Операции | Операция от ингвинална херния.

Напиши отговор
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Ванко Николов | 09.01.2019 21:00

  Откриха ми ингвинална херния и от двете страни в много,много начален стадий(без подуване и от двете страни).От лявата страна от няколко дни вече нямам и болка,от дясната страна обаче имам много лек дискомфорт (точно там хирурга ме натисна адски силно - възможно ли е да ми е отворил повече хернията?)както и в десния тестис имам много лек дискомфорт(дискомфорта в тестиса се появи след силното натискане от хирурга за което съм писал малко по -горе) .Хирурга ми препоръча на този етап да не се предприемат никакви действия,докато не се отворят повече херниите.Ходих на ехограф и там ми казаха двустранна ингвинална херния.Възможно ли е да става въпрос за спортна херния,(тренирал съм професионално футбол от 12 до 18 години,в момента съм на 34),и преди съм имал болки в слабините след продължително ходене пеша но болките за около 2-3 дни отшумяваха напълно.Дали е възможно да се пробва с физиотерапия и да се преодолее проблема - за да не се стига до операция.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от ГеоргиАлекс | 25.12.2018 14:48

  В далечната 1998-ма бях опериран от ингвинална херния.Описаните от Вас пробождания , жиления и т.н. продължиха много дълго - в смисъл - веднъж на ден ме пробожда , или два -три пъти, но да речем -15 -ина дена . Без да съм специалист - просто предполагам,че това е реакция на организма- все пак там е имало срязване, прекъсване на нерви и т.н. Както споменава доктор Цончев - щом раната е спокойна - не е проблем.Избягвайте обаче поне месец натоварване.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Доц. д-р Цончев, дм | 18.12.2018 21:53

  Ако раната е спокойна нямате повод за притеснение, постепенно ще мине.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Илиев | 17.12.2018 12:59

  Здравейте! Благодаря на лекарите за ценната информация! Ето и моят случай. На 25-тия ден съм, след отворена операция на ингв. херния вдясно. Всичко беше според очакванията, но снощи метнах по-рязко едно одеало (предполагам 2-3 кг мах), и после през нощта имах леки болки, както и неволно мърдане на мускулчета на дясното бедро (на 30-на см под операцията). Не спах добре, а тези усещания продължават и днес с прекъсвания. Болката е кратка и пронизваща, но не много силна. Може и да няма никаква връзка с одеалото, но това не пречи да се шашкам. ;-) Като цяло се пазя много. Дали съм го предизвикал с необмисленото натоварване, или е нормално на този етап да се появяват и такива усещания?Дали има повод за притеснение? Благодаря!
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Александър | 11.12.2018 13:18

  Уважаеми Д-Р Цончев отидох на преглед при хирурга извършил операцията Д-Р Бирданов които ме прегледа и ми каза че вече мога да се натоварвам мога да се връщам на работа доверих се на казаното от него и отказах да взимам повече болнични .Като мислех,че мога постепенно да се натоварвам с по 10- 15 кофи на ден например и до март месец да съм готов за пълно натоварване което е от порядъка на три четири тона на ден но сега може би ме очаква най лошото порторна операция . Имам ли основание да смятам,че ще стане така или може би най лошото няма да се случи. С уважение Александър Стойчев.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Доц. д-р Цончев, дм | 10.12.2018 20:02

  lubozara13 - не е за лапароскопия. Вероятно има проблем с поносимостта към платното, така че ще трябва да се оперира пак. На колко години е човека?
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Доц. д-р Цончев, дм | 10.12.2018 20:00

  Алекс - принципно може, но не е добре. Дайте му още време.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Александър | 10.12.2018 16:49

  Здравейте оперираха ме от ингвинална херния дясна на 02.11.2018 с поставяне на платно работя физическа работа нося кофи по 25 кг имам болничен до 04 .01 2019 мога ли тогава да нося спокойно кофите без да се отвори операцията с уважение Александър Стойчев.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от lubozara13 | 01.12.2018 15:38

  Здравейте, оперираха баща ми от херния с поставяте на платнона 09.10.18. , но от шева на раната постоянно тече нещо и ходим на превръзки от тогава през два -три дни. Два пъти му взимаха микробиология и му предписва ха антибиотици, но от раната все още тече секрет. Онзи ден доктора каза,че сигурно ще се наложи да махат платното, а мен ме притеснява че няма да издържи операцията, защото от април до октомври го оперираха два пъти. Искам да ми кажете дали трябва да искаме някакви изследвания или скенер за да сме сигурни че платното трябва да се маха и може ли лапароскопски да се направи. Трябва ли да мине време от операцията за да го оперират пак. Сега му сложиха някако сребро на раната .... Моля ви за отговор, не знам какво да правя.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Мая Ив | 29.11.2018 22:44

  Здравейте, бих искала да помоля за малко информация. От около месец имам оток ниско в дясна ингвинална. Преди 1 седмица направих ЯМР защото имат съмнение, че имам проблем с тазобедрените стави, тъй като вече повече от 6 месеца имам болка ниско в дяно, резултата от ЯМР е подут ингвинален лимфен възел ок 5/9мм. Прегледаха ме 2 хирурзи единият казва, че е херния другият казва, че не е херния. Въпроса ми е вижда ли се на ЯМР ингвинална херния или има нужда от контрастно вещество, за да се види или компютърна томография е по точна? Моля Ви за съвет, на 32г. не съм раждала и много се притеснявам от операции.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Todor Daskalov | 21.11.2018 00:43

  Здравейте. На 08.11 ме оперираха от лява ингвинална херния. Операцията мина добре с поставяне на платно. Към момента нямам болки в областа на разреза. Но под разреза, точно в сгъвката между кракът ми и тестиса усещам режеща болка при определени позиции на тялото ( при по разгънати крака, при свиване на левия крак), както и при кашляне, и кихане. Също така усещам изпъкнала и подута "тръбичка" или жила ( не съм сигурен какво е) между горната част на тестиса и самия разрез. Именно там усещам тази болка. Все още не мога да спя и по корем, тъй като дискомфорта поне според моите критерии е неприемлив. Трябва ли да потърся отново хирург и има ли за какво да се притеснявам? Благодаря предварително!
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Kami | 17.11.2018 10:30

  Здравейте, на 12.09.2018 ме оперираха от едностранна ингвинална херния в дясно. Жена съм,хернията ми е от бебе, но нашите не са ме оперирали като малка,наложи се да порастна за да набера смелост. Хернията се оказа по-дълго,но операцията мина добре. 2 седмици след операцията изпитвах болка и дискомфорт в ляво. На прегледа доктора каза,че е защото натоварвам другата страна, а от страната на операцията в сгъвката на крака все още беше изтръпнала. Днес, 2 месеца по късно ,чувствителността в сгъвката ми е намалена ,дори изпитвам лека и непостоянно болка. От Другата страна малко под пъпа имам подутина, изпитвам непостоянна болка там до кръста. Друг хирург ми каза,че вероятно имам проблем със стомаха и за това е подуто. Имам ли повод за притеснение или вече се вманиачавам ?
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Petko | 05.10.2018 17:35

  Извинявам се за отделната публикация, ако може и да попитам дали е удачно вече да спортувам със собствено тегло-упражнения на лостове в частност.
 • RE: Операция от ингвинална херния.
  от Petko | 05.10.2018 16:10

  Здравейте, доцент Атанасов. В края на м. януари тази година се оперирах при Вас двустранно от ингвинална херния, лапароскопски. Имам непостоянни болки в тестисите, понякога едностранно, понякога и в двата. Моля за съвет или насока? Благодаря предварително!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Щастливка | 24.09.2018 23:53

  Здравейте,баща ми има ингвинална херния,която е голяма и го боли,имам няколко въпроса:опасна ли е операция,при положение,че е бил опериран като млад от перитонит?Опасна ли е операцията при възрастни пациенти-на 69години,пие лекарства за сърце,кръвно и диабет?Препоръчайте ми хирург в Пловдив?!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 13.09.2018 19:44

  Здравейте, симптомите Ви не са убедителни за херния и само на базата на Вашите оплаквания , без да Ви прегледам не мога да дам съвет дали да се оперирате или не. Ако все пак се стигне до операция, бих Ви посъветвал да се подложите на лапароскопска интервенция. Ако сте от София, минете да Ви прегледам. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Niki | 05.09.2018 22:52

  Здравейте,диагностицираха ме с начална ингвинална херния в ляво преди седмица.Преди да отида на хирург личния ми лекар ме препрати на уролог после на гастроентеролог и чак хирурга ми постави диагнозата,но доколкото разбирам уролозите и те имат познания във тази област и не ми я потвърждават хернията за това искам да спомена симптомите си и да си кажете мнение.Болка ниско долу в ляво в корема,усещам някой път бодежи в тестисите постоянно ми се втърдяват и после се отпускат пак.При по продължително физическо натоварване болката ми се увеличава в корема и левият ми тестис се издърпва нагоре също така имам задържане на газове и постоянно ми къркорят червата.Правено ми е колоноскопия и нямаше нищо на епикризата ми от болницата отделно спермограма теразозооспермия пуснаха ми и микробиология пробата беше чиста на изследванията кръв и урина имах леко увеличени левкоцити.Решил съм да се оперирам защото почти не мога да помагам във къщи но ме интересува лапароскопска операция защото искам живот и здраве да се възстановя по бързо и да си поемам ангажиментите...
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.08.2018 20:12

  Здравейте, извинявам се за късния отговор! трудно ми е да взема отношение без да Ви прегледам. Не е редно да имате оплаквания толкова дълго време. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Мики | 16.08.2018 13:36

  Здр. Доккторе!!! 6-та седмица след операция на двустранна ингвинална херния(лапароскопия) дискомфорта и болката в слабините не отшумява,нямам болка при самите разрези там вс е ок, но в слабините болката е същата като преди операцията. Колко време е необходимо да изчезне тази тъпа болка???Откриването на хернията беше само с напипване от хирурга, нямах пудутина( единндтвено боклата в слабините).Благодаря предварително!!!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Иван | 17.07.2018 07:40

  Благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 13.07.2018 18:37

  Здравейте, тестиса няма да се увреди, той стои по-високо, но все пак извън тялото. Четенето по форуми е полезно, това е причината и ние да пишем тук. Поздрави и бързо възстановяване!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Иван | 10.07.2018 23:19

  Благодаря Ви за отделеното време. Зная, че без преглед няма как да се даде точно мнение. По-точно, притеснението ми идва след четене по разни форуми(нещо, с което човек понякога си навлича доста притеснения). Като се замисля, точния въпрос, който ме тревожи е дали има някаква опастност да ми се увреди тестиса при условие, че не е долу в скроталноя сак.(например проблеми от по-високата температура...) София ми е далече за да Ви посетя, затова се допитвам чрез форума. Дано притесненията ми да само в моята глава. Хубава вечер!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 10.07.2018 18:56

  Здравейте, трудно ми е да дам мнение без да съм Ви прегледал. Все пак смятам, че положението на тестиса няма да се промени. Когато се прави пластика на ингвиналния канал при отворените операции, целия сноп от структури вървящи към и от тестиса се повдига, тъй като се променя позицията на вътрешния ингвинален отвор. Благодарение на "здравото стягане" се е появил отока на тестисите. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Иван | 10.07.2018 08:18

  Зравейте, Доц. Атанасов. Преди три месеца ме оперираха от ингвинална херния от дясната страна. Операцията беше конвенционална и ми поставиха платно. Болките и съмненията за херния получих 2 дни преди самата операция, като веднага посетих хирург. След операцията получих силно подуване на тестиса, което отмина за около 3-4 седмици. До колкото разбрах това е нормално. Притеснението ми в момента е, че тестиса ми е прибран навътре, много трудно го напипвам, а скроталната торба сякаш е залепена за тестиса в една точка и седи навътре, по посока на тестиса( незнам как да го опиша по-точно, вероятно като засмукана отвътре). Хирургът, който ме оперира каза, че е нормално да се измени положението на тестиса и че е "стегнал" здраво за да нямам проблеми във времето. Това положение на тестиса е от близо месец и изглежда, че така ще си остане. С други думи изглеждам, че съм с един. Бихте ли ми дали съвет, трябва ли да посетя друг хирург за конултация или всичко описано от мен е нормално?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от mkt_7 | 27.06.2018 08:53

  Благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 26.06.2018 18:24

  @mkt_7, за диагнозата "ингвинална херния" е достатъчно да Ви прегледа хирург. Може да бъде направена и ехография, ако желаете. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от mkt_7 | 22.06.2018 13:28

  Здравейте д-р Атанасов. Аз съм жена на 38г. Преди 4г. бях оперирана от ингвинална херния от дясната страна. Една вечер без никакви оплаквания преди това се появи издутина, която при легнало положение се прибираше. Оперираха ме сложиха платно и всичко беше наред. Преди 1 година започнах да чувствам тежест, опъване и дискомфорт от лявата страна без никакво поддуване. След прегледи на ехограф на коремни органи и гинеколог където казаха, че няма проблем отидох на хирург. Хирургът само с едно леко притискане и мое изкашляне ми постави диагноза ингвинална херния от лявата страна и каза да насрочваме дата за операция, но не се оперирах. През тази година от поставяне на диагнозата ограничих вдигането на тежко. От време на време чувствах пак тежест, но дискомфорта се увеличава многократно в периода около месечният цикъл. Все си мислех, че диагнозата е грешна и ще ми се размине тази операция. От 1 месец насам започна да се увеличава придърпването и от 1 седмица се появи една лека подутина от ляво, но не като топка, а по на широко. Извинявам се за дългият пост, но моля за съвет. При предишната херния поддуването беше като топче и нямах болка. Сега има съвсем леко поддуване на широка част около 10 см. дърпане и чак на моменти се присвивам. Има ли начин да се види на ехограф или по друг начин наистина, че е херния или трябва да се доверя само на напипването от хирурга и да насрочвам дата за операция. Благодаря предварително за отделеното време и чакам отговора ви.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 19.05.2018 12:47

  @miroslawa27, оплакванията Ви са доста съмнителни за херния, но без преглед не мога да кажа нищо конкретно. Поздрави?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Димитър | 13.05.2018 22:25

  Oтговор Dr.Atanassov post_id=241240 time=1524844494 user_id=6307: Здравейте, къде точно са разположени разрезите и колко са големи? Такова подуване на тестиса се получава често след конвенционалните операции и е изклюително рядко след лапароскопски. Причината е в притискане на съдовете от и към тестиса. В артериите наляганията са по-високи и стените им по-еластични и затова кръвотока е нормален към тестиса. При вените обаче възниква проблем, тъй като те са с тънки стени и по-ниски налягания. Това води до забавено оттичане на венозната кръв и резултата е подуване на тестиса. След време нещата се нормализират поради намаляване на натиска върху съдовете и развитие на обходни пътища за оттичане на кръвта. Поздрави!
  Много Ви благодаря за отговора д-р Атанасов! Разрезът е един около 7cm, разположен е вдясно точно над окосмяването на слабините. 3 месеца след операцията, десният тестис е все още по-голям от левия, но наистина разликата намалява. Надявам се, че с времето всичко ще се нормализира. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Miroslava | 01.05.2018 09:29

  Здравейте!Имам съмнения за ингвинална херния ,по мое мнение. Първо нека да спомена,че ми беше направена апендектомия и фенистрация на яйчниците включително отстраняване на малка кистичка през 2016г. Година по късно т.е 2017 Октомври се появиха симптоми,които се засилиха с времето. Сега ще опиша симптомите : болка при вървене ниско долу вдясно,болка при напън по голяма и малка нужда ме боли ниско долу вдясно,понякога болка при кихане,кашляне,смях,болката затихва в седнало или легнало положение ,болка при полов акт,при свиване/стягане на мускулите , чувство за опъване,придърпване и чувство , че нещо е подуто пак долу вдясно,понякога силна болка - като бодеж ,сутрин е по леко и с напредване на деня се увеличава ниско долу вдясно. Понякога болката се отразява по десния крак, имам и излъчване понякога към ануса на бодежи.Но тук искам да посоча,че мястото не е подуто и симптомите не са постоянни , а в неопределени периоди в месеца.Правили сме иригография февруари месец и излезе ниско разположен колон трансверзум. Имам високи нива на пролактин и 17ох прогестерон е извън лутеална фаза. Ще бъда благодарна да чуя вашето мнение !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.04.2018 18:54

  Здравейте, къде точно са разположени разрезите и колко са големи? Такова подуване на тестиса се получава често след конвенционалните операции и е изклюително рядко след лапароскопски. Причината е в притискане на съдовете от и към тестиса. В артериите наляганията са по-високи и стените им по-еластични и затова кръвотока е нормален към тестиса. При вените обаче възниква проблем, тъй като те са с тънки стени и по-ниски налягания. Това води до забавено оттичане на венозната кръв и резултата е подуване на тестиса. След време нещата се нормализират поради намаляване на натиска върху съдовете и развитие на обходни пътища за оттичане на кръвта. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Димитър | 18.04.2018 10:33

  Здравейте, Бих искал и аз да Ви помоля за съвет. Оперираха ме от ингвинална херния преди 2 месеца на 15/02/18, безкръвна операция със спинална упойка в гръбначния стълб. Бях само за един ден в болницата. Живея в Белгия, на 41год. съм. Първоначално имах подутина на мястото на разреза, синина по скротума отдясно, където беше операцията и подут десен тестис. Тестиса го усещах голям и тежък, никой не ми е казал да нося тесни слипове. Всичко дотук нормално според хирурга, един месец по късно бях при него на преглед, каза че всичко е ОК, и закри случая, каза ми че подуването ще спадне и мога да се върна към предишния си начин на живот - спорт, фитнес, работа и т.н. Още един месец по късно, нямам оплаквания от болки, но десният тестис продължава да е 2 пъти по голям от другия. Виси под другия все едно не е мой, чувствам се некомфортно ако съм без слипове да го поддържат. Нормално ли е това 2 месеца след операцията? Ако да, кога мога да очаквам десния тестис да стане както преди операцията? Поздрави и благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 27.03.2018 21:04

  Благодаря ви !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.03.2018 18:39

  Здравейте, не е необичайно след конвенционална операция е областта на разреза и поставеното платно да се усеща уплътнение и лека болка. Ако болката не премине, задължително се консултирайте с хирургът Ви. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 24.03.2018 21:06

  Здравейте! Оперирана съм от инг.херния от ляво! Минаха 2 месеца и всичко беше наред! Започнах обичайния си начин на живот и спорт! От една седмица започна да ме наболява в областа на операцията и също така при допир с ръка напипвам нещо твърдо. Това нормално ли е?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 05.03.2018 11:44

  Здравейте, при нас не поставяме катетри при тази операция, но упойката е обща. Предполагам, че Вие ще бъдете опериран със спинална и в този случай е много вероятно да се постави катетър.Използването на катетър тип презерватив не е подходящо, защото не може да преодолее спазъма на мускулите, отговорни за изпразването на пикочния мехур. Коментирайте с хирургът Ви това което Ви притеснява. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Goroger | 04.03.2018 22:38

  Здравейте! Проблема ми е следния.Трябва да ми оперират ингвиналната херния.Страха ми не е от операцията ,а от катетъризацията,понеже имам много чувствителна главичка на пениса.Въпроса ми е може ли да се ползва катетър тип презерватив(за който четох в интернет) или някакъв друг който не се вкарва през уретрата? Благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.02.2018 18:15

  @siok, платната са от изкуствен материал - полипропилен, полиестер и т.н. Желатина не помага, но межете да заздравите коремната стена с физически упражнения - всичко което товари коремната мускулатура, прави коремната стена по-малко податлива на поява на хернии. @avita, при Вас наистина няма херния. Болката вероятно се дължи на натоварванията, за които не сте била подготвена след раждането. Загрявайте добре и започнете с ниски натоварвания - 30-40% от обичайните за Вас. В теюение на няколко месеца би следвало да достигнете обичайния си капацитет. Не харчете пари за излишни изследвания. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Svetoslava | 26.02.2018 10:12

  Здравейте др Атанасов! Родих преди 8 месеца..един месец по-късно започнах да тренирам фитнес и тенис на корт (преди да забременея тренирах активно). След като възстанових тренировките започнаха доста силни болки в областта на слабините и към адуктора. Болките бяха по време и след тренировка, като на следващия ден изчезваха. Отидох на преглед при хирург, който каза че имам ингвинална херния и да отида при негов колега за операция. Отидох при другия хирург, който потвърди диагнозата! Но тъй като говоря за провинцията, реших да отида в София, за да ми се направи лапароскопска операция..при прегледа там, доктора каза че нямам херния! Отидох при още един хирург в София, и той каза че нямам херния..въпроса ми е има ли начин (ехограф, или дори ЯМР) по който да се диагностицира на 100% имам или нямам херния? Благодаря ви!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от stoqn | 18.02.2018 19:08

  Благодаря д-р Атанасов, изключително изчерпателен отговор. В петък бях на преглед при хирурга,който ме оперира и каза,че всичко било наред при мен. Болката като цяло била от натоварването и не съм бил единствения,който се оплаква.За рецидивите като цяло мненията ви се припокриват- според него при добре сложено платно нямало нужда от притеснения и,че още не бил виждал рецидив.Каза ми,че платното не може да се износи с времето,защото било от пластмаса(това малко ме учуди). Относно моите операции - на различни места са.В ляво платното беше някакво по евтино, 250лв, което купих директно от болницата. Хирурга мисля,че работеше само с такива.В дясно операцията ми беше 1г и 8 месеца след първата. При нея смених хирурга,защото исках да сложа друго платно,уж по качествено, да не го усещам толкова. За него знам,че беше самозалепващо 480лв, отделно купих и 2 конеца. Иначе хората,които ме оперираха мисля,че са едни от доказаните специалисти в нашия град.Самата клиника може би на 80% се занимава само с такъв тип операции. Поста стана прекалено дълъг. Все пак ще обобщя,че нямам рецидив просто явно се натоварвам повече от колкото трябва. И нещо последно - бях чел,че някои хора приемат желатин с идеята да се заздрави съединителната тъкан. Как ви се струва това и въобще има ли начин или упражнения , да заздравим коремната стена.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 16.02.2018 19:15

  @siok, двете платна от едната страна ли са слагани или и двете страни са оперирани? Метод на операцията? (предполагам, че е с разрез, но все пак да попитам) Хроничната болка е най-сериозния проблем при отворените операции. Писал съм доста по темата, но пак ще кажа: около 15 % от оперираните имат този проблем, 1-3 % стигат до реоперации, свързани с премахване на платното. Болката се дължи на дразнене на сетивни нерви в областта - от шевовете от самото платно или вт образувалата се от операцията фиброзна тъкан. Физиотерапията помага малко или никак. Могат да се опитат локални блокове с обезболяващи медикаменти , но и те са с временен ефект. Рецидив може да се получи и години след операцията. Платното не се къна, но в зависимост от това какъв е материала от който е направено има свиваемост в различен процент. Тоест може да се свие 20-40 % или повече. Съвременните платна са доста по добри - 5-10 % свиваемост. Зависи и как е направена операцията - платното може да се измести ако не е поставено правилно. Има много детайли на които човек не обръща внимание, когато се готви за операция и затова трябва да се пита - какви платна се ползва, шевен материал, апаратура и фиксационни устройства и не на последно място - квалификация на оператора и традиции на клиниката. Честотата на рецидивите в клиники с голям обем дейност е около 1%. Колкото повече операции се правят в дадена структура, толкова повече опит се натрупва и рецидивите са по-малко. Никога не достигат 0%, защото се оперират и доста пациенти с многократно рецидивни или огромни хернии. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 09.02.2018 17:39

  Благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от stoqn | 08.02.2018 23:29

  Д-р Атанасов, бихте ли споделили нещо за физиотерапията, която се прави при хронична болка. И преди съм писал по темата. С 2 платна съм, едното слагано през януари 2015,а другото есента на 2016г. Постоянно усещам дискомфорт, имам чувството,че нещо ми пари най-вече при по скорошната операция. При хирурга,който ме оперира последно ходих преди 6 месеца, като според него всичко било наред,просто да си дам малка почивка от фитнеса. Работата е там,че дори и да не ходя на фитнес, все пак работя, и нищо не се подобрява при мен. В момента пак са ме налегнали някакви мисли за рецидив,прегледи и прочие. Всъщност точно за рецидив искам да Ви питам. Според моя лекар един човек до 4 месеца не направили ли рецидив,едва ли не е имунизиран за цял живот. Винаги ми е казвал да правя каквото искам, да вдигам колкото си искам платното НЕ МОЖЕ(тук винаги натъртва) да се скъса.Ако платното не може да скъса, както тогава се случва ? Как се получава рецидив? Доста често сте споменавали за едни 5-10% вероятност.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 08.02.2018 11:32

  Здравейте, усещането е нормално и би следвало да отшуми след време. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 08.02.2018 10:41

  Оперирана съм от ингвинална херния в ляво, преди 10дни! Всичко се развива нормално( болките отшумяха, раничките почти заздравяха! Притеснява ме едно нещо, не спират едни иглички да получавам в левия крак, под хернията! Това нормално ли е?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Атанас Гошев | 27.01.2018 18:32

  Благодаря Ви за отговора! Болката почна да се появява Август месец. Септември месец беше най-интензивна. След като приключих сезонната работа , болката изчезна. 4-ти месец вече не ме боли , но все пак и не работя... сигурно е фактор. Не я свързвам с вдигане на тежко.. вдигам гири почти всеки ден и правя упражнения и до сега болката не се е появявала по този начин. Почва постепено лека болка и до 2-3 часа ставаше доста силна. Забелязал съм , че почва да боли когато има течение.. но не винаги. Мъчих се да изясня причината за дискомфорта ,но така и не я разбрах.. работата ми е свързана със ставане , клякане , стоене прав , седнал и т.н. Без много физическа работа , освен бутилка в ръка. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.01.2018 16:57

  @atanas15, асансьорния тестис при Вас е слабо изразен и не смятам, че се нуждае от корекция. По отношение на това, дали имате хидроцеле - трябва специалист да каже има ли го и дали е необходимо нещо да се прави. По отношение на болката - доколкото разбирам допреди 3 месеца всичкое било наред? Свързвате ли появата на болката с нещо - претоварване, вдигане на нещо тежко? Как се появи тя - изведнъж ли Ви сряза или се засили постепенно? Ако болката е новопоявила се, трябва да определим причината за появата и. Може да се дължи на постоперативни промени в областта на операцията и на дразнене на клончета на сетивни нерви. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Vladimir | 27.01.2018 09:41

  Благодаря за отговора !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Атанас Гошев | 22.01.2018 09:19

  Здравейте , д-р Атанасов! На 26г. съм в момента (почти 27г.) гр.Варна , 178см , 79кг (ако има някакво значение). 2014г. ме оперираха от ингвинална херния от дясната страна. Имам и сложено платно. От няколко месеца мисля ,че имам "асансьорни тестиси" ,но не изпитвам никаква болка. Изпитвам дискомфорт при полов акт , постоянно трябва да прибирам тестиса с ръка за да слезе в торбичката. Мисля ,че само левият тестис не си остава в торбичката. Когато съм в легнало положение , най-често излиза. Другото което съм забелязал е че е леко подуто около тестисите... съмнявам се за "хидроцеле". И още нещо... Лятото на няколко пъти докато работих , получавах доста силна болка точно на мястото на операцията. Работя барман , работата ми не е тежка , но е много часове. Клякане , ставане и т.н.. резки движения с две думи. Беше Септември месец , когато усещах болката най-често. При 3-4 часа работа и болката се появяваше... трябваше да легна за поне час и се оправях... забелязал съм ,че в повечето случай ме заболява когато има течение... незнам дали е фактор. Имаше 2-3 дена , където направо съм си тръгвал от работа , понеже не мога да работя.. Живея на 500м. от работа , сигурно съм се прибрал за над 10 минути... при нормални 2-3 мин. Ходих при същия хирург-уролог , който ме оперира и каза че нищо ми няма , нормално било при някой пациенти да изпитват болка от време на време. За тестисите не му казах , защото ме досрамя честно казано... но вече наистина почвам да се притеснявам и тази седмица ще посетя уролог на 100%. Бихте ли ми казали мнението си? С нетърпение очаквам вашият отговор! Поздрави , Атанас!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 22.01.2018 00:15

  Здравейте, вероятно става въпрос за сером - събиране на тъканна течност в зоната в която е работено. Тя би следвало да се резорбира постепенно, не е налага да правите каквото и да било. Все пак трябва да се проследи от специалист. Поздрави!

Напиши отговор
648 намерени, страница 2 от общо 13