Бели дробове и плевра. Пневмония | Резултат от рентген на бял дроб

Напиши отговор
  • RE: Резултат от рентген на бял дроб
    от Ина | 19.08.2022 19:17

Здравейте! Моля да ми помогнете с разчитането на резултата от рентгенографията на моята майка! Тя е с ковид 6 ден. Без температура, с влажна от днес кашлица, сатурация 95. Личната лекарка на 3 ден назначи адифлокс и сироп за кашлица. Давам й авирон рапид, цинк, селен, вит.Д и С. От година пие еликвис за разреждане на кръвта. Миналата година септември изкара тежък ковид, с двустранна пневмония. От 2013 г. след остър инфаркт е с пейсмейкър. Резултатът от рентгенографията е: Пулмофиброза перибронховаскуларно двустранно. Хилусни сенки неуголемени, фиброзно уплътнени. Притеснителен ли е резултатът и какво е добре да се включи към терапията й. Благодаря Ви предварително!
    от д-р Ралица Правова | 17.08.2022 16:04

Teo091 - Няма данни за пневмония, но по отношение на емфизема - досега на друга рентгенография хващани ли са подобни промени?
    от д-р Ралица Правова | 17.08.2022 16:01

liverpoolfc - към момента не виждам причина за започване на антибиотик, като много добре сте реагирали с Авирон и витамини. Все пак ако има по-изразена кашлица или дискомфорт - може да се направи микробиология на храчка, в противен случай антибиотик даван на сляпо може да не е подходящ и да не свърши никаква работа
    от Teo091 | 16.08.2022 22:27

Здравейте, резултат от рентгенография на гръден кош: уплътнени хилуси.сгъстена съдова и бронхиална структура. Повишена прозрачност на белодробни полета. Не се виждат огнищни лезии. Диафрагми-гладки, плоски,с ниска локализация. Свободни КД синуси. Не уголемена сърдечно-съдова сянка. Закл.: рентгенови данни за белодробен емфизем. Няма данни за активно белодробно заболяване. Резултатите са на жена на 55г. Пушач. Трябва ли да се потърси специалист. Има ли нещо притеснително? Благодаря!
    от liverpoolfc | 15.08.2022 15:18

Здравейте, може ли да Ви попитам за резултат от рентгенография: "Симетрично просветлени белодробни половини. Мрежовиден хилусен рисунък. К.д. синуси - свободни." От преди няколко дни бях с раздразнени черва. Впоследствие, от петък вечер(12.08) съм с хрема и температура. От събота започнах "Авирон" по схемата, заедно с витамини. Днес(15.08.) нямам температура, според Вас необходимо ли е да се започне антибиотик или може да се изчака. И какво означава "мрежовиден хилусен рисунък"?
    от д-р Ралица Правова | 06.08.2022 13:23

За да се прецени дали се касае за бактериална инфекция от рентгенографията - трябва да се направи микробиология на храчка и да се назначи антибиотично лечение, ако се изолира причинител
    от ASQ | 05.08.2022 14:14

от ASQ имам затруднено дишане ,като въздишка тежко не усещам въздух горе,а долу в корема.имам диск ,но не успявам да кача . здравейте ,моля да ми кажете какво мие уплътнени двустранно хилусни сенки с изразени прибронхитни уплътнения перихилерно и в основите.мрежовидно деформиран съдов рисунак.фиброзно изменен интерстициуПрочети още на: Форум | Бели дробове и плевра. Пневмония Резултат от рентген на бял дроб | Puls.bg - Link
    от д-р Ралица Правова | 05.08.2022 12:27

ASQ - какви са симптомите Ви, защото от рентгенографията има данни за изразено възпаление? Освен това имате ли възможност да качите на линк снимката тук?
    от д-р Ралица Правова | 05.08.2022 12:26

mb_lazarova - Няма данни за пневмония, но на база по-изразено възпаление са и съответните промени, които се посочват. Към момента намаляват ли Ви симптомите и изписан ли Ви е медикамент срещу фиброзни изменения
    от mb_lazarova | 04.08.2022 12:14

Моля, за разчитане на резултатите Рентгенография на гръден кош и бял дроб Резултат: Разгънати и аерирани бели дробове.Не са визуализирани огнищни лезии и обособени инфилтративни сенки от пневмонично естество в белодробните полета.Акцентуирани хилуси,в по-голяма степен левият.Усилена белодробна структура двустранно паракардиално с ретикуларен характер.Проминират задебелени и ретуширани перибронхиални пространства,повече вляво.Нормално местоположение,запазен конвекситет,гладки и резки контури на диафрагмалните куполи.Свободни латерални КДС. ССС - неуголемена,съответстваща на възрастта и хабитуса. ЗАКЛ.: Рьо признаци на бронхитно-перибронхитни промени двустранно.Начални реактивни промени в левия хилус.
    от ASQ | 04.08.2022 08:59

здравейте ,моля да ми кажете какво мие уплътнени двустранно хилусни сенки с изразени прибронхитни уплътнения перихилерно и в основите.мрежовидно деформиран съдов рисунак.фиброзно изменен интерстициу
    от д-р Ралица Правова | 30.07.2022 11:16

Наистина към момента е възможно да е само терен с повишена чувствителност и да не е налице развита астма, но е добре да се направят тестове за алергия, особено ако боледува често, за да се проведе терапия и този терен - в случая белодробната и бронхиална лигавица да се успокоят
    от Marthina | 28.07.2022 23:00

Здравейте. Става въпрос за дете на 2г и 8м. Заключението от снимка на бяш дроб е - Разгърнат белодробен паренхим. Структурирани хилусни сенки. Усилен белодробен рисунък. Перибронхитни изменения вдясно паракардиално. Диафрагмални куполи с гладки и резки очертания. Сърдечно - съдова сянка в норма за възрастта. Детето прави кашлични пристъпи, с респираторна алергия е. Според пулмоложките още не е астма. Благодаря.
    от д-р Ралица Правова | 27.07.2022 11:20

Vesi - бих Ви препоръчала първо да минете през кардиолог, тъй като трябва да се направят промени в терапията, особено на фона на оток на краката и белите дробове
    от д-р Ралица Правова | 27.07.2022 11:19

Кики - в такъв случай за задуха бих Ви препоръчала да започнете лека дихателна гимнастика, за да се повиши капацитетът на белите дробове, но не виждам нужда от нещо друго като медикаменти
    от Vesi | 26.07.2022 09:37

Да, има високо кръвно и мини инфаркт, който не беше усетил и не знаеше докато не отиде на лекар! Много му се надуват краката, пие хапчета за кръвно и обезводняване, но явно нямат ефект …
    от Кики | 25.07.2022 22:50

Здравейте. Вече нямам температура, но често усещам задух през деня / изпитвам нужда да поема дълбоко въздух, а не мога / , учестен пулс до 105 . Сатурация 95 - 98 . Леката кашлица продължава.
    от д-р Ралица Правова | 25.07.2022 22:18

Плевралните сраствания най-вероятно се дължат на пневмонията, но застоят в белите дробове може да бъде свързан със сърдечно заболяване - при него има ли високо кръвно налягане или прекаран инфаркт?
    от д-р Ралица Правова | 25.07.2022 22:16

Кики - има данни за възпаление, но не виждам нещо притеснително. На фона на Тамифлу - имате ли подобрение?
  • RE: Резултат от рентген
    от Vesi | 24.07.2022 20:51

Здравейте! Става въпрос за баща ми, от няколко дена кашля доста и при посещение при личната, тя го изпрати на рентген, но му изписа само сироп за кашлица! Може ли да ми кажете какво е това: Белодробен емфизем. Застоен бял дроб. Плеврални сраствания двустранно! Декември месец изкара КОВИД с двустранна плевмония!
    от Кики | 24.07.2022 17:24

Здравейте. Може ли да ми кажете дали има нещо притеснително в тези резултати. Белодробни полета - усилен съдово интерстициален рисунък двустранно. Свободни КДС. Нормален конвекситет и строеж на диафрагмата. Изследването е направено по повод слаб задух , от два вечера нощно изпотяване. Преди пет дена с температура 37.3 . Отрицателен тест за Ковид . Приемам Тамифлу. Имам лека кашлица.
    от д-р Ралица Правова | 05.07.2022 22:34

Няма данни за пневмония, към момента имате ли симптоми и какво приемате, тъй като не виждам нещо притеснително
    от Dessy | 05.07.2022 11:40

Здравейте, можете ли да ми помогнете с разчитането на следния резултат от рентген на бял дроб: Усилен перихилерно и паракардиално белодробен рисунък. Не личат инфилтративни промени. Хилуси нормално структурирани. Свободни кдс. ССС - не разширена.
    от Dessy | 05.07.2022 11:38

Здравейте, можете ли да ми помогнете с разчитането на следния резултат от рентген на бял дроб: Усилен перихилерно и паракардиално белодробен рисунък. Не личат ингилтративни промени. Хилуси нормално структурирани. Свободни кдс. ССС - не разширена.
    от stasi | 04.07.2022 13:41

Това е резултата на дъщеря ми от днешния рентген Рьо гр пълно ЕТ кор-Белодробни полета просветляват,без данни за огнищни изменения.Перибронхитни изменения.Двата кдс-свободни.Кор-б.о
    от д-р Ралица Правова | 30.06.2022 21:30

Ако сравнително скоро сте изкарвали нещо е възможно към момента да е налице интеркостална невралгия, на която да се дължи болката, която се облекчава с нестероидни противовъзпалителни
    от Anonimen | 29.06.2022 21:46

Имам болки в гърба и ребрата ,повече в лявата плешка.Нямам кашлица и не приемам нищо.
    от д-р Ралица Правова | 29.06.2022 21:31

Не, няма и данни за пневмония, което е добре. Какво приемате и какви са симптоми?
    от Anonimen | 29.06.2022 20:32

Здравейте, вчера правих снимка на бял дроб и заключението е : Усилен белодр.рисунък в ляво паракардиално.Не се виждат сенки сусп.за инфилтративни изменения.Свободни КД синуси. Има ли нещо притеснително? Благодаря
    от д-р Ралица Правова | 16.06.2022 23:57

Няма данни за пневмония, което е добре. Какви са оплакванията Ви и какво приемате?
    от Б.М | 15.06.2022 15:43

Здравейте, моля за помощ разчитане на резултати от снимка на бял дроб на дете 2г. 6 м. "Белодробният паренхим е разгърнат двустранно. Двустранно хусулно, крайхисулно и паракардиално усилена белодробна страуктура. Без доловоми с метода инфилтративни засенчвания. Проследими костодиафрагмални синуси. Медиастинумът е срединно разположен, неразширен. Сърдечно- съдовя сянка - нормална за възрастта конфигурация.
    от д-р Ралица Правова | 13.06.2022 14:46

Не са описани огнищни промени, които насочват към пневмония, поради което не виждам нещо притеснително. Но е добре да се направи микробиология на храчка, за да се прецени дали има нужда от антибиотично лечение
    от Fiona | 11.06.2022 09:09

Здравейте, моля помогнете ми с разчитането на снимката на сина ми на 17 г: Имаме час за пулмолог след 2 дни. Рентген на БД - разгънати пулмо. Уплътнени хилусни сенки, усилен и сгъстен рисунък с мрежовидно-ивицест характер. КДС-свободни. ССС - в норма. Няма температура, няма кашлица, причината да го заведа е усещане за леко пукане в областта на трахеята при дълбоко вдишване. Изписани инхалации с Йалоклийн. Много Ви благодаря за Ваш коментар предварително.
    от Пепина | 16.05.2022 06:53

Спонтанен тотален пневмоторакс в дясно. Дъщерята е на 30г. Поставена е диагноза Емфизем. Отстранени са два броя були. Извършена е скарификация на плевра. Моля, за препоръки и съвети.
    от д-р Ралица Правова | 12.05.2022 10:11

В случая кръвното налягане заедно с разширените вени (варици), откъде най-вероятно се е образувал тромб, който след това е стигнал до мозъка и е причина за инсулта
    от Пепи | 11.05.2022 09:27

На 43години.Имаше да разширени вени, операция и поставяне на някакви пластини за укрепване на шчупен крак и доста наднормено тегло, но за кръвното явно е криел. 4 дена след инсулт лекарите не можеха да го свалят под 230 и чак на четвъртия мина на 180.Търся отговор какво причини всичко, защото нашите лекуващи лекари само казваха ми теглото е проблема. Ясно случват се тия неща и не винаги лекарите могат да помогнат, но поне нещо да знаем все пак. Благодаря ви
    от д-р Ралица Правова | 10.05.2022 22:13

Ива Георгиева - Има данни за възпаление, но по отношение на това засенчване - въпросът е дали става дума за начално пневмонично огнище или както колегата е описал - фиброзни промени, за които е добре да бъде изписан и антифиброзен препарат. По отношение на антибиотика - направена ли е микробиология на храчка, тъй като само това е методът, за да се даде най-подходящ антибиотик срещу инфекциозния причинител, другото е стреляне на сляпо. Какво е кръвното налягане - можете ли да направите две измервания в рамките на 4-5 часа, за да се сравни дали няма рязко спадане?
    от д-р Ралица Правова | 10.05.2022 22:09

Пепи - на колко години е бил човекът? На фона на възпалението и без данни за пневмония - не смятам, че има нещо общо с инсулта. Но високото кръвно, на фона и на промените в сърцето, в случай че е имал и варици (разширени вени) - по-вероятно е това да е била причината за инсулта
    от Ива Георгиева | 10.05.2022 18:23

Здравейте! Аз и съпругът ми в монента сме с Ковид,но съпругът ми вече шести ден се чувства зле с потдържаща температура 37,3 ..личната лекарка го изпрати на ренген ,молбата ми е да ми кажете сериозно ли е положението от написаното в заключението: Симетрично присветлен белодробен паренхим. Слабо ивицесто-петнисто засенчване на малка площ в дясно долно белодробно поле. Хилуси-неуголемени,добре структурирани. Свободни к.д.синуси. Медиастална сянка-нормална позиция. Заключение:Възпалителни,в дд фиброзни промени в дясна белодробна основа. Изписан му е Левокс антибиотик.
    от Пепи | 06.05.2022 14:37

Само да поясня първо инсулт,поставяха на моменти на кислород заради проблеми затруднено дишане, после диабет, бъбреците и необратимо понижаване на кръвното
    от Пепи | 06.05.2022 14:29

Здравейте! Ще помоля да ми преведете на прост език :понижена прозрачност на белодробния паренхим двустранно. Усилен белодробен рисунък, с финно-ретикулерна структура. Конгестирани хилуси. Липсват огнищни засенчвания двустранно. Уплътнен малък интерлоб. Свободни косто-диафрагмални и кардио-диафрагмални синуси. Диафрагмални куполи с гладки и резки очертания. Сърдечно-съдова сянка - с увеличен ляв напречен диаметър и конвекситет на левокамерната дъга, с повдигане на талията. Медиастинум не разширен. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: застойни белодробни промени от интерстициален тип, без да може да се изключи категорично и интерстициален възпалителен процес. Хипертонично сърце. Човекът с тези резултати получи тежък инсулт 10 дена след този резултат, като имаше проблеми с дишането в този период, получи диабет и спряха бъбреците и за жалост почина, но ние не можем да се примири как стана всичко млад човек и днес 2 месеца след всичко открих този резултат и дали е показвал предстоящото ????
    от д-р Ралица Правова | 26.04.2022 16:04

Добре е при следваща консултация с кардиолог или дори с личния лекар, който го проследява - да се покаже резултатът е рентгенографията, но като цяло на фона на регулиране на кръвното налягане - няма нещо притеснително, дори и при гранични размери на сърцето. По-важното е кръвното да се поддържа в граници, което най-добре се проследява на няколко дни да бъде измервано
    от krista | 22.04.2022 14:22

Благодаря д-р Ралица Правова! Резултатът е на съпруга ми, на 59 години. Прекарал е Ковид-пневмония преди 1 година, но го излекуваха, само 1 месец беше болнични и си работи оттогава до сега. Но рентгеновото разчитане, което сложих сега е по повод температура и кашлица поради грип А, доказан с тест. Няма оплаквания вече. ,Да, има кръвно от няколко години и пие "Конкор аm 5мг" всеки ден.
    от д-р Ралица Правова | 22.04.2022 10:02

Не виждам изразено възпаление и няма данни за пневмония, което е добре. По отношение на фиброзните изменения е добре да се вземе антифиброзен медикамент поне месец, за да не се компрометира функцията на белия дроб. На колко години сте и имате ли сърдечносъдово заболяване, тъй като виждам, че сърцето е с гранични размери? Като цяло може въобще да не става дума за патология, а да е физиологично, но все пак ако имате високо кръвно - е добре да се обърне внимание
    от krista | 21.04.2022 09:32

Рентгенография 1 година след ковид пневмония, а преди 2 седмици с кашлица и температура поради грип А: "ЛИЦЕВА ГРАФИЯ НА ГРЪДНА КЛЕТКА- БЯЛ ДРОБ- ЗАПАЗЕНА ПРОЗРАЧНОСТ НА ПАРЕНХИМА, БЕЗ ДАННИ ЗА ИНФИЛТРАТИВНИ ИЗМЕНЕНИЯ. ИВИЦЕСТИ ФИБРОЗНИ ИЗМЕНЕНИЯ В БЕЛОДРОБНИТЕ ОСНОВИ ДВУСТРАННО .ХИЛУСИ - УПЛЪТНЕНИ. ДИАФРАГМИ- Б.О. КД- СИНУСИ - СВОБОДНИ. СЪРЦЕ- С ГРАНИЧНИ РАЗМЕРИ."
    от д-р Ралица Правова | 18.04.2022 20:50

Терапията е много добра. Ако имате подобрение - не виждам и нужда от добавяне на друго, освен витамин С и Д, цинк и селен. Но няма нужда да Ви притесняват, нормални са промените при възпаление
    от Mitko | 17.04.2022 13:11

Фиброзин 3х1 biozin 2х1 трябва ли да се притеснявам за тези разгърнати и просветлени дробове
    от д-р Ралица Правова | 17.04.2022 10:52

Петя Иванова - налице е възпаление, но при Вас също няма данни за пневмония. Какво приемате, тъй като ако е започнат антибиотик - е важно да е предшестван от микробиология и антибиотикограма
    от д-р Ралица Правова | 17.04.2022 10:51

Mitko - има данни за по-изразено възпаление, но без пневмония към момента. Какво приемате и имате ли подобрение?
    от Петя Иванова | 15.04.2022 11:33

Моля за мнение.какво означава разширени хилуси с перибронхитни промени паракардиално и банално .двустранно.повече в дясно.

Напиши отговор
1411 намерени, страница 5 от общо 29