Операции | Операция от ингвинална херния.

Напиши отговор
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Nikolay | 04.10.2017 02:00

  Oтговор Dr.Atanassov post_id=234729 time=1507052204 user_id=6307: Здравейте, при футболната болест първоначалното лечение е физиотерапия, каквото е проведено при Вас. Щом сте се подобрили на 95 % смятам, че не е необходима операция. Такава би се наложила ако след подновяване на спортни занимания болката се появи отново. Разширените канали са анатомична особеност. Поздрави!
  Здравейте Др.Атанасов, Благодаря за отговора. Да с адукторите действително съм по-добре, преди 2 дни започнах да тичам за първи път от май месец. Притеснението е ми, че имам много лека болка долу в дясно на корема, където ми поставиха диагнозата за начален стадий на херния. Болката беше само в началото в първите минути на тичането, после отшумя и така докато не спра, не почина и пак почна да тичам в началото с болка. Oпределено с течение на времето, а и от както от около 3 седмици тренирам коремът, като че ли намаля, защото съм се тествал с леко затичване, а беше по-остра. Може ли с помощта на ехография да се види? Планирам до 3 седмици да се върна в игра и мисля че, ако изпитам болка и тогава май операцията ще е неизбежна. Ако прецените, бих могъл да дойда другата седмица за преглед при Вас.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 03.10.2017 20:36

  Здравейте, при футболната болест първоначалното лечение е физиотерапия, каквото е проведено при Вас. Щом сте се подобрили на 95 % смятам, че не е необходима операция. Такава би се наложила ако след подновяване на спортни занимания болката се появи отново. Разширените канали са анатомична особеност. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Nikolay | 02.10.2017 17:06

  Здравейте, Моля за съвет. От май месец лекувам така наречената "футболна болест" - болки а в адукторите, заедно с тях имам и в долната дясна част на корема болка при определени движения. Минах няколко физиотерапии през тези месеци и активно вече правя упражнения за заздравяване на мускулите, а и за корема. Пиша го това, защото след като се запознах с проблема имаше, а и има съмнение за ингвиална херния. Ходих на преглед при 2 хирурга. И двамата заключиха, че са ми доста разширени ингвиалните канали, но само единия каза, че имам от дясно в начален стадий херния. Предложи ми безкръвна операция от двете страни. Другият хирург каза, че това е от адукторите и да се обърна към спортната медицина, както и направих. Имах болки при затичване в корема, но сериозно намаляха с физиотерапията (остават ми около 5 процедури още) и коремните преси, което ме кара да се чудя дали с операцията може да се размине. Адукторите също мога да кажа, че на 90% са излекувани. Футбол и фитнес не съм правил от 5 месеца. Въпросът ми, тъй като единия лекар прави заключение, че съм за двустранна операция,а другият не, какво бихте ме посъветвали? Поне едно е сигурно явно, че каналите са ми разширени.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 17.09.2017 19:54

  Еми просто нямам късмет.Ингвинална херния е.Не е паднала все още в канала.За 400-500 лева преди години се убих да вдигам тежко а и съм предразположен явно.1.90см, 70 кила... Сигурно другия месец ще я правя с платно и спинална упойка.Толкова карах колело(шосейка), така ли пък тая мускулатура доло малко не е укрепнала...Хич не ми се ядеше ножа, но уви...
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 12.09.2017 17:28

  Здравейте, необходим е преглед от хирург. Само с натиск върху подутината не може да се прецени за какво става въпрос, прилагат се и други техники. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 10.09.2017 19:40

  Здравейте.От лявата страна точно по снимките в чичо гугъл имам лека подутина, точно където се пада ингвиналната херния.Ходих при приятел който е стажант в гастрото натиска ми ингвиналния канал пръста му не потъна.Какво трябва да значи това и за операция ли съм?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.08.2017 12:33

  Здравейте, вероятността за рецидив е 5-10% ( предполагам че операциите са с разрез). За да се определи причината за оплакванията е необходимо да бъдете прегледан. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от stoqn | 26.08.2017 10:26

  Здравейте.В рамките на 3 години имам 2 операции и съответно 2 платна, в ляво и дясно. Усещам известен дискомфорт най-вече в областа на самия разрез. Сега ми се струва,че имам подутина над пениса, в неговото начало (не знам как се нарича точно тази зона,от пъпа посока надолу към пениса).При вървене все едно имам някаква тежест,все едно нещо виси и ме придърпва. Как ви се струва вероятноста при 2 платна да имам двустранен рецидив. Натоварвам се физически.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от д-р Цончев | 23.08.2017 21:55

  Правилно, правилно :D
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от statler | 23.08.2017 07:45

  току що получих повече информация отколкото ми дадоха сумарно опериращия лекар, дежурните, сестрите и прочие в болницата, дето се оперирах. предполагам, че съгласно установения етикет, следващия път трябва да дойда, ако не с овнешко бутче, то с хваната за краката жива кокошка поне. благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 22.08.2017 17:50

  Здравейте: секс - когато Вие се чувствате готов, но са необходими поне 7-8 дни ходене - веднага шофиране - 2-3 дни ако колата е със скорости, за автоматик - веднага плуване - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността тенис на маса - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността футбол - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността коремни преси - 30 дни упражнения на лост - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността пренасяне на перална машина 1- 3 месеца За останалите въпроси - касаят технически детайли за операцията, които са за лекарска консумация. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от statler | 19.08.2017 18:59

  здраве желаем! 45 годишен съм. пресен - на три дни. ще бъда благодарен, ако някой може да ми даде ориентировъчна пътна карта (в случай без усложнения, разбира се) за долуизброените дейности след операция за възстановяване (едностранно) при директна ингвинална херния с поставяне на платно: секс ходене (аз ходя много. километри) шофиране плуване (включващо носене на около 5-6 килограмова раница до басейна) тенис на маса футбол коремни преси упражнения на лост пренасяне на перална машина (т'ва го ползвам като евфемизъм за пълно оздравяване) също така, ако може и да ми преведе термините "директна" херния, "пластика на задна стена на ингвинален канал", "кордонът се постави анатомично", "хемостаза" и "лаваж" от епикризата ми
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Цуцур | 17.08.2017 09:16

  Благодаря! Като цяло дискомфортът по никакъв начин не ми пречи, но тъй като се получава винаги от някакво натоварване ме притесняваше, а нямам някой около мен, който да може да сподели как е минало възстановяване от подобна операция.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 16.08.2017 11:15

  Здравейте, усещанията които описвате са често срещани след отворени операции по повод слабинни хернии. Лек дискомфорт и тръпнене вероятно ще остане по-дълго време. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Цуцур | 15.08.2017 09:26

  Здравейте, На 27 години съм и преди вече 7 месеца ме оперираха от индиректна ингвинална херния, отворена операция с платно. Самата операция мина повече от добре, не съм имал болки, нужда от болкоуспокояващи, доста бързо бях мобилен и като цяло първите 3 месеца се пазих(или поне се надявам, че съм) от всякакво тежко, напъване, включително и спорт, единствено дълги разходки и движение наляво надясно. Все още обаче имам усещания ниско долу, точно до тестисите, не бих го нарекъл болка, може би лека, особено е, може би като тежест/леко изтръпване. Същите усещания имах и месец-два след операцията, общо взето отшумяваха, но сега се появяват при натоварване(работа с ръчни инструменти, не много тежко) и остават за известно време, може би ден. При мен хернията преди операцията имаше доста симптоми, леки болки, изтръпване по целия крак, мравучкания, общо взето постоянно казваше, че е там. Как смятате, нормални ли са подобни симптоми толкова време след операцията?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 04.08.2017 18:50

  Здравейте, възможно е да няма херния, а оплакванията да се дължат на мускулно разтежение. Щом няма оплаквания не се тревожете. ПКК е безмислено да се изследва. Хернията се установява само с преглед от хирург. Изчакайте спокойно края на сезона. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Ани | 03.08.2017 18:08

  Много благодаря за отговора. От 3 дни използва колан, който е възможно най-опростения(такъв имаше наличен в аптеката) и няма болка, нито дискомфорт, нито подутина. Има ли някаква вероятност симптомите да са "лъжливи", защото той тренираше, след което имаше мускулна треска и на следващия ден се появи болка и дискомфорт? Днес си пусна профилактичната ПКК, в която няма никакви изменения - ще има ли, ако е с херния? Извинявайте, че разпитвам така, но малко ни е затруднено посещението при специалист.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 01.08.2017 18:31

  @akoleva87, хернията спокойно може да изчака края на летния сезон. Единственото неприятно усложнение е т. нар. заклещване, което може да наложи операция по спешност. Можете да вземете колан, но незнам дали ще намерите подходящ по морето. Като марка Thuasne и Ortel предлагат добри решения, например: Link По отношение на платната - зависи каква операция ще се прави. На нашия пазар има добри решение, като водещи марки са Medtronic/Covidien, Ethicon, Bard и т.н. Решението какво платно да се използва трябва да бъде взето заедно с хирурга, който ще оперира мъжа Ви. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 01.08.2017 18:24

  @sickness043, платно с размери 5/11 см е доста малко, аз лично ползвам 7,5/15 см. Цената в случая не е ориентир, има и платна на големите компании, близки до тази, но за по-старите като технология платна. По отношение на раната - промените, които описвате са нормални. Ще отшумят за около месец. Можете да започнете с физическите натоварвания. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Ани | 31.07.2017 07:03

  Добър ден. Имам следния проблем.Съпруга ми е с оплаквания,точно както при ингвинална херния,като идните дни ще направим консултация с хирург,за потвърждение.Намираме се в Слънчев бряг и за съжаление тук и в околията няма как да се доверим на доктор за евентуална операция. Моля за съвет може ли да се изчака докато свърши летния сезон? Колан/бандаж/ би ли бил полезен,за облекчаване на леката болка и дискомфорт, за периода докато се предприемат мерки и ако да може ли да ми препоръчате марка? Изчетох всички страници с въпроси и отговори и разбрах,че има няколко вида платна - кои са най-добрите производители?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от | 11.07.2017 08:16

  Мен ме оперираха от ингвинална херния преди мако повече от месец и ми поставиха платно. Първият ми въпрос е свързан с млатното. Херърга каза, че мъ трябва платно 5х11см. и цената му беше околко 50лв. което ме изненада, защото се бях подготвил за нещо от сорта на 400лв. Не ми предложиха опция за по-скъпо платно. Та въпроса ми е, трябва ли да се притеснявам за това платно или това е в рамките на нормалното? Другият ми въпрос е свързан с раната, защото все още околко нея има лек оток и е твърдо околко нея. Нормално ли е това и ако е нормално, след колко време ще се нормализират нещата? Иначе имам леки болки от време на време, но те по-скоро са като кратки спазми и се появяват ве по-рядко с напредване на времето. Преди няколко дни направих една доста дълга разходка из Витоша и се чувстах много добре, без никаква болка или дискомфорт, но ден след това имаше лек дискомфорт(не бих го нарекал болка) в областа. Побеже принципно съм физически активен по природа :) искам да попитам, кога мога да започна да правя леки упражнения, като лицеви опори и разтягане? Благодаря ви предварително.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от | 10.07.2017 19:30

  Първо искам да благодаря на докторите, които бързо и адекватно отговарят на всичките въпроси. Значи, мен ме оперираха от ингвинална херния преди малко повече от месец и ми посравиха платно. Първият ми въпрос е свързън с конкретното платно. Херурга каза, че му трябва платно 5х11 и цената му беше около 50 лв. което малко ме учуди защото се бях подготвил за нещо от сорта на 400лв. Не ми дадоха опция да избирам по-скъпо. Та въпроса ми е дали трябва да се притеснявам за това платно или всичко е ок? Другият ми въпрос е свързън с раната. Нормално ли е да ими лека пудутина около белега и твърдост в тази област и ако е нормално, кога ще се нормализират нещата. Също така, имам от време на време болки, но те са за много кратко (нещо като кратък спазъм).
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 28.05.2017 18:25

  Здравейте, първия преглед правя или аз или колега от моя екип, според предпочитанията на пациента. Направлението от личния лекар е номер 3. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от ivan | 27.05.2017 08:41

  Благодаря Ви д-р Атанасов за бързия отговор - и още нещо, лично Вие ли правите прегледа и операцията или на ротация които се случи от екипа Ви? Има ли точни дни и часове за този първи преглед или по уговорка. Талона от личния ми - това направлението ли е (мисля 167 беше) и моля ако Ви е практика за директен телефон с Вас. Поздрави и хубава събота!!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 26.05.2017 19:21

  @velislav1993, подутината и топчето, което опипвате се дължат на операцията - имате вътрешни шевове и те са причината за това усещане. Освен това все още има оток на тъканите от работата на хирурга. Всичко това би следвало да изчезне след 1-2 месеца. @ivan6, аз работя с НЗОК, за първичния преглед е достатъчен талон от личния лекар, но по принцип не връщам пациенти даже и да нямат направление. Документи за операцията не са необходими, изследванията се правят в болницата. Цената на консумативите, които касата не заплаща варират според качесвото, като за лапароскопските операции са между 900 и 1300 лв. По отношение на билката - не съм срещал информация за пациент, излекуван от херния по този начин. Познавайки естеството на заболяването бих казал, че е нереалистично да се очаква ефект от подобна терапия. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от ivan | 26.05.2017 13:14

  Моля, коментирайте следната информация: В народната медицина билката Ралица се използва от векове за лечение на това заболяване. Link Благодаря за отговорите!! Поздрави!!!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от ivan | 25.05.2017 15:04

  Здравейте на всички търсещи истината за своите болежки и въпроси! Поклон към всички херния-специалисти за точните отговори и активността им към нас в този абсолютно полезен и човешки форум!!!! Моля и предварително БЛАГОДАРЯ за малко информация от уважаваните д-р Атанасов и д-р Люцканов: дали работят с НЗОК, каква е цената на първия преглед за констатиране на диагноза ингвинална херния, трябва ли някакво направление от личния лекар, други документи, ако решат нека споделят при лапароскопска интервенция, каква е крайната обща цена на операцията за пациента? Още веднъж БЛАГОДАРЯ за отговорите Ви!!! Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Velislav Arsov | 24.05.2017 20:03

  Здравейте!Преди 12 дена ме оперираха от коремна херния и ми сложиха платно.Вчера на 11-тия ден ми свалиха конците но след като се прибрах над разреза се вижда подутина и при натиск напипвам нещо като подуто топче над разреза което е неболезнено.Въпроса ми е дали е нормално все пак са минали 11 дни от операцията или е повод за притеснение.Благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от andrei | 21.05.2017 11:06

  Здравейте! Искам да попитам някой може ли да препоръча добро място (клиника/лекар) за операция на ингвинална херния в София? Също се интересувам някой дали се е оперирал при д-р Люцканов в София? Прочел съм сайтовете на всички и ми приличат повече на реклама? А дали в действителност вършат работа? Много ще съм благодарен някой ако изкаже лично мнение/опит :) Поздрави
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 09.05.2017 18:14

  Здравейте, ако операцията Ви е направена с разрез е нормално съответната страна на коремната стена да е подута. Времето за което ще се възстанови е между 3 и 6 месеца. Мястото ще го чувствате изтръпнало. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Maria | 07.05.2017 12:40

  Зсравейте, Имам следният въпрос, точно преди 6 седмици ми бе направена операция с платно на ингв. Херния, нормално ли е все още мястото на което ми се подуваше преди да е по-подуто а не като от другата страна, преди 2 седмици бях на преглед и докторът ми каза единствено, относно това, че мястото е по твърдо, било нормално. ?И колко време е нужно за да спадне и дали изобщо ще бъде някога както преди? Благодаря предварително,
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 10.04.2017 19:01

  Здравейте, диастазата може да се коригира без платно, само с шевове. Срастванията и евентуално премахването на тръбата също могат да се направят. По отношение на хернията - може да се направи и без платно, но риска за рецидив ще е по-висок. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от milenkis | 08.04.2017 15:20

  Доц. Атанасов, благодаря Ви за бързия отговор! Задължително ли се поставя платно? Има ли други варианти (с няколко автоимунни заболявания съм и не съм сигурна как би го приел организма ми и дали няма да се обострят заболяванията)? Не съм написала както трябва - срастванията са от 2 бр. секцио. Аднекситът не е сигурно, че го има (две противоречиви мнения има по въпроса, а и е лекуван), но евентуално може да се наложи отстраняване на възпалената фалопиева тръба. Диастазата е малка - около 1 пръст ширина. А хернията ме боли, но когато съм права не личи - легна ли винаги е видима, твърда, болезнена - като срязано наполовина пинг-понг топче (много слаба съм и всичко си личи). Рядко се прибира.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 07.04.2017 18:48

  Здравейте, ингвиналната херния и срастванията от аднексит могат да се коригират с една интервенция. По отношение на диастазата - без преглед трудно може да се каже какъв ще е резултата, но принципно може да се направи и по време на същата операция. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от milenkis | 07.04.2017 10:06

  Здравейте! Жена съм, на 35 години и от вчера съм с диагноза ингвинална херния (в ляво, малко по-ниско от нивото на пъпа). Все още не съм се консултирала с хирург (освен с този, който постави диагнозата в спешното оделение). Инетерсувам се къде в София или Пловдив са най-добрите специалисти за лапароскопска операция. Освен хернията имам и гинекологични проблеми (сраствания, предполагаем аднексит), кото искам да се разрешат с една операция. Имам и диастаза на коремните мускули, което състояние не знам дали може да бъде коригирано лапароскопски. При всички операции на херния ли се поставя платно? Как се процедира при пациенти със системни автоимунни заболявания? Благодаря предварително!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 21.02.2017 17:51

  Здравейте, можете спокойно да увеличавате натоварванията. Старайте се това да става плавно. Избягвайте резки движение. По възможност не вдигайте нещо по-тежко от 10-12 кг поне още месец. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Petar | 18.02.2017 18:01

  Здравейте, благодаря за темата! Доста е дълга и не успях да прочета всичко, видях един подобен на моя въпрос тук, но все пак бих искал да попитам и аз. Минаха 4 седмици след операцията ми от ингвинална херния от дясно. Операцията беше конвенционална с платно. Платното струваше стотина лева. Вече се чувствам добре. Нямам болка, чувствам самото място по-слабо, тоест не се чувствам, че мога да съм 100% ефективен физически. До сега не съм вдигал повече от 5 кг. Правя разходки, вече и дълги. Интересува ме мога ли да започна леко да увеличавам натоварването, понеже работата ми е в чужбина и трябва да заминавам, а тя е свързана и с физическо натоварване, понякога и вдигане на по-тежки товари. Благодаря предварително!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 24.01.2017 18:51

  Здравейте, след операция за ингвинална херния, особено ако е отворена, винаги остава чувство за теглене и дърпане. Ако са Ви сложили платно което се "самозалепва", вероятно става въпрос за Progrip на Medtronic. Платното е хубаво, фиксира се без шиене и има отлични характеристики. При него има резорбируема компонента, която го придържа към тъканите в началото. Тя се резорбира за около 3 месеца и вероятно след този период неприятните усещания ще намалеят. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Krasimir Ivanov | 23.01.2017 22:25

  Здравейте, Преди 4 месеца се опирарах от ингвинална херния, отворена операция с платно. При избора на платното докотра ми обясни че има 2 вида, с цени 180 и 480 лв. Казаха ми че са еднакви като здравина, но по-евтиното не е еластично и се захваща с нещо което не разбрах какво е, а по-скъпото е еластично и самозалепващо. Избрах по-скъпото, ако не се лъжа американско, минаха 4 месеца, но още при по обилно хранене примерно или при по-силна малка нужда имам усещане на опъване. Платих тази цена защото ми беше обяснено че с това платно ще избегна именно това. Има ли място за притеснение според вас? Възможно ли е да ми е поставено друго платно, все пак по време на операцията спях и не знам дали са сложили това което им дадох...
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от д-р Цончев | 16.01.2017 21:05

  Товане го разбирам...
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Batko ti igracha | 15.01.2017 23:41

  Здравейте, моята операция премина малко странно, защото ми извикаха шаман да ми бие инжекцията която премина през ануса ми и ми я инжектираха между 77 и 99 прешлен. имах болка на всякъде даже в ануса и не знам защо. Имате ли обяснение виждам, че тук сте доста компетентни и можете да ми обясните :)
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Ivan | 24.11.2016 10:42

  Ако имаш парите прави лапароскопска, няма място за сравнение. 800 лева е разликата горе-долу. Иначе в София такива се правят в СофияМед, Пирогов, Вита, Иван Рилски, може би Токуда. Аз лично съм минал през първата.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 21.11.2016 16:21

  Здравейте, колегата Ви препоръчва конвенционална операция, защото не работи лапароскопска хирургия и няма как да Ви я предложи. Първи метод на избор е ендоскопската TEP техника или трансабдоминалната TAPP техника. Конвенционална операция с поставяне на платно се препоръчва само ако хирурга не владее предните две методики. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Бейсим | 20.11.2016 19:35

  Здравейте, откриха ми дясна ингвинална херния. Въпросня лекар който го намери ми каза да сe подложа на класическа , а аз исках да е лапароскопска. Видимо нямам подутини, имам твърдо топче като липома на сгъвката на крака и на височината на коста ,също и слаба болка като щипене в слабините. Въпроса ми е защо такава операция е препоръчана пред лапароскопска? Моля да ми препоръчате наистина добра клиника или болница ориентирах се към София.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 11.11.2016 18:23

  Здравейте, в оплакванията Ви няма нищо необичайно. Отока и болките в тестисите се срещат при над половината от пациентите след конвенционални операции. Средното време за което преминават усещанията , свързани с операцията е около 30 дни. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Александър Александров | 09.11.2016 21:19

  Здравейте, Днес е шести ден след операцията ми (двустранна ингвинална херния с разрез и поставяне на платна). Оплакванията ми са свързани с поддуване (оток) на двата тестиса и болка в десния тестис, която е идентична с тази, която ме накара да се обърна към лекар и последва операция (дори може би малко по-силна и се наблюдава при изправено положение). След няколко дни имам контролен преглед при хирурга, който ме оперира. Но ме опасява, че съветът който ще последва ще е, че "това е нормално" "да не се притеснявам" "ще мине само", и не изключвам че може да е наистина така, но смятам ще се съгласите с мен че оплакването ми засяга доста деликатни органи за нас мъжете и реших да потърся второ мнение. Ще се радвам да споделите мнение дали трябва да предприема нещо. Благодаря предварително на отзовалите се !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 28.10.2016 18:19

  Здравейте, поставянето на платно при пациенти с хернии само по себе си не повишава риска от тромботични усложнения. Рискове има при пациенти с варикоза, злокачествени заболявания, заседнал начин на живот и приемащи определени медикаменти. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Antonova | 25.10.2016 22:04

  Здравейте. Интересува ме, крие ли операцията на ингвинална херния с поставяне на платно риск от емболия (при пациент на 68 години, който няма проблеми с кръвоносните съдове). Ако да, какви превантивни мерки би могъл да вземе пациента? Благодаря предварително за отговора.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 14.10.2016 17:41

  @БудаПеща, не е нормално да има подутина и да Ви боли. Потърсете консултация с хирург. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Буда Пеща | 27.08.2016 17:38

  Здравейте.В края на 2014 година бях опериран в Св.Екатерина от ингвинална херния с поствяне на платно.Колкото ми бе възможно съм се пазил.Доктора ми каза,че една година е времето необходимо за заздравяване на тъканта. В края на деня,понеже по цял ден съм прав и се движа,имам подуване в областта на операцията,втвърдяване,чуство на неразположение,понякога подутината при пипане наболява.Подутината е все едно имам зашито нещо отдолу.Но след като полежа или поседя все едно се "намества" там нещо...когато кашлям усещам напрежение,също и като си духам носа и кихам...това нормално ли е?Страх ме е да не се получи рецидив. Поздрави.

Напиши отговор
624 намерени, страница 3 от общо 13