Все още се стремят към уважение, което получават мъжете за същото
В момента е 28.03.2023 05:12
Бели дробове и плевра. Пневмония | Астма или нещо друго ?
Напиши отговор
-
-
RE: Астма или нещо друго ?
от Доц. д-р Цончев, дм | 03.01.2021 21:30
Продължавайте предписаната терапия и постепенно ще се стабилизирате. -
от Stella Georgieva | 31.12.2020 13:59
Здравейте д-р Цончев!Искам да попитам откриха ми астма ,след прекаран бронхит със задух и стягане в гърдите,което още продължава.ige-то ми беше 196,като нормалното е 85 ..пулмологът ми изписа алвокаст 10мг по 1 т.вечер и симбикорт 2 по 1 впръскване и при нужда.От 3 седмици се лекувам,а още няма резултат,това нормално ли е?Личната ми изписа метилприднизолон 40мг за 3 дена.Ако си ги поставя дали ще се оправя?Или да чакам да подейства инхалатора и хапчетата? -
от Доц. д-р Цончев, дм | 27.06.2020 20:06
Успех и на вас! Не му се притеснявайте, хаосът е пълен....ха... -
от dulo681 | 23.06.2020 21:44
Благодаря. Каквото и да стане, ви обичам, нали знаете?:D Не е корона, понеже е от над месец, не постоянно, а аз си откарвах всеки ден при 2-8 градуса. Ами ако не друго, поне ги нарисувах добре във фейсбук, сега остава консулството да обърне внимание, както и самите те да се коригират, понеже в духа на короната, съм много на място с избухването си в писане. Лека :) -
от Доц. д-р Цончев, дм | 23.06.2020 21:35
Аз лично не мога да кажа какво е това. Възможно е да е възпалено гърло. В никакъв случай не е "алвеоли", "камъни" или нещо от този вид. -
от dulo681 | 23.06.2020 15:04
Моля Ви се не ме отсвирвайте(пренебрегвайте)! Не искам да ходя на лекар ако е тумор или астма(четох за кристални храчки). Просто ме насочете какво може да е, а ако пък се нуждаете от нещо от Германия, г-н Цончев, Джери, август месец началото ще се прибираТ и ще има кой да Ви го донесе. Мога и спонсор да стана на форума, но...:D най-вероятно ще съм дисциплинарно уволнена. -
от dulo681 | 23.06.2020 01:24
Та тия топченца иначе са между 3-4мм. Чудя се дали от твърди смучещи бонбони в комбинация с хладилник може да се получи реакция и такова преобразувание на храчките? Колкото повече се чета,толкова повече си мисля за оксиурите. -
от dulo681 | 23.06.2020 00:58
А когато изхрачвам храчка с правилна овална форма с прозрачен цвят от тира на омега 3 мастни киселини хапчета или геломитрол,еластични, това на астма,тумор или аскариди е,г-н Цончев? Появи се след като почнах работа в хладилник, но и ядох храна,която носят от пекарни за бедните работници? Някой беше пипал яденето,но ме беше срам да откажа.После отказах с оправданието,че съм наплашена от готвачи и получих презрителен отговор,че едва ли не иначе не бих си позволила храна за 1 евро,но сега съм взела да се правя на интересна? Та...на какво е?:D Имам някакви болки в корема,но и в бъбреците.Възможно ли е да е изплюти жлъчни камъни?Нямам сърбежи.Имах разстройство в началото в хладилника,но когато намръзна често ми се еслучвало да ме прокара./особеност/:Dвърха на сладоледа е това.Алвеолите ли си плюя безкръвно или? -
от Доц. д-р Цончев, дм | 07.06.2020 18:29
Гледа се по реда - симптоми на БТЕ, АКР със сатурация на кръвта, снимка, ЕКГ, кардиолог, Д-димер -
от Dimitar19993 | 03.06.2020 20:22
Ако беше някаква микроемболия, щеше ли да покаже в рентгенографията и скенера, който съм правил ? -
от Доц. д-р Цончев, дм | 03.06.2020 19:03
Хм, според моите познания единственото друго за което се сещам е да правите пристъпи от типа на паник атаки, това дава често такова оплакване и често протича подмолно и човек не го осъзнава или не иска да го приеме като възможна причина. Помислете върху това... -
от Dimitar19993 | 31.05.2020 20:06
Консултация с двама кардиолога имам и казват, че имам сърцето е перфектно, дори и холтер слагахме за всеки случай. Ехографа също не показа нищо притеснително около сърцето, за това тотално изключихме проблемите с него. Както и пулса , така и кръвното винаги са ми били в норма. -
от Доц. д-р Цончев, дм | 31.05.2020 19:51
Емболията, поне в 30 годишната ми практика, не се прекарва "на крак", така че вероятно не е това. Но ако това което ми пишете за задух и затруднения при натоварване се е задържало трайно според мен е добре да ви види и кардиолог и евентуално да се направят ред изследвания - ехоКГ, евентуално верлоергометрия или каквото там прецени кардиолоа за да се изясни има ли нещо, което да доведе до тия оплаквания. -
от Dimitar19993 | 28.05.2020 20:16
Интересува ме дали и възможно да е някаква микроемболия и дали има специално изследване за нея. Всъщност не знам емболиите дали се виждат на рентгенови снимки, но уж всичко друго го отхвърлихме. Не знам и дали е възможно по време на тренировка да се получи белодробна емболия. Искам да отхвърля всички възможни диагнози (различни от астма) за да съм сигурен, че лекуваме правилното нещо, все пак астмата се лекува цял живот .... -
от Dimitar19993 | 28.05.2020 19:50
Правена е спирометрия, която показа доста добър резултат цитирам "имаш бели дробове на водолаз" според изследването, но все пак до миналата година бягах маратони докторе и донякъде си го обяснявам с това. Снимки са правени, чисти са - както и скенер (видени от пулмолог). Не вярвам да са паник атаки, по простата причина че един от симптомите ми е всекидневна кашлица, както и всекидневен задух, задъхвам се дори като се кача до 2-рия етаж по стълбите, а както казах до миналото лято бягах маратони ... не съм имал проблеми с психиката никога, както и никога не съм бил хипоходрик, напротив дори. Но след това лято просто качеството на живот ми се промени, не мога да бягам вече повече от 4 5 минути (не ми стига въздуха), изморявам се дори като се кача по стълбите, за тези 10-тина месеца имах и 7 8 пристъпа на задух, като ми се стяга сякаш диафрагмата, като при всичките сърдечната ми честото е нормална (65 удара/мин). Понякога дори ми свършва въздуха посредата на изречението, ужасно е .... -
от Доц. д-р Цончев, дм | 28.05.2020 18:30
Функционално изслесдване на дишането правено ли е? В случая трябва да се установи дали действително се касае за задух, защото често притъпи от типа на паник атаките са съпроводени с подобни оплаквания. Добре е да има също така снимка на бял дроб и да се направи консултация с пулмолог. Когато оплакванията са сравнително дискретни диагностиката не е лесна. -
от Dimitar19993 | 28.05.2020 02:06
Оплакванията ми са от постоянен задух, който не е на пристъпи, ами е на периоди, в един момент е по силен, в друг по слаб, усещам че трудно издишам понякога въздуха с диафрагмата, кашлица в някои дни и при физически натоварвания. Физическата ми активност като спорт е ограничена, но странното е че когато вървя и се разхождам сякаш успявам да дишам по лесно отколкото в седнало положение. Но въпреки вече 3 седмично лечение със монтекон и симбикорт не виждам особен напредък. Изследвахме дори и ДДимери, за да не би случайно да е някакъв тромб, но и той беше в норма. При направата на кръвно-газов анализ резултатите показаха О2 - под нормата и CO2 - над нормата, но според пулмоложката направеното изследване не може да се вземе под внимание, защото е взета капилярна кръв, а не артериална. Имам моменти и когато ме втриса, сякаш се разболявам, но като измеря температурата - нямам. Това нормални симптоми ли са за астма и нормално ли е лечение да не дава резултат ? Може ли да е нещо друго ? -
Астма или нещо друго ?
от Dimitar19993 | 28.05.2020 01:58
Здравейте, моят проблем е от около 10 месеца и след ходене по много доктори, дори в момента не съм сигурен, че съм с правилната диагноза, понеже лечението не дава кой знае какъв резултат. Аз съм спортист на 27г. (цигари никога не съм пушил) с алергичен ринит и алергия към домашни акари и амброзия от 10-тина години. В началото на август месец 2019г. по време на една тренировка на вън (беше 36 градуса) усетих задух и неразположение (все едно се разболявам от бронхит), отдадох го на това че може да се разболявам или съм се преуморил и се прибрах. Симптомите останаха така 2-3 дни, докато не получих нещо като пристъп и след това започна една хронична кашлица. Последваха всякакви ходения по доктори, снимки на бял дроб, скенер, кардиолози, пълни кръвни изследвания (няколко пъти + CRp, СУЕ, хормони, автоимунни и т.н). Всичко в норма, ама всичко, единствено завишени LgE . Съответно ми беше поставена диагноза астма, въпреки че спирометрията показа перфектни резултати.
Напиши отговор