Операции | Операция от ингвинална херния.

Напиши отговор
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Vladimir | 20.01.2018 15:41

  Здравейте , направиха ми операция на ингвинална херния с лапароскоп , поставиха ми платна от двете страни . На 3-я ден ми махнаха дренажа и ме изписаха, беше спряло да изтича течност.. Уж всичко вървеше добре и на 5-я ден вечерта , започна да ми се удебелява кожата на торбичката на теститите , на пениса , и в долната част на корема между кожата и мускала започна да се събира някаква маса или течност около 2 см..Предполагам , че се събира течност ...като оток е , като лежа явно се разстила на други места и поспада, а като се изправя се събира долу в областта на корема , на тестисите и пениса. Нямам болки и температура ,но съм много уплашен и не знам опасно ли е , в понеделник чак ще може да ме прегледа лекарят който ме оперира . Tова дали е нормално, каква е причината и какво трябва да се направи..? Благодаря
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 12.01.2018 17:45

  Възможно е да имате и рецидив, но все пак е необходим преглед. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Anson Gospodinov | 11.01.2018 20:30

  А дали може, да е рецидив.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 10.01.2018 23:06

  Здравейте, Вашето състояние се нарича синдром на хринична ингвинална болка и се среща при около 15% от всички пациенти, оперирани конвенционално за херния. Дължи се на хронично дразнене на сетивни нерви в близост до зоната на операцията. Първата стъпка в лечението е физиотерапия. Ако тя не помага има различни методи за прекъсване на инервацията в областта. Все пак, трябва да бъдете прегледан преди да се вземе решение. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Anson Gospodinov | 09.01.2018 20:01

  Имам операция на дясна ингвинална херния от около 2 години. Но остана една постоянна болка. Ходил съм на много хирурзи и отговорът е че нищо не можело да направят. А болката се засилва при физическа дейност . Та въпроса ми е , Какво може да се направи да спре тази болка. На моменти е ужасна. Дори се налага да сядам . Боли дори като седя и като съм легнал. Благодаря предварително.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Димитров | 06.12.2017 16:01

  Преди 45 дни бях опериран от ингвинална херния по лапароскопски метод. Нормално ли е да продължавам да имам болки в областта на хернията, която беше оперирана0
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 16.11.2017 20:52

  Здравейте, ски няма да можете да карате около 3о дни, ако операцията е лапароскопска. След конвенционална операция: 45-60 дни. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Цветослав Нецовски | 16.11.2017 10:18

  Здравейте на 44 години съм, имам 2 хернии отдолу.Интересува ме след операция колко време няма да мога да карам ски?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 10.11.2017 22:06

  @veigar, това, което описвате се случва често след операции и се дължи на дразнене на сетивни нервни клончета. Ще премине постепенно. Мястото около операцията ще остане частично безчувствено. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 09.11.2017 21:44

  Извинявам се за спама, но забравих да пиша че съм правен по Постемски на два етажа, каквото и да значи това.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 09.11.2017 21:37

  Здравейте д-р Атанасов!Преди дни бях писал за дискомфорт от страната на операцията и изтръпване и щипане по бедрото и част от тестиса.Вече мога да шофирам и да вървя по километри за един ден, но просто зоната в близост до чатала ми от страната на операцията и то по-точно към бедрото е като и аз не знам какво сравнение да използвам, все едно ми е много раздразнена кожата, усещам дори дрехите които нося.Това дали ще се оправи?Много се надявам да не е някакво хронично дразнене от платното.Тъкмо раната ми много добре заздравя и почти ми падна коричката.Хич не ми се иска да ме порят втори път... :(( На 15 дни съм от операцията между другото.Може ли да споделите опит дали това дразнене би изчезнало? Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 07.11.2017 18:05

  Здравейте, лапароскопската операция наистина е по-добрия избор във вашия случай. Тази методика позволява да се работи върху задната повърхност на коремната стена - там където не е работено предния път. Всички отвори през които могат да се появят хернии ще бъдат щателно огледани и проблемът Ви ще бъде решен със сигурност. Платното което ще се постави е с размер 15/13 см. По въпроса за фиксацията има най-различни решения. Аз лично ползвам Absorbatack - устройство за фиксация с резорбируеми такове. Може да се използва и фибриново лепило. Методиката с "телчета" не бих използвал - те създават предпоставки за хронична болка след операцията. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Бисер Василев | 06.11.2017 12:09

  Здравейте, Преди 2 години ми направиха конвенционална операция на феморална херния. Тъй като оплакванията продължиха, малко под оперираното място откриха ингвинална херния. Лекарят, който ме оперира при първата хериня, каза че за втората не е препоръчителен конвенционален метод, защото двата среза ще бъдат много близо един до друг - около 1,5-2 см и се създава слаба зона, като поради това препоръча лапароскопска операция. Наистина ли е така и ползването й е наложително? И още един въпрос. Беше ми обяснено, че при лапароскопска опреация платното се захваща към костта с такер и телчета. Притеснява ме нарушаването на целостта на костта, както и идеята за постоянен или дълъг престой на чуждо тяло в нея. Няма ли друг вариант за закрепване - шевове или залепване и ако няма за какъв срок биха се резорбирали телчетата?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 31.10.2017 18:13

  Здравейте, извинявам се за късния отговор. Главоболието и виенето на свят са последствия от спиналната упойка. Би следвало да не се появяват повече. Болката в областта на операцията може да се дължи на много фактори. Факта, че през първите 3 дни не Ви е боляло прави хипотезата за "пришиване" на нерв малко вероятна. Болката може да се дължи на оток на тъканите, на дразнене на сетивен клон на нерв от платното, на дразнене от някой от шевовете. Със сигурност интрадермалния шев няма никакво отношение към проблема. Трябва да изчакате още 7-10 дни за да видим как ще еволюира усещането за болка. През това време слагайте лед на мястото на операцията. Можете да приемате и обезболяващи медикаменти - аулин, профенид дуо и т.н. Смята се, че болката трябва да отшуми до месец след операцията. Ако остане повече от 6 месеца, проблема става хроничен и се налага допълнителна терапия. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 31.10.2017 08:49

  Добър ден.Извинявам се че пиша отново, главоболието ми мина, но имам друг проблем.А да се изправя и се започва адска болка и то към ингвиналния канал някъде, като щипане и продължава малко към бедрото, а да седна и става още по страшно.Раната е перфектна няма нито затичане нито нищо.Тази болка се появи на 3тия ден.Страшно много ме ограничава?Възможно ли е някой нерв да е пришит и да трябва да ме отварят пак.А дали не е от конеца който не е свален още?С интрадермален шев съм, ако има значение.Много ви моля ако имате информация споделете.Утре правя 1 седмица от операцията а аз още не мога да се движа повече от 10 15 метра.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 27.10.2017 18:51

  Здравейте!Оперираха ме в сряда от ингвинална херния, лява.Използва се спинална анестезия.Всичкото много добре, обаче днес в петък сутринта а да си тръгвам от болницата и адски световъртеж гадене и отпадналост.Най-вероятно е постпункционно главоболие.Проблема е че в неделя трябва да ида до доктора който не е от моя град за да ми смени превръзката.Как да стане като при най-малкото навдигане изпитвам адски болки?Пия повече вода за да увелича налягането в гръбначния стълб но за сега видими резултати няма.Умолявам ви за съвет.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 22.10.2017 21:15

  Здравейте, хернията наистина трябва да се оперира. Тя представлява дефект на коремната стена, който няма да се възстанови и с времето ще става все по-голям. Операцията във Вашия случай не е спешна - може да се направи и след няколко месеца. Моят съвет е - подредете си ангажиментите и се оперирайте в разумни срокове. След лапароскопска операция възстановяването протича по следния начин: 1-14ти ден - нормален режим и обем движения, без спорт. Позволени тежести за вдигане и пренасяне до 2-3 кг. 15-30ти ден - тичане, плуване, каране на колело. Позволени тежести за вдигане и пренасяне до 5-6 кг. След 30ти ден - пълно натоварване, като във фитнеса започвате с 30-40 % от тежестите, които обичайно ползвате и с всяка следваща седмица повишавате натоварванията. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Ivan | 19.10.2017 21:36

  Здравейте, Оказа се, че имам едностранна ингвинална херния от дясно. Никога не ме е боляла, напипах я съвсем случайно, бих казал подутината е пренебрежимо малка. Хирургът, който ме прегледа, твърди, че рано или късно, все един ден ще се стигне до операция и по-добре да се оперирам още сега. Това вярно ли е? Ако не се подува и не ме боли има ли смисъл да се оперирам сега? Тъкмо започнах нова работа и не ми се иска да се оперирам сега, но ако наистина не е добре да се отлага и операцията е неизбежна, вероятно ще го направя. Също така, в случай, че си направя лапароскопска операция в София, след колко време ще мога да ходя на фитнес и да тренирам поне с леки тежести като постепенно увеличавам натоварването? Предварително благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 14.10.2017 00:29

  Здравейте, изтръпването се дължи на прекъсване на част от крайните разклонения на сетивните нерви по време на кожния разрез. С времето е възможно сетивността частично да се възстанови. Операции за възстановяване на сетивността не се правят. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от statler | 12.10.2017 22:59

  бонджорно. с едностранна операция на ингвинална херния съм. на 8 седмици. още от първия ден чувствам района около оперираното място като изтръпнат. някъде видях, че не трябвало да се притеснявам от това, щото обикновено отшумявало. сега се чудя дали при мен казуса може да се окаже необикновен, щото пък на друго място видях, че можело да остане така завинаги. в някакъв американски сайт говореха, че подобен проблем се отстранявал оперативно (доколкото разбрах някакви нерви вероятно са прекъснати), ама не съм чувал тва да се прави в българия...
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 09.10.2017 23:28

  @Veronika28, възможно е да се появят проблеми в областта на операцията даже и след години. Трябва да се погледне от хирург за да се прецени дали е необходимо да се предприеме нещо. @PatientZero17, не ми е известно във Варна някой от колегите да има опит с лапароскопска хирургия при хернии и за съжаление не мога да помогна Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Gospodin Neizvesten | 09.10.2017 19:55

  Здравейте! От около 2 години имам ингвинална херния, ниско долу вдясно над десният тестис. До преди 2 седмици всичко беше добре, почти не я усещах. Но при едно вдигане на тежко, дискомфорта стана по - голям, та операцията изглежда неизбежна. Ще ми се да отида при добър хирург който прави лапароскопски операции на херния. Въпросът ми е някой има ли опит с хирурзите във Варна, кой оперира лапароскопски, кой хирург може да ми препоръчате. Ще съм ви много благодарен. Може би ако Д-р Атанасов може да препоръча негов колега във Варна. Поздрави !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Вероника | 09.10.2017 19:21

  Добър вечер, Преди 2 години оперираха приятелят ми от ингвинална херния, всичко мина нормално възстанови се напълно без никакви проблеми всичко беше наред до преди 1 седмица. Приятелят ми започна да се оплаква от тежест на мястото на операцията, изпъване на кожата и много тъпа лека болка. Това нормално ли е след толкова време няма подуване на мястото всичко на външен вид изглежда нормално? Благодаря предварително!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 04.10.2017 21:47

  Здравейте, с ехография не може да се прецени. Важен е прегледа във Вашия случай. Можете да дойдете следващата седмица, на работа съм всеки ден. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Nikolay | 04.10.2017 02:00

  Oтговор Dr.Atanassov post_id=234729 time=1507052204 user_id=6307: Здравейте, при футболната болест първоначалното лечение е физиотерапия, каквото е проведено при Вас. Щом сте се подобрили на 95 % смятам, че не е необходима операция. Такава би се наложила ако след подновяване на спортни занимания болката се появи отново. Разширените канали са анатомична особеност. Поздрави!
  Здравейте Др.Атанасов, Благодаря за отговора. Да с адукторите действително съм по-добре, преди 2 дни започнах да тичам за първи път от май месец. Притеснението е ми, че имам много лека болка долу в дясно на корема, където ми поставиха диагнозата за начален стадий на херния. Болката беше само в началото в първите минути на тичането, после отшумя и така докато не спра, не почина и пак почна да тичам в началото с болка. Oпределено с течение на времето, а и от както от около 3 седмици тренирам коремът, като че ли намаля, защото съм се тествал с леко затичване, а беше по-остра. Може ли с помощта на ехография да се види? Планирам до 3 седмици да се върна в игра и мисля че, ако изпитам болка и тогава май операцията ще е неизбежна. Ако прецените, бих могъл да дойда другата седмица за преглед при Вас.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 03.10.2017 20:36

  Здравейте, при футболната болест първоначалното лечение е физиотерапия, каквото е проведено при Вас. Щом сте се подобрили на 95 % смятам, че не е необходима операция. Такава би се наложила ако след подновяване на спортни занимания болката се появи отново. Разширените канали са анатомична особеност. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Nikolay | 02.10.2017 17:06

  Здравейте, Моля за съвет. От май месец лекувам така наречената "футболна болест" - болки а в адукторите, заедно с тях имам и в долната дясна част на корема болка при определени движения. Минах няколко физиотерапии през тези месеци и активно вече правя упражнения за заздравяване на мускулите, а и за корема. Пиша го това, защото след като се запознах с проблема имаше, а и има съмнение за ингвиална херния. Ходих на преглед при 2 хирурга. И двамата заключиха, че са ми доста разширени ингвиалните канали, но само единия каза, че имам от дясно в начален стадий херния. Предложи ми безкръвна операция от двете страни. Другият хирург каза, че това е от адукторите и да се обърна към спортната медицина, както и направих. Имах болки при затичване в корема, но сериозно намаляха с физиотерапията (остават ми около 5 процедури още) и коремните преси, което ме кара да се чудя дали с операцията може да се размине. Адукторите също мога да кажа, че на 90% са излекувани. Футбол и фитнес не съм правил от 5 месеца. Въпросът ми, тъй като единия лекар прави заключение, че съм за двустранна операция,а другият не, какво бихте ме посъветвали? Поне едно е сигурно явно, че каналите са ми разширени.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 17.09.2017 19:54

  Еми просто нямам късмет.Ингвинална херния е.Не е паднала все още в канала.За 400-500 лева преди години се убих да вдигам тежко а и съм предразположен явно.1.90см, 70 кила... Сигурно другия месец ще я правя с платно и спинална упойка.Толкова карах колело(шосейка), така ли пък тая мускулатура доло малко не е укрепнала...Хич не ми се ядеше ножа, но уви...
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 12.09.2017 17:28

  Здравейте, необходим е преглед от хирург. Само с натиск върху подутината не може да се прецени за какво става въпрос, прилагат се и други техники. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 10.09.2017 19:40

  Здравейте.От лявата страна точно по снимките в чичо гугъл имам лека подутина, точно където се пада ингвиналната херния.Ходих при приятел който е стажант в гастрото натиска ми ингвиналния канал пръста му не потъна.Какво трябва да значи това и за операция ли съм?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.08.2017 12:33

  Здравейте, вероятността за рецидив е 5-10% ( предполагам че операциите са с разрез). За да се определи причината за оплакванията е необходимо да бъдете прегледан. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от stoqn | 26.08.2017 10:26

  Здравейте.В рамките на 3 години имам 2 операции и съответно 2 платна, в ляво и дясно. Усещам известен дискомфорт най-вече в областа на самия разрез. Сега ми се струва,че имам подутина над пениса, в неговото начало (не знам как се нарича точно тази зона,от пъпа посока надолу към пениса).При вървене все едно имам някаква тежест,все едно нещо виси и ме придърпва. Как ви се струва вероятноста при 2 платна да имам двустранен рецидив. Натоварвам се физически.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Доц. д-р Цончев, дм | 23.08.2017 21:55

  Правилно, правилно :D
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от statler | 23.08.2017 07:45

  току що получих повече информация отколкото ми дадоха сумарно опериращия лекар, дежурните, сестрите и прочие в болницата, дето се оперирах. предполагам, че съгласно установения етикет, следващия път трябва да дойда, ако не с овнешко бутче, то с хваната за краката жива кокошка поне. благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 22.08.2017 17:50

  Здравейте: секс - когато Вие се чувствате готов, но са необходими поне 7-8 дни ходене - веднага шофиране - 2-3 дни ако колата е със скорости, за автоматик - веднага плуване - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността тенис на маса - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността футбол - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността коремни преси - 30 дни упражнения на лост - 14 - 30 дни в зависимост от интензивността пренасяне на перална машина 1- 3 месеца За останалите въпроси - касаят технически детайли за операцията, които са за лекарска консумация. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от statler | 19.08.2017 18:59

  здраве желаем! 45 годишен съм. пресен - на три дни. ще бъда благодарен, ако някой може да ми даде ориентировъчна пътна карта (в случай без усложнения, разбира се) за долуизброените дейности след операция за възстановяване (едностранно) при директна ингвинална херния с поставяне на платно: секс ходене (аз ходя много. километри) шофиране плуване (включващо носене на около 5-6 килограмова раница до басейна) тенис на маса футбол коремни преси упражнения на лост пренасяне на перална машина (т'ва го ползвам като евфемизъм за пълно оздравяване) също така, ако може и да ми преведе термините "директна" херния, "пластика на задна стена на ингвинален канал", "кордонът се постави анатомично", "хемостаза" и "лаваж" от епикризата ми
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Цуцур | 17.08.2017 09:16

  Благодаря! Като цяло дискомфортът по никакъв начин не ми пречи, но тъй като се получава винаги от някакво натоварване ме притесняваше, а нямам някой около мен, който да може да сподели как е минало възстановяване от подобна операция.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 16.08.2017 11:15

  Здравейте, усещанията които описвате са често срещани след отворени операции по повод слабинни хернии. Лек дискомфорт и тръпнене вероятно ще остане по-дълго време. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Цуцур | 15.08.2017 09:26

  Здравейте, На 27 години съм и преди вече 7 месеца ме оперираха от индиректна ингвинална херния, отворена операция с платно. Самата операция мина повече от добре, не съм имал болки, нужда от болкоуспокояващи, доста бързо бях мобилен и като цяло първите 3 месеца се пазих(или поне се надявам, че съм) от всякакво тежко, напъване, включително и спорт, единствено дълги разходки и движение наляво надясно. Все още обаче имам усещания ниско долу, точно до тестисите, не бих го нарекъл болка, може би лека, особено е, може би като тежест/леко изтръпване. Същите усещания имах и месец-два след операцията, общо взето отшумяваха, но сега се появяват при натоварване(работа с ръчни инструменти, не много тежко) и остават за известно време, може би ден. При мен хернията преди операцията имаше доста симптоми, леки болки, изтръпване по целия крак, мравучкания, общо взето постоянно казваше, че е там. Как смятате, нормални ли са подобни симптоми толкова време след операцията?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 04.08.2017 18:50

  Здравейте, възможно е да няма херния, а оплакванията да се дължат на мускулно разтежение. Щом няма оплаквания не се тревожете. ПКК е безмислено да се изследва. Хернията се установява само с преглед от хирург. Изчакайте спокойно края на сезона. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Ани | 03.08.2017 18:08

  Много благодаря за отговора. От 3 дни използва колан, който е възможно най-опростения(такъв имаше наличен в аптеката) и няма болка, нито дискомфорт, нито подутина. Има ли някаква вероятност симптомите да са "лъжливи", защото той тренираше, след което имаше мускулна треска и на следващия ден се появи болка и дискомфорт? Днес си пусна профилактичната ПКК, в която няма никакви изменения - ще има ли, ако е с херния? Извинявайте, че разпитвам така, но малко ни е затруднено посещението при специалист.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 01.08.2017 18:31

  @akoleva87, хернията спокойно може да изчака края на летния сезон. Единственото неприятно усложнение е т. нар. заклещване, което може да наложи операция по спешност. Можете да вземете колан, но незнам дали ще намерите подходящ по морето. Като марка Thuasne и Ortel предлагат добри решения, например: Link По отношение на платната - зависи каква операция ще се прави. На нашия пазар има добри решение, като водещи марки са Medtronic/Covidien, Ethicon, Bard и т.н. Решението какво платно да се използва трябва да бъде взето заедно с хирурга, който ще оперира мъжа Ви. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 01.08.2017 18:24

  @sickness043, платно с размери 5/11 см е доста малко, аз лично ползвам 7,5/15 см. Цената в случая не е ориентир, има и платна на големите компании, близки до тази, но за по-старите като технология платна. По отношение на раната - промените, които описвате са нормални. Ще отшумят за около месец. Можете да започнете с физическите натоварвания. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Ани | 31.07.2017 07:03

  Добър ден. Имам следния проблем.Съпруга ми е с оплаквания,точно както при ингвинална херния,като идните дни ще направим консултация с хирург,за потвърждение.Намираме се в Слънчев бряг и за съжаление тук и в околията няма как да се доверим на доктор за евентуална операция. Моля за съвет може ли да се изчака докато свърши летния сезон? Колан/бандаж/ би ли бил полезен,за облекчаване на леката болка и дискомфорт, за периода докато се предприемат мерки и ако да може ли да ми препоръчате марка? Изчетох всички страници с въпроси и отговори и разбрах,че има няколко вида платна - кои са най-добрите производители?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от | 11.07.2017 08:16

  Мен ме оперираха от ингвинална херния преди мако повече от месец и ми поставиха платно. Първият ми въпрос е свързан с млатното. Херърга каза, че мъ трябва платно 5х11см. и цената му беше околко 50лв. което ме изненада, защото се бях подготвил за нещо от сорта на 400лв. Не ми предложиха опция за по-скъпо платно. Та въпроса ми е, трябва ли да се притеснявам за това платно или това е в рамките на нормалното? Другият ми въпрос е свързан с раната, защото все още околко нея има лек оток и е твърдо околко нея. Нормално ли е това и ако е нормално, след колко време ще се нормализират нещата? Иначе имам леки болки от време на време, но те по-скоро са като кратки спазми и се появяват ве по-рядко с напредване на времето. Преди няколко дни направих една доста дълга разходка из Витоша и се чувстах много добре, без никаква болка или дискомфорт, но ден след това имаше лек дискомфорт(не бих го нарекал болка) в областа. Побеже принципно съм физически активен по природа :) искам да попитам, кога мога да започна да правя леки упражнения, като лицеви опори и разтягане? Благодаря ви предварително.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от | 10.07.2017 19:30

  Първо искам да благодаря на докторите, които бързо и адекватно отговарят на всичките въпроси. Значи, мен ме оперираха от ингвинална херния преди малко повече от месец и ми посравиха платно. Първият ми въпрос е свързън с конкретното платно. Херурга каза, че му трябва платно 5х11 и цената му беше около 50 лв. което малко ме учуди защото се бях подготвил за нещо от сорта на 400лв. Не ми дадоха опция да избирам по-скъпо. Та въпроса ми е дали трябва да се притеснявам за това платно или всичко е ок? Другият ми въпрос е свързън с раната. Нормално ли е да ими лека пудутина около белега и твърдост в тази област и ако е нормално, кога ще се нормализират нещата. Също така, имам от време на време болки, но те са за много кратко (нещо като кратък спазъм).
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 28.05.2017 18:25

  Здравейте, първия преглед правя или аз или колега от моя екип, според предпочитанията на пациента. Направлението от личния лекар е номер 3. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от ivan | 27.05.2017 08:41

  Благодаря Ви д-р Атанасов за бързия отговор - и още нещо, лично Вие ли правите прегледа и операцията или на ротация които се случи от екипа Ви? Има ли точни дни и часове за този първи преглед или по уговорка. Талона от личния ми - това направлението ли е (мисля 167 беше) и моля ако Ви е практика за директен телефон с Вас. Поздрави и хубава събота!!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 26.05.2017 19:21

  @velislav1993, подутината и топчето, което опипвате се дължат на операцията - имате вътрешни шевове и те са причината за това усещане. Освен това все още има оток на тъканите от работата на хирурга. Всичко това би следвало да изчезне след 1-2 месеца. @ivan6, аз работя с НЗОК, за първичния преглед е достатъчен талон от личния лекар, но по принцип не връщам пациенти даже и да нямат направление. Документи за операцията не са необходими, изследванията се правят в болницата. Цената на консумативите, които касата не заплаща варират според качесвото, като за лапароскопските операции са между 900 и 1300 лв. По отношение на билката - не съм срещал информация за пациент, излекуван от херния по този начин. Познавайки естеството на заболяването бих казал, че е нереалистично да се очаква ефект от подобна терапия. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от ivan | 26.05.2017 13:14

  Моля, коментирайте следната информация: В народната медицина билката Ралица се използва от векове за лечение на това заболяване. Link Благодаря за отговорите!! Поздрави!!!

Напиши отговор
648 намерени, страница 3 от общо 13