Бели дробове и плевра. Пневмония | Резултат от рентген на бял дроб

Напиши отговор
  • RE: Резултат от рентген на бял дроб
    от д-р Ралица Правова | 01.12.2022 10:46

Има данни за пневмонични огнища, което говори, че възможно по-бързо трябва да започне антибиотично лечение
    от Med | 29.11.2022 22:12

Да добавя питането ми е за дете на 5 годинки, което преди 2 дни приключи лечение на кашлица и суполи, които лекувам цял месец. Претиснението ми е защото, предната зима също кашлицата и суполите бяха трудни от към лечение.
    от Med | 29.11.2022 22:03

Добър вечер. Моля да ми поясните следното. Ивицесто-петнисти сенки двустранно в долните белодробни полета, по-изразени в дясно с подчертан десен хилус и двустранно хилусно, повече в дясно.. РД:БРОНХИТИС. БРОНХИТНИ Промени. ДД. Бронхопневмония ДЕКСТРА Инципиенс. СТ. Пост. В ПРЕДВИД АНАМНЕЗАТА
    от MagiMagi | 24.11.2022 18:23

Благодаря за отговора. Реално детето приключи с лекарствата на 9 ти ноември. От 21 се оплака от гръдна болка. Нама кашлица и храчки. От днес е предписан Зинат
    от д-р Ралица Правова | 24.11.2022 13:03

Рентгенографията предполагам е след приемания антибиотик? Има данни за възпаление, което е по-изразено и ако не е имало ефект след лечението - бих Ви насочила да се направи микробиология на храчка, за да се види какъв е причинителят, за да може след това да се назначи адекватен антибиотик, към който да е чувствителна бактерията, ако се изолира такава
    от MagiMagi | 23.11.2022 18:42

Моля за консултация. Дете на 7 години. Пи антибиотик от 2 до 9 ноември. Слид оплаквани от бодежи и тежест в гръдната област ни насочиха към рентгенография. Резултатът:Резултат: Нормално просветлени белодробни полета с усилен белодробен рисунък предимно крайхилусно и в долните белодробни полета двустранно. Визуализират се дребни петнисти и ивицести сенки двустранно подхилусно. Двата хилуса неуголемени. Диафрагмални куполи с резки и гладки очертания. КД синуси свободни в обхванатите части. ССС - за възрастта и хабитуса. Закл. Рентгенови данни за перибронхитни промени двустранно. Суспектно възпаление в дясно паракардиално. За клинична корелация.
    от д-р Ралица Правова | 22.11.2022 20:42

Момчева - Има данни за леко възпаление, но няма данни за пневмония. Какви са симптомите и какво приемате?
    от Момчева | 21.11.2022 16:15

Здравейте,днес си взех резултата от снимката на бял дроб.Резултата до колкото чета е усилен хилусен и крайхилусен рисунакАортна конфигурация на сърцето.Какво означава той и дали да се притеснявам.
    от korazon73 | 21.11.2022 11:39

Здравейте, Много благодаря за бързия отговор.Аз когато карах ковида, януари тогава на рентгена не бе упоменато тези пулмофиброзни изменения, тогава бяха някакви постбронхиални изменения, а иначе сега ми каза да вземам гъби рейши и кордицепс по малко и витамини, иначе всеки ден правя по 40 лицеви упори, гимнастика , клякания поне по 20 минути , половин час:)
    от д-р Ралица Правова | 20.11.2022 16:58

За задуха - особено като част от постковидния синдром е нормално да бъде налице, дори и да е минало повече време от изкараната инфекция. По време на възпалението бяха ли изписали ензими за справяне по-бързо с фиброзните промени? Другото, на което бих Ви обърнала внимание е стартиране на ежедневна дихателна гимнастика, за да се подобри и дихателният обем - съответно да се увеличи капацитетът при натоварване
    от korazon73 | 18.11.2022 14:20

Здравейте! В полседно време усещам задух като се качам по стълбите до петия етаж, оставам почти без въздух,карах короната леко януари и се уплаших, ходих онзи ден на рентген.Резултата е следния:Уплътнени белодробни хилуси;пулмофиброзни изменения акцентирани предимно вдясно , паракардиално; свободни синуси, ссс в норма , аорта в норма, няма данни за наличие на инфилтративни изменения.перибронхиални измемния! Пулмоложката ми каза че почисти от моите дробове не е виждала и ми каза да вземмам кордицепс, гъби рейши за изчистване и витамини.На мен ми епритеснителен задуха, но аз и водя доста уседнал начин на живот, и ме погнаха бая паник атаки, заради този вирус често дълбоко си поемам въздух!Прай три рентгена още януари февруари и март и сега пак, кръвни изследвания преид два месца, всичко цр протеин и ивсчко друго в норма, бях на кардиолог на 6 парил пак беше сичко точно.Пулмоложката каза че този задух и понякога затруднено прегъщане , може да идва от щитовидната жлеза и д апритиска...
    от mimi_lioness | 17.11.2022 16:41

Благодаря Ви още веднъж за отделеното време. Направихме консултация с пулмолог и й назначиха лечение за около 7 дни, след което ще направи контролен преглед. Не са й пускали изследвания, но се надявам всичко да е наред!
    от д-р Ралица Правова | 17.11.2022 15:20

Това е добре, има ли промени в кръвното налягане, ако случайно сте установили? Добре е да се направи микробиология на храчка, за да се види дали няма наслагване на бактериална инфекция, защото ако не е налице - няма нужда от антибиотик.
    от mimi_lioness | 16.11.2022 08:27

И да попитам може ли да пусне кръвни изследвания и ЦРП и това ще помогне ли при определяне на лечението. Болничното лечение не е желателно, пак казвам, че не се чувства зле, мерихме и кислорода в кръвта, беше 97.
    от mimi_lioness | 16.11.2022 08:14

Благодаря за отговора, не приема нищо за момента, миналата седмица беше с неразположение, температура и разстройство. В момента се чувства добре, няма неразположения. Как се лекува вирусната пневмония, дали ще се наложи болнично лечение?
    от д-р Ралица Правова | 16.11.2022 07:43

Има данни за вирусна пневмония, какви са симптомите и какво приема човекът?
    от mimi_lioness | 15.11.2022 14:38

Здравейте, много моля за разчитане на резултат от рентгне на бял дроб Нормално структурирани хилусни сенки.РО- данни за усилен белодробен рисунък и двустранни интерестициални, субсегментарни засенчвания в периферните зони на белите дробове, по=обширни в дясно - двустранна, интерстициална пневмония не се виждат РО - данни за патологични засенчвания по хода на плевралните листове. сърдечно-съдова сянка - срединно разположена, неуголемена. Цитирам го точно както е написано, става въпрос за пациент на 65 години. Много моля да ми кажете има ли за какво да се притесняваме, благодаря Ви предварително.
    от д-р Ралица Правова | 13.11.2022 18:34

Ако и секретът е чист, възможно е от стичащата се назад хрема да идва кашлицата, поради което наистина няма да се налага допълнително лечение
    от Roreto | 11.11.2022 09:04

Не направихме носен секрет, заради капките, само гърлен. Сега се приготвяме за кръвни изследвания. Кашлицата е предимно сутрин. До момента от както е станал се изкашля 6 пъти, но звучно, сякаш храчесто, влажна кашлица. За съжаление не говори много добре и не може да ми обясни дали усеща стичане на секрети. Вечер и следобедния сън спи спокойно без кашлица. Снощи педиатърката ни каза, че са му чисти гърдите, нищо не ни изписа допълнително, единствено каза да пръскам в гърлото Гранофурин, тъй като било леко зачервено. Температура слава богу не сме вдигали, вече почти 2-ри месец.
    от д-р Ралица Правова | 10.11.2022 18:21

Ако все още приема антибиотичните капки през носа - микробиологията на носен секрет трябва да изчака до поне 4-5 дни след приключване на последната накапана доза. По отношение на микробиологията на храчка - в момента на фона на кашлицата - тя Ви е най-подходяща, тъй като не приема системен антибиотик и няма да се компрометира изследването. Кашлицата сутрешна ли е и детето споменава ли за стичане на секрет към гърлото основно сутрин?
    от Roreto | 09.11.2022 09:11

Забравих да спомена, че изследване за алергия не сме правили, бил много малък.
    от Roreto | 09.11.2022 09:10

Не сме правили микробиология на храчка. В момента приема Имунотрофина, максидекс в носа 2 по 2. Той е с уголемена трета сливица -трета степен Аденоит, от преглед от м.май. Сутрин пие коластра и самбукос (биологичен бъз) от 10 дни. Вечер му давам 1 капка Вигантол. Иначе за тези почти 4 седмици, са ни изписвали Алитус, Улитус, Гринтус и сега Лихенсед за кашлицата, отделно са ни изписвали медикаменти за секретите, които са били бели и Тантум верде за гърлото, който спрях да давам преди 2 седмици, защото гърлото му е спокойно.Температура няма, секрет почти никакъв. Утре ще правя гърлен и носен секрет.
    от д-р Ралица Правова | 07.11.2022 20:33

Има данни за леко възпаление. Детето има ли някакви алергии и правена ли е микробиология на храчка за това време? Другият ми въпрос е какви медикаменти е приемало детето?
    от Roreto | 07.11.2022 18:31

Здравейте, бихте ли ми разчели резултат от снимка на 3-годишно дете. Вече трета седмица кашля след хрема. Но кашлицата е влажна с храчки и това наложи снимката. Белите дробове са просветлени. Хилусният рисунък е леко усилен. Диафрагмата е със заоблени куполи. К.Д. синусите са свободни. Сърдечната сянка е неуголемена. Благодаря предварително!
    от Дидка | 28.10.2022 02:38

Благодаря ви от сърце! Бъдете здрава :)
    от д-р Ралица Правова | 27.10.2022 10:17

Ако детето не прави сериозен спазъм и да не може да поеме въздух - може да се продължи с вентолина при нужда и съответнод да не се стига до урбазон. Но ако има склонност към пристъпи - в тези случаи урбазонът винаги е задължителен, без да Ви притесняват страничните ефекти. По отношение на профилактиката за фиброза - единствено не съм сигурна дали медикаментът с ензими е подходящ за под 5-годишна възраст. Профилактиката се прави с медикаменти, чиято активна съставка са ензими - бромелаин, но във форума нямаме право да пишем конкретни фирмени медикаменти, затова и Ви ги давам по този начин
    от Дидка | 26.10.2022 23:02

Здравейте, д-р Правова. В друг ваш отговор видях, че споменавате профилактика за фиброза след пневмония. Може ли да кажете дали урбазонът се използва за това по време на лечението или има друг медикамент? Детето е с болки в гърдите постоянно по нейни думи. Не се чуват свиркания или хрипове. Все още има отхрачваща кашлица, до 5 кашляния на ден. Благодаря Ви!
    от Дидка | 24.10.2022 23:29

3 дни снимката имаше неспираща кашлица вечерта, в продължение на 7-8 часа, суха, без храчки, без сополи. Затруднено дишане, без температура. Назначиха 3х0.3 вентолин, инхалаторно. Добро общо състояние. Лек задух. Пиеше Амбрекс, започна отхрачване, обилно чрез кашляне. Снимката е след два приема на вентолин и два дни Амбрекс. CRP е 33. В момента е на медаксон, 4-ти ден. И нищо повече. Хриповете почти спряха, кашлицата е рядко, влажна. Не съобщават за състоянието й. Отказах урбазон. Питането ми е дали може да премине на домашно лечение?
    от д-р Ралица Правова | 24.10.2022 22:24

m.makaveeva - няма данни за пневмония, като лимфните възли в съседство са реагирали на възпалението. Какви са оплакванията и какво приема?
    от д-р Ралица Правова | 24.10.2022 22:23

Дидка - има неубедителни данни за наличие на начално пневмонично огнище. Какво е състоянието на детето и оплакванията му?
    от m.makaveeva | 24.10.2022 21:26

Здравейте д-р Правова и брагодаря за отделеното време. Моля ви за вашето мнение на изследването Възраст: 71г Симетричен гръден кош. Белият дроб е разгънат. Белодробните полета просветляват емфизематозно. Без огнищни или инфилтративни промени. -Медиастинална сянка- Уплътнен лимфен нодул с размери 20-2мм в десен хилус. -к.д. синуси - десен к.д. синус не е отворен в пълен обем. сс- сянка - с нормална конфигурация Благодаря!
    от Дидка | 24.10.2022 21:00

Здравейте, може ли мнение за разчитане на снимка на дете, на 5 години. "Двустранно усилен белодробен рисунък. В дясно банално паракардиално се визуализира нехомогенно засенчване, суспеткно за възпалителен инфилтрат."
    от д-р Ралица Правова | 30.09.2022 12:02

Към пневмонията има и лек излив, но той е нормална реакция при възпалението. Важно е дали преди започване на антибиотика има взета микробиология от храчка, за да се изолира причинител. По отношение на аденитните промени - налице е увеличаване на лимфните възли, което също е нормално и ще отзвучи постепенно. Не виждам нещо притеснително, което да налага допълнителни консултации към момента
    от Лора | 29.09.2022 13:41

Здравейте д-р Правова,моля за мнение за резултата на брат ми 33 год Лицева графия на гръден кош Инфилтративно засенчване в ляво,долно белодробно поле,широко разгънато наддиафрагмално с ангажиран к.д синус от малък излив.Леко разширен долен полюс на ляв хилус -вероятно аденитни промени. Сърдечна сянка срединно разположена,неуголемена. Плеропневмония синистра. Личната лекарка предписа 2 вида антибиотик и се води лечение. Може ли да ми обясните какво означва-вероятни аденитни проблеми,и дали освен пневмонията има нещо друго притеснително.Благодаря ви за помоща!
    от д-р Ралица Правова | 28.09.2022 10:06

Сърцето - поне от данните на рентгеновата снимка не насочва за нужда от консултация с кардиолог. По отношение на микробиологията може да пуснете и в лаборатория, без направеление, но цената е около 20-25лв. За пулмолог - към момента не виждам причина, тъй като възпалението, което е налице, не показва някаква сериозни отклонения. Затова и Ви насочвам към микробиология, за да се изолира причинител и да се започне лечение. По отношение на болките в гърба - има промени по гръбначния стълб, които са и най-вероятната причина за оплакванията. За тях бих Ви насочила към физиотерапия
    от Цвети | 27.09.2022 09:03

Не д-р Правова, не е правил микробиология на храчка. Трудно вземаме направления и затова Ви пиша да настоявам за направление. Инфекция ли има или нещо свързано със сърцето? Оплаква се от болка към гърба и лявата ръка. За палмолог или кардиолог е? На база рентгеново разчитане, моля Ви какво му има? Мога да Ви напиша и кръвните му изследвания! Благодаря Ви!
    от д-р Ралица Правова | 26.09.2022 21:29

Правена ли е микробиология на храчка, тъй като такава продължителност - е добре да се изключи хронифицирала инфекция на дробовете?
    от Цвети | 25.09.2022 11:46

Здравейте, От няколко месеца баща ми има суха кашлица.Личната докторка го преслуша и не намери нещо притеснително.Изписа му Sinecodi за 10 дни. Направихме снимка на бял дроб и кръвни изследвания по мое настояване.Корона вирус тест беше отр., както и антителата бяха отрицателни. Резултат на бяло дроб - Без оформени инфилтративни или огнищни изменения в разгънатите и просветлени белодробни полета двустранно. Усилен ивицест рисунък, по-отчетливо базално и периферно в дясното долно белодробно поле. Съдови структурирани хилусни сенки. Не се проследява ясно левият диафрагмен купол; скъсен е костодиафрагмалният синус вляво. Диафрагмален купол и костод. синус вдясно в норма.Сърдечна сянка в границите на норма. Кости-ръбова остеофитоза. Лявоконвексна девиация на гръбначния стълб. Заключение:Суспектни рентгенови данни за фибриозни изменения двустранно,с плеврална адхезия на левия костод. синус с възможност за малък плеврален излив.В ДД на находката двустранно-интерстициални възпалителни промени
    от Анджи | 20.09.2022 13:56

Привет мили хора! Става въпрос за майка ми, която е с ковид от 5 дена. Има кашлица, няма температура, при ходене усещам, че се задъхва. Джипито не и беше назначило снимка на бял дроб , но аз прецених, че е необходима такава. Има ли място за притеснение, понеже в момента е под карантина. Ето и резултата: Промени на белия дроб, като при корона вирусна инфекция с неясна давност. Промени и деформирани интерстициум двустранно, матово засенчване двустранно. Периферно изразени емфизематозни промени. Сърдечна сянка в горно-гранични размери. Ще съм Ви безкрайно благодарна за мнение......
    от д-р Ралица Правова | 15.09.2022 18:47

Няма проблем, писала съм Ви в другата тема, в която е публикацията
    от rossyg | 15.09.2022 15:49

Здравейте, аз писах в друга тема погрешно, за което се извинявам, но да попитам и тук, какво означава като констатация при рентгеново изследване на бял дроб (по повод предстояща операция на друг орган): Мрежовидни уплътнения, двустранно, паракардиално. Сърдечна сянка: с удължена аорта. Нямам хронични заболявания, нямам кашлица или задух, карах 2 пъти ковид 19 - през декември и януари, възможно ли е от това да е, преди това съм ваксинирана? Благодаря предварително!
    от д-р Ралица Правова | 11.09.2022 16:45

Преди това откашляне на кръв - имахте ли някакъв пристъп на кашлица, защото в такива моменти и възможно да се спукат капиляри и да е налице кървава храчка. Каква беше на цвят кръвта и какво беше количеството - само жилки или изцяло само кръв?
    от mozza | 09.09.2022 17:10

Здравейте! Искам да попитам какви причини може да има ,ако при кашляне отхрачваш кървави храчки?Всъщност случи се вчера сутринта ,два пъти се изкашлях и изкарах кръв .След това не се повтори през целия ден и днес също нямам такива проблеми.Вчера отидох веднага при пулмолог ,който ме наблюдава редовно тъй като съм диспансеризирана с астма.Направихме ренгенова снимка ,на която не се вижда нищо притеснително. За съжаление доктора не ми обясни нищо ,а и аз не бях много на себе си за да го разпитам за други причини.В момента съм здрава,нямам никакви оплаквания във връзка с белите дробове.Не съм имала кашлица наскоро ,изобщо никакви оплаквания .През април изкарах Ковид доста леко ,нямах кашлица ,само малко хрема и чувствах силна умора.След месец си направих кръвни изследвания ,които излязоха доста добри.Нямам идея какво бих могла да направя за да се успокоя напълно,че не е нещо сериозно.Ще се радвам ,ако получа някакъв съвет.
    от д-р Ралица Правова | 24.08.2022 21:32

Чудесно е, че е изпратен на кардиолог, тъй като е добре да се провери състоянието на сърцето. По отношение на фиброзните промени - абсолютно възможно е да се дължат на COVID, особено ако не е бил приеман антифиброзен медикамент
    от Евгени | 23.08.2022 15:30

Преди две години кара Covid-19, но почти без симптомно, лека хрема и няколко дни кашлица(имаше ваксина). Към момента няма установени сърдечни заболявания. Няма и високо кръвно. Оплакванията сега са силни болки в краката и гърба. Силна жажда и постоянно пиене на вода. От около година и половина се оплакващи от силни болки в дясната половина на лицето и главата. Казаха му възпален троичен нерв. Невролога му изписва една торба лекарства и нищо не помогна. Накрая започне да приема лекарство от което спря да го били този нерв, но пък започна да го болят мускулите . Незнам дали има нещо общо със сегашното състояние, но мисля, че е редно да го спомена. Вчера минахме пулмолог. Каза, че снимката не е направена както трябва и ни изпрати на скенер. Междо другото той смята, че има уголемено сърце и го изпрати и на кардиолог. Пусна му и изледване за Д-димер, калций и CRP. Д димера е висок 2.01 при норма до 0,5 CRP също високо 31 при норма до 7. Калция е 2,66 при норма до 2,65.
    от д-р Ралица Правова | 23.08.2022 14:54

Няма данни за пнемовния, като описаните промени показват, че има заместване на функционалната тъкан с фиброзна, която няма отношение към дишането и е неактивна. Човекът карал ли е тежки инфекции преди и какви са симптомите му към момента? Освен това има ли някакви установени сърдечни заболявания - високо кръвно налягане, например?
    от Евгени | 22.08.2022 20:51

Пускам поста и тук, тъй като по погрешна постнах първо в темата за разчитане на снимки. Рентгена е на баща ми(72 г.) и е направена по повод болки в гърба. От около седмица се оплаква и от силна жажда и често уриниране. Бъбреци и кравъна захара са сизледвани. Всичко е в норма. Диафрагми - релаксация в дясно КДС в норма Хилуси двустранно уплатнени, леко уголемен ляв хилус с вид на съдови промени. Ивицести пневмофиброзни промени двустрано Няма инфилтритивни засенчвания във видимия обем Няма огнищни лезии КТИ - уголемен. Разширен надясно медиастинум - от съдов произход, ДД др. процесПрочети още на: Форум | Бели дробове и плевра. Пневмония | Puls.bg - Link
    от д-р Ралица Правова | 22.08.2022 13:49

Има по-изразено възпаление, но няма данни за пневмония към момента. Какви са симптомите Ви и какво приемате? Преди започване на антибиотик винаги е добре да се направи първо микробиология на храчка, в случай, че са Ви го назначили на сляпо
    от Дага | 21.08.2022 10:30

Здравейте! Моля да ми помогнете в разчитането на резултата от снимката на бял дроб. Усилена белодробна структура двустранно паракардиално и на основите с ивицесто мрежовиден характер. Свободни к.д. синуси. Сърдечна сянка - в норма. Заключение: Броинхитни промени. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 19.08.2022 22:39

Чудесно за допълнителната терапия с авирон и витамини с микроелементи. За фиброзните промени е добре да се включи антифиброзен препарат, който да намали образуването на съединителна тъкан. Приемът е 20-30 дни, като в нейния случай е добре да продължи месец. По отношение на антибиотика - има ли ефект, тъй като без микробиология на храчка няма как със сигурност да се прецени дали е подходящ?

Напиши отговор
1411 намерени, страница 4 от общо 29