Все още се стремят към уважение, което получават мъжете за същото
В момента е 28.03.2023 04:42
Бели дробове и плевра. Пневмония | Доц. д-р Цончев до всички, които пишат в тема "Бели дробове и плевра. Пневмония"
Напиши отговор
-
RE: Доц. д-р Цончев до всички, които пишат в тема "Бели дробове и плевра. Пневмония"
от Vania | 21.03.2023 17:15
Много Ви благодаря за вниманието и изчерпателният отговор, д-р Правова! -
RE: Доц. д-р Цончев до всички, които пишат в тема "Бели дробове и плевра. Пневмония"
от д-р Ралица Правова | 21.03.2023 12:19
По описанието на рентгенолога - тъй като липсват данни за пневмония - тъй като няма описани огнищни сенки, е възможно с амбулаторно даване на антибиотик да се възстанови, но в случай че антибиотикът е подходящ. Най-сигурният начин е преди започването му да бъде направена микробиология на храчка. Възпалението е по-изразено, но ако в рамките на 48 часа няма никаква промяна или се влошава - това показва, че антибиотикът не е съвсем подходящ за конкретния причинител. Все пак колежката е дала нетясноспектърен, така че да има възможност да реагира срещу повече микроорганизми. Приема ли детето и пробиотик - важно е да бъде с отстояние от приема на антибиотик - поне 3-4 часа -
от Vania | 20.03.2023 15:15
Здравейте! Днес правихме рентген на белите дробове на сина ми и в разчитането на снимката пише: "Лицева пулмография: Рентгенови данни за изразена хилусна и белодробна конгестия с двустранни възпалителни промени,повече изразени вляво паракардиално. Диафрагми-гладки, к.д. синуси-свободни. Сърд.съдовата сянка-б.о." Той е на 4г. От вчера следобед започна да вдига температура,като през нощта стигна до 39.02°С и от 2 дена е с кашлица. Бихте ли ми разяснили тези данни. Личната му изписа Зинат от 250мл. 2 по 5мл за 5 дена и Фенистил капки 3 по 10. Каза, че може и да го хоспитализира, ако до 4-5 дена няма подобрение. Благодаря Ви за вниманието! -
от Дани дани | 16.02.2023 15:21
Благодаря за отделеното внимание! -
от д-р Ралица Правова | 16.02.2023 12:27
Ако болката се увеличава и при усилие - възможно е да става дума за интеркостална невралгия и възпалението в дробовете - да няма пряко отношение. При патология в черен дроб - най-често болката е тъпа в областта около ребрена дъга и не дава ирадиация към мишницата. За бъбреци - добре е да се направи и succusio renalis от личния - но описанието също не насочва за проблем с пикочната система. На трети ден неповлияване от антибиотик - насоките са, че не е подходящ за конкретния инфекциозен причинител и трябва да бъде сменен -
от Дани дани | 15.02.2023 22:34
Болката е в средата на гърба от дясната страна като леко отива напред до под мишницата. За нея към момента не се приема нищо. Мислим че може да не в бъбрек или черен дроб. Link рентгеновата снимка. Според Вас от белия дроб ли е тази болка или е възможно да е бъбрек или черен дроб? Все още не се повлиява от антибиотика, вече трети ден. -
от д-р Ралица Правова | 15.02.2023 09:03
Болката в гърба само в малка зона ли се локализира или преминава и към други части на тялото - надолу към кръста или опасваща - и към предната част на корема, под или над ребрата? Другият ми въпрос е какви медикаменти приема за потисканена болката? -
от Дани дани | 14.02.2023 21:13
Здравейте, благодаря за отговора Ви. Става въпрос за дългогодишен пушач с нещо като хронична кашлица,наскоро преболедувал респираторния вирус, който е разпространен в момента. Антибиотик Панцеф 400 се приема. Поводът за посещението на личен лекар е стара болка в гърба,която последно време е с тенденция да се засилва и все още не е повлияна от лечението ( втори ден, около 32 часа). -
от д-р Ралица Правова | 14.02.2023 14:24
Липсата на видими инфилтративни промени показва, че няма данни за пневмония. Но възпалението е по-изразено. Към момента какво е лечението, което прилагате и има ли ефект от него. При кашлица - особено ако е даден антибиотик и в рамките на 48 часа няма данни за повлияване - подходящо е да се направи микробиология на храчка, в случай че не е направена преди започване на терапия. Така ще се изолира причинител и с антибиограма ще са види на какъв антибиотик е чувствителен -
от Дани дани | 13.02.2023 18:13
Здравейте. По повод болка вдясно на гърба е посетен личен лекар, който ме изпраща на рентген, резултата е следния: белодробен паренхим със засилен ивицест рисунък двустранно, без данни за видими инфилтративни изменения. Хилуси неуголемени, нееднородни. К.д. синуси свободни. Диафрагма с резки очертания. Сърце-съдова сянка за възрастта. Рентгенови данни забронхитни промени. Моля кажете ми какво означава това. Личен лекар казва чв има бронхит. Но не съм сигурна в това. -
от Martin03 | 31.10.2021 23:50
Здравейте, преди 2 години изкарах двустранна пневмония с неуточнен причинител. Лежах 1 седмица в болницата, после още една, та - оправих се. От тогава от време на време се появява задух и болки в гърдите, явно е нещо вследствие на тежката пневмония. Отидох при педиатъра (тогава бях на 17) и се оказа, че имам алергия към цъфтежи..Пия хапчета всяка пролет и всичко е наред. Това, което ме притеснява е, че от 5 дена близо изведнъж се появява болка в гърдите, в областта на сърцето. Като съвсем леко пронизване, което някой път е силно, а друг път - слабо. Също така от време на време се появява и парене в гърдите, което някой път води до кашлица (в редки случаи)... Ще се стегна и планирам да посетя лекар, но въпросът ми е какво е вашето мнение по казуса? -
Въпрос към Доц.д-р Цончев
от USER96 | 31.10.2021 16:09
Здравейте от 6 месеца имам проблеми с дишането! Ходих на ренгени скенери къде ли не на изледваня на кръв гледаха ми корема на ултразвук и нищо обиколих доста доктори С тези проблеми с дишането започна един запек след това се появиха едни мускулни потрепваня едно сърцебиене също И забелязах как от лявата страна гръдния ми кош хлътна напред като го почуквам леко бие на кухо....Така съм от 6 месеца и нз вече какво да правя..нз от къде идва целия проблем..Някой имал ли е същия проблем и от какво е...Имам чувството че няма достатъчно кислород...И това хлътване на гръдния кош незнам на какво се дължи имам чувството че ребрата ми се разместиха...А нямам някаква травма или инфекция...Ако може някой да ми помогне да ми даде съвет от какво ее Правиха ми изледваня за астма пак нищо всичко нормално Всички казват било от стрес Но от стрес възможно ли е да се появи това изпъкване напред -
от д-р Ралица Правова | 10.10.2021 20:55
Кинезитерапевтите са специалистите, които изготвят комплекси с упражнения, които отговарят за съответните проблеми. -
от Strelocnika | 08.10.2021 12:09
Благодаря за отговора, д-р Правова. За дихателната гимнастика, към какъв специалист да се насоча? -
от д-р Ралица Правова | 08.10.2021 10:24
Така описано най-вероятно се касае за възстановяване на белодробната функция, поради което бих Ви препоръчала дихателна гимнастика, която да подобри дихателния обем. Добре е ако симптомите продължават да се направи и физиотерапия, за което бих Ви препоръчала да говорите с пулмолога, който да Ви насочи -
от Strelocnika | 07.10.2021 11:26
Ами оплакванията ми са от бърза умора при физическа активност. Иначе пулмолога удължи терапията с Левокса, изписа и допълнително Биозин и да нося нова снимка на контролният преглед. -
от д-р Ралица Правова | 07.10.2021 10:52
Ако се подобрявате - няма да се налага допълнителна снимка -
от Strelocnika | 06.10.2021 16:11
Благодаря за отговора, д-р Правова. Днес съм на преглед при полмолог - предполагам, че ще ми даде насока. След курса с АБ предполагам, че отново трябва да направя снимка на белият дроб? -
от д-р Ралица Правова | 06.10.2021 10:05
Strelocnika - Истината е, че без предварително направена микробиология на храчка - няма как със сигурност да се каже дали е адекватен антибиотикът. Даден е по-широкоспектърен, но без изследване е стреляне в тъмното. Ако е започнато вече лечението с антибиотика - то резултатът може да се компрометира. -
от Vespasian | 05.10.2021 08:57
За съжаление д-р Цончев вече не е на този свят. Голяма загуба е за всички нас... Моля, изчакайте отговор от някой от консултантите във форума! -
от Strelocnika | 04.10.2021 16:12
Здравейте, След прекаран Ковид имам двустранна бронхопневмония. Изписан ми е Levoxa × 1т. на 24ч. Адекватна ли е терапията. Моля, доц. Цончев за отговор. Благодаря предварително! -
от Kambanka | 27.09.2021 15:39
Здравейте! Бихте ли могли да ми разясните резултат от рентген на бял дроб. С два отрицателни pcr-а съм, не съм карала covid, втора седмица съм на антибиотик(личната го смени и добави кортикостероиди и антихистамини), но нямам подобрение, а съм с кашлица, задъхвам се докато вървя, нямам температура. На 23 съм и съм пушач от 10 години. Д: Леко воалиране на интерстициума вдясно-паракардиално-възможно и от леката торакална девиация вдясно! Усилен, повече вдясно-хилусен, ивицест съдов и перибронхиален рисунък. Маркиран долен десен интерлоб. Сърце- с капковидна форма. Липсват контролни графии за дд. -
от Милена Щ-Китанска | 13.04.2021 19:53
Здравейте, искам да ми разясните рентгенография на гръден кош и бял дроб - слабо усилен белодробен рисунък, в десния к. д. синус има тънка ивичеста сянка - уплътнена интерлобуларна септа. Липсват данни за инфилтрат. Сърдечно-съдова сянка в норма. Благодаря! -
от Валя | 28.03.2021 12:45
Здравейте! Миналата година изкарах Короната и от тогава имам непрестанни болки в гърдите и гърба. По принцип съм със заболяването Бехтерев. От декември, болката в гърдите ми се засили, както и получих едно постоянно покашляне и на моменти дори имам втрисане. Ходих на снимка на белия дроб, нищо нямаше. Преди седмица, ходих и на кардиолог , при изследванията нямаше нищо убеспокоително, той заключи, че имам синусова тахикардия и ми изписа лекарства. Според вас, необходимо ли е да си правя нова снимка и тест за корона, дали е възможно пак да съм я хванала? Вече нямам идея на какъв лекар да ида. -
от Ема | 04.01.2021 08:18
Нямам температура и задух само болката във гърдите но се чувствам добре.благодаря ви лек ден. -
от Доц. д-р Цончев, дм | 03.01.2021 21:25
Ако нямате температура и задух, тези болки постепенно ще преминат. -
от Ема | 02.01.2021 12:05
Здравейте преди 2 седмици прекарах бронхопневмония бях 5 дена на амикацин инжекции и след това още 3 дена на азитрокс възможно ли е да не съм изликувана напълно след като имам още болки в гърдите . -
Доц. д-р Цончев до всички, които пишат в тема "Бели дробове и плевра. Пневмония"
от Доц. д-р Цончев, дм | 21.11.2020 21:23
Моля, създавайте нови теми в раздела, тъй като в едната такава се натрупват много въпроси един след друг и е трудно да ги следя и обработвам. Вероятността да пропусна някой страдалец е голяма. Моля, отчитайте и факта, че в момента работя на 100 фронта и ако пропусна някой или не отговоря навреме е по ковирусни причини.
Напиши отговор