Операции | Операция от ингвинална херния.

Напиши отговор
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Димитър | 13.05.2018 22:25

  Oтговор Dr.Atanassov post_id=241240 time=1524844494 user_id=6307: Здравейте, къде точно са разположени разрезите и колко са големи? Такова подуване на тестиса се получава често след конвенционалните операции и е изклюително рядко след лапароскопски. Причината е в притискане на съдовете от и към тестиса. В артериите наляганията са по-високи и стените им по-еластични и затова кръвотока е нормален към тестиса. При вените обаче възниква проблем, тъй като те са с тънки стени и по-ниски налягания. Това води до забавено оттичане на венозната кръв и резултата е подуване на тестиса. След време нещата се нормализират поради намаляване на натиска върху съдовете и развитие на обходни пътища за оттичане на кръвта. Поздрави!
  Много Ви благодаря за отговора д-р Атанасов! Разрезът е един около 7cm, разположен е вдясно точно над окосмяването на слабините. 3 месеца след операцията, десният тестис е все още по-голям от левия, но наистина разликата намалява. Надявам се, че с времето всичко ще се нормализира. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Miroslava | 01.05.2018 09:29

  Здравейте!Имам съмнения за ингвинална херния ,по мое мнение. Първо нека да спомена,че ми беше направена апендектомия и фенистрация на яйчниците включително отстраняване на малка кистичка през 2016г. Година по късно т.е 2017 Октомври се появиха симптоми,които се засилиха с времето. Сега ще опиша симптомите : болка при вървене ниско долу вдясно,болка при напън по голяма и малка нужда ме боли ниско долу вдясно,понякога болка при кихане,кашляне,смях,болката затихва в седнало или легнало положение ,болка при полов акт,при свиване/стягане на мускулите , чувство за опъване,придърпване и чувство , че нещо е подуто пак долу вдясно,понякога силна болка - като бодеж ,сутрин е по леко и с напредване на деня се увеличава ниско долу вдясно. Понякога болката се отразява по десния крак, имам и излъчване понякога към ануса на бодежи.Но тук искам да посоча,че мястото не е подуто и симптомите не са постоянни , а в неопределени периоди в месеца.Правили сме иригография февруари месец и излезе ниско разположен колон трансверзум. Имам високи нива на пролактин и 17ох прогестерон е извън лутеална фаза. Ще бъда благодарна да чуя вашето мнение !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.04.2018 18:54

  Здравейте, къде точно са разположени разрезите и колко са големи? Такова подуване на тестиса се получава често след конвенционалните операции и е изклюително рядко след лапароскопски. Причината е в притискане на съдовете от и към тестиса. В артериите наляганията са по-високи и стените им по-еластични и затова кръвотока е нормален към тестиса. При вените обаче възниква проблем, тъй като те са с тънки стени и по-ниски налягания. Това води до забавено оттичане на венозната кръв и резултата е подуване на тестиса. След време нещата се нормализират поради намаляване на натиска върху съдовете и развитие на обходни пътища за оттичане на кръвта. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Димитър | 18.04.2018 10:33

  Здравейте, Бих искал и аз да Ви помоля за съвет. Оперираха ме от ингвинална херния преди 2 месеца на 15/02/18, безкръвна операция със спинална упойка в гръбначния стълб. Бях само за един ден в болницата. Живея в Белгия, на 41год. съм. Първоначално имах подутина на мястото на разреза, синина по скротума отдясно, където беше операцията и подут десен тестис. Тестиса го усещах голям и тежък, никой не ми е казал да нося тесни слипове. Всичко дотук нормално според хирурга, един месец по късно бях при него на преглед, каза че всичко е ОК, и закри случая, каза ми че подуването ще спадне и мога да се върна към предишния си начин на живот - спорт, фитнес, работа и т.н. Още един месец по късно, нямам оплаквания от болки, но десният тестис продължава да е 2 пъти по голям от другия. Виси под другия все едно не е мой, чувствам се некомфортно ако съм без слипове да го поддържат. Нормално ли е това 2 месеца след операцията? Ако да, кога мога да очаквам десния тестис да стане както преди операцията? Поздрави и благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 27.03.2018 21:04

  Благодаря ви !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.03.2018 18:39

  Здравейте, не е необичайно след конвенционална операция е областта на разреза и поставеното платно да се усеща уплътнение и лека болка. Ако болката не премине, задължително се консултирайте с хирургът Ви. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 24.03.2018 21:06

  Здравейте! Оперирана съм от инг.херния от ляво! Минаха 2 месеца и всичко беше наред! Започнах обичайния си начин на живот и спорт! От една седмица започна да ме наболява в областа на операцията и също така при допир с ръка напипвам нещо твърдо. Това нормално ли е?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 05.03.2018 11:44

  Здравейте, при нас не поставяме катетри при тази операция, но упойката е обща. Предполагам, че Вие ще бъдете опериран със спинална и в този случай е много вероятно да се постави катетър.Използването на катетър тип презерватив не е подходящо, защото не може да преодолее спазъма на мускулите, отговорни за изпразването на пикочния мехур. Коментирайте с хирургът Ви това което Ви притеснява. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Goroger | 04.03.2018 22:38

  Здравейте! Проблема ми е следния.Трябва да ми оперират ингвиналната херния.Страха ми не е от операцията ,а от катетъризацията,понеже имам много чувствителна главичка на пениса.Въпроса ми е може ли да се ползва катетър тип презерватив(за който четох в интернет) или някакъв друг който не се вкарва през уретрата? Благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.02.2018 18:15

  @siok, платната са от изкуствен материал - полипропилен, полиестер и т.н. Желатина не помага, но межете да заздравите коремната стена с физически упражнения - всичко което товари коремната мускулатура, прави коремната стена по-малко податлива на поява на хернии. @avita, при Вас наистина няма херния. Болката вероятно се дължи на натоварванията, за които не сте била подготвена след раждането. Загрявайте добре и започнете с ниски натоварвания - 30-40% от обичайните за Вас. В теюение на няколко месеца би следвало да достигнете обичайния си капацитет. Не харчете пари за излишни изследвания. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Svetoslava | 26.02.2018 10:12

  Здравейте др Атанасов! Родих преди 8 месеца..един месец по-късно започнах да тренирам фитнес и тенис на корт (преди да забременея тренирах активно). След като възстанових тренировките започнаха доста силни болки в областта на слабините и към адуктора. Болките бяха по време и след тренировка, като на следващия ден изчезваха. Отидох на преглед при хирург, който каза че имам ингвинална херния и да отида при негов колега за операция. Отидох при другия хирург, който потвърди диагнозата! Но тъй като говоря за провинцията, реших да отида в София, за да ми се направи лапароскопска операция..при прегледа там, доктора каза че нямам херния! Отидох при още един хирург в София, и той каза че нямам херния..въпроса ми е има ли начин (ехограф, или дори ЯМР) по който да се диагностицира на 100% имам или нямам херния? Благодаря ви!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от stoqn | 18.02.2018 19:08

  Благодаря д-р Атанасов, изключително изчерпателен отговор. В петък бях на преглед при хирурга,който ме оперира и каза,че всичко било наред при мен. Болката като цяло била от натоварването и не съм бил единствения,който се оплаква.За рецидивите като цяло мненията ви се припокриват- според него при добре сложено платно нямало нужда от притеснения и,че още не бил виждал рецидив.Каза ми,че платното не може да се износи с времето,защото било от пластмаса(това малко ме учуди). Относно моите операции - на различни места са.В ляво платното беше някакво по евтино, 250лв, което купих директно от болницата. Хирурга мисля,че работеше само с такива.В дясно операцията ми беше 1г и 8 месеца след първата. При нея смених хирурга,защото исках да сложа друго платно,уж по качествено, да не го усещам толкова. За него знам,че беше самозалепващо 480лв, отделно купих и 2 конеца. Иначе хората,които ме оперираха мисля,че са едни от доказаните специалисти в нашия град.Самата клиника може би на 80% се занимава само с такъв тип операции. Поста стана прекалено дълъг. Все пак ще обобщя,че нямам рецидив просто явно се натоварвам повече от колкото трябва. И нещо последно - бях чел,че някои хора приемат желатин с идеята да се заздрави съединителната тъкан. Как ви се струва това и въобще има ли начин или упражнения , да заздравим коремната стена.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 16.02.2018 19:15

  @siok, двете платна от едната страна ли са слагани или и двете страни са оперирани? Метод на операцията? (предполагам, че е с разрез, но все пак да попитам) Хроничната болка е най-сериозния проблем при отворените операции. Писал съм доста по темата, но пак ще кажа: около 15 % от оперираните имат този проблем, 1-3 % стигат до реоперации, свързани с премахване на платното. Болката се дължи на дразнене на сетивни нерви в областта - от шевовете от самото платно или вт образувалата се от операцията фиброзна тъкан. Физиотерапията помага малко или никак. Могат да се опитат локални блокове с обезболяващи медикаменти , но и те са с временен ефект. Рецидив може да се получи и години след операцията. Платното не се къна, но в зависимост от това какъв е материала от който е направено има свиваемост в различен процент. Тоест може да се свие 20-40 % или повече. Съвременните платна са доста по добри - 5-10 % свиваемост. Зависи и как е направена операцията - платното може да се измести ако не е поставено правилно. Има много детайли на които човек не обръща внимание, когато се готви за операция и затова трябва да се пита - какви платна се ползва, шевен материал, апаратура и фиксационни устройства и не на последно място - квалификация на оператора и традиции на клиниката. Честотата на рецидивите в клиники с голям обем дейност е около 1%. Колкото повече операции се правят в дадена структура, толкова повече опит се натрупва и рецидивите са по-малко. Никога не достигат 0%, защото се оперират и доста пациенти с многократно рецидивни или огромни хернии. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 09.02.2018 17:39

  Благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от stoqn | 08.02.2018 23:29

  Д-р Атанасов, бихте ли споделили нещо за физиотерапията, която се прави при хронична болка. И преди съм писал по темата. С 2 платна съм, едното слагано през януари 2015,а другото есента на 2016г. Постоянно усещам дискомфорт, имам чувството,че нещо ми пари най-вече при по скорошната операция. При хирурга,който ме оперира последно ходих преди 6 месеца, като според него всичко било наред,просто да си дам малка почивка от фитнеса. Работата е там,че дори и да не ходя на фитнес, все пак работя, и нищо не се подобрява при мен. В момента пак са ме налегнали някакви мисли за рецидив,прегледи и прочие. Всъщност точно за рецидив искам да Ви питам. Според моя лекар един човек до 4 месеца не направили ли рецидив,едва ли не е имунизиран за цял живот. Винаги ми е казвал да правя каквото искам, да вдигам колкото си искам платното НЕ МОЖЕ(тук винаги натъртва) да се скъса.Ако платното не може да скъса, както тогава се случва ? Как се получава рецидив? Доста често сте споменавали за едни 5-10% вероятност.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 08.02.2018 11:32

  Здравейте, усещането е нормално и би следвало да отшуми след време. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Тинтин | 08.02.2018 10:41

  Оперирана съм от ингвинална херния в ляво, преди 10дни! Всичко се развива нормално( болките отшумяха, раничките почти заздравяха! Притеснява ме едно нещо, не спират едни иглички да получавам в левия крак, под хернията! Това нормално ли е?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Атанас Гошев | 27.01.2018 18:32

  Благодаря Ви за отговора! Болката почна да се появява Август месец. Септември месец беше най-интензивна. След като приключих сезонната работа , болката изчезна. 4-ти месец вече не ме боли , но все пак и не работя... сигурно е фактор. Не я свързвам с вдигане на тежко.. вдигам гири почти всеки ден и правя упражнения и до сега болката не се е появявала по този начин. Почва постепено лека болка и до 2-3 часа ставаше доста силна. Забелязал съм , че почва да боли когато има течение.. но не винаги. Мъчих се да изясня причината за дискомфорта ,но така и не я разбрах.. работата ми е свързана със ставане , клякане , стоене прав , седнал и т.н. Без много физическа работа , освен бутилка в ръка. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 27.01.2018 16:57

  @atanas15, асансьорния тестис при Вас е слабо изразен и не смятам, че се нуждае от корекция. По отношение на това, дали имате хидроцеле - трябва специалист да каже има ли го и дали е необходимо нещо да се прави. По отношение на болката - доколкото разбирам допреди 3 месеца всичкое било наред? Свързвате ли появата на болката с нещо - претоварване, вдигане на нещо тежко? Как се появи тя - изведнъж ли Ви сряза или се засили постепенно? Ако болката е новопоявила се, трябва да определим причината за появата и. Може да се дължи на постоперативни промени в областта на операцията и на дразнене на клончета на сетивни нерви. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Vladimir | 27.01.2018 09:41

  Благодаря за отговора !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Атанас Гошев | 22.01.2018 09:19

  Здравейте , д-р Атанасов! На 26г. съм в момента (почти 27г.) гр.Варна , 178см , 79кг (ако има някакво значение). 2014г. ме оперираха от ингвинална херния от дясната страна. Имам и сложено платно. От няколко месеца мисля ,че имам "асансьорни тестиси" ,но не изпитвам никаква болка. Изпитвам дискомфорт при полов акт , постоянно трябва да прибирам тестиса с ръка за да слезе в торбичката. Мисля ,че само левият тестис не си остава в торбичката. Когато съм в легнало положение , най-често излиза. Другото което съм забелязал е че е леко подуто около тестисите... съмнявам се за "хидроцеле". И още нещо... Лятото на няколко пъти докато работих , получавах доста силна болка точно на мястото на операцията. Работя барман , работата ми не е тежка , но е много часове. Клякане , ставане и т.н.. резки движения с две думи. Беше Септември месец , когато усещах болката най-често. При 3-4 часа работа и болката се появяваше... трябваше да легна за поне час и се оправях... забелязал съм ,че в повечето случай ме заболява когато има течение... незнам дали е фактор. Имаше 2-3 дена , където направо съм си тръгвал от работа , понеже не мога да работя.. Живея на 500м. от работа , сигурно съм се прибрал за над 10 минути... при нормални 2-3 мин. Ходих при същия хирург-уролог , който ме оперира и каза че нищо ми няма , нормално било при някой пациенти да изпитват болка от време на време. За тестисите не му казах , защото ме досрамя честно казано... но вече наистина почвам да се притеснявам и тази седмица ще посетя уролог на 100%. Бихте ли ми казали мнението си? С нетърпение очаквам вашият отговор! Поздрави , Атанас!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 22.01.2018 00:15

  Здравейте, вероятно става въпрос за сером - събиране на тъканна течност в зоната в която е работено. Тя би следвало да се резорбира постепенно, не е налага да правите каквото и да било. Все пак трябва да се проследи от специалист. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Vladimir | 20.01.2018 15:41

  Здравейте , направиха ми операция на ингвинална херния с лапароскоп , поставиха ми платна от двете страни . На 3-я ден ми махнаха дренажа и ме изписаха, беше спряло да изтича течност.. Уж всичко вървеше добре и на 5-я ден вечерта , започна да ми се удебелява кожата на торбичката на теститите , на пениса , и в долната част на корема между кожата и мускала започна да се събира някаква маса или течност около 2 см..Предполагам , че се събира течност ...като оток е , като лежа явно се разстила на други места и поспада, а като се изправя се събира долу в областта на корема , на тестисите и пениса. Нямам болки и температура ,но съм много уплашен и не знам опасно ли е , в понеделник чак ще може да ме прегледа лекарят който ме оперира . Tова дали е нормално, каква е причината и какво трябва да се направи..? Благодаря
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 12.01.2018 17:45

  Възможно е да имате и рецидив, но все пак е необходим преглед. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Anson Gospodinov | 11.01.2018 20:30

  А дали може, да е рецидив.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 10.01.2018 23:06

  Здравейте, Вашето състояние се нарича синдром на хринична ингвинална болка и се среща при около 15% от всички пациенти, оперирани конвенционално за херния. Дължи се на хронично дразнене на сетивни нерви в близост до зоната на операцията. Първата стъпка в лечението е физиотерапия. Ако тя не помага има различни методи за прекъсване на инервацията в областта. Все пак, трябва да бъдете прегледан преди да се вземе решение. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Anson Gospodinov | 09.01.2018 20:01

  Имам операция на дясна ингвинална херния от около 2 години. Но остана една постоянна болка. Ходил съм на много хирурзи и отговорът е че нищо не можело да направят. А болката се засилва при физическа дейност . Та въпроса ми е , Какво може да се направи да спре тази болка. На моменти е ужасна. Дори се налага да сядам . Боли дори като седя и като съм легнал. Благодаря предварително.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Димитров | 06.12.2017 16:01

  Преди 45 дни бях опериран от ингвинална херния по лапароскопски метод. Нормално ли е да продължавам да имам болки в областта на хернията, която беше оперирана0
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 16.11.2017 20:52

  Здравейте, ски няма да можете да карате около 3о дни, ако операцията е лапароскопска. След конвенционална операция: 45-60 дни. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Цветослав Нецовски | 16.11.2017 10:18

  Здравейте на 44 години съм, имам 2 хернии отдолу.Интересува ме след операция колко време няма да мога да карам ски?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 10.11.2017 22:06

  @veigar, това, което описвате се случва често след операции и се дължи на дразнене на сетивни нервни клончета. Ще премине постепенно. Мястото около операцията ще остане частично безчувствено. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 09.11.2017 21:44

  Извинявам се за спама, но забравих да пиша че съм правен по Постемски на два етажа, каквото и да значи това.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 09.11.2017 21:37

  Здравейте д-р Атанасов!Преди дни бях писал за дискомфорт от страната на операцията и изтръпване и щипане по бедрото и част от тестиса.Вече мога да шофирам и да вървя по километри за един ден, но просто зоната в близост до чатала ми от страната на операцията и то по-точно към бедрото е като и аз не знам какво сравнение да използвам, все едно ми е много раздразнена кожата, усещам дори дрехите които нося.Това дали ще се оправи?Много се надявам да не е някакво хронично дразнене от платното.Тъкмо раната ми много добре заздравя и почти ми падна коричката.Хич не ми се иска да ме порят втори път... :(( На 15 дни съм от операцията между другото.Може ли да споделите опит дали това дразнене би изчезнало? Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 07.11.2017 18:05

  Здравейте, лапароскопската операция наистина е по-добрия избор във вашия случай. Тази методика позволява да се работи върху задната повърхност на коремната стена - там където не е работено предния път. Всички отвори през които могат да се появят хернии ще бъдат щателно огледани и проблемът Ви ще бъде решен със сигурност. Платното което ще се постави е с размер 15/13 см. По въпроса за фиксацията има най-различни решения. Аз лично ползвам Absorbatack - устройство за фиксация с резорбируеми такове. Може да се използва и фибриново лепило. Методиката с "телчета" не бих използвал - те създават предпоставки за хронична болка след операцията. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Бисер Василев | 06.11.2017 12:09

  Здравейте, Преди 2 години ми направиха конвенционална операция на феморална херния. Тъй като оплакванията продължиха, малко под оперираното място откриха ингвинална херния. Лекарят, който ме оперира при първата хериня, каза че за втората не е препоръчителен конвенционален метод, защото двата среза ще бъдат много близо един до друг - около 1,5-2 см и се създава слаба зона, като поради това препоръча лапароскопска операция. Наистина ли е така и ползването й е наложително? И още един въпрос. Беше ми обяснено, че при лапароскопска опреация платното се захваща към костта с такер и телчета. Притеснява ме нарушаването на целостта на костта, както и идеята за постоянен или дълъг престой на чуждо тяло в нея. Няма ли друг вариант за закрепване - шевове или залепване и ако няма за какъв срок биха се резорбирали телчетата?
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 31.10.2017 18:13

  Здравейте, извинявам се за късния отговор. Главоболието и виенето на свят са последствия от спиналната упойка. Би следвало да не се появяват повече. Болката в областта на операцията може да се дължи на много фактори. Факта, че през първите 3 дни не Ви е боляло прави хипотезата за "пришиване" на нерв малко вероятна. Болката може да се дължи на оток на тъканите, на дразнене на сетивен клон на нерв от платното, на дразнене от някой от шевовете. Със сигурност интрадермалния шев няма никакво отношение към проблема. Трябва да изчакате още 7-10 дни за да видим как ще еволюира усещането за болка. През това време слагайте лед на мястото на операцията. Можете да приемате и обезболяващи медикаменти - аулин, профенид дуо и т.н. Смята се, че болката трябва да отшуми до месец след операцията. Ако остане повече от 6 месеца, проблема става хроничен и се налага допълнителна терапия. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 31.10.2017 08:49

  Добър ден.Извинявам се че пиша отново, главоболието ми мина, но имам друг проблем.А да се изправя и се започва адска болка и то към ингвиналния канал някъде, като щипане и продължава малко към бедрото, а да седна и става още по страшно.Раната е перфектна няма нито затичане нито нищо.Тази болка се появи на 3тия ден.Страшно много ме ограничава?Възможно ли е някой нерв да е пришит и да трябва да ме отварят пак.А дали не е от конеца който не е свален още?С интрадермален шев съм, ако има значение.Много ви моля ако имате информация споделете.Утре правя 1 седмица от операцията а аз още не мога да се движа повече от 10 15 метра.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 27.10.2017 18:51

  Здравейте!Оперираха ме в сряда от ингвинална херния, лява.Използва се спинална анестезия.Всичкото много добре, обаче днес в петък сутринта а да си тръгвам от болницата и адски световъртеж гадене и отпадналост.Най-вероятно е постпункционно главоболие.Проблема е че в неделя трябва да ида до доктора който не е от моя град за да ми смени превръзката.Как да стане като при най-малкото навдигане изпитвам адски болки?Пия повече вода за да увелича налягането в гръбначния стълб но за сега видими резултати няма.Умолявам ви за съвет.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 22.10.2017 21:15

  Здравейте, хернията наистина трябва да се оперира. Тя представлява дефект на коремната стена, който няма да се възстанови и с времето ще става все по-голям. Операцията във Вашия случай не е спешна - може да се направи и след няколко месеца. Моят съвет е - подредете си ангажиментите и се оперирайте в разумни срокове. След лапароскопска операция възстановяването протича по следния начин: 1-14ти ден - нормален режим и обем движения, без спорт. Позволени тежести за вдигане и пренасяне до 2-3 кг. 15-30ти ден - тичане, плуване, каране на колело. Позволени тежести за вдигане и пренасяне до 5-6 кг. След 30ти ден - пълно натоварване, като във фитнеса започвате с 30-40 % от тежестите, които обичайно ползвате и с всяка следваща седмица повишавате натоварванията. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Ivan | 19.10.2017 21:36

  Здравейте, Оказа се, че имам едностранна ингвинална херния от дясно. Никога не ме е боляла, напипах я съвсем случайно, бих казал подутината е пренебрежимо малка. Хирургът, който ме прегледа, твърди, че рано или късно, все един ден ще се стигне до операция и по-добре да се оперирам още сега. Това вярно ли е? Ако не се подува и не ме боли има ли смисъл да се оперирам сега? Тъкмо започнах нова работа и не ми се иска да се оперирам сега, но ако наистина не е добре да се отлага и операцията е неизбежна, вероятно ще го направя. Също така, в случай, че си направя лапароскопска операция в София, след колко време ще мога да ходя на фитнес и да тренирам поне с леки тежести като постепенно увеличавам натоварването? Предварително благодаря!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 14.10.2017 00:29

  Здравейте, изтръпването се дължи на прекъсване на част от крайните разклонения на сетивните нерви по време на кожния разрез. С времето е възможно сетивността частично да се възстанови. Операции за възстановяване на сетивността не се правят. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от statler | 12.10.2017 22:59

  бонджорно. с едностранна операция на ингвинална херния съм. на 8 седмици. още от първия ден чувствам района около оперираното място като изтръпнат. някъде видях, че не трябвало да се притеснявам от това, щото обикновено отшумявало. сега се чудя дали при мен казуса може да се окаже необикновен, щото пък на друго място видях, че можело да остане така завинаги. в някакъв американски сайт говореха, че подобен проблем се отстранявал оперативно (доколкото разбрах някакви нерви вероятно са прекъснати), ама не съм чувал тва да се прави в българия...
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 09.10.2017 23:28

  @Veronika28, възможно е да се появят проблеми в областта на операцията даже и след години. Трябва да се погледне от хирург за да се прецени дали е необходимо да се предприеме нещо. @PatientZero17, не ми е известно във Варна някой от колегите да има опит с лапароскопска хирургия при хернии и за съжаление не мога да помогна Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Gospodin Neizvesten | 09.10.2017 19:55

  Здравейте! От около 2 години имам ингвинална херния, ниско долу вдясно над десният тестис. До преди 2 седмици всичко беше добре, почти не я усещах. Но при едно вдигане на тежко, дискомфорта стана по - голям, та операцията изглежда неизбежна. Ще ми се да отида при добър хирург който прави лапароскопски операции на херния. Въпросът ми е някой има ли опит с хирурзите във Варна, кой оперира лапароскопски, кой хирург може да ми препоръчате. Ще съм ви много благодарен. Може би ако Д-р Атанасов може да препоръча негов колега във Варна. Поздрави !
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Вероника | 09.10.2017 19:21

  Добър вечер, Преди 2 години оперираха приятелят ми от ингвинална херния, всичко мина нормално възстанови се напълно без никакви проблеми всичко беше наред до преди 1 седмица. Приятелят ми започна да се оплаква от тежест на мястото на операцията, изпъване на кожата и много тъпа лека болка. Това нормално ли е след толкова време няма подуване на мястото всичко на външен вид изглежда нормално? Благодаря предварително!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 04.10.2017 21:47

  Здравейте, с ехография не може да се прецени. Важен е прегледа във Вашия случай. Можете да дойдете следващата седмица, на работа съм всеки ден. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Nikolay | 04.10.2017 02:00

  Oтговор Dr.Atanassov post_id=234729 time=1507052204 user_id=6307: Здравейте, при футболната болест първоначалното лечение е физиотерапия, каквото е проведено при Вас. Щом сте се подобрили на 95 % смятам, че не е необходима операция. Такава би се наложила ако след подновяване на спортни занимания болката се появи отново. Разширените канали са анатомична особеност. Поздрави!
  Здравейте Др.Атанасов, Благодаря за отговора. Да с адукторите действително съм по-добре, преди 2 дни започнах да тичам за първи път от май месец. Притеснението е ми, че имам много лека болка долу в дясно на корема, където ми поставиха диагнозата за начален стадий на херния. Болката беше само в началото в първите минути на тичането, после отшумя и така докато не спра, не почина и пак почна да тичам в началото с болка. Oпределено с течение на времето, а и от както от около 3 седмици тренирам коремът, като че ли намаля, защото съм се тествал с леко затичване, а беше по-остра. Може ли с помощта на ехография да се види? Планирам до 3 седмици да се върна в игра и мисля че, ако изпитам болка и тогава май операцията ще е неизбежна. Ако прецените, бих могъл да дойда другата седмица за преглед при Вас.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Dr.Atanassov | 03.10.2017 20:36

  Здравейте, при футболната болест първоначалното лечение е физиотерапия, каквото е проведено при Вас. Щом сте се подобрили на 95 % смятам, че не е необходима операция. Такава би се наложила ако след подновяване на спортни занимания болката се появи отново. Разширените канали са анатомична особеност. Поздрави!
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Nikolay | 02.10.2017 17:06

  Здравейте, Моля за съвет. От май месец лекувам така наречената "футболна болест" - болки а в адукторите, заедно с тях имам и в долната дясна част на корема болка при определени движения. Минах няколко физиотерапии през тези месеци и активно вече правя упражнения за заздравяване на мускулите, а и за корема. Пиша го това, защото след като се запознах с проблема имаше, а и има съмнение за ингвиална херния. Ходих на преглед при 2 хирурга. И двамата заключиха, че са ми доста разширени ингвиалните канали, но само единия каза, че имам от дясно в начален стадий херния. Предложи ми безкръвна операция от двете страни. Другият хирург каза, че това е от адукторите и да се обърна към спортната медицина, както и направих. Имах болки при затичване в корема, но сериозно намаляха с физиотерапията (остават ми около 5 процедури още) и коремните преси, което ме кара да се чудя дали с операцията може да се размине. Адукторите също мога да кажа, че на 90% са излекувани. Футбол и фитнес не съм правил от 5 месеца. Въпросът ми, тъй като единия лекар прави заключение, че съм за двустранна операция,а другият не, какво бихте ме посъветвали? Поне едно е сигурно явно, че каналите са ми разширени.
 • Re: Операция от ингвинална херния.
  от Veigar | 17.09.2017 19:54

  Еми просто нямам късмет.Ингвинална херния е.Не е паднала все още в канала.За 400-500 лева преди години се убих да вдигам тежко а и съм предразположен явно.1.90см, 70 кила... Сигурно другия месец ще я правя с платно и спинална упойка.Толкова карах колело(шосейка), така ли пък тая мускулатура доло малко не е укрепнала...Хич не ми се ядеше ножа, но уви...

Напиши отговор
620 намерени, страница 2 от общо 13