най-малкото физическо действие.Познавам се никога преди след миенето на 2-3 чиние не ме е боляло нищичко.След като майка ме убеди да посетя личния си с това оплакване реших да се пробвам.Така както и го обясних на лекаря си се усъмни в прословутата дископатия, но след снимката каза че всичко е наред гръбначния ми кръст е изправен,което беше очевадещо.Изписа ми едни хапченца,които уж трябваще да ги пия,но аз и казах че се мажа с "конския" масажен крем по препоръка на мама,чесно казао и аз не вярвах от снимка да се разбере къде точно е проблема,на скенери и на по специални изследвание по имам доверие,а не на всяко посещение да ми изписват най-различни медикаменти и ще ви кажа защо.Майка е пенсионирана заради тази болест(2 група).Точната диагноза не мога да я цитирам,но знам че е дископатия + луксация.Използва си най-различни колани, космодискчето и с тези болко е от доста години, покрай нея горе-долу си имам на предства за какво става въпрос и как може да се развие това заболяване.Именно това е причината да се заема с тези болки толкова сериозно,майка ми предложи да поискам нагрявки,но мисля че лекарите не ме взимат толкова на сериозно понеже съм на 21 и си мислят,че е доста рано за дископатия при мен.Но аз искам да предотвратя да се стигне до положението на майка и всеки сезон да посещавам някакви лечебни бани.Болките при разходки ги няма,но след физически труд веднага се появят,предполага се че на тези години не трябжа да ме боли след 10 мин работа.Мисля да посетя личния си пак,но след като се върне майка в България,понеже тя е запозната с всякакви изследвания.Конкретните ми въпроси са:при положение,че имам добра снимка,трябва ли да съм сигурна,че това е просто от преумора?Ако не,кое излседване ви ме накарало да съм 100% сигурна,какво се крие там?Възможно ли е тази болест да се предава генетично,понеже майка се е родила с разлика в дължината на краката и,не се завелязва разликата,тя е незабележима,лекува ли са я като малка още от това.Но преди година при домашен ремонт след лек инцидент започват да се обаждат болките още повече,искам да кажа че дископатияте и не е вродена,но знам че е имала и такъв проблем с крачето.Вижте просто не искам да обикалям с години на ред по лекари и специалисти и само да се тъпча с лекарства и накрая пак да ме боли или пък да работя само и само за да ги изпробвам всякакви видове колани.Просто искам да съм сигурна дали наистина е ранната фаза на дископатията или нещо друго.Чесно казано доста ме е страх,че ще се окаже нещо такова,би било досата тъжно и неочаквано при условие ,че съм още само на 21. Ще съм благодарна,ако се обърне внимание на написаното по-горе от мен.Очаквам отговор от господин доктор
 • Re: Дископатия?
  от mtoneva | 04.10.2009 19:48

  Искам да се обърна специално към доц. д-р Габровски със следния въпрос: След КТ на гръбначния стълб и ЕМГ диагнозата ми е : лубмо-сакрален радикулит по L 5-S1 в ляво и лумбо-сакрален вертебрален синдром в пълно обратно развитие. Моля, за Вашето компетентно становище за последващо лечение и перспективите ми за излекуване. Удачни ли са лечения при кинезитеператевти? Предварително благодаря!
 • Re: Дископатия?
  от kaa1 | 26.09.2009 22:39

  имам тъпи и упорити болки в кръста,които се усилват преди цикъла.левият ми крак е постоянно изтръпнал,а при умора започва да боли,като болката от бедрото бавно се спуска надолу.ходих на ортопед и ми казаха че имам дископатия в лека форма.възможно ли е?за един период от време вземах лекарства,поотпусна ме ,но за малко и отначало същата история.коленете ми щракат,при всякакъв вид движение!моля за вашия съвет!
 • Re: Дископатия?
  от fester | 25.08.2009 12:09

  Моля, дайте координати на масажиста за когото говорите ако е възможно.
 • Re: Дископатия?
  от rallica | 12.02.2009 16:57

  Здравейте "диско" колеги :P Аз също страдах от дискова херния - Л4 - 5. В продължение на 2 години имах непрекъсната и засилваща се болка в левия крак. С времето болката, която започна от тазобедрената става се разпространи до стъпалото и започнах да чувствам изтръпване на пръстите. Правих снимки на скенер и тогава се установи дисковата херния. Много е неприятна тази постоянна болка. Започнах лечение в І Градска болница - никакъв резултат. Ходих на консултации в Института по ортопедия - Г. Баня. Там ми препоръчаха балнеолечение и пак някакви обезболяващи и забравих вече какви мазила. Не съм ходила в балнеосанаториум, но вземах лекарствата - нищо! Влизах във всички форуми с темата и четох за всякакви случаи. Ходих и при доц. Габровски в Пирогов. Той беше много внимателен и ми обясни всичко, като ми каза, че съм за операция, но беше през лятото и трябваше да се изчака до есента. Междувременно ми донесоха от Германия течен колаген с някакви витамини. Освен временен козметичен ефект пак нищо. Тази болка започна да ми променя характера - гадно е да те боли непрекъснато и всичко ти е криво. Докато чаках есента една позната ми препоръча един масажист от Центъра по спортна медицина. Ходих при него 10 пъти - това е минимума. Правеше ми масаж и след него електростимулации на нерва. Не разбрах точно кога, но известно време след като приключиха масажите болката ми изчезна??????? Може би сега съм в ремисия, но вече нямам болки. Ако някой се интересува мога да го свържа с масажиста - не съм му рекламен агент Желая на всички бързо оздравяване - ако е възможно такова, но поне за известно време си е истинско щастие да нямаш болки.
 • Re: Дископатия?
  от NNa4ev | 01.02.2009 10:39

  Leviqt krak na bashta mi ve4e cqla sedmica e shvanat,vsi4ko zapo4na ot secvane na krysta mu.ve4erta ima6e sra6ni bolki i lekarq go posyvetva da biem injekcii 7 broq Profinit i izpi 2 blistera Milgama,no vse o6te go boli,sega kato minahme pregled mu predpisaha dve injekcii Flosteron prez 3 dni i prah4eta Flameksin.Kato hodi do toaletna kraka mu se shva6ta i kucuka,mislite li 4e tezi lekarstva sa podhodq6ti za le4enieto pri opisanite simptomi,blagodarq
 • Re: Дископатия?
  от д-р Габровски | 24.04.2008 22:12

  Има съответствие между нивото на протрузията и симптомите. Според мен има разминаване в тежестта на оплакванията ви и находката на КТ. Трябва внимателна оценка на КТ, а при необходимост ЯМР.
 • Re: Дископатия?
  от hali | 23.04.2008 18:41

  Сърдечно Ви благодарим за заделеното време
 • Re: Дископатия?
  от hali | 23.04.2008 18:40

  Здравейте ,пак. резултата от скенера е : Л4-5 -медианна и парамедианна дискова протрузия.Л5-ЕС1-норма.Изследването е правено в Петрич. Лекуващата ни лекарка не ни даде никакво обяснение и идея си нямаме какво трябва да направим .Сърдечно
 • Re: Дископатия?
  от д-р Габровски | 22.04.2008 21:44

  От това което описвате вероятно става дума не за дископатия, а за дискова херния. Симптомите, които описвате са доста тежки и мисля, че трабва да вземете сериозни мерки. Първата стъпка е точна диагноза с КТ или ЯМР. Ако наличието на дискова херния се потвърди ще трябва да мислите за подходящо лечение, но нивалина няма да ви е от полза...
 • Re: Дископатия?
  от hali | 22.04.2008 11:52

  Здравейте Много съм притеснена заради моята майка, която изписаха от болницата преди 4 дни. Преди 15 дни постъпи там с болка в кръста /която е имала от около 1 месец ,поносима /.Болката се беше преместила в областа на тазобедрената става , получи и изтръпване на десния крак .Може да стъпва на стъпалото но пръстите сякаш леко увисват. Не може да ги разпери на горе както пръстите на другия крак .В момента назначенията и са НИВАЛИН по схема и МИЛГАМА ,физиотерапия и гимнастика . Резултата от ЕМГ : Данни за тежка преднокоренчева увреда на Л5 в дясно .Перифернонервна увреда на десния перонеален нерв с елементи на частична аксонална дегенерация. За съжаление епикризата и, не е при мен за повече информация. Не знам имали шансове да се възстанови.
 • Re: Дископатия?
  от peti3yw | 27.02.2008 11:44

  Zdravei, az sa6to sam s diskopatiq ot dqsnata strana ot 18 godi6na i ve4e sam na 30g i mnogo stradam ot tova zabolqvane, koeto prodaljava i do dnes.Minalata godina za 1-vi pat otidoh na le4enie v Pavel Banq, bqh i s radikulit ot lqvo.Pomognaha mi tam, do tolkova, 4e po neuse6tah bolkite i mi be6e dobre kato sportuvah okolo 3-4 meseca, no po princip o6te kato bqh na 18g. mi nazna4iha nagrevki i ne trqbva6e da karam fizi4esko edna godina, s koeto mi sprya i vazmojnostta da kandidatstvam v spotrno u4ili6te(ne sajalqvam za tova de), taka e trqbvalo da stane.Prodaljih s vsqkakvi sportovi i do den dne6en, no prez no6ta, ako trqbva da se obarna na druga strana, po4ti ne moga da si vdigna krasta. Ob6to vzeto bolestta mi e sa6tata ot predi i sega.O6te togava mi kazaha, 4e nqma opraviya, iska mnogo vardene, t.e. plavni dvijeniq pri izpravqne, makar 4e e trudno, za6toto instinkta na 4ovek e kato padne ne6to rqzko da se navede, za da go hvane, taka sam se sekvala nqkolko pati, sled koeto pak vardene 2 meseca,no TAKA E PRI MEN. Ne sam doktor, no ina4e mi kazaha, 4e drugiq variant e operaciq, za koeto si mislq, 4e e kasno ve4e za men. Drugiqt pat 6te pi6a na kirilica, prosto tuk na rabotata mi nqmame.Sajalqvam! Uspeh s le4enieto, dano napalno se opravi6.Zapo4ni s merkite za pazene ot sega, ne se natovaravai s tejesti izli6no! A dano nakraq se okaje, 4e ne e diskopatiq i da se opravi6 barzo!
 • Re: Дископатия?
  от д-р Цончев | 23.02.2008 21:53

  Най-честата причина на поясно-кръстцовия /лумбосакрален/ радикулит /до 90% от случаите/ е лумбалната /поясната/ дискова херния. Тя възниква на основата на остеохондроза на прешлените /хронично невъзпалително заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат/. Болестният процес засяга преди всичко междупрешлените дискове. Страничната лумбална дискова херния се проявява с болестната картина на лумбо-сакрален радикулит. Тя започва остро, най-често след физическо усилие /вдигане на тежест, внезапно рязко изправяне/ като лумбаго или "секване". Болката в кръста най-често е едностранна, силна, остро режеща или стрелкаща. Обикновено тя преминава за 4-5 дни. В други случаи тя се спуска надолу по седалището и задно страничната повърхност на крака. След няколкодневен постелен режим със или без лечение болката стихва и изчезва, но след месеци или години отново се появява главно при резки движения или физическо натоварване. За появата й известна роля играят простуда, огнищна инфекция и други възпалителни или токсични причини. Като заболяване лумбалната /поясната/ дискова херниия се представя с два рязко очертани синдрома вертебрален /прешленен/ и коренчев. В е р т е б р а л н и я т с и н д р о м се изявява с изглаждане на физиологичната поясна лордоза /извивката на гръбначния стълб в пояса напред/, поява на сколиоза /S-образно извиване на гръбначния стълб в пояса встрани/, която може да наклони гръбначния стълб към болния крак, а най-често при дискова херния L5 - S1, или да предизвика наклоняване на гръбначния стълб към здравия крак, което се среща по-често при дискова херния на ниво L4 - L5. При вертебралния синдром се наблюдава още рефлексно напре жение /скованост/ на мускулатурата около гръбначния стълб и трудна подвижност в поясната област. Особено затруднено е изправянето в пояса и кръста, което се съпровожда със засилване на болката. К о р е н ч е в и я т с и н д р о м е сетивен и се характеризира със спонтанна и предизвикана болка, усилваща се при кихане, кашляне, смях или опит за движение. Най-често се засягат последното пето поясно коренче и първото кръстцово коренче. Освен по задно-страничната повърхност на бедрото и подбедреницата, болката често се излъчва към тилната част на стъпалото и палеца /при увреждане на L5-коренче/ и към петата и малкия пръст /при увреждане на S1-коренче/. При дискова херния на нивото L4 - L5 диск сe засяга L5-коренче. Смутената зона има формата на лента или "лампаз", обхваща предно-външната повърхност на подбедреницата, вътрешната част на стъпалото, II, III и IV пръсти, а твърде често и палеца. При дискова херния между L5 и S1- прешлените се уврежда S1 коренче, като сетивността е нарушена по задно -страничната част на подбедреницата, гор но-външната повърхност на ходилото и V пръст. При лумбална дискова херния двигателните разстройства се срещат по-рядко и най-често се изразяват с понижен мускулен тонус и с хипотрофия на мускулатурата на седалището и подбедрицата. Рядко се наблюдават временни парализи или парези. Лечението на дисковата херния е консервативно, с поставяне на болния на твърдо легло и прилагане на обезболяващи медикаменти. При неуспех се прибягва до хирургическо лечение.
 • Дископатия?
  от Walkearth | 21.02.2008 17:22

  Здравейте. Може ли някой да ми обясни какво точно представлява дископатията, как се лекува, до какво води, бе всичко свързано със заболяването. Преди няколко дена усетих болки в кръста, а вчера вече неможех да тичам а имах и болки при вървене, а дори и съвсем съвсем леко като изтръпване на левия кракм или по-скоро като леко стягане. Отидох при личната лекарка и тя ми каза че имам дископатия, а аз съм на 16 години. Потърсих информация, но нищо неразбирам. Някой може ли да ми помогне с нещо, съвет, информация, каквото и да е. Мерси!

Напиши отговор