ДРУГИ заболявания | субфебрилна температура 37-37,2-причини

Напиши отговор
  • RE: субфебрилна температура 37-37,2-причини
    от д-р Ралица Правова | 21.11.2023 10:33

Може да се касае и за инфектиране с паразитни причинители - особено ако алергията е изключена е от значение да се изследва и за паразити
    от marissa | 19.11.2023 22:49

Благодаря за препоръката, ще се консултирам и с тях. А какво означава повишението на еозинофилите, освен алергия?
    от д-р Ралица Правова | 11.11.2023 11:16

Прегледах комуникацията надолу - макар че имате вирусологични изследвания - бих Ви насочила да се направи консултация с колега вирусолог, за да се прецени какво друго да се изследва и какво може да се е пропуснало, дори и на фона на нормална кръвна картина и нормално CRP. По отношение на лимфните възли - насоката е за хематоло, който да прецени ако има нужда от специфично изследване. Бета - 2- микроглобулин е маркер, който се пуска за наличие на заболявания на кръвта
    от YavorPetrov | 10.11.2023 20:18

Привет отново д- Правова! Писахме си преди няколко месеца надолу в поста , с две думи субфебрилна темп след обяд , до вечерта . Минах и автоимунни и ревматологични изследвания , които отново са чисти . Пускаха ми преди 3 месеца и туморни маркери- total PSA,CA-19-9 ,CEA карциноембриален антиген, CA 12-5, CA 15-3, всичко в норма.От около 2-3 седмици имам подути лимфни възли на врата придружени с болка , по някога по силна.Ходих на УНГ , изпратиха ме на пълна кръвна картина с CRP, CYE , като отново всичко е в норма … Изписаха ми антибиотик Avelox , който пия 3 ден и нямам никакво подобрение . Бихте ли споделили ,трябва ли да се притеснявам и какво да предприема занапред ? Много ме притесняват тези възли … при чиста кръвна картина , трябва ли да прибегна и към други изследвания .. чета страшни неща за подути лимфни възли и не зная , какво да направя … Благодаря Ви от сърце !
    от д-р Ралица Правова | 31.10.2023 09:25

За вирусолог - в София бих Ви насочила за доцент Ковальова - работи във ВМА, за микробиолог - доктор Иванова-Иваники в Света София, в случай, че живеете в столицата, тъй като от тях имам наблюдения.
    от marissa | 30.10.2023 21:46

Много благодаря, ще последваме съвета Ви. Имате ли препоръка къде да се насочим (кое здравно заведение или колега)? Еозинофилите са обикновено над норма - синът ни е със сенна хрема от април до октомври - ноември.
    от д-р Ралица Правова | 30.10.2023 13:07

В такъв случай бих Ви насочила за консултация с лекар микробиология и лекар вирусология - за да изключат по-рядка патология - за която другите колеги не са се сетили да изследват, особено щом при прием на антибиотик има подобрение
    от Elinaa | 30.10.2023 11:52

Посетих невролог, оказа се, че имам възпален нерв, тъй като и от години имам дискова херния и от там е болката в кръста и раменете, но невролога каза, че това няма общо с температурата. Посетих хирург отново и ми каза дисбактериоза и неправилно лечение с антибиотиците (без да пита какви са били антибиотиците), предписа ми хранителни добавки и Омни биотик, като каза, че до дни трябва да има подобрение. Да, обаче до момента нищо не се е променило нито в симтомите, нито в субфебрилитета. Температурата я няма сутрин, към 11-12 вече се покачва към 37,1-37,2 и вечерта отново спада.
    от Elinaa | 30.10.2023 11:51

Здравейте отново! Малко по надолу бях писала за субфебрилната температура и изследванията, които са ми правени. След това посетих инфекционист, направиха ми излседвания за ревматизъм, електролити и микроелементи, клинична химия (Креатинин, Утея, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, общ калций), както и микробиологични изследвания (Варицела Зостер вирус, Лаймска болест, Епщайн бар,Микоплазма пнеумоние,Хероес Симплекс вирус тип, цитомегаловирус, хламидия трахоматис и токсоолазмоза). От там всичко е наред. След антибиотик имаше спад в температурата и от там приключих казуса. Но за жалост за кратко, след това тя отново се завърна, отпадналост, умора, сънливост, болки и мравучкане в ръцете и краката, както и непрестанно главоболие само в ляво, изпотяване нощно време и запушена лява ноздра от месец и нещо. Направих снимка на белите дробове за да изключим пневмония. Пуснах фекален калпротектин и отново ПКК.
    от д-р Ралица Правова | 25.10.2023 08:55

Под недоказан със сигурност - имате предвид, че е било пуснато изследване, но е било в т. нар. сива зона - когато не е ясно дали е положителен или отрицателен ли за парвовируса? По отношение на допълнителни консултации - бих Ви насочила да направите консултация с лекар-микробиолог и лекар-вирусолог. Те са лабораторни лекари, не клинични - както инфекционисти, но често инфекциозни причинители, които се пропускат и са по-редки, колегите от двете специалности могат да Ви насочат. Първо направете консултация с вирусолог и ако не е налице резултат - се насочете и при микробиолог. В кръвната картина еозинофилите в норма ли са?
    от marissa | 24.10.2023 23:49

Здравейте, д-р Правова. Синът ми е на 14 г. И от около 5 г., след прекаран парвовирус (недоказан със сигурност) има температура почти целогодишно следобед между 37,3 и 37,5. Понякога вечер около 37. Лятото намалява, понякога има дни, в които няма. Направихме ужасно много изследвания, хеликобактер, Ебщайн бар (изкаран има, но е в норма), туберкулоза, нефролог, гастроентеролог, но не намерихме валидна причина. Сливиците му са сочни /наследствено/, но УНГ каза, че не е от тях. Има сенна хрема. Юни го оперираха от апендисит и пи антобиотик и нямаше температура след това няколко седмици. Ние не я мерим, освен ало няма оплаквания. Миналата седмица изкара вирус с леко оплакване от гърло, то мина за 1 ден, но т седи, оплаква се и от болки в гърдите без кашлица, световъртеж, главоболие, но и е вече по цял ден на училище (7 клас) и уроци. Какво мога да проверя още? Не сме правили ЯМР на нищо. Ужасно се притеснявам на моменти, друг път си мисля, че е нормално. Моля за Вашия съвет! Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 11.10.2023 14:57

Тъй като няма промени, които да насочват за инфекциозен причинител - възможностите са след последно преболедуване да има лека временна реактивност от страна на терморегулационния център в хипоталамуса и от там да идват тези вариации. Другата възможност е за реактивиране на цитомегаловирусно огнище или на Епщайн-Бар. За тях могат да се пуснат IgM антитела, за да се види дали се касае за текуща инфекция, която да води до проявите. Но все пак може първо да направите консултация с инфекционист, в случай, че прецени да назначи допълнителни маркери
    от W12 | 09.10.2023 22:23

CRP e пускано, да, 1 е. Няма отслабване, нито изпотяване. ЯМР е провеждане, имам малка аневризма и каверном
    от д-р Ралица Правова | 09.10.2023 14:30

CRP пускано ли е? А образни изследвания на главата провеждано ли е? Другият ми въпрос е дали е било налице отслабване на тегло или нощно изпотяване?
    от W12 | 09.10.2023 12:02

да, всичко беше в норма - ПКК, ДКК, СУЕ, Асат и алат.
    от д-р Ралица Правова | 28.09.2023 22:45

През колегите, през които минахте - всичко ли беше в норма и какви точно изследвания Ви назначиха, за да Ви насоча за допълнителни.
    от W12 | 27.09.2023 17:04

Здравейте, д-р Правова! От няколко месеца подържам температура от 37-37.2 градуса и силно главоболие. Това се случва само в следобедните часове и вечерта, сутрин нямам температура. Кръвната картина и CRP са в норма. Ходила съм на УНГ, очен, невролог. Каква може да е причината? Моля Ви за съвет и благодаря предварително.
    от д-р Ралица Правова | 25.09.2023 09:53

Ако е само около цикъл - не виждам нужда от допълнителни изследвания. При някои жени е налице повишена реактивност около дните на цикъл и е възможно физиологично покачване на температурата, без това да насочва към проблем
    от sunnn13 | 24.09.2023 21:56

Здравейте, д-р Правова! Аз съм с подобен проблем, само че нещата при мен са малко по-дълбоки. От края на 2021 година след ковид изпаднах в постоянни пристъпи на паника че съм болна от нещо, посетила съм ендокринолог, гастроентеролог, кардиолог, унг, проктолог, множество пълни кръвни картини, ЦРП, СУЕ, пусках си дори фекален тест за изолиране на бактерии, всичко е перфектно, коремните органи също са перфектни, единствено се установи че имам кръв в урината, както и кетотела, левкоцити и еритроцити, казаха че е цистит. Обикновено преди цикъл поддържам температура от 37 до 37,2 за около 2/3 часа вечерта и след това сама си пада. Вдигам я около 20 часа и към 23 часа вече е спаднала до 36,6. Сега имам болки в яйчниците, отново имам темепратура, учестен пулс което също при мен е симптом преди цикъл, но той така и не идва. Дали е възможно друга да е причината, вече не знам къде да я търся.. Благодаря Ви много предварително !
    от д-р Ралица Правова | 12.09.2023 15:46

Със сигурност кръвна картина с CRP, за да се види дали става дума за бактериална, вирусна или паразитна инфекция. На база на комбинацията от гастро-интестинални и дихателни симптомите - аденовирусната инфекция протича по този начин и е вероятен етиологичен причинител. Но за нея няма конкретно лечение. Все пак има бързи тестове за аденовируси, котио могат да се пуснат в лаборатория, както и да се вземе микробиология на носен секрет, ако затрудненото дишане сутрин се е проявило в рамките на тази седмица
    от veronikka | 11.09.2023 13:23

Здравейте д-р Правова, пиша Ви с молба за съвет как да процедирам. От точно една седмица имам постоянна температура, която през деня варира между 36,4-36,9, а вечер стига до 37,6-7. Нямам други оплаквания като хрема или болки в гърлото, единствено сутрин ми е по-затруднено дишането, както и съм отпаднала през почти целия ден. Върша нещата на работа и вкъщи с много зор, нямам енергия, а водя що-годе здравословен начин на живот с активно движение (жена на 23год). Всяка вечер в този период се будя няколко пъти и най-често е заради температурата и пия аспирин/ибупрофен, за да мога да я сваля. В първите дни имах болки в тялото (мускулите), които отшумяха. От няколко дни усещам съвсем леко гадене от различни миризми, но не съм стигала до повръщане. Още на втория ден посетих лекар УНГ, който ми предписа само антибиотик, в случай, че се появят други симптоми, но не се появиха и съответно изобщо не съм го взимала. Не съм пускала кръвна картина все още. Моля Ви за съвет и благодаря предварително
    от д-р Ралица Правова | 09.09.2023 20:15

Kika - при реактивации курсовете с изопринозин обикновено са дълги с идеята да се стимулира имунната система, а не само да се "подбутне" така казано. Защото при намалени имунни сили - поне месец е необходим най-малко за да се види и резултат
    от д-р Ралица Правова | 09.09.2023 20:13

Elinaa - бих Ви насочила да направите консултация с инфекционист
    от Kika | 09.09.2023 18:52

Здравейте, Д-р Правова. Отново се обръщам към Вас с молба за съвет.Синът ми на 29 г.,от 4 август след няколко афти повишава температура до 37,3.тестът за цитомегаловирус излезе положителен. Посетихме инфекционист, според който темп. не е от вируса. Назначи Изопринозин за 5 дни. За съжаление подобрение няма .И сега на къде? Пие витамини, цинк,коластра по Ваша препоръка. Колко дълго може да продължи това заболяване? И какво може да компрометира толкова имунната му система? Благодаря .
    от Elinaa | 08.09.2023 22:47

Малко СПТ под десния яйчник, което обаче втори гинеколог ми каза, че не е проблем и не е от това проблемът с температурата. Хитургът ми назначи лечение с Амоксиклав и флажил. При последния ми преглед при него ми каза, че от антибиотика се чувствам зле и отпаднала, но след като го спра ще се възстановя. Приключих преди един ден с антибиотика, но все още вдигам температура, вече само по обяд между 12:30 и 15:00 часа, през другото време нямам. Чувствам се обаче много отпаднала и изтощена с постоянно главоболие. Днес пуснах и изледвания за щитовидната жлеза fT3, fT4, TSH, TAT, MAT)- всички те са в норма. Не знам вече на какъв специалист да отида и какви изследвания да пусна, но определено това състояние с температурата много ме мъчи.
    от Elinaa | 08.09.2023 22:42

Здравейте, аз също съм със субфебрилитет от три седмици. Първоначално всички започна като вирус леки болки в гърлото, които отшумяха за два-три дена и запушен нос, който беше така над една седмици. Всекидневно с температура до 37,4 градуса, отпаднала. На втората седмица нямах други симтоми освен постоянната температура и отпадналостта. Вече бях притеснена и потърсих мнението на лекар. Пуснаха ми ПКК, която е в норма. Пуснаха ми CRP- в норма, Епщайн бар вирус-отрицателен, ESR- също в норма.Пуснаха ми и урина Sediment - urine 1-2 левкоцита,7-8 еритроцита, но излезе, че имам кръв Blood ++. Отидох на уролог, който ме прегледа и пусна стерилна урина, която показа, че няма бактерия. Посетих и гинеколог, който ми пусна микробиология и там всичко беше наред. Тъй като на 15.07.2023 ме оперираха от апендицит посетих и хирург, който се усъмни да няма възпалителен процес и първоначално назначи ехограф, а след това и скенер на коремната област и малкия таз. От там излезе, че имам малка киста и
    от д-р Ралица Правова | 02.09.2023 15:41

Някои вируси имат тропност към периферната и централната нервна система, но ако главоболието и болката в ушите не намаляват по интензитет или обратното - се повишават - бих Ви насочила да се направи консултация с невролог
    от Georgieva | 01.09.2023 21:24

Добре, благодаря Ви много! Температурата пвечер се покачва тези дни и до 37.3 + главоболие и болки в ушите от шум особено, но УНГ то ми каза, че това би трябвало да е невралгия, защото ушите са здрави, та предполагам и главоболието е неврологично. Засега ще изчакам значи и ще си пия Биозина и Милгамата Н.
    от д-р Ралица Правова | 01.09.2023 10:10

Засега само на имуномодулатора, а след това ако симптомите продължават - ще Ви се назначат допълнителни изследвания, с които да се пуснат ТАТ и МАТ, към момента може да изчакате. По една таблетка също е достатъчно, но първите 10-15 дни може да бъде по 2, след което да се намали на 1
    от Georgieva | 31.08.2023 16:24

За съжаление не пуснаха ТАТ и МАТ, иначе нямам други симптоми, единствено неврологични. Иначе другите неща ги изследвах преди 2 дни, сега трябва ли да пускам наново кръв или да изчакам? Ще попия значи Биозин 3 месеца, мислех, че не може толкова дълго да се пие, по 2 на ден или по 1 като ще е продължително? Иначе пиех Биогая пробиотик по време на антибиотиците и сега Лактофлор биоплюс за смучене.
    от д-р Ралица Правова | 31.08.2023 12:38

Georgieva - възможно е да е временна реактивност на терморегулационния център в хипоталамуса, както и поради реактивиране на цитомегаловирус или Епщайн-Бар вируса. Ако нямате оплаквания от страна на гърлото, пикочен мехур или стомашно-чревен тракт, също бих Ви насочила за една продължителна терапия със същия противовирусен медикамент, защото ако има вероятност за реактивиране на вирусно огнище - това е симптоматичното лечение, тъй като не е както при бактериална инфекция - лечение с антибиотик. Друго, което е добре да направите, тъй като чревната флора е била потисната за тези 20 дни на антиботик - да направите едномесечен курс с пробиотик. Щом и космените фоликули са реагирали - може да добавите и цинк и селен, допълнително за подсилване на имунната защита. Чудесно, че ТСХ е в норма, но пуснаха ли Ви и ТАТ и МАТ?
    от д-р Ралица Правова | 31.08.2023 12:32

YavorPetrov - единичните колонии са 10 на 3 степен, което е нормална флора и не се касае за носителство или ниво, което да води до формирано инфекциозно огнище. Съответно няма отношение към температурата
    от Georgieva | 30.08.2023 23:07

Здравейте, от средата на юли боледувам и след като се оправих наскоро още поддържам температура всеки ден между 37 и 37,2 като през цялото време е отшумявала за по няколко дни най-много. Първо имах бронхит, после и отит, отскоро ми пада доста косата и ми се зачервява кожата, в ушите отита се превърна в неврологична болка, но освен температурата изследванията и всичко вече е добре. През това време изпих доста лекарства, включително почти 20 дни на 3 различни антибиотика. Пуснах си и антитела за Ковид, имам 80 някъде, но не знам дали не може да са стари или съм го изкарала сега пак. От 25ти август пак поддържам температура, като преди 2/3 дни съвсем излекувах и външния отит, но тя продължава като вечер е по-висока. Когато имам се усещам топла и отпаднала и без да я меря. Чудя се на какво може да се дължи и има ли какво да направя? Личната ми препоръча да попия Биозин 3 месеца, но се притеснявам, crp-то i пкк + хормон за щитовидна са в норми.
    от YavorPetrov | 30.08.2023 22:32

В изследването пише единствено : Микроорганизъм - Candida albicans Количество - единични и колонии Няма посочена степен на листа , има ли как да се разбере , каква е степента или трябва отново да го пусна ?
    от Kika | 30.08.2023 11:02

Д-р Правова,Огромно Благодаря за помощта. Хубав ден Ви желая.
    от д-р Ралица Правова | 30.08.2023 10:56

YavorPetrov - показва, че в миналото е изкарана инфекция, но към момента няма реактивация или остра инфекция - това конкретно за EBV, но за кандида - е друго изследването, по което се определя степента. Това са два различни причинителя - вирус и гъбички
    от д-р Ралица Правова | 30.08.2023 10:54

Да, това е причината. Може да направите консултация с инфекционост, за да назначи терапията или ако прецени - допълнителни изследвания. Но в тези случаи няма конкретен медикамент - както при бактериална инфекция се дава антибиотик. Поради тази причина - се действа симптоматично - витамини, цинк, изопринозин или биозин, коластра, за да може имунната система да се пребори с вируса
    от Kika | 30.08.2023 01:27

Здравейте, д-р Правова. Благодаря за съвета. Изследвахме Цитомегаловирус резултатът е положителен:igM-1,26,igG-8,22. Епщайн-Бар igM-0.04, igG-31.20. Необходими ли са допълнителни изследвания и възможно ли е субфебрилитета да е от това. Вече 30 дни с температура, притеснени сме. Благодаря.
    от YavorPetrov | 29.08.2023 13:12

Вирусология изследване: Ebv VCA igm - 0.14 до 0.9 сива зона s/co Ebv VCA igg - 8.53 до 0.9 сива зона s/co Това е резултата от изследването , нямам идея коя степен е .
    от д-р Ралица Правова | 29.08.2023 09:13

Pani - пускана ли е кръвна картина, защото е важно да се види нивото на хемоглобина и на CRP. Имате ли симптоми от страна на гърлото или на пикочния мехур
    от д-р Ралица Правова | 29.08.2023 09:11

YavorPetrov - при изразена чувствителност на организма е възможно, макар и рядко. В каква степен се открива кандидата - защото ако е 10 на 3 степен - това е норма и е част от нормалната гърлена флора. При 10 на 4 степен е носителство и обикновено не води и до развитие на симптоми, а вече при стойности над 10 на 5 степен са налице не само симптоми, но може да е налице промяна и в общото състояние
    от Pani | 28.08.2023 17:56

Здравейте, От две седмици усещам много голямо цялостно изтощение. Започна първо със симптоми преди цикъла ми, които бяха тежест в бедрата. Когато ми дойде, започнах да имам много силна умора и моменти на рязко усещане за прималяване. Нямах ниско кръвно, но се усещаше по този начин. Пиех сладки неща, за да се опитам да ме вдигнат, но не помагаше особено. До ден днешен съм така- през целия ден усещам слабост и тежест в крайниците, моменти на прималяване, когато седя права по-дълго, а днес реших да премеря температурата и варира между 37-37,3. Придружена е с главоболие, което усещам понякога и раздразнен стомах. През повечето дни имам кашави, понякога и ме боли. На какво може да се дължи това? Почивам си, храня се редовно и пия достатъчно течности, но не продължавам да нямам физическа сила. Благодаря предварително.
    от YavorPetrov | 28.08.2023 16:46

Здравейте д-р Правова ! По повод долната ни комуникация ,след изследване ми откриха кандида в гърлото . Възможно ли е като причинител от нея да поддържам подобна температура? Следователно да е слязла , към червата и тя да е причинител ? Или не е възможно от тази гъбичка да поддържам температура 5 месеца вече ? Поздарви!
    от д-р Ралица Правова | 26.08.2023 09:11

Изследван ли е за Епщайн - Бар и цитомегаловирус - както за остра, така и за преминала инфекция - тоест и за двата причинителя - се пускат IgM и IgG. Към тези причинители се насочвам
    от Kika | 26.08.2023 01:35

Здравейте Д-р Правова.Преди около 20 дни на синът ми ,който е на 29 години,се появиха няколко афти.Оплака се и от леки болки в лимфните възли на врата.Започна да вдига температура вечер между 23часа до 04 часа на сутринта .Температурата продължава и до днес и не се повлиява от лекарства .Левкоцити и ц-реактивен протеин в норма.Бял дроб-б.о. От чревните изследвания -хеликобактер пилоти.Нищо не го боли .Някакви съвети,моля.Благодаря предварително.
    от д-р Ралица Правова | 18.08.2023 22:05

Tъй като има имунизации по имунизационен календар, както и това, че е одраскване от домашно куче, след което веднага е почистено - не виждам нужда от ТАП
    от Силвия | 17.08.2023 19:34

Здравейте,имам дете на 4 годинки,което снощи е било на гости в баба си а тя има домашен любимец,кученце,с което малкия се заиграл и кучето го ухапало,така казва детето,има съвсем леко одраскано,измито е със сапун и дезинфекция със спирт,въпросът ми е трябва ли ваксина против тетанус,педиатъра ни е в отпуск и не си вдига телефона.Кучето е ваксинирано и обезпаразитено,ако това има значение.Благодаря за вниманието!
    от д-р Ралица Правова | 16.08.2023 11:55

YavorPetrov - Да, работя в София. Може да ми пишете на е-мейл, който е даден във визитката на Puls.bg
    от д-р Ралица Правова | 16.08.2023 11:52

Никивд - може да пуснете една пълна кръвна картина, заедно с CRP. По отношение на крака - ако няма зачервяване, пуслиране, болка в мястото на зашиването - не мисля, че причината е затворената рана
    от YavorPetrov | 16.08.2023 11:13

В отговор на последният Ви пост - не съм пускал чревни паразити. В началото на септември имам час при моят инфекционист и ще го помоля да ми назначи подобни изследвания . След като излязат резултатите ще помоля да ми дадете кординати за да мога да си запиша час и при Вас в случай , че сте в София или околоността. Бих искал да посетя и друг лекар за допълнително мнение , относно моят проблем . На 21 ви ще ми направят изследвания , които ревматолог ще ги насочи . Реално след тези изследвания не зная вече наистина не зная , какъв лекар да посетя и какви изследвания да си пусна в допълнение .

Напиши отговор
287 намерени, страница 1 от общо 6