Бели дробове и плевра. Пневмония | Дали е рак на белия дроб ?

Напиши отговор
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Kateri4kata_keti | 21.05.2019 12:27

    Благодаря ви за отговора . Нямам никакви симптоми освен изпотяването през ноща . Но да допълня че аз съм от 7 години в критическа , вчера ми назначиха и изследване за сънна апнея . Надявам се да не се окаже накрая рак . Още един въпрос ако може . Нормално ли е да продължава това изпотяване или е свързано с нещо по - лошо ? Благодаря предварително.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Ралица Правова | 20.05.2019 14:46

    Вероятността да е възпалителен процес също не е за подценяване. Имате ли симптоми като отслабване на тегло, умора, безапетитие, изпотяване нощем?
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Kateri4kata_keti | 19.05.2019 12:29

    Здравейте. За първи път се включвам тук . От няколко дни съм много уплашена . При скенер на главата и белите дробове ми откриха петно около 2 см горе в левия дроб. Това се случи в спешното . И ми казаха че се съмняват за белодробенкарцином . Кръвните ми изследвания са перфектни . Забравих да спомена че преди това имах кашлица и след антибиотика спрях да кашлям . В петък правих нов скенер петното си стоеше там , но при разговора със радиолога се разбра че има 3 варианта ; туберкулоза , карцином или възпаление .Нямам кръв във играчките ( като почти нямам кашлица ) . На 48 години съм . Имам насрочен час при пулмолог но е чак след един месец . Живея в Германия и за тях е нормално да се чака толкова време . Дали е рак наистина Благодаря ви предварително.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Ваня Тодорова | 09.04.2019 22:31

    Благодаря Ви за отговора д-р Цончев.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 09.04.2019 21:57

    Ваня, има данни за някаква туморна фформация но не е конкретизирано, трябва да се уточни
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 09.04.2019 21:57

    Благодаря Ви от сърце Д-р Цончев, успокойхте ме. Лека вечер ????
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 09.04.2019 21:55

    Чиста е снимката, не виждам нещо притеснително.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 09.04.2019 21:50

    Извинявам се, че съм толкова настоятелна, но ако може да погледнете снимката ми. Има ли за какво да се притеснявам или? Благодаря предварително
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 07.04.2019 20:53

    Не знам, дали другия линк става. Ето този Д-р Цончев. Link
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Ваня Тодорова | 06.04.2019 16:52

    Искам да попитам какво значи всичко това което разчетаха на баща ми:На фона на постспецифична фиброза върхово и субклавикуларно вдясно с ретракционни бронхиектазии и парацикатрициален емфизем за инфилтративен нео процес ентрилобуларен енфизем двустранно . Трахея и главни бронхи свободнопроходими , нормална дебелина на ст Ту - маси на окръглена остеолитична зона с диаметър 8 мм . - вероятна вторична лезия . субклавикуларно се проследява паренхимен нодул с диаметър 14 мм . , съмнителен ените , плеврален излив вдясно . Не се установяват медиастинални и медиастинална и хилусна лимфаденопатия . Гръдна стена - в дорзален отдел на второ ребро наличие на левия.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 04.04.2019 21:38

    Link Благодаря предварително
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 04.04.2019 21:27

    Ако е Link от 23.03 - не се отваря Качете я пак и дайте линк
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 04.04.2019 21:18

    Ами аз ви пратих. Тя е от миналия месец. Трябва ли да правя пак?
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 04.04.2019 21:15

    Не сте пушили достатъчно че да имате рак на тази възраст... Направете една снимка на бял дроб за да се успокоите, там ще се види че нямате рак съвсем ясно.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 03.04.2019 20:55

    Забравих да добавя, че спрях цигарите преди 4 месеца, а бях дългогодишен пушач.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 01.04.2019 20:55

    Дали може да ме посъветвате Д-р Цончев как трябва да процедирам. На 28 години съм. Благодаря предварително.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 27.03.2019 20:41

    Забравих да добавя, че болките в гърдите и гърба са още на лице.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 27.03.2019 20:39

    Към днешна дата имам температура 37-37.2 само в следобедните часове. Имам суха кашлица през деня. Сутрин храчки. Казвам си направо, много ме тревожи да не е рак. Усещам, че всички нещо ми увъртат.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 27.03.2019 20:26

    Долу в дясно е възможно да има възпаление, към днешна дата как сте? Аз лично бих дал антибиотик при една такава картина. Добре е да се пусне и кръв за общо изследване...
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 24.03.2019 20:10

    Пак съм аз. Да добавя и микробиология на храчка, според Вас тези епителни клетки нормални ли са, защото пулмоложката, която посетих звучеше леко притеснена. Link
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Албена Красимирова Сакалийска | 20.03.2019 20:57

    Добър вечер. Дайте мнение за тази рентгенова снимка на бял дроб. Симптомите са болки в гърдите, храчки и суха кашлица. Има ли място за притеснение? Виждам някакви сенки, които ме тревожат. Благодаря предварително. Link
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от svetla | 16.02.2019 12:36

    Добре, много благодаря за отговора :)
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 14.02.2019 18:58

    Само ще отзвучи след време не се притеснявайте
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от svetla | 14.02.2019 16:58

    Благодаря за отговора,аз за мое успокоение направих и снимка на бял дроб и снимката е чиста,но въпреки това се чувствам дискомфортно като дишам,тъй като съм бивш пушач,бих го определила като все едно съм изпушила 2кутии цигари за отрицателно време. Забравих да спомена,че съм на 25г. Трябва ли да си направя други изследвания или преглед и необходимо ли е да се лекувам с нещо или ще отшуми след известно време това състояние
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 13.02.2019 21:26

    Обикновено са секрети от бронхите, които с кашлицата се изхвърлят.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от svetla | 07.02.2019 03:37

    Здравейте, от две седмици когато се събудя вечер или сутрин преди да стана, чувам шум в дясната част на гърдите при вдишване и понякога ме надува на кашлица, това се случва само вечер след сън, ходих при личната, но тя казва,че не чува никакъв шум от гърдите. На какво може да се дължи това, други симптоми нямам, изкарах грип декември миналата година.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Денислав | 31.01.2019 13:57

    Благодаря ви,за отговора !
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 26.01.2019 19:13

    Обикновено се чуват на слушалка, рядко се усещат, когато са много едри.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Денислав | 24.01.2019 21:38

    Здравейте,искам да попитам въЗможно ли е да усещам Хрипове ? Или се долавят само на слушалка ?И какви са симотомите на Хриповете ?Питам понеже,като си поема рязко въздух,имам чувството все едно въздуха преминава през някаква преграда.Благодаря предварително !
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 21.12.2018 20:14

    Тази кръвна картина не пощазва нещо особено, но е добре белодробната находка да се уточни - да се направи контролна снимка на белия дроб и евентуално консултация с пулмолог.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от gal85 | 20.12.2018 12:30

    Здравейте, искам да помоля за съвет. Баща ми на 70 години, от няколко дни се оплаква от болка в ребрата и гърба при движение. Той е с исхемично сърце, преди два месеца беше в болница заради излязло от ритъм сърце. Сега ход на белодробен лекар и тя има съмнения за сянка на десния бял дроб след рентген. Изписала му е Мукосолван и Аугументинл Кръвната му картина е следната WBC - 7.97 HGB - 141 RBC - 4.55 HCT - 0.44 MCV - 96.30 MCH - 31 pg MCHC - 322 PLT - 257 PCT - 0.25% PDW - 11.40 CREATININE 112 FIBRINOGEN - 535 може би не ги разчитам правилно, тези стойности дават ли индикации за проблем? В болницата преди два месеца му правиха такива, не казаха нищо притеснително. Трябва ли да се прави томография? Благодаря предварително.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 01.11.2018 20:03

    Възможно е да е от гърлото, трябва да се огледа, на първо време от УНГ специалист.
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Денислав | 31.10.2018 21:24

    Здравейте искам да попитам.... Значи преди месец ми правиха снимка на бял дроб понеже имах кашлица и отделях по малко кръв. Всичко беше на ред, пкк перфектна! Кашлицата понамала значително.... Обаче днес без кашлица от нищото отхрачих не малко количество кръв.... Дали е възможно да е проблем с дроба или по-скоро е от гърлото? Пс: забелязвам, че от време на време усещам как ми се стича секрет от носа в гърлото.....
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 07.10.2018 20:40

    При пушачите принципно има хроничен бронхит, който е свързан със честа суха кашлица без особена секреция. Наличието на хрипове и влажна нахходка може да е белег на белодробно възпаление, така че в такива случаи е добре да се направи поне една рентгенова снимка на бял дроб за да се види за какво се касае. Инак на сляпо няма смисъл да се притеснявате...
  • RE: Дали е рак на белия дроб ?
    от Tata | 07.10.2018 16:00

    Здравейте доктор Цончев.Съпругът ми е на 53г.Активен пушач.От около 4мес.кашля.Влажна кашлица понякога с храчки.Ходихме на лекар и ни каза че чува някакви грипове в ляво.Съпругът ми казва че храчките са бели без нишки в тях.Други оплаквания няма.Аз съм си втълпила че е раково.
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от Mirela2121 | 07.09.2018 19:39

    Oтговор "д-р Цончев" post_id=244763 time=1536333985 user_id=18: Идете първо гастроентеролог да направи ехография на черния дроб.
    Ще послушам Вашия съвет, и първо ще отиде на ехограф за черния дроб.
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 07.09.2018 18:26

    Идете първо гастроентеролог да направи ехография на черния дроб.
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от Mirela2121 | 05.09.2018 16:44

    Oтговор "д-р Цончев" post_id=244673 time=1536042752 user_id=18: Сппоред мен маркерът първо е граничен - 19 не е чак такова завишение, второ - след прекарана пневмония е възможно да е увеличен без да има рак, трето - не е особено специфичен, използва се за проследяване на лечението, не толкова за диагностика
    Много благодаря за отговора, Др. Цончев, наистина много благодаря. Напълно наясно съзнавам, че като не съм медицинско лице, не бих могла да разчитам изследвания. Затова и де обръщам към вас, разбирам че този маркер се използва за проследяване на лечение и определяне вида на тумора ( след като изчетох много статии за туморния маркер Nse) в интернет пристранството и на български и на английски. Но все пак по пътя на тази логика не би ли трябвало това увеличение да бъде показател за нещо съществуващо. Забравих да спомена, че референтните стойности в тази лаборатория са до 16.8 нг/мл. Ако мог да напиша тук, това са останалите стойности от кръвната картина: Левкоцити- 7.60 g/l при реф. Стойности 3.5-10.5 Лимфоцити - 29.10 % при реф. Стойности 20-40 Лимфоцити бр. - 2.20 g/l при реф. Стойности 0.6-4.1 Моноцити - 9.1 % при реф. Стойности 3-13 Моноцити бр. - 0.70 при реф. Стойности 0.2- 1.5 Гранолуцити бр. - 4.70 g/l при реф. С-ти 2.0-7.8 Гранолуцити % - 61.80 при реф. С-ти 44-76 % Еритроцити - 5.90 t/l при реф. С-ти 4.20 -6.20 Хемоглобин -172 g/l при реф. С-ти 130-180 Хематокрит -0.50 l/l при реф. С-ти 0.37-0.55 Ср. Обем на еритроцитите - 85.6 fl при 82-98 Ср. Hgb конц. В ер. -29.2 pg при реф. С-ти 26.5-32 Ср. Hgb съдр. В ер. - 341 g/l при реф. С-ти 295.360 Девиация на ерз разпр- ВИСОКО 14.80 % при реф. С-ти 11.5 - 14.5 Тромбоцити - 159 при реф с-ти 130-440 Ср. Обрм на тробчбоцити - 9.3 % при реф. С-ти 7.5 -11.5 Тук следват и увеличените чернодробни ензими: Глюкоза 5.61 при реф. С-ти 3.3- 6.0 Асат 22.90 при реф . С-ти < 44 Алат ( гпт) - ВИСОКО 75 при < 44 ГГТ - ВИСОКО - 56 при мъж от 5-50 Туморни маркери са както следва: Тотал PSA - 1.09 mg/ml при реф. С- ти < 4.0 AFP - 1.5 при реф. С-ти < 8.78 Ca 72.4 при реф. С-ти < 6.0 cyfra 21-1 - 2.19 ng/ml при реф. С-ти < 7.7 NSE - ВИСОКО 19.46 ng/ml при реф. С-ти < 16.3 CEA - 1.81 ng/ml при непушачи < 5 и пушачи< 10 CE 19-9 - 4.66 u /ml при < 37. Съжалявам за дългото съобщение, но не можах да прикача кръвната картина. Искам да отбележа, че туморните маркери са пуснати профилактично, но в лабораторията ми казаха кои са белодробните. Всичко в продиктувано заради различната кашлица и големия обем тотюнопушене. И все пак виждам в високи ензими. Моля ви ме насочете Има ли някаква възможност това да бъде някакво обтазование и кой доктор трябва да се посети пътво, рентген, скенер ? Изключително ще ви бъда благодарна .
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от Mirela2121 | 04.09.2018 13:54

    Много благодаря за отговора, Др. Цончев, наистина много благодаря. Напълно наясно съзнавам, че като не съм медицинско лице, не бих могла да разчитам изследвания. Затова и де обръщам към вас, разбирам че този маркер се използва за проследяване на лечение и определяне вида на тумора ( след като изчетох много статии за туморния маркер Nse) в интернет пристранството и на български и на английски. Но все пак по пътя на тази логика не би ли трябвало това увеличение да бъде показател за нещо съществуващо. Забравих да спомена, че референтните стойности в тази лаборатория са до 16.8 нг/мл. Ако мог да напиша тук, това са останалите стойности от кръвната картина: Левкоцити- 7.60 g/l при реф. Стойности 3.5-10.5 Лимфоцити - 29.10 % при реф. Стойности 20-40 Лимфоцити бр. - 2.20 g/l при реф. Стойности 0.6-4.1 Моноцити - 9.1 % при реф. Стойности 3-13 Моноцити бр. - 0.70 при реф. Стойности 0.2- 1.5 Гранолуцити бр. - 4.70 g/l при реф. С-ти 2.0-7.8 Гранолуцити % - 61.80 при реф. С-ти 44-76 % Еритроцити - 5.90 t/l при реф. С-ти 4.20 -6.20 Хемоглобин -172 g/l при реф. С-ти 130-180 Хематокрит -0.50 l/l при реф. С-ти 0.37-0.55 Ср. Обем на еритроцитите - 85.6 fl при 82-98 Ср. Hgb конц. В ер. -29.2 pg при реф. С-ти 26.5-32 Ср. Hgb съдр. В ер. - 341 g/l при реф. С-ти 295.360 Девиация на ерз разпр- ВИСОКО 14.80 % при реф. С-ти 11.5 - 14.5 Тромбоцити - 159 при реф с-ти 130-440 Ср. Обрм на тробчбоцити - 9.3 % при реф. С-ти 7.5 -11.5 Тук следват и увеличените чернодробни ензими: Глюкоза 5.61 при реф. С-ти 3.3- 6.0 Асат 22.90 при реф . С-ти < 44 Алат ( гпт) - ВИСОКО 75 при < 44 ГГТ - ВИСОКО - 56 при мъж от 5-50 Туморни маркери са както следва: Тотал PSA - 1.09 mg/ml при реф. С- ти < 4.0 AFP - 1.5 при реф. С-ти < 8.78 Ca 72.4 при реф. С-ти < 6.0 cyfra 21-1 - 2.19 ng/ml при реф. С-ти < 7.7 NSE - ВИСОКО 19.46 ng/ml при реф. С-ти < 16.3 CEA - 1.81 ng/ml при непушачи < 5 и пушачи< 10 CE 19-9 - 4.66 u /ml при < 37. Съжалявам за дългото съобщение, но не можах да прикача кръвната картина. Искам да отбележа, че туморните маркери са пуснати профилактично, но в лабораторията ми казаха кои са белодробните. Всичко в продиктувано заради различната кашлица и големия обем тотюнопушене. И все пак виждам в високи ензими. Моля ви ме насочете Има ли някаква възможност това да бъде някакво обтазование и кой доктор трябва да се посети пътво, рентген, скенер ? Изключително ще ви бъда благодарна .
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Цончев | 04.09.2018 09:32

    Сппоред мен маркерът първо е граничен - 19 не е чак такова завишение, второ - след прекарана пневмония е възможно да е увеличен без да има рак, трето - не е особено специфичен, използва се за проследяване на лечението, не толкова за диагностика
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от Mirela2121 | 03.09.2018 19:57

    Здравейте, имам следния въпрос, на който моля за отговор. Мъж на 39 години, много активен пушач, със стресова работа. Освен всичко не желае да ходи по доктори, защото си мисли че винаги е настинка. Преди 2 години е правен скенер на бял дроб, на който освен стандартните изменения от тотюнопушене - не се видя нищо притеснително. февруари тази година бе диагностициран с бронхопневмония чута ясно на слушалка( висока температура, кашлица, хриптене). След приключване на лечението с антибиотиците неше направена рентгенова снимка, на която се виждаше остатъците от пневмонията и в епикризата не беше записано за някакво образувание. Птитеснението ми е, че след направена кръвна картина( профилактична+ туморни маркери) Nse туморен маткер е завишен до 19.46 нг/мл. Искам да уточния, че има кашлица, която се появава често през деня ( смятам, че е по-често от преди ). Няма оплаквания като за настинка, бронхит или пневмония, няма температура. Може ли туморния маркер да е показателен за образувание. Моля ви да ми отговрите
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от pvaklinov | 09.07.2018 17:39

    Благодаря Ви, за отделеното време и мнение! :)
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Ралица Правова | 09.07.2018 15:49

    Това, че на слушалка не се чува нищо е добре. Изпълнете терапията на колегата и ако симптомите отшумят - няма необходимост от снимка.
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от pvaklinov | 09.07.2018 14:45

    Благодаря за отговора! Днес бях при личния лекар, и той отказа да ми даде талон за снимка, и ми изписа АЦЦ, като каза, че на слушалката нищо не се чувало, и за това няма да ме изпрати на снимка... Да настоявам ли за снимка или не ?
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Ралица Правова | 09.07.2018 13:18

    Не, не смятам, че има основание да се мисли за рак.
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от pvaklinov | 09.07.2018 00:19

    "Не мислете първо за рак." - Означава ли, че вероятността да имам рак, все пак я има ?
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от pvaklinov | 08.07.2018 23:52

    Да, преслуша ги, и каза че нямам хрипове. Утре ще си направя снимка. От какво може да е според Вас?
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от д-р Ралица Правова | 08.07.2018 12:19

    Не мислете първо за рак. Колегата преслуша ли белите дробове? Няма да е излишно да се направи една рентгенова снимка.
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от pvaklinov | 07.07.2018 08:52

    Забравих да спомена- Трябва да си поема много дълбоко въздух, за да може да ми стигне кислорода. При дишането понякога усещам бодежи в гърба, но не е винаги.
  • Re: Дали е рак на белия дроб ?
    от pvaklinov | 07.07.2018 08:45

    Здравейте!На 22 години съм-пушач. От известно време чувствам, че имам тежест в гърдите, задух и суха кашлица. Бях на лекар и той ми каза, че е от цигарите. Задухът отшумя почти ,сухата кашлица- също, но тежестта в гърдите остана. Днес дори имам тъпа болка в дясно на гърдите. Бях на кардиолог и той ми каза, че нищо ми няма. Чета в нета "Симптоми на рак на белият дроб", и започнах много да се притеснявам... Благодаря за отговорите предварително .

Напиши отговор
263 намерени, страница 1 от общо 6