Епилепсия. Припадъци. Гърчове | Хидроцефалия

Напиши отговор
  • Re: Хидроцефалия
    от kamy_y | 12.08.2009 16:05

    Здравейте, Пиша ви по повод баща ми - 72 год. мъж с диабет /на инсулин/, на когото преди няколко години поставиха диагноза деменция. Последните няколко месеца положението му много се влоши - не може да ходи вече. Обърнахме се към лекуващата лекарка от болница"Св. Наум". В момента той е там и новия скенер показа, че има и хидроцефалия. Моля да ме насочите какво трябва да предприем оттук - натам и има ли шансове поне двигателните фунции да се възстановят на тази възраст.
  • Re: Хидроцефалия
    от kamy_y | 12.08.2009 16:03

    Здравейте, Пиша ви по повод баща ми - 72 год. мъж с диабет /на инсулин/, на когото преди няколко години поставиха диагноза деменция. Последните няколко месеца положението му много се влоши - не може да ходи вече. Обърнахме се към лекуващата лекарка от болница"Св. Наум". В момента той е там и новия скенер показа, че има и хидроцефалия. Моля да ме насочите какво трябва да предприем оттук - натам и има ли шансове поне двигателните фунции да се възстановят на тази възраст.
  • Re: Хидроцефалия
    от tin | 30.05.2009 00:31

    здравейте,имам 1 въпрос.Бременна съм на 22 седм.и преди няколко дни имах 1 екограф,установи се че 1 и 2 вентрикули са с размер 12,5 мм при нормални размери 8-10 мм.Екографа написа лека вентрикумегали.Направиха ми амниосинтеза и първите резултати са добри,ще чакаме окончателните.след 3 седмици ще имам пак екограф.възможно ли е това състояние да е временно и да се нормализират.Ако останат същите размери детето ще изоставя ли в развитието си.Ако се увеличат размерите какво означава.Ако останат такива рамери или се увеличат това хидроцефалия ли е? ще бъда благодарна на отговори защото трябва да реша какво да правя.Не живея в българия и не мога да се консултирам с бг специалисти.Мерси!

  • от тити | 23.03.2007 21:07

    Здравеите.Ако е призвание да си лекар,тогава не би трябвало да се срамувате.Заради 1 страдат други.Този случаи го следя,мисля че разбрах повечето неща.Според това,което прочетох е вьзможно при дьщеря ми хидроц. вследствие сьдовият инцидент да е с нормално налягане.За да не говорим насляпо за вас ще е по-лесно да видите снимката от ЯМР.Така или иначе се потвьрждава това,което предполагах.Затова отказах каквото и да било.Момчето има сериозни поведенчески проблеми,а при дьщеря ми няма такива.На това отгоре при момчето бьрзо се е развило всичко.Сега искам да наблегна на рехабилитацията,защото се осигурява повече кислород за мозька и оттам подобряване на моз. деиност.Но за сьжаление е много трудно и вероятно ще загубя време.Чест ви прави,че успявате да помогнете и от разстояние и по собственно желание.

  • от д-р Габровски | 23.03.2007 20:42

    Здравейте. Малко ми е трудно да пиша в този момент, когато "лекар" стана срамна дума... Но все пак: Да, напълно възможно е разширението на вентрикулите да е в резултат на "намалено" количество бяло вещество в резултат на травма или кръвоизлив. Доста по тази тема беше дискутирано на друго място във форума. [url]http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?t=1337[/url] прегледайте темата и ако имате други въпроси - пишете.

  • от тити | 18.03.2007 08:23

    здравеите.Д-р Габровски имам вьпрос кьм вас.Можем ли да разгледаме сьстоянието на дьщеря ми по друг начин.Прочетох в "пулс бг"за ново откритие,но не мога да цитирам точно на кого беше.Има ли такьв вариант:вследствие сьдовия инцидент при раждане около мозьчн. стомах. да има "намаление" на тьканта?Т.е според това изследване мозьч.стомах. имат разширение/компесаторно/ и това да не хидроцефалия.Водя се и от това,че толкова год. я е имала без някакви признаци,следователно може да живее така,течността да се резорбира с времето.2 пьти в седмицата по 30мин. плува,а аз знам,че плуването увеличава притока на кислород и подобрява деиността на мозька.Правилно ли разсьждавам?

  • от тити | 15.03.2007 21:38

    А благодарностите са за вас,тьи като вие бяхте пьрвия неврох.с мнение по вьпроса.имам снимката от ЯМРна комп.,но мога да пратя само на имеил,защото не мога да се оправя сьс сьрвьрите.Бяхте точен в пьрвото си мнение и това ми помогна да взема решение.БЛАГОДАРЯ.Вярвам,че детето ми ще е добре.След като толкова год. е била с хидроц. без да знаем,досега би трябвало да има развитие,нали?Знаете,че за една маика всяка помощ е от значение .
  • хидроцефалия
    от д-р Габровски | 15.03.2007 20:58

    Явно нещата при вас се развиват по най-добрия начин. Поздравления. Все пак ще подчертая, че състоянието на дъщеря ви изисква наблюдение. Най-добре е ЯМР след около 6 месеца, а после може и през по-големи интервали. Само така ще сте спокойна, че състоянието не еволюира в лоша посока.

  • от тити | 09.03.2007 15:39

    Здравеите.Днес очен лекар прегледа Монито,всичко е нормално.Без да излиза от своята специалност лекарката каза,че ако имаше нещо сериозно,очите досега щяха да бьдат увредени.

  • от тити | 07.03.2007 12:09

    Трябваше пьрво да започна с мнението на неврох.:КТ и МРТ/ако правилно го разчитам/ данни за умерено изразена вьтр. хидроц.В момента не се налага животодренираща операция. За контролно образно изследване след 6мес. и нова консултация.

  • от тити | 07.03.2007 07:14

    Нищо няма,може би затова предпочетох да бьде наблюдавана.Ако наистина се налагаше и специалиста щеше да го каже,а тои само предложи.

  • от meri5544 | 07.03.2007 00:40

    Zdravei Titi. Koi e lekariat koito vi preglejda?Na nas sashto sa ni pravili mnogo punkcii,no tova ne e za preporachvane,zashtoto sas vkarvaneto na iglata mogat da se vkarat i mnogo infekcii.E,pravi se ako e mnogo neobhodimo i ako niama drug nachin.Kakvi sa vashite simptomi?Povrashta li chesto ,ima li glavobolie,naliagane v ochnite dana?

  • от тити | 06.03.2007 15:02

    Здравеите.Направихме консулта.Говорихме си дьлго.Неврохир. ми обясни доста неща,но всьщност аз ги знаех благодарение на вас и на маики с такива деца.Според Неврох. умственото сьстояние на дьщеря ми е задоволително,няма двигателни проблеми.Предложи пункция ,дьлго време ме убеждаваше,тьи като аз се колебаех.в краина сметка ми предложи дьщеря ми да е под наблюдение,да я прегледа очен лекар,нашата невроложка да следи за сьстоянието и ми каза какви са признаците при влошаване.Не ме разбираите погрешно.Не бих подложила дьщеря си на излишни интервенции,ако наистина не вярвам,че трябва.Направих достатьчно консулти,за да знам,че за момента не се налага опер.След като може да се проследи и без пункция,защо да се прави.само не разбрах,след като сега е на 5,6г дали ще има развитие.От мненията досега разбрах,че може и да няма.Неврох. потвьрди,че се дьлжи на тежкото раждане и недостига на кислород.Предложи да направим нов скенер с по-малки сечения след 6мес.Ще се опитам да кача снимката и от ЯМР.Решението ми е такова след мненията на много лекари и на интуицията ми като маика.Надявам се правилно да сьм преценила .

  • от тити | 02.03.2007 11:27

    Здравеи,Мери.Благодаря ти.За няколко мес. зададох доста вьпроси.Не знам вече какво да питам.След консулта в понеделник може и да имам /дано да нямам и всичко да е наред/.Интересувам се от лечението на хидроц. с лазер.Този метод се използва само когато е в лека ф-ма хидроц.

  • от meri5544 | 02.03.2007 00:46

    Zdravei Titi. Kazvam se Mariana .Moiat sin e na 6 god.Roden e v shestia mesec.Ima hidrocefalia i e s klapa ot rajdaneto.Minali sme prez tolkova mnogo bolnici i doktori che veche sam mnogo navatre v neshtata.Ako se nujdaesh ot niakakva info.bilo to za lekar ili za bolnica moga da ti pomogna.

  • от тити | 01.03.2007 15:48

    В понеделник ще направим консулт при д.неврохирург,занимаващ се главно с хидроц.След безброи проучвания се спрях на него.

  • от тити | 01.03.2007 11:54

    Честита Баба Марта.Много здраве и усмивки. :)

  • от тити | 27.02.2007 15:58

    Засега само това разбрах,но не знам защо пишеше Ив.Рилcки,а проф.Буcaрcки е в Алекcандровска.Разбрах само,че лечението е едноктратно,без усложнения,а не като при шьнта,при които може да се наложи ревизия и има усложнения понякога.

  • от д-р Габровски | 27.02.2007 14:42

    Дайте малко повече информация за прочетеното защото така не става съвсем ясно за каква техника става въпрос. Надявам се след това да мога да ви дам разяснения.

  • от тити | 27.02.2007 13:54

    Засега ще се вьздьржа да преприемам да използвам каквото и да било.В момента давам на Монито Имунобор бронхо и Сибирски женшен.Тя често развива бронхит.Има ефект от тях.Предпочитам хомеопатичните средства.Днес прочетох за нов метод на лечение на хидроц. в лека форма.Проф. Буcаpски използва лазер за лечението.Само не разбрах защо само в ИВ.Рилcки се използва този метод.
  • Хидроцефалия
    от Д-р Стайкова | 27.02.2007 11:33

    Прочетох указанието и приложената литература, тя е предимно за гинкото. Ползва се най-вече от възрастни, чиито проблеми с мозъчната функция се дължат на съвсем други причини. На 3 от съставките не е приложена литература. Сама можете да видите в интернета какво е публикувано за тях. Добре познавам хиперицина. Извън Бг се ползва широко като билка против депресия -St. John's Wort. С витамините от група В нямам проблем. Не виждам да са цитирани научни изследвания с деца за нито една от съставките.

  • от тити | 26.02.2007 15:28

    Приемам мнението ви д-р Стаикова,в нашия случаи трябва да сме много предпазливи.Ето ви инфо за тези вит. http://www.admedicine.co.uk/p_line2.asp?p=2
  • Хидроцефалия
    от Д-р Стайкова | 26.02.2007 15:07

    Аз не бих експериментирала с каквито и да е много-обещаващи витамини от незнаен произход и други подобни (вкл. билки) с "положителни" резултати относно "оросяването". Нека тези, които произвеждат продукта, първо ми покажат, какви точно клинични изследвания са направили по този въпрос и къде са си публикували резултатите, да ги прочета. Плуването е чудесна рехабилитация, особено за тонуса на крайника. Все пак ако можете да стигнете някакси до този детски център за преглед от специалист - поне един път сега и един път след 6 месеца + ЯМР, ще е оптимално, наистина.

  • от тити | 26.02.2007 14:29

    Днес имам лош ден,социалните по вськакьв начин ми стьжняват живота,Но ВИЕ д-р Габровски и ВИЕ д-р Стаикова ме накарахте да се усмихна и подобрихте настроението ми.БЛАГОДАРЯ.Дьщеря ми 2 пьти в сед. по 30мин.се учи да плува ние в Русе му казваме Маичин дом.До скоро и правеха масажи,басеиньт беше в ремонт.Предпочитам плуването,защото има по-добьр и бьрз ефект,вьпреки нежеланието на дьщеря ми.Прочетох сьщо,че определен тип масажи сьщо повлияват на хидроц.,остава да намеря кои практикува източни масажи.Знам за д-р Чавдаров,но не ни е вьзможно в София.Нямам самочувствието на всезнаеща,но бих помогнала на всеки,ако мога.Ако не сме такива доброто ще изчезне.Днес бях при нашата невроложка,и тя се надява да не е Монито за операция.Поптах я за витамините Brain Booster те са за оросяване на мозька,в някои случаи разбрах,че повлияват и на хидроц.На нея те не са и познати,каза в никакьв случаи да не и давам вит.А,защото хидроц.се увеличава.Ако вие знаете за тези вит.бихте ли ми дали информация дали могат да навредят.От това ,което аз прочетох те са с естест.сьставки и спомагат с прости думи деиността на мозька.

  • от д-р Габровски | 25.02.2007 23:11

    Доколкото мога да разбера от направеното разчитане, имате наистина основание за радост. Все пак няколко препоръки: - проследете състоянието на дедето актовно с контролни ЯМР през 6 месеца - не е редно на тази възраст все още да смятате, че "едното краче е по-късо от другото". ЯМР поставя нещата в съвсем друга светлина. Макар пълното възстановяване да е малко вероятно, децата имат изключителни адаптивни възможности. Подкрепям д-р Стайкова и горещо ви препоръчвам да започнете активна рехабилитация. Препоръчвам ви центъра на д-р Чавдаров в София. Знам, че няма да ви е лесно, но там имат отлично подготвени екипи и имат голям опит при деца с подобен на вашия проблем. Нещо повече - там работят и психолози, които ще направят обективна оценка на развитието на детето ви - информация абсолютно необходима, за да се следи развитието му. Ето това е адресът на центъра [url]http://www.cpcentresof-bg.com/bg/[/url] Пожелавам ви успех. Със сигурност ще е необходимо упорство и постоянство, но стартирате от добри позиции. Не забравяйте, че някои хора нямат този шанс. Ако имате желание, бих ви предложил да споделите с другите читатели на форума пътя, по който сте минала - лични лекари, талони и т.н., за да може вашия опит да послужи и на други с подобни оплаквания и проблеми. Желая ви кураж и успех.

  • от тити | 25.02.2007 07:57

    Благодаря ви.С такава подкрепа няма как да не сьм по-уверена.Така или иначе животьт ни няма да бьде сьщия,но всяка помощ е ценна за мен.Предвид обстоятелствата,дьщеря ми е сьс силно развит интелект,превежда от англииски и т.нОт малка я обучавам и сьм безкраино щастлива,че имам такова дете.За мен тя е героиня.Не искам тя да срада.За сьжаление нашето JP отрича причините за всичко това,тя не знае може би какво е било сьстоянието ми преди да родя.Аз бях в Патологията за наблюдение,а накрая се оказа,че няма кои да ме наблюдава и само случаиността ми помогна.Деня преди родя започнах по-рядко да усещам детето си,а на сутринтта вече нищо не усещах.Оперираха ме чах 5.25 почти вечерта си е.4 записа ми направиха,а трябваше веднага даме оперират.Ето какво се получава от ненавременна намеса.Хубаво ,че има лекари като вас,които наистина взимат присьрце работата си.
  • хидроцефалия
    от Д-р Стайкова | 24.02.2007 15:19

    Радвам се че имате такъв напредък. Не мога да дам съвет за хидроцефалията, защото вече излиза извън моите знания и съм сигурна че Др. Габровски ще ви даде съвет. Сега вече след ЯМР виждате, че замятането на левия крак и накуцването не е от разлика в дължината. Има съдов инцидент в центрум семиовале отдясно, което съвпада идеално по територия. Монопарези на крайници често са причинени от инциденти в тази територия. - ето и линк http://jnnp.bmj.com/cgi/content/full/76/6/805 Замятането е класически знак на (минала) пареза с остатъчен дефицит. Проблемът с чехлите е също класически в тези случаи. Всеки възрастен човек, който е имал удар с пареза на крак знае за трудностите с чехлите. Повечето хора имат малки разлики в дължините на крайниците и нито куцат очевидно , нито знаят за това. Ако все пак се стигне до куцане, то походката е по-скоро клатеща се отколкото със замятане и спъване когато се ползват чехли. Трябва да се правят [b]серии от физиотерапия - на периоди[/b], за да се оптимизира силата на крайника, да се наблюдава тонуса да не се повиши и да се пригоди походката към променящите се размери и натоварвания в периода на растежа на детето. Чакам с нетърпение другите коментари, а на вас пожелавам много много здраве в цялото семейство. Поздрави

  • от тити | 24.02.2007 08:58

    Здравеите.Според лекарката,която разчете снимката от ЯМР хидроц. е вследствие от раждането.Понеже не бях оперирана навреме,дьщеря ми е страдала от липсата на кислород дьлго време,получила е лек мозьч.инсулт и в последствие хидроц.Склонна сьм да приематова мнение без лекарката да е специалист,напр. неврох.,защото и аз без да сьм компетентна знам,че в моя случаи ненавременната намеса е фатална,а липсата на кислород може да увреди мозька.МТР-находка-Тотално умерено дилатирана вентрикулна с-ма в резултат на перивентрикуларна левкомалация-умерена редукция на бялото моз.в-во,в по-голяма степен са разширени окципиталните рога.Супратенториално,на срезовете през суправентрикуларно и високо вентрикуларно ниво в центрум семиовале вдясно се скенира патологичен сигнал в PDW i T2W -прекаран сьдов инцидент,като е налице и тракция на тялото на окципиталния рог на десния латерален вентрикул.ЗАключение-МР находката отговаря на умерено изразени кьсни последици на прекарано перинатално исхемично-аноксично сьстояние.

  • от тити | 20.02.2007 19:36

    Здравеите.Днес получих отговор от Касата,а в петьк ще направим ЯМР.Лека полека се задвижват нещата.

  • от тити | 06.02.2007 21:24

    Здравеите.днес сьбрахме нужните изследвания с нашата невроложка,ще бьдат изпратени за одобрение.Споменаха ми за проблемите между Лек. сьюз и Касата,но може би другата седмица ще има решение.Благодарение на вас д-р Габровски разбрах какво трябва да направя,незнам защо в Русе никои не ми каза,че е по-добре да направим ЯМР.

  • от тити | 01.02.2007 13:38

    Благодаря д-р Габровски за пожеланията.Днес говорих с нашето JP.Тя ми каза,че е много сложно и бавно да направим ЯМР.Разочарована сьм от нашата д.невроложка,че не ни каза за този метод,досега щяхме да сме приключили с това.А аз по-кьсно разбрах,че в София при такава диагноза задьлжително се прави ЯМР.МНого несериозно подходиха лекарите тук.Д>невроложка ме накара и аз да си направя скенер,които платих,и за които нямаше смисьл,предвид годините на детето.Няма как да е наследствена хидроцеф.Като трьгне 1 беда,след нея много други.Дадох 115лв за иследвания,а сме само 1 заплата.Добре,че има лекари като вас,които да ме упьтват и помагат без да сте задьлжени.Много ми се сьбра вече.Утре ще се опитам да задвижа нещата.В Русе всичко става бавно.Ще ви информирам,когато има някакьв резултат.

  • от д-р Габровски | 31.01.2007 22:35

    В Неврохирургичната клиника на "Пирогов" само 20-25% от операциите са спешни. Около 75-80% от операциите са "планови" - всякакъв вид туморни, съдови и гръбначни заболявани. Хидроцефалията е едно от състоянията, с които често се сблъскваме и имаме опит както в наблюдението му, така и в лечението по различни методи. Надявам се нещата при вас да се развият благоприятно. Успех.

  • от тити | 31.01.2007 20:36

    Дльжница сьм ви,с удоволствие ще ви уведомявам.Тази седмица трябва да приключа сьс социалните,ще бьда асистент на дьщеря си и другата седмица да направим ЯМР.
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 31.01.2007 20:29

    Точно така, трябва ВИЕ да сте движещата сила, за да постигнете най-добрия резултат. Дръжте ни в течение на нещата. Успехи

  • от тити | 31.01.2007 20:08

    Дано повече лекари са като вас,помоща ви е неоценима за мен.Д-р Габровски беше изчерпателен.Току що проверих,в Русе има ЯМР,това вече трябва да го свьрша сама.Утре ще говоря с нашето JP за направление.И двата скенера си ги платих,защото не се намериха напр.Вече ми е по-лесно да решавам.Имах някаква надежда,че не е толкова зле,но пьк сега трябва да се стегна повече.Не сьм си и помислила,че ще получа такьв отклих,БЛАГОДАРЯ.Надявам се ,че ще поддьржаме врьзка,за да ви дьржа в течение.
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 31.01.2007 19:51

    titi, може да сте сигурна, че експертите щяха да се намесят и без моето участие, аз просто побързах да събера колкото се може повече информация, защото си представях на какъв огън се печете. Радвам се, че получихте изключителен ясен и разбираем отговор, с конкретни насоки. Надявам се оттук нещата да тръгнат по правилните релси.

  • от тити | 31.01.2007 19:06

    Пьрво благодаря на д-р Стаикова,че прие да ми помогне и на вас д-р Габровски,че станахте сьпричастен.Подробно ми обяснихте всичко.Чувала сьм ,че сте добьр неврохирург,Влязох и в саита на Пирогов,но там не разбрах правите ли консулти ,напр.в случаи като нашия илиединствено поемате спешни операции.Благодарна сьм,че не ми спестихте нищо и вече имам по-ясна представа за сьстоянието на дьщеря си.

  • от д-р Габровски | 31.01.2007 18:51

    Видях снимките на дъщеря ви. Разширението на вентрикулите е очевидно. То ангажира и четирите вентрикула, което говори, че хидроцефалията не е от обструктивен тип, т.е. в резултат на механична пречка по пътя на ликвора, а от хипорезорбтивен тип, т.е. поради намалена абсорбция. За по-притеснителна намирам промяната в плътността на перивентрикулното бяло вещество (около вентрикулите), което обикновенно говори за повишено налягане, при което образно казано част от ликвора се "насочва" към мозъчната тъкан. Качеството на КТ не е задоволително за да се прецени с категоричност доколко този процес е изразен. Спорад мен е абсолютно задължително, каквото и да предприемете първо да направите Ядрено Магнитен Резонанс. Това е съвременното изследване за преценка на състоянието на мозъчните структури. Освен несравнимо по-информативен от КТ, ЯМР не е свързан с облъчване на пациентите. И накрая - трябва да се има предвид, че хидроцефалията е комплексно заболяване което има своите симптоми. Самото наличие на по-големи вентрикули НЕ означава задължително, че детето ви е болно, но означава, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да обърнете внимание на състоянието му и да го проследявате. Ако действително липсват други оплаквания изчаквателното поведение също е вариант. Това трябва да се обсъди със специалист - неврохирург. Това, че детето ви е добре е много радостно особено след така тежка степен на недоносеност. Казват, че често тези деца стават по-жизнени и борбени. Пожелавам ви да е така.

  • от д-р Цончев | 31.01.2007 16:43

    Благодаря за скановете д-р Стайкова. Има хидроцефалия. Ще изчакаме мнението и на други колеги.
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 31.01.2007 09:47

    Да , пускам ги сега, ще се радвам да чуя какво мислите по въпроса, особено в този случай, където не плувам в собствени води. Благодаря за подкрепата.

  • от д-р Цончев | 31.01.2007 00:47

    Д-р Стайкова, може ли и аз да погледна снимките?

  • от тити | 30.01.2007 22:07

    Благодаря.Казват,че позитивното мислене помага даже и при болести.Не мога да си представя,че нещо лошо очаква дьщеря ми.Бих направила всичко за нея,не искам тя да страда.Тя е изключително дете,с умствени вьзможности надхвьрлящи вьзрастта и .От малка и отделям доста време и не сьжалявам за това.Моля се на БОГ да я пази,молих му се и когато бях бременна и знаех,че тя може да умре.Тогава ТОИ ми помогна.Единствено вярата в него и любовта кьм детето ми ми дават сили
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 30.01.2007 21:59

    Добре сте решила, само трябва да знаете, че за да се изясни този сорт проблем ще ви трябва голяма доза търпение и сила, защото каквото и да направите, ще минете през периоди на изчакване - да видите как ще се развият събитията - каквото и лечение да изберете. Заредете се с голяма доза нерви и не губете надежда. Важното е да се намери решението което най-много ще помогне на детето. Късмет ви пожелавам

  • от тити | 30.01.2007 21:46

    Ще го направим.Спряла сьм се на д-р Захаринов в Пирогов.Не ми се чака повече,тьрпението ми се изчерпва,дано след като оздравее дьщеря ми отидем в София.Неведението убива.Пожелавам ви лека и спокоина нощ,и много здраве.Благодаря,че отделихте от времето си.
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 30.01.2007 21:42

    Пак съм назад, не, това че са разширени и 3 и 4 не значи нищо по-страшно, по моему, склонна съм да мисля, че това май е по-добрият вариант. Просто причините са различни при различните вида хидрокефалус, затова е важно.
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 30.01.2007 21:37

    Вие винаги сте една крачка пред мен с постингите. Мисля че сега когато знаем че снимките и репортът съвпадат, вече сме по-спокойни. Относно невроложката - не познавам никой тук в бранша за съжаление. Съветът ми като лекар: Търсете специалиста, който ще ви вдъхне доверие. Съветът ми като майка: Следвайте майчиния си инстинкт докато сте спокойна, че сте направила всичко необходимо за детето си. Пожелавам ви всичко най-добро.

  • от тити | 30.01.2007 21:27

    значи все пак си е сериозно.ако желаете да почивате вече,няма да ви притеснявам
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 30.01.2007 21:23

    Явно го писах без да проверя за нови постинги. Точно така ми се видя и на мен, че не са само страничните разширени, а също и 3-ият, който свързва другите с 4-ия.

  • от тити | 30.01.2007 21:09

    Ако не ви ангажирам допьлнително,сьгласна сьм.Бяхме в Детска неврологична к-ка в София.Според невроложката точните думи и бяха:нищо и никаква хидроцефалия,т.е.нищо сериозно и не се налага операция.А аз се страхувам от нея,защото не сьм сигурна дали ако взема такова решение,то ще е правилно.Аз имам няколко споннт.аборти години подред,още като забременях с дьщерями отначало до края имах проблеми.Когато я видях след раждането тя беше почти мьртва,минахме през много трудности докато я отгледам и предполагам разбирате,че тя е всичко за мен.
  • HIDROCEFALIA
    от Д-р Стайкова | 30.01.2007 20:58

    Благодаря за снимките, на които, макар и малки и не много ясни, моето не-специализирано око също вижда уголемяване на вентрикулите, вкл. и третия, ако не се лъжа. За да се направи най-правилна преценка на ситуацията, снимките ( и детето) трябва да се видят от неврохирург, който прави детските операции, или пък от детски невролог с повечко опит в тази област. Той ще определи дали направеният КАТ е достатъчен и дали не трябва ЯМР. Ще е добре експертите от този форум също да погледнат снимките. Аз мога да препратя email-a.

Напиши отговор
68 намерени, страница 1 от общо 2