ДРУГИ заболявания | Полицитемия Вера

Напиши отговор
  • RE: Полицитемия Вера
    от Жана | 25.05.2023 14:00

Link
    от Жана | 25.05.2023 13:55

През 2019 ми откриха JAK2 и от тогава съм на таблетки Хидреа и Eliquis(Apixaban). На всеки 3 месеца съм на контролен преглед при хематолог и до сега нямам сериозни оплаквания освен шум в ушите, понякога болки в ставите и проблеми с дихателната система т. е. често кашлица и понякога бронхитис акута. Изследванията ми са почти винаги в норма, благодарение на редовната употреба на лекарствата и силно се надявам, това да продължава така. Аз съм на 67 години и живея в Германия и тук лекарствата ми са почти безплатни. Ако мога да съм полезна на някой с нещо, може да ми пишете без проблеми. Желая ви добро развитие на болестта!
    от Sofi | 10.01.2023 11:27

Здравейте ,искам да споделя и аз как ми се развива заболяването. От 22 год съм със диагноза "Хронична еритремия " Имам всички необходими изследвания. .Правят ми кръвопускания през ден два пъти ,в годината веднъж .През последните години имам силни болки по стави ,мускули,появяват ми се отоци по коленете.,зрението ми падна доста . След кръвопусканията два месеца всичко е наред ,после се вдигат над норма еритроцитите и левкоцитите също и така карам до като се вдигне и хематокрита и хемоглобина.Престойми постъпване в болница скоро.Чуствам парене и горещина по дланите и краката . Зачервено лице и длани ,болки навсякъде по ставите .венците също. Дано съм ви била полезна.
    от д-р Ралица Правова | 30.01.2022 09:33

Радвам се, че все пак е открито случайно, преди да е създало по-голям проблем. По отношение на допълнителните изследвания не мога да Ви бъда полезна, тъй като нямам задълбочени знания на специалист в хематологията
    от Didi | 28.01.2022 08:56

Ние правихме скенер на цяло тяло и снимка на белия дроб,всичко е добре.Между стойностите имаше разлика 10дни.Пих само аспирин протект.Но в сряда като направихме пълна кръвна и тромбоцитите бяха 1160.Направиха кръвойзпускане.Аз имам и херния трябваше да я оперират и така разбрахме за високите тромбоцити.В сряда взеха костен мозък и на предното изследване казаха че трите стойности на JAK2 са положителни.
    от д-р Ралица Правова | 26.01.2022 14:31

Между стойността 900 и 787 колко време разлика има? Обикновено, поради изгубената кръв - стойностите са по-ниски. Можете ли да качите епикриза, за да разгледам по-обстойно какво са напрвили и защо може да са такива стойностите
    от Didi | 25.01.2022 12:03

Здравейте,аз съм с операция на бял дроб имах рак.Сега ми откриха полицитимия доста са ми завишени тромбоцитите бяха 900 сега са 787 а хемоглобина ми е 170 нормално ли е от операцията да имам такива отклонения в кръвта.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 09.09.2020 19:14

Link Според това поне е регистриран, но дали го има....
    от Доц. д-р Цончев, дм | 09.09.2020 19:12

от Доц. д-р Цончев, дм | 09.09.2020 19:11

от Krasimira Koleva | 07.09.2020 07:57

В международни групи за болни с PV пациенти споделят, че са много доволни от Pegasis. Забавя или спира развитието на болестта, нямат страничните ефекти на HU. Прилагат го за всяка възраст. Тук в България дали може да се закупи, знам че лечението си го плаща пациента.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 15.08.2020 20:05

За Драга - ако не се чувствате добре или отслабвате причината в това не е в хемоглобина ви.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 15.08.2020 20:04

Последния коментар е за d5acb759
    от Доц. д-р Цончев, дм | 15.08.2020 20:03

Драга - кръводаряване е стандартно поведение при полицитемия, така че - дарявайте.
    от Draga | 12.08.2020 16:23

И само да уточня, че ако някой реши да сподели лично, може да ми пише на pdraganova@abv.bg. Ще съм благодарна!
    от Draga | 12.08.2020 16:12

Здравейте, изчетох всичко споделено от хората в този форум за болестта. Причината е, че от известно време не се чувствам добре, драстично отслабнах, имам зачервяване на дланите, което не се скрива месеци, леко повишение нивата на хемоглобина - до 158. Но за лекарите това е нормално. Ходих на всевъзможни изследвания на глава, коремни органи и др., но не се намери причина за лошото ми състояние. Само хематолог не ме е гледал, но джипито казва, че с тези показатели на кръвта хрматологът щял да ми се изсмее. Малко в задънена улица съм. Ако може, споделете опит за откриването на болестта при вас.
    от d5acb759 | 12.08.2020 09:08

Да. Вчера бях на преглед при хематолог и ми каза, че мога да дарявам.
    от Доц. д-р Цончев, дм | 10.08.2020 19:39

Доколкото знам - не. Хематолог гледал ли ви е?
    от d5acb759 | 08.08.2020 17:16

Въпроса ми е ние носещите това заболяване имаме ли някакви преференций от страна на здравната каса: намаление на медикаменти или социални преимущества?
    от d5acb759 | 08.08.2020 17:14

Здравейте, за 1ви път в изследване на кръвна картина във ВМА през 2011г. установиха отклонение на HCT в кръвта ми, но ми казаха, че съм твърде млад и е нормално. Пет години по-късно кандидатствах за кадрови войник и тогава показанията бяха същите, при което ми поставиха диагнозата. Последва промяна в хранителния режим изразяваща се в прием на по-малки количества месо като цяло и завишен прием на вода (течности). Последва голям ефект изразяващ се с по-малко чувство за умора и сънливост. На планина ходя често (почти всяка седмица) през зимата, въпреки че е упоменато , че вреди аз не мисля така, даже напротив - на мен ми помага, защото увеличава издържливостта на тялото. Когато ходя на море чувствам дискомфорт при излизане от водата ако съм стоял малко повече, но като цяло лятото се чувствам по-активен! Дарявам кръв всяка година, понеже личния ми лекар го препоръча и не ми е казвал, че не ставам за дарител, в кръвния център също знаят защо дарявам кръв и не са ме спрели.
  • Re: Полицитемия Вера
    от Jivka Georgieva | 17.01.2018 00:30

Здравейте, През м.август 2017г при рутинно изследване на кръвта на съпруга ми , му бе поставена диагноза Полицитемия вера. Оттогава , всеки месец правим кръвопускане и взема редовно Аспирин протект. Направихме изследване на JAK2 мутация. Моето притеснение идва от това , че информацията е много оскъдна за тази болест . Също така в България се лекуват със стари методи - съпругът ми е на 62 години и до колкото разбрах тези пациенти се лекарството Хидреа. Това лекарство има много странични ефекти и не се знае как ще реагира организма.Интересува ме лечението с т.н инхибитори JAKAVI - има ли лекар в България , който да е наблюдавал лечение с този медикамент и да е запознат добре с неговото прилагане? Благодаря!
    от max1 | 26.07.2016 02:15

Рак не кръвта е и е нелечима. Но и не се умира от тази болест. Ако се контролира болестта може да се живее нормално десетилетия наред и човек да има нормална продължителност на живота като здравите хора.
    от Даниела | 10.06.2016 09:16

Благодаря,ще ви пиша.
    от Margarita Terzieva | 09.06.2016 22:13

Здравейте, ако желаете пишете ми на скайпа.Аз ще Ви споделя, това което зная.Скайпа ми е argarita69
    от Даниела | 09.06.2016 00:49

Здравейте!Отдавна не е писано.На баща ми му откриха тази болест преди няколко дни.Да подбутна темата за малко повече информация,в нета не се намира почти никаква. Много сме притеснени,едни казват че е нещо като рак на кръвта други не.Моля ,който има повече информация относно болестта ,да я сподели.Благодаря!
    от Margarita Terzieva | 06.08.2014 17:07

Здравейте и моя баща е със съмнение за диагнозата полицитемия.Правихме изследване на еритропоетин и той при референтни стойности от 2,6-18 е 2.Лаборантката каза, че това изследване се прави в Германия и ще чакаме 10 дни.Не знам дали да му вярвам,защото не взеха кръвта в централна лаборатория а в някаква стаичка и си мисля, че кръвта не е правилно съхранена.Сега ще ходим в София за молекулярно изследване.Не зная какво да си мисля, това което чета в нета направо ме плаши.Пишат го злокачествено заболяване.Скоро прочетох, че имало надежда за болните с някаква нова терапия, но не зная дали в България ще се прилага.Нека някой да сподели мнение и терапия ако има това заболяване.
    от dafinka.1963@abv.bg | 06.02.2013 14:53

Здравей те ,моя съпруг е също с тази диагноза от 2006г.Той е от Белослав, но се лекува в Плевен.За сега не му дават хапчета защото разрушават костния мозък(поне така ни казаха)само го точат в хематологията и му наблюдават хемоглобина да не надвиши 78 и още един показател който също е много важен.Моя съвет е не бързай те с лекарства поне докато могат да удържат с точене.
    от el | 06.02.2013 10:36

здравейте! майка ми е с тази диагноза повече от 15 години. не се лекува с кой знае какво, освен аспирин ( и то не особено редовно) и лекарства за високо кръвно. през годините са й правили само няколко кръвопускания... може би 4-5 и поддържа хемоглобин около 160. не се ограничава от движение, напротив - все гледа да си намира нещо за правене. не е имала и сериозни оплаквания, освен един тромб преди години, който успяха да открият навреме. преди месец хемоглобинът и беше 170. сега искат да я вкарат в болница за изследвания и биопсия, от което тя доста се е притеснила. в момента е на строга диета , предимно зеленчукова с пилешко месо, но рядко и много вода - поне 2 л .
    от komisar | 26.02.2012 21:55

Много добро мнение Мариана! И на мен ми казаха да пия повече вода. В смисъл- поне 1.5л. колкото препоръчват и за всеки "нормален" човек. Истината е, че почти никой не се сеща да пие по толкова вода на ден. Е, ние трябва да се понапънем малко! Иначе 14 месеца след откриването на болестта при мен и 11м. след кръвопусканията- още съм в норми. Без никакви лекарства. Обаче се старая с водата. Според мен може да се замести вода с течности- бира, сок, газирано, айран... Гледам да не ям и "зелени" храни- марули, спанак...
    от Вили Иванова | 09.02.2012 17:51

Здравейте! И аз съм с тази диагноза вече няколко години, JAK2 мутация. Лекувам се с Хидрея след кръвопускане и за сега имам почти нормални стойности на кръвната картина. Много бих искала да дам малко по-вече инфо за начините на лечение на тази болест, но за сега единственото, което научих е Хидрея и Интерферон, както е казала и yeence, според възрастта се избира едното или другото. Изобщо не открих билка за това нещо. На mima802 и vitamina искам да кажа да си намерят добър хематолог и тогава да решават какво да правят, това с диетата и избягването на планина и басейни ми изглежда доста странно. Но мога да ви препоръчам пиенето на по-големи количества вода, това помага определено. Колкото до симптомите на болестта, не знам дали има такива, освен вида де, зачервяването до мораво и шума в ушите, но той може да се свърже с много други неща. Тук някъде прочетох и, че това е рядко заболяване, но не мисля така,по-скоро рядко се поставя тази диагноза, намерих учебник от преди петдесет години където се описваше като "червена анемия" , може би просто не му се е отдавало голямо внимание, все пак в нашата народопсихология червеното лице е било признак на здраве. Ще отговоря на всеки, който има още въпроси, може да ми пишете на лични.
    от hristina | 19.11.2011 19:33

Искам още дда попитам трябва ли да се прави трепенобиопсия на костен мозък и какво ще помогне диагностицирането.Нали все пак лечението е винаги с кръвопускане.
    от hristina | 19.11.2011 19:29

Здравейте!Аз също съм с това заболяване.Откриха ми го при профилактичен преглед. Моля ви кажете какви са начините за лечение и имаме ли шанс да се преборим с него. Има ли лекарства,които да блокират производството на клетки от костния мозък? Някои приема ли билки или хранителни добавки?
    от марина | 18.07.2011 01:51

Здравейте. Моя съпруг е със същата диагноза от 7 години, той е на 40 год. досега не се е лекувал с нищо.Лекаря който му откри болеста тогава не си направи труда да обясни нищо.Ние също търсим начин за лечение чрез билки.Забраниха му алкохол, цигари, консумация на така наречените червени меса, коприва ,яйца а също ходене на планина къпане в басеин и море.Моля ако научите някоя билка да пишите,аз също ще пиша дано да се намери някакво лечение
    от komisar | 11.05.2011 22:07

Благодаря за отговора! Не мога да уточня от коя група съм- "А" или "В". Последните ми изследвания от 09.05.2011г. са: Хемоглобин- 175 Еритроцити- 5.68 Левкоцити- 5.5 Хематокрит-0.53 Тромбоцити- 270 MCV- 93.7 MCH- 30.8 MCHC- 329 Скорост на утаяване на еритроцитите- 4 ДКК- Щаб ДКК- Сегмент 0.51 ДКК- Моноцит 0.07 ДКК- Лимфоцити 0.38 ДКК- Базоцити ДКК- Ео клетки 0.04 ДКК- Плазмоцит 0.04 Навсякъде по темите за полицитемия вера се пише за кръвопускания в количество 300-400 грама. В Пловдив конкретно, количеството е 500гр. Жалко, че не ставаме за кръводарители- на много хора можеше да помогнем! Лечение няма, из нета се говори за преживяемост с тази болест 10-15 години. Искам да ги надскоча тези години (ако може). Нищо не са ми казали за диета или ограничаване на напитки и храни. Караш си я нормално, както досега и си следиш хематокрита... Така ли? В София, като правих изследването за обем на кръвата ме посъветваха да спра цигарите... Още нямам никакви симптоми на болеста, освен кръвните изследвания... в поне 5 различни лаборатории- все съм над границите на хемоглобин и хематокрит. Има ли тук хора с тази болест, (или с познати такива)? Как се развива болеста, от колко време са с тази диагноза, развили ли са левкемия в последствие? Билки някакви?- (с изключение на една супер сложна и неизпълнима рецепта, като 7 счукани орехчета... ) Търся всякаква информация от хора които боледуват или имат близък с тази болест. Вчера се запознах с човек, който е от 2005 г. с болеста. Последното му кръвопускане беше от 6 серии, за да го вкарат в норма. Пие хидреа, на около 60 години е, лицето и ръцете са му направо лилави. След процедурите обаче, телесният му цвят е почти нормален и няма да се забележи от "непосветените"...
    от Доц. д-р Цончев, дм | 11.05.2011 21:06

Цитирам
    Oтговор: Полицитемия вера На латински език: Polycythaemia vera, Polycythaemia rubra vera. На английски език: Polycythemia vera, Polycythemia rubra vera. Определение: Истинската полицитемия е хронично миелопролиферативно заболяване, причинено от автономна пролиферация на трите миелоидни реда, с превалиране на еритропоезата. Характеризира се с повишаване на еритроцитите, хемоглобина и общия обем на кръвта. Производството на еритропоетин е потиснато. Среща се по-често при мъже над 50 годишна възраст. Етиология: Причината за неконтролираната пролиферация на клетки от еритробластната редица е неизвестна. Патогенеза: Обемът на кръвта се увеличава понякога до 8-9 литра. Хематокритът достига стойности над 0,55-0,60. Повишава се вискозитета на кръвта, забавя се кръвния ток, има склонност към хиперкоагулация, особено при увеличаване и на тромбоцитите. Настъпва хипертензивен синдром, обемно обременяване на сърцето. Клиника: Болните се оплакват от отпадналост, главоболие, виене на свят, шум в ушите, зрителни нарушения, сърцебиене, кръвотечения от носа. При прегледа се установява зачервяване на лицето с ливиден оттенък, по-силно изразен около скулите, устните, върха на носа. Зачервени са още очите, езика, кожата на дланите на ръцете, пръстите и врата. Слезката е увеличена в 75-90% от случаите. Артериалното налягане при част от болните е повишено. Може да има рецидивиращи тромбофлебити. Лабораторни изследвания: Установява се: - повишен хемоглобин над 170 g/l; - повишени еритроцити над 6х1012/l; - повишен хематокрит над 0,55; - често има увеличение на тромбоцитите над 500х109/l и на левкоцитите над 12х109/l; - повишена е активността на ГАФ над 100Е; - често е умерено повишена и пикочната киселина; - удължено е времето на кървене; - сатурацията на кислорода в артериалната кръв е над 92%. Чрез радиоизотопен метод се установява повишен обем на циркулиращата кръв. Трепанобиопсията на костния мозък показва намаление на мастната тъкан и хиперплазия на: - еритробластната редица или - на еритробластната и мегакариоцитната редица; - на еритробластната и гранулоцитната редица; - хиперплазия на трите клетъчни редици, панмиелоза. Усложнения: 1. Тромбоемболични инциденти – те са причина за смъртта при 40% от болните; 2. Кръвоизливи поради нарушената функция на трамбоцитите; 3. Развитие на миелофиброза с костно-мозъчна недостатъчност; 4. Трансформация в хронична миелогенна левкемия (ХМЛ). Диагноза: Съществуват две групи критерии: Група “А” 1. Общ еритроцитен обем: при мъже над 36 ml/kg и при жени – над 32 ml/kg; 2. Артериално кислородно насищане – над 92%; 3. Спленомегалия. Група “В” 1. Тромбоцити – над 400х109/l; 2. Левкоцити над 12х109/l; 3. ГАФ над 100. Диагнозата е сигурна, когата са налице три критерия от група “А” или първите два критерия от група “А” плюс два критерия от група “В”. Диференциална диагноза: Прави се с различните видове полиглобулии: 1. Относителна полиглобулия – при нея абсолютният брой на еритроцитите е нормален, а е намален плазменият обем. Дълже се на дехидратация. 2. Абсолютна полиглобулия – при нея броят на еритроцитите е повишен в резултат на: - повишена секреция на еритропоетин при тумори на яючниците, на бъбреците, на черния дроб, при поликистоза на бъбреците; - компенсаторно повишаване на еритропоетина поради хипоксия и хипоксемия при заболявания на белите дробове и сърцето – ХОББ, сърдечни пороци, сърдечна недостатъчност; - поради увреждане на хемоглобина, напр. метхемоглобинемия; - поради стимулиране на еритропоезата от някои медикаменти – кортикостероиди, андрогени; - поради хормонална стимулация на еритропоезата – при болест на Cushing, при хипералдостеронизъм. Лечение: Целта на лечението е да се намали масата на еритроцитите и да се предотвратят тромбоемболични инциденти. 1. Кръвопускания – провеждат се 2-3 кръвопускания по 300-400 ml седмично до нормализиране на хематокрита, хемоглобина и еритроцитите. При възможност трябва да се извършва еритроцито- и /или тромбоцитофереза. 2. Цитостатици – напр. Hydroxycarbamid. Прилагат се при тромбоцитоза над 800х109/l и силно увеличена слезка. 3. Радиоактивен фосфор 32Р – той потиска кръвотворенето. Ефектът му настъпва след околи 3 месеца. Това лечение не се препоръчва при пациенти под 50 годишна възраст поради мутагенния му ефект. 4. Алфа – Interferon – той инфибира главно мегакариоцитопоезата. Лечението продържава 5-6 месеца. 5. Симптоматично лечение: - антитромботично лечение при рецидивиращи тромбози – прилага се ацетизал, антистенокардин. - при хиперурикемия – алопуринол.
    от komisar | 10.05.2011 21:43

Отдавна не е писано в темата... От няколко месеца и аз съм с тази диагноза. Правих изследване в София- за обем на кръвта. Бях с 2.5 литра над нормата за моето тегло и ръст. Хемоглобина ми беше 210, хематоктита 0.63. След 4 кръвопускания бях на 165 хемоглобин и 0.43 хематокрит. Вчера мина един месец от процедурата и направих контролно изследване- хемоглбин 175, хематокрит 0.53. Лекарката иска да направим още 2 кръвопускания другата седмица. Не пия никакви лекарства, освен по един аспирин протект вечер преди лягане. Мъж на 42 години съм, от Пловдив. Ще се радвам да посъбера повече информация за болеста, развитието й и всичко- общо взето. Почти няма обсъждане на болеста по форумите, а ми е любопитно някак си...
    от s1222 | 31.10.2009 16:02

Здравейте, Може ли да се замени лечението с хидреа с друго подобно лекарство, поради алергия към хидреа?
    от yeence | 14.04.2008 15:25

Моят съпруг(40год.) е с полицитемия вера от 07г., ние сме също от Варна. Негов лекар е д-р Геров, от Терапията, клиника по хематология. Мъжът ми е на интерферон+ аспирин протект 1табл./дневно. Освен интерферон, който се прилага инжекционно, най-често се изписва Хидрея (таблетки). Това е цитостатик, който унищожава част от кръвните клетки. Смята се,че на хора над 50 год. се изписва Хидрея, а под 50 год. - интерферон. Единствено интерферонът може да забави естествения ход на заболяването и да "върне часовника назад". Но при някои хора има сериозни странични реакции - грипоподобни симптоми, депресия и др. Хидреята пък се свързва с леко повишен риск от трансформация в левкемия след дългогодишна употреба. Полицитемията е сериозно заболяване, в момента нелечимо, но ако се контролира добре, човек се радва на нормален живот с нормална продължителност. Нормално е в началото да има нужда от много кръвопускания, моят съпруг стартира с хематокрит 0.67 (при норма 0.55), хемоглобин 217. Нужни бяха около 12-13 кръвопускания х 400мл, за да слезе хематокрита до 0.50. След първоначалните кръвопускания желязото в организма намалява (което е и целта им) и кръвотворенето се забавя, съответно нуждата от кръвопускания намалява. През 2005 г. учени са открили една мутация на ген, наречен JAK2, който отговаря за пренасяне на сигнали до костния мозък за производство на кръвни клетки. JAK2 действа като копче за включване и изключване на сигнала до костния мозък, при полицитемия вера това "копче" е постоянно включено и костния мозък произвежда клетки без организма да се нуджае от тях. В момента в САЩ и в Италия има клинични изпитания на нова генна терапия, насочена към блокиране на грешните сигнали, които подава мутиралия JAK2. 5-6 различни фармацефтични фирми разработват JAK2 инхибитори, а 3 от тях са вече във фаза изпитания върху пациенти, така че в близко бъдеще може да имаме много успешна терапия. :wink: Ако искаш, можеш да ми пишеш на yeence@yahoo.com Поздрави от мен
    от sacho | 23.01.2008 22:05

За съжаление той не беше млад и вече се пресели в един друг свят.Но причината определено беше друга :shock:
    от Д-р.Хинкова | 21.01.2008 23:25

На колко сте години?Ако сте до 18,бих ви препоръчала Проф.Драган Бобев от клиника по Детска онкохематология към болница 'Царица Йоанна"
    от blacklady | 20.01.2008 17:21

Благодаря за бързата реакция! този Ваш познат знаете ли какви медикаменти е приемал?или има ли възможност за връзка с него? След 6-7 кръвопускания който бяха доста тежки поради бързо кръвосъсирване само 2 месеца по-късно е с 196 хемогоглобин, не знаем към кой лекар да се обърнем. Живеем в гр.Варна а лекуващия му лекар беше д-р Стойнова от ОКБ тя му направи кръвопусканията, а сега на къде?

• от sacho | 28.10.2007 15:14

На времето имах познат с това заболяване.Освен медикаменти ходеше и веднъж годишно на кръвопускане .При тази ситуация успяваше да подържа хемоглобина си в рамките на нормалния.Други подробности незнам.Желая ти здраве :D
  • Полицитемия Вера
    от yeence | 12.08.2007 15:33

Ако има някой във форума с това рядко заболяване ще е добре да споделим опит.

Напиши отговор