Макар и устройствата да могат да изчистят вирусите от въздуха в..
Процедурата трябва да се избягва при бременност
В момента е 01.12.2023 15:54
Бели дробове и плевра. Пневмония | Резултат от рентген на бял дроб
Напиши отговор
-
RE: Резултат от рентген на бял дроб
от д-р Ралица Правова | 10.06.2023 20:55
Nqkoq - няма данни за пневмония, което е добре. Но промените, които са описани показват чести предходни боледувания или поне по-изразени промени след предишни преболедувания. В такива случаи те са предразполагащи към респираторни инфекции. Имате ли проблем при изкачване на стълби - основно задух и ако - да, от колко време или дали след конкретно преболедуване да имате спомен да се е влошило? -
от Dimitrova | 09.06.2023 18:40
Здравейте, Пиша с молба за разчитане на рентгенография на бял дроб и сърце, назначени от кардиолог. Резултатът от изследването е: Ивицести сенки двустранно в долните белодробни полета, по-изразени в дясно, и двустранно хилусно, повече в ляво. Маркиран десен среден интерлоб. Подчертан десен хилус. Кор-аортна конфигурация, заличена сърдечна талия. Поводът за това изследване са бодежи в сърдечната област. Направени кръвни изследвания в норма, екг и ехографско изследване на сърце също в норма, преглед при невролог - без поставена диагноза. Ще Ви бъда много благодарна, ако ми помогнете! -
от Nqkoq | 09.06.2023 16:24
Здравейте! Може ли да ми помогнете с разчитане на резултати от снимка на бял дроб? Бронхитно деформиран рисунък от хроничен тип. Бронхиектазии? Няма данни за инфилтративно-огнищни възп. промени в паренхима. Емфизема пулмонум. Свободни к.д. синуси. ССС- за възрастта и хабитуса. -
от д-р Ралица Правова | 06.06.2023 08:37
А какви са оплакванията Ви - тъй като подобни изменения могат да бъдат налице както при инфекция на дихателните пътища, така и при проблеми със сърцето? -
от Desita000 | 05.06.2023 12:09
Здравейте, може ли изяснение по ренгенова снимка . Заключение :Пулмо-конгестативни промени . Благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 30.05.2023 15:06
От резултата става ясно, че няма данни за пневмония, тъй като не се откриват такива огнища. Най-често засягането на интерстициума се дължи на вирусна инфекция -
от Ysm | 29.05.2023 14:19
Усилен ивицест интерстициален рисунък двустранно,без актуални инфилтративни засенчвания с пневмоничен характет. -
от Yosko | 19.05.2023 17:07
Здравейте докторе От около 10 дни бях с настинка ,първо дицата тях оправих после и мен ме хвана.Личния ме лекува с тайлол витамини нурофен След като направих нещо като спазъм ми би деткаметазон 3 дни поред бях добре до вчера от нищото гъделичкане в гърлото дакато отхрача секретите и болка отзад и отпред на дроба Почнах от 4 дни да кашлям със отделяне на зелени храчки днес 5 ден отидох платих за рингенова снимка на която пише.белодробни полета със слабо повишена рентгенова плътност лека засилен съдов рисунък-хроничен бронхит.Какво значи това Сединна сянка нормално местоположение .Оттам отидох при пулмолог тъй като сэм и с алергична астма и на помпички Пулмолога ви изписа бисептол,отрачващо амбрекс,пробиотици и зиртек вечер Въпросът ми е какво друго мога да направя вкъще имам инхалатор дали ще помогне инхалации с физ разтвор и този бронхит може ли.да се превърне в пневмония Каза ако не си подобря понеделнк да звънна и да остана за венозно лечение но имам дете със соп и е много трудно -
от д-р Ралица Правова | 11.05.2023 08:50
Част от функционалната белодробна тъкан - алвеоли, са заместени от съединителна тъкан или фиброзни повлекла, които не са функционални - тоест нямат отношение към дихателната дейност. Какви са симптомите Ви към момента и често ли е налице задух? -
от leyyloo | 10.05.2023 13:26
Моля да ми разчетете какво значи следният резултат от рентген на бял дроб: РАЗШИРЕНИ И УПЛЪТНЕНИ ХИЛУСИ С ПНЕВМОФИБРОЗНИ ПРОМЕНИ ПАРАКАРДИАЛНО И БАЗАЛНО ДВУСТРАННО. УСИЛЕН СЪДОВ СТРОЕЖ. СВОБОДНИ КДС. -
от д-р Ралица Правова | 03.05.2023 22:07
Пуснати са обща фракция с трите изоензима и една от тях - имаща отношение към сърдечния мускул конкретно. Те са Ви в норма, но няма пусната отговаряща за скелетната мускулатура -
от Габи | 02.05.2023 12:10
Здравейте ,отново последно да попитам , днес си пуснах нови СК и изоензима ,но мисля че са го объркали понеже са ми пуснали СК-МВ ,все пак това са резултатите СК-92.00 U/L при реф.стойности до 170 и CK-MB - 11.40 U/L при реф.стойности до 25 ,не знам как да ги тълкувам всичко окей ли е понеже знам ппц ,че този е за сърцето ,но не знам дали е окей със тази стойност? -
от д-р Ралица Правова | 28.04.2023 21:49
Най-вероятно се касае за мускулна причина - за сигурност, ако има съмнение се пуска отделна фракция - CK-MM - изоензим, който се намира главно в скелетната мускулатура. Тъй като креатинкиназата обикновено се измерва обща стойност, ако не се уточни. За заключението от радиолога не виждам нещо притеснително към момента, но за неразположението в гърба - може да направите консултация с невролог или физиотерапевт -
от Габи | 27.04.2023 21:22
Извинявам се ,че така отделно пиша но току що видях и излседването на креатинкиназата ,което мой приятел лекар ми каза да си направя, искам още едно мнение ако може да съдействате.Дава ми ,че нормалната стойност е до 175 моята е 645 ,което много ме шокира.Ппц един месец лежах март месец ,заради лични драми а и поприкцип нямам забързано ежедневие през по голямата част на деня или седя на работа или лежа вкъщи , не бях дори тренирала от декември и преди седмица горе долу започнах пак ,с тежести и имах мускулна треска до преди няколко дни дори на корема още като го стягам , възможно ли е това повишение в креатинкиназата да е от това? -
от Габи | 27.04.2023 15:52
Да посоча само и че С- реактивният протеин, който до колкото знам е за определяне на някакъв вид инфекция в тялото е 0.57 ,което до колкото знам е много добре -
от Габи | 27.04.2023 15:50
Преди точно месец бях болна но много леко ,болеше ме гърлото , с кашлица 1-2 пъти не постоянна и запушен нос без температура и отпадналост .Личният лекар ми изписа хомеопатия за гърлото след като ме преслуша ,но на следващата сутрин като се изкашлях имаше секрет ,без да ме прегледа повторно ми назначи антибиотик АСЕТИН ако не се лъжа за 5дни.Пих го 3 и спрях ,защото ме болеше главата от него.Оправих си се и кашлица повече не в имало изобщо.Но започна да ме боли много гърба в областта на плешките чак преминаваше напред към гърдите ,мислех че е в следствие на един масажор с който доста прекалих ,за наръртване си помислих или схващане ,но все пак ме пратиха да си направя снимка на дроба ,за да изключим че е от него.И така от месец не съм пила нищо и реално освен болката в гърба нищо ми няма ,имам и кръвни изследвания от днес ПКК ,С-реакт. Протеин ,АСАТ,АЛАТ,ГГТ и ALP ,перфектни. Трябва ли да имам повод за притеснение от това написаното закл.на радиолога? -
от Малкия | 26.04.2023 21:22
Благодаря, Д-р Правова! Нямам високо кръвно и последно бях на кардиолог преди около година. Тогава всичко беше наред. Сега се сещам, че при едно посещение в Бърза Помощ преди около 2 години, след направена кардиограма дежурния лекар каза,че имало нещо на ЕКГ- то, но това нещо го имал всеки втори човек. Не каза какво точно е. След това съм ходил поне два пъти на кардиолог, но не са ми казвали да има нещо. А за кашлицата-не ми е за първи път. В последните 2-3 години преболедувам ли с кашлица, тя винаги продължава доста след преминаването на всички други симптоми. След изкаран Ковид преди година и половина кашлях цял месец. -
от д-р Ралица Правова | 26.04.2023 20:12
Малкия - имате ли високо кръвно налягане или някакъв друг установен сърдечен проблем, тъй като при нормална форма и размери на сърцето - не виждам нещо притеснително, особено ако и всяка година при личен лекар минавате за ЕКГ. По отношение на кашлицата - често след преболедуване - рецепторите стават по-чувствителни и е наличе временна повишена чувствителност към различни потенциални алергени, които нераздразнена лигавица не възприема като опасност. Обикновено симптомите преминават, особено ако не са налице храчки с жълт или зелен цвят, защото тогава се насочваме към насложена или недоизлекувана бактериална инфекция -
от д-р Ралица Правова | 26.04.2023 20:07
Габи - измененията в интерстициалното пространство насочват за вирусно възпаление, няма данни за пневмония, което е добре. Какво приемате и имате ли подобрение от терапията? -
RE: Резултат от рентген на бял дроб и сърце
от Малкия | 26.04.2023 00:46
Здравейте! Това е точната диагностика: Симетричен гръбен кош. Разгънат белодробен паренхим, нормопросветлен. Хилусни сенки-неуголемени, неуплътнени. Запазена ширина и конфигурация на медиастиналната сянка. КДС-свободни от изливи. Диафрагмални куполи-заоблини с резки и гладки очертания. Сърдечно-съдова сянка - с нормални форма, размери и конфигурация за възрастта. Изпъкнала ЛК дъга. -
RE: Резултат от рентген на бял дроб и сърце
от Малкия | 25.04.2023 18:48
Изкарах настинка за около 10 дни със симптоми само хрема и леки болки в гърлото. Обаче към края на настинката започнах да кашлям. И вече втора седмица кашлицата не спира. Други симптоми нямам.Предимно суха, много рядко със секрет и то минимален. Все ми се струва, че идва от гърлото тази кашлица. Но за по-сигурно вчера си направих снимка на бял дроб и сърце. Заключението от снимката е че няма белодробно заболяване. Сърдечно съдовата сянка е в норма. Изпъкнала ЛК дъга. Това ме притеснява най-много. Дали има някакви проблеми със сърцето? -
от Габи | 25.04.2023 10:09
Здравейте!Може ли да ми кажете от рентген на бял дроб и сърце какво ще рече :Сгъстен рисунък паракардиално двустранно на вероятни интерстициални възпалителни изменения? Останалите резултатите са: хилусни сенки неуголемени и стурктурирани; костодиафрагмални синуси -свободни Диафрагмални куполи-проследими Сърдеч.съдова сянка с нормален кардио-торакален индекс. -
от д-р Ралица Правова | 12.04.2023 18:45
Какви са симптомите, тъй като на база на описанието - има задържане на течност в белите дробове, поради невъзможност за ефективно изпомпване от сърцето. Особено ако е налице кашлица и постоянно "свирене", което да се чува от белите дробове - е необходимо да се проведе терапия, или ако вече е налице такава - тя да се ревизира. Какви са стойностите на кръвното налягане? -
от Стефанова | 12.04.2023 16:40
Здравейте! Имам нужда от помощ. Можете ли да ми разчетете резултати от рентгенография?... Нормално прозрачен белодробен паренхим Уголемени хилуси, богат съдов рисунък,перихилерно и паракардиално, като белодробна хиперволемия. Сърдечна сянка-нормални размери и правилна конфигурация. Няма данни за травматични увреждания на гръдната клетка -
от д-р Ралица Правова | 07.04.2023 09:30
Грипният вирус е един от вирусите, които водят до значително потискане на имунитета след преболедуване, в рамките на 1 до няколко месеци в някои случаи. Има и други инфекциозни причинители, които имат сходно действие и при Вас може това да е причината за разболяване повторно в по-кратък период. Съответно и възстановителният период е по-дълъг и с по-изразени симптоми. Добре е, че има повлияване и подобряване на база на антибиотика, особено ако не е правена микробиология, защото невинаги се избира подходящ антибиотик, когато е назначен емпирично (а не след антибиограма). За температурата - до 38 градуса тя има функция да елиминира инфекциозните причинители, тъй като повечето се размножават добре на 35-36 градуса. При по-висока се препоръчва да се вземе антипиретик. За хремата и кашлицата - може да правите допълнително инхалации с лайка, които повлияват добре възпалението, заедно с витамини - Д, С и микроелементи - цинк и селен -
от impress | 06.04.2023 10:43
Приемам антибиотик Алмексид 875мг 2 пъти на ден, като днес ще бъде 5 ден. Това е втора инфекция за месеца и втори прием на антибиотик. Температура, кашлица и обилно хрема. Нямам задух и болки в гърдите. Има подобрение, но жизнените ми сили са намалели. -
от д-р Ралица Правова | 06.04.2023 09:49
Има данни за възпаление, но не са налице огнища на пневмония, което е добре. Какво приемате и намаляват симптомите на база на терапията? -
от impress | 05.04.2023 19:32
Здравейте, може ли да помоля за разтъкуване на резултати от снимка на бял дроб: Пулмо - Увеличена белодробна прозрачност, Усилен белодробен рисунък, Хилуси-мрежовиден строеж. -
от impress | 05.04.2023 19:28
Здравейте, може ли да помоля за разтъкуване на резултати от снимка на бял дроб: Увеличена белодробна прозрачност, Усилен белодробен рисунък, Хилуси-мрежовиден строеж. -
от д-р Ралица Правова | 04.04.2023 09:01
Всичко с описаните структури е добре, единствено е налице леко изразена по интензитет инфекция, но няма данни за пневмония -
от Polinna | 03.04.2023 19:09
Здравейте, може ли да помоля за разтъкуване на резултати от снимка на бял дроб: "Рьо данни за разгънати бели дробове двустранно. Белодробния паренхим просверлява без оформени активни инфилтративни промени. Хилусни сенки- нормално структурирани. К.д. синуси - свободно просверляващи. Проследими диафрагмени куполи. Сърдечна сянка -нормостетична. Благодаря предварително. -
от д-р Ралица Правова | 03.04.2023 11:15
Сатурацията е с добро ниво, но е възможно на фона на възпалението - дихателният капацитет да е временно затруднен и е нормално да е налице задъхване. Възможностите са да включите и малко дихателна гимнастика, за която упражнения може да видите и в интернет, за да се разгърне малко белият дроб и да се повиши дихателният обем. Щом и симптомите намаляват - не е необходимо допълнително лечение, но ако има засилена кашлица е добре да се вземе микробиология на храчка, за да се изолира причинител. Ако е налице и подуване на корема - не е изключено да е аденовирус, защото той протича със засягане на респираторната система и чревен тракт. В такива случаи пробиотици са подходящи по 2-3 пъти на ден. Освен това витамини - Е и D, както и цинк могат да се добавят към терапията, за да се възстановите по-бързо -
от Донка | 02.04.2023 23:31
Много Ви благодаря за отговора! Симптомите ми са тежест в гърдите, болка в средата на гърба, хрема, липса на апетит, внезапно подуване на корема и тежест-от 10 дни. При появата им отидох на лекар и ми изписаха само капки за нос, хрип не се чу на слушалка. Не съм вдигала температура. Приемах и грипекс макс. На моменти задухът изчезва, хремата вече почти спря. Основно е задух и задъхване и отпадналост. Сатурацията ми е 97. -
от д-р Ралица Правова | 02.04.2023 07:44
Има данни за по-изразено възпаление, но не са описани пневмонични огнища, което е добре. По отношение на интерстициалният възпалителен процес - интерстициумът се засяга основно при вирусни инфекции, което насочва че и тук може да става дума за такава, но често на фона на нея се наслагва и бактериална. Възможно е след прекараната инфекция с варицела-зостер вируса - да е паднала имунната защита на организма и затова пак да са налице симптоми. Какви са симптомите към момента и влошават ли се, другият ми въпрос е какво приемате и имате ли облекчение? -
от Донка | 31.03.2023 23:11
Здравейте, може ли да ви помоля за мнение за следните резултати от снимка на бял дроб-1 проекция: "Усилен и по-сгъстен паракардиално белодробен рисунък-интерстициален възпалителен процес?.Хилуси-нормално структурирани. Свободни КДС. Неразширена сърдечно съдова сянка." На 39 г.съм, преди 25 дни лежах в болница с диагноза варицела с пневмония. Като симптоми имам задух и непродуктивна кашлица. Благодаря предварително! -
от Веселар | 31.03.2023 08:23
Здравейте д-р Правова, благодаря Ви за отговора. Първият път братовчедка ми е пила Клацит, а сега й е предписан Зинат 500 мг, заедно с Тавипек и Ердомед. Мисля че има подобрение, но бавно. -
от д-р Ралица Правова | 29.03.2023 10:02
Няма данни за пневмония, но все пак са налице данни за възпаление. Ако симптомите не се подобряват или дори се влошават - това говори, че антибиотикът не е ефективен срещу конкретния причинител. Какво приема като допълваща терапия и какви са симптомите към момента, има ли подобрение и от колко време приема антибиотика? -
от Веселар | 28.03.2023 22:48
Здравейте, моля за мнение и за съвет при следните резултати от рентген на бял дроб: белодробни полета със засилен рисунък, груби хилуси. Това са резултати на братовчедка ми, която е на 62 години. Преди изследването е пила антибиотик. -
от д-р Ралица Правова | 25.02.2023 19:32
Ако е налице диария, газове - добре е да се вземе пробиотика, но е важно да не се вземат заедно, защото антибиотикът избива още в стомаха добрите бактерии и те не могат да достигнат до червата, където да предпазят от бактериоза. Добре е да има 4 часа между двата приема. -
от peikovaaa | 24.02.2023 13:40
Благодаря Ви много д-р Ралица Правова! Изписа ми Бронхотон за отхрачване и пробиотик Б-протект. Чувствам се отлично, като махна че от снощи съм със стомашно неразположение от антибиотика предполагам, пети ден от антибиотика ми е. Днес не успях да вляза при личната, всички номера били раздадени. Ако е възможно да ме посъветвате нещо за стомаха. Бъдете здрава и благословена! -
от д-р Ралица Правова | 23.02.2023 08:04
Фиброзата и емфизематозните промени са сравнително честа находка при възрастни. В нейния случай зависи и степента на изразеност, но след боледувания - може да остават такива остатъчни промени, без да водят до влошаване на общото състояние. При налична вече фиброза - добре е при следващи боледувания на респираторния тракт - да се дава и антифиброзен медикамент. Освен това след изписване - може да направите физиотерапия - където ще назначат процедури за намаляване на фиброзата, добре е да изготвят и комплекс с дихателни упражнения, които да разгърнат по-добре обема на белите дробове. Към момента при неизолиран от тях причинител - дори е по-добре, че не я натоварват с антибиотици, но все пак при отпадналостта и в случай на обезводняване - е добре няколко дни да бъде "налята", както се казва с разтвори. Все пак предполагам, че и колегите са назначили допълнителн изследвания, чудесно е, че е бил пуснат и аденовирус, за да се изключи -
от Илияна | 22.02.2023 10:23
Няма изолиран аденовирус. Пускана е фекална проба. Преди настаняване в болницата. -
от Илияна | 22.02.2023 10:19
Здравейте отново. Благодаря ви за човешкото отношение. Тя е на 63г, не е пушач. Ходи до тоалетна по два пъти на ден/ вече/. Преди по три. Кашаво. Пие креон, ентерол и системи с рингер. За кашлицата само бромхексин. Преди влизане в болница аз и пуснах изследвания за храчка- кандида албиканс, оскъдно. От болницата не са пускали храчка. Само пкк, суе Преси това пи монурал, флажил и микомакс за цистит. Урината вече е стерилна. Кашля с храчки, отпаднала е от 11.02 Силно ме притеснява заключението от рентгенового изследване - емфизематозно повишена прозрачност на паренхима с пневмофиброзно усилен рисунък Хилусни сенки - нормално структрирани с леко усилен рисунък. ИМА ли фибпоза на белия дроб или емфизем- от наличното описание?! И фактът, че не я лекуват с нищо! Било нормално да кашля! Благодаря! -
от д-р Ралица Правова | 22.02.2023 09:48
Илияна - от описаните промени не виждам данни за наличие на пневмонични огнища, което е добре. Все пак е налице възпаление и предполагам са ѝ пуснали микробиология на храчка, за да се види дали ще се изолира причинител. Наличната диария по колко пъти на ден е, тъй като отпадналостта допълнително може да се засили на фона на дехидратацията при диария. Някои вируси - като аденовирусната инфекция протичат със засягане на респираторната система и стомашно-чревен тракт, поради което има вероятност да се касае и за вироза. Имате ли представа какво са пуснали до сега и дали вече са изолира някакъв причинител. -
от д-р Ралица Правова | 22.02.2023 09:44
peikovaaa - няма данни за пневмония към този момент, налице е възпаление, като това, че след стартиране на антибиотика - температурата е спаднала - насочва, че антибиотикът е подходящо избран, тъй като до 48 часа, в случай че не е налице никакво подобрение или влошаване - се налага смяна. Какво приемате още за кашлицата - добре е да се правят и инхалации с отвара от лайка, тъй като действат за намаляване на възпалението и облекчаване на пътищата - по няколко пъти на ден. Добре е да има прием на витамини и при възможност медикамент, който да редуцира възможността за образуване на фибрози - страствания. -
от Илияна | 21.02.2023 20:33
Моля Ви за мнение и съвет. Днес приеха майка ми в болница, инфекциозно отделение. Имаше кашлица с храчки, отпадналост...от 12 дни. Лекувана с асс и солволан. Лекувана е преди това за цистит с монурал и фражил и със Клацид за фарингит. Започна разстройство от 9 дни със съпътстваща кашлица, храчки и отпадналост. На резултатите от рентгена пише: двустранно разгънат белодробен паренхим. Емфизематозно повишена прозрачност на паренхимас пневмофиброзно усилен рисунък. Хилусни сенки- нормалто структурирани с леко усилен рисунък. КД синуси просветлени. Диафрагми с гладки и резки очертания. Сърце- съхранета конфигурация. В гранични размери Много съм притеснена. Все още не я лекуват с нищо. Това опасно състояние ли е, до какво може да доведе, има ли лечение?! Няма температура, задух. Повишава кръвното до 150/100. Благодаря ви предварително за отделеното време! Очаквам отговора Ви! -
от peikovaaa | 21.02.2023 11:16
Здравейте д-р Ралица Правова. Току що взех резултата от образното изследване, заключение няма, а личната ми е втора смяна, леко съм притеснена. Като оплаквания - температура няма от два дни, отпаднало ми е, нямам апетит и кашлям. Назначена ми е терапия още от първият ден, петък, като в неделя започнах да пия антибиотик след консултация с личната, тъй като поддържах температура, която не се повлия от нищо. Резултатът от лицева графия на белите дробове и сърцето в право положение: Мрежовидно усилен рисунък в десностранно основа с леко уплътняване и уголемяване на хилусната сянка от същата страна. КДС свободни. ССС -лежи на широка основа...Хип -
от peikovaaa | 21.02.2023 09:45
Здравейте д-р Ралица Правова. Току що взех резултата от образното изследване, заключение няма, а личната ми е втора смяна, леко съм притеснена. Като оплаквания - температура няма от два дни, отпаднало ми е, нямам апетит и кашлям. Назначена ми е терапия още от първият ден, петък, като в неделя започнах да пия антибиотик след консултация с личната, тъй като поддържах температура, която не се повлия от нищо. Резултатът от лицева графия на белите дробове и сърцето в право положение: Мрежовидно усилен рисунък в десностранно основа с леко уплътняване и уголемяване на хилусната сянка от същата страна. КДС свободни. ССС -лежи на широка основа...Хип Ето и разчитането. -
от д-р Ралица Правова | 10.02.2023 10:24
Какви са симптомите и отшумяват ли, тъй като няма данни за пневмония или изразено възпаление, нито за наличие на сраствания. -
от megi1676 | 09.02.2023 11:03
Здравейте, може ли изяснение по ренгенова снимка на мъж 47 год. Усилен белодробен рисунък хилусно и паракардиално дясно.Свободни КДС. Благодаря!
Напиши отговор
Eucerin Dermo Capilliare pH5 шампоан за чувствителен скалп, 250 мл | Еусерин
22.95 лв.
30.60 лв.
Eucerin Dermo Capilliare гел-шампоан против пърхот за мазен скалп, 250 мл | Еусерин
23.99 лв.
31.99 лв.
Eucerin Dermo Capilliare крем-шампоан против пърхот за сух скалп, 250 мл | Еусерин
23.99 лв.
31.99 лв.
Eucerin Dermo Capilliare шампоан за свръх-чувствителен скалп, 250 мл | Еусерин
22.72 лв.
30.30 лв.