Инфекциозни болести и паразити. Хепатит | Тетанус

Напиши отговор
  • RE: Тетанус
    от desiradinka | 30.11.2023 22:32

Здравейте.От 7-8 години се налага да си слагам ТАП поради различни причини.Последната е от март 2023г.На 30 ноември се нараних с ножа за почистване на керамичния плот,който е доста ръждясал.Проблема е,че доста често стои в мивката, която служи и за отпадъци (има ножове за боклук).Дали да си сложа нов ТАП или няма смисъл.Раната е повърхностна,но болезнена.Не съм правила реимунизация,само ТАП.
    от desiradinka | 30.11.2023 22:29

Здравейте.От 7-8 години се налага да си слагам ТАП поради различни причини.Последната е от март 2023г.На 30 ноември се нараних с ножа за почистване на керамичния плот,който е доста ръждясал.Проблема е,че доста често стои в мивката, която служи и за отпадъци (има ножове за боклук).Дали да си сложа нов ТАП или няма смисъл.Раната е повърхностна,но болезнена.
    от K_i | 02.10.2023 19:41

Благодаря ви, д-р Правова.
    от д-р Ралица Правова | 02.10.2023 17:36

Ако се подува - може да направите компрес с риванол веднъж до два пъти дневно в рамките на 2-3 дни, но не виждам нещо обезспокоително
    от K_i | 02.10.2023 15:38

Пак съм аз, съжалявам, ако ставам досадна. Проблемът е, че от снощи ми се появи една болка в безименния пръст, която върви някъде до средата на пръста, а на моменти усещам и в средния. Странното е, че убождането беше от вътрешната страна на показалеца, между показалеца и средния. Сега дори не мога да видя къде е било, няма нито белег, нито след от убодено, нито зачервяване. Възможно ли е тази болка да е свързана с убождането? Започнах да се притеснявам, дори ми се струва, че леко е подут пръста, но може и да си въобразявам. А този конкретно нито съм го убождала, нито съм го наранявала по някакъв начин. Но пък ми е много странно, че на следващия ден ме заболя. Започнах даже да се чудя дали не съм се объркала и той да е убодения пръст, ама като няма и следа от това убождане? Не знам какво да мисля.
    от K_i | 01.10.2023 21:04

Благодаря отново, бях се притеснила, че са минали 6 месеца и може би вече нямам антитела. Но всъщност другото важно нещо е, че при малки и повърхностни рани, получени в домашни условия явно няма опасност (тука пак различна информация в различните публикации може да обърка човек).
    от д-р Ралица Правова | 01.10.2023 16:25

Имате, формират се антитела още през първата седмица, които са с протективно ниво. Въпросът е, че при дълбоки порязвания, дълбоки и големи рани, както и сериозни замърсявания - налагат допълнителна бустер доза при сериозен инцидент, дори след минаването само на 6 месеца, а според някои гайдлайни и след година. Зависи колегите по кои се водят. Но поставянето отново след 6 месеца до голяма степен е и за презастраховане, а не толкова, че има сериозен спад на антителата
    от K_i | 01.10.2023 10:24

Благодаря Ви, д-р Правова! Аз по някаква причина много съм се наплашила с тоя тетанус, и лошото е, че не ми става много ясно от всичко, което съм прочела, колко време има имунитет след ваксина. На много места четох, че дори и да имаш имунизация, ако са минали 6 месеца, при инцидент пак трябва. Аз съм си направила реимунизация, но са минали повече от 6 месеца оттогава (а 6 месеца преди реимунизацията ми биха ТАП след инцидент). Обаче съм пропуснала предишните 2 реимунизации, които се правят на всеки 10г. И сега се чудя - имам ли имунитет или не и за колко време?
    от д-р Ралица Правова | 01.10.2023 08:13

Попадането е чрез изпражнения на животни, не виждам нужда от профилактика с ТАП при Вас
    от K_i | 30.09.2023 16:44

Здравейте. Днес се убодох, докато чистех абсорбатора - на вътрешната мрежа. Беше доста мръсна, с натрупани мазнина. Виждам, че пишете, че проблем може да има ако има животни (нямам у дома), други варианти за зараза? Убождането не е дълбоко, потече малко кръв и го дезинфекцирах с йодасепт.
    от д-р Ралица Правова | 29.09.2023 10:49

Спорите се разпространяват там, където има и се отглеждат животни. При Вас отново не виждам риск
    от Ena | 29.09.2023 09:26

Благодаря! Вчера се бях хвърлила в доста размисли по темата, защото освен описаното, бях чистила и една доста мръсна кофа за боклук.. но предполагам, че важното в случая е, че нямам открита рана, през която бих могла да се заразя. дори да имам малка драскотина, тя не е достатъчно дълбока, за да е опасна. поне аз така си го обяснявам.
    от д-р Ралица Правова | 28.09.2023 22:54

Не, няма какво да Ви притеснява
    от Ena | 28.09.2023 11:30

Здравейте! Може би въпросът ми е глупав, но за собствено успокоение да питам. При почистване на тоалетната чиния без ръкавици, така се случи, че имам замърсяване на ръката с фекалии (човешки). Дори не го бях забелязала веднага, след малко ги видях, бяха вече засъхнали. Почистих с вода и сапун, но точно там имам зачервяване на ръката. Не ми изглежда одраскано, но се притесних, дизинфекцирах със спирт и ми защипа леко, така че реших, че може да е одраскано. Знам, че при лека повърхностна драскотина не би трябвало да е проблем, знам и че при замърсяване с почва или контакт с животни е опасно. но не знам дали може да стане заразяване от човешки фекалии. През месец март тази година си правих редовната ваксина против тетанус, минали са малко над 6 месеца. Има ли някаква опасност?
    от wireless | 03.08.2023 15:36

Благодаря Ви много, д-р Правова! Бъдете здрава!
    от д-р Ралица Правова | 03.08.2023 12:51

Ако не поддържате температура, дори и субфебрилна - не виждам нужда да пускате отново изследвания. Но дори и да пуснете - ваксината няма да се отрази. Отразява се поставянето на живи ваксини, но в случая не се касае за такава
    от wireless | 02.08.2023 16:01

Здравейте д-р Правова. Благодаря много за отговора. Именно на тези гайдлайни, че при незначителни наранявания и под 12 месеца не се поставя ТАП попаднах в началото. След това, като се почуствах недобре видях тези за до 6 месеца и започнаха моите терзания... За съжаление този чудесен форум го открих по-късно. На 18.07 следобяд имах 37.4C, вечерта беше нормална. От сутринтта на същия ден започнах и предписаният ми Зинат за 5 дни. От тогава до сега почти всяка сутрин и вечер измервам температурата си и е нормална. На 19.07 си направих ПКК, биохимия и CRP. Всички резултати са в норма, като единствено CRP е 3.15, при положение, че друг път е било 0. По-късно същия ден направих новия ТАП. Това би ли повлияло нови изследвания и дали да ги направя още утре сутринта? Благодаря.
    от д-р Ралица Правова | 02.08.2023 14:23

Минимумът са поставяне на ТАП е 3 месеца след последно поставяне, но дори по някои гайдлайни стига до година, което означава, че и сега сте имал антитела. Затова конкретно по отношение на тетанус - не виждам риск. Някои вирусни инфекции имат афинитет към ставите и периферните нерви, което бих свързала с описаните към момента симптоми. Поддържате ли субфебрилна температура - около 37 градуса, в случай че е измервана - ако не - измерете няколко поредни дни. Кога последно е пускана кръвна картина? Може да се пусне, заедно с изследване на CRP
    от wireless | 02.08.2023 08:31

Мъж на 53г. 13.07 - микро убождане, но със силна болка на палеца на дясната ръка на мрежа на комарник, при потенциално криещи риск условия. Отделяне на около капка кръв след силно стискане. Дезинфекция. Предишен ТАП от 09.08.2022, затова пропуснах правене на нов. 17.07 - неразположение като при вирусно заболяване, липса на апетит, напрежение в палеца, без данни за инфекция 18.07 - посещение при ОП лекар, предписан 2х1 Зинат 500 19.07 - малко порязване с канцеларска ножица на длан лява ръка - направих ТАП, без оплаквания 20 и 27.08 - посещение при GP - отхвърли притесненията ми за т-нус, свързани с убождането 02.08 - от убождането до сега - възникващи моментни леки болки, бодежи и напрежение в областта на палеца и останалите пръсти и някои от мускулите при свиване. Десният палец изглежда леко по-голям/дебел от левия. Нормална подвижност на ръката. Снощи се появи болка в дясното рамо. Продължава неразположението и намаления апетит. Моля за Вашето становище.
    от givity | 03.07.2023 15:16

Благодаря Ви за изчерпателния отговор!
    от д-р Ралица Правова | 02.07.2023 15:48

Няма проблем, тъй като риск крият живите ваксини - когато се вкарва инфекциозен причинител с намалени инфекциозни свойства, но все пак е жив - такива са за жълта треска и морбили, паротит, рубеола - например. Така че не виждам риск да започнете още този месец, стига да сте планували
    от givity | 01.07.2023 22:57

Имам още един въпрос, ако е удобно. Колко време след поставяне на Тап е добре да се изчака, преди да се правят опити за бебе? И има ли някакво отношение ваксината?
    от givity | 01.07.2023 22:18

Много ви благодаря за компетентното мнение. Поставиха ми ваксината преди 3 часа. Хубаво е че има добри и отзивчиви хора като вас!
    от д-р Ралица Правова | 01.07.2023 22:03

Отидете да Ви сложат един ТАП, тъй като дори и при повърхностни се препоръчва. До 72 час не е никакъв проблем да бъде сложена
    от givity | 01.07.2023 16:21

Само да добавя че раната е порезна, но не е дълбока. Като порязване от нож. Има ли повод за притеснение според вас? Ваксина скоро не съм слагала.
    от givity | 01.07.2023 16:12

Здравейте. Вчера си порязах крака долу на ахилеса на работа на едни метални стълби. Минаха 24 ч. Раната е повърхностна, но кървеше. Не направих промивка, сложих само лепенка. Въпросът ми е дали е нужно да слагам ваксина? Все още имам време за реакция. Благодаря предварително!
    от д-р Ралица Правова | 15.06.2023 08:15

Давността на ваксината е преминала - на 10 години се прави реимунизация, която е с тетанус и дифтерия - в случая на Вас Ви предстои - на 35 години. По-вероятно е да се касае за психосоматизация - прехвърляне на емоциите върху тялото под формата на субективно осезаеми симптоми. При съмнение се пуска пълна кръвна картина, както и PCR за търсене на нуклеинови киселини на причинителя на тетанус
    от Мария Маринова | 12.06.2023 16:12

но пък си движа врата спокойно на горе- долу, на ляво дясно.
    от Мария Маринова | 12.06.2023 16:10

забравих да уточно , че болката не е постоянно примерно на моменти за няколко минути, всякъш ми се сковава врата за 2-3 минути.
    от Мария Маринова | 12.06.2023 15:37

Здравейте! Преди 10-11 дена на бос крак на улицата настъпих карфица, убоде ми около 7-8 мм е прободната раничка. Ведната изплакнах с вода и после пръснах 80% дезифектант. Огледах карфицата нямаше ръжда по нея. Ваксина последно са ми направили на 16г., сега съм на 34г. Сметнах , че раната е незначителна и не отидох да си поставя ваксина. Доста четох след това из интернет за тетенус и се наплащих. Сега от време на време дали си внушавам всякъш имам болки в краката и врата , и по лицето усещам мравучкане, но не знам дали вече е на психическа основа. какво бихте ме посъветвали? иначе нямам оплаквания- като слабост. температура, храня се нормално, но само за това мисля.
    от д-р Ралица Правова | 08.06.2023 08:39

Още от ден първи започвате да образувате антитела при поставяне - важно е да е колкото се може по-скоро, но дори и със закъснение - важното е да се стимулира образуването на антитела, в случай че е налице риск за заразяване
    от Елена | 07.06.2023 22:44

Здравейте. Днес нещо странно се случи, дали е случайност или е свързано с тетанус. Бях седнала със сгънати крака дълго време станах и усетих някакво мускулно напрежение в бедрата, като схващане и скованост. Легнах,но мускулите на бедрта продължават да са напрегнати като схванати. Възможно ли е да са първи симптоми на тетанус? Как започва тетанус с,какви симптоми?
    от Елена | 07.06.2023 16:20

Прегледах го нямаше ръжда, а животни не гледаме от 3-4г. На 35г. и не помня последно кога съм правила ваксина, нямам спомени дали на 25 правих, но като ученичка имам със сигурност. Късно ли е вече да си правя ваксина минали са повече от 4 дена?
    от д-р Ралица Правова | 07.06.2023 15:55

Рискът е основно ако има ръжда и се отглеждат животни в двора - тогава има риск да се открият спори, които да доведат до заразяване при нарушена цялост на кожата. Имате ли ваксина по имунизационен календар - тя се прави на 25, 35 и така през 10 години?
    от Елена | 07.06.2023 10:22

Здравейте. Преи 4 дена бях обута счехли, боса без чорап и се разхождах в градината със зеленчуци и настъпах малко гвоздейче. Почти целия влезе малко под петата, да е с размер 10мм. Текна кръв, веднага измих раната, сложих спирт и покрих с лепенка . Прегледах глоздея нямаше ръжда. Понеже бях на село не съм ходила да ми бият ваксина против тетанус. На 3ти ден отидох при личния лекар и каза, че тап се слага до 24ч след обаждането. Днес е 4ти ден имам една малка червена точка от обаждането и от време на време ми пари и наболява. Взех да се притеснявам. Късно ли е вече за тап? Нормално ли е усещане за парене и болка?Какви мерки мога да предприема? Притеснявам се да не съм се запазила с тетанус.
    от Кая Иванова | 07.06.2023 00:58

Здравейте. Преди 3 дена бях на село и настъпах габърка, прободиме. Не беше замърсена или с ръжда, беше нова изпусната на двора от баба ми преди 3- 4 дена. Изтече малко кръв, веднага промих и дезинфекцирах, и сложих лепенка. Много малка дупчица имам на петата, дълбока около 1 см,предполагам колкото е габърката. За сега прободната рана е спокойна, няма зачервяване, леко наболява и пари от време на време.Не съм ходила да ми поставят ТАП. Въпроса ми е при малка прободна рана трябва ли пак да се поставя ваксина? Минали са повече от 72ч, вече късно ли е за ваксина? Нормално ли е да пари и наболява?
    от K_i | 06.03.2023 09:38

Благодаря ви, д-р Правова, още днес отивам да се ваксинирам.
    от д-р Ралица Правова | 05.03.2023 15:38

Не е проблем да си сложите ваксината тетанус и дифтерия. Дори при ваксиниране с нея - ако имате някакъв инцидент със съмнение за заразяване повече от три - шест месеца от поставянето, отново се слага токсоид, без да има някакъв риск. По отношение на лекарствата, които приемате също няма проблем, важно е да сте здрава - за да се образуват по-ефективно антитела. По отношение на антителата - препоръчителното време е 2 седмици, но 10 дни също са да го наречен "санитарен минимум", който отново Ви подсигурява, че при заминаването ще имате антитела, които да Ви осигурят защита, но няма да е пиковото ниво, което се покачва до 20-30 дни след ваксинацията
    от K_i | 05.03.2023 13:01

Здравейте! Предстои ми пътуване до държава, за която четох, че е препоръчително да имам ваксина против тетанус. Тази година е точно годината ми за реимунизацията, която е на всеки 10 г. и реших да отида да се ваксинирам, но имам някои притеснения. Преди 5 м и половина ми биха инжекция против тетанус заради нараняване, нали не е проблем да сложа ваксината, при положение че не са минали 6 месеца оттогава? В момента пия лекарства заради стомашни проблеми - нолпаза, ровахол, ксанацид, ензим пролайф и пробиотик ентеросан, както и съм на деанксид. Може ли да има някакъв проблем за ваксинирането, че вземам тези лекарства? и последно - за колко време се създава имунитет? дали до 10 дни (колкото остава до пътуването) ще го имам?
    от Bojidar | 03.03.2023 22:54

На 23 години съм, слагани са ми всички имунизация досега. Казаха ми категорично, че не е кърлеж, а ухапване вероятно от паяк, но аз все пак се притесних.
    от д-р Ралица Правова | 03.03.2023 19:04

В случай, че е кърлеж - се прави профилактика, особено ако се е задържал и повече време. На колко години сте, защото на 25, 35 и така през 10 години се поставя ваксина тетанус и дифтерия по имунизационен календар, поради което ако Ви е поставяни - имате протективни антитела
    от Bojidar | 03.03.2023 16:57

Link Ето и снимка на пъпката, в началото, сега вече не е така зачервено, а само малка част е по-скоро леко синьо и няма почти болка и сърбеж
    от Bojidar | 03.03.2023 16:44

Здравейте, преди няколко дни ме ухапа някакво насекомо на глезена, впоследствие обърнах внимание защото на мястото започнабда сърби и боли. Първоначално реших, че е кърлеж понеже в самата пъпка имаше нещо черно в средата и отидох да го извадят. Оказа се че не е кърлеж, а просто се е образувала точка коричка от кръв от ухапването. Казаха ми да слагам риванол 2 дни. На вечерта след това обаче доста ме болеше като стъпвах и на другия ден отидох пак,защото се притесних че има някаква инфекция но ми казаха че няма никакво възпаление и няма абсолютно нищо. Само че четох, че след ухапване от кърлеж се биела ваксина срещу тетанус и се притесних дали е възможно да се заразя от такова ухапване. Иначе пъпката вече не ме боли, не е зачервено или подуто мястото. Има ли поначало риск от тетанус при подобни ухапвания?
    от Ive | 01.03.2023 22:32

Благодаря ви за бързия отговор
    от д-р Ралица Правова | 01.03.2023 09:26

При описаните обстоятелства - не виждам предпоставка. Трябва да има замърсени със спорите повърхности - които най-често са места, където има заразени животни - например кози, овце
    от Ive | 28.02.2023 22:04

Баща ми е след операция, мястото, където му е бил дренажа беше образувало коричка, той я махнал и сега е открита рана. Дезинфекцирахме с йодасепт и сложихме лепенка, но аз се притесних дали може да се е замърсила раната - пипал я е с ръце. Но пък не би трябвало да може да се зарази с тетанус, той си стои само вкъщи. и оттам въпроса ми - може ли човек да се зарази от тетанус вкъщи?
    от K_i | 02.01.2023 22:25

Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 02.01.2023 15:29

Не, не виждам риск за заразяване. Освен това на фона и на имунизацията - ако съществуваше риск отново щяхте да сте със защита, поради образувалите се антитела
    от K_i | 01.01.2023 13:12

Здравейте! ЧНГ на всички! Сигурно се притеснявам за нищо, но все пак да попитам. Низах на конец пуканки и сушени плодове и си убодах пръста с иглата. Стисках доста, но кръв не потече. Предполагам няма вероятност за тетанус (иглата е била замърсена от пуканките и плодовете). А и преди 3 месеца след нараняване ми биха инжекция против тетанус, предполагам че още действа? (Имам имунизации като дете, но после не съм си правила реимунизациите на всеки 10год). Притеснява ме, че днес ме боли пръста, макар че не си личи изобщо къде е убоден и не е подут. Възможно ли е да боли от убождането или е защото много го стисках след това в опит за потече кръв?
    от д-р Ралица Правова | 29.12.2022 22:22

Не виждам някакъв контакт с рискова за заразяване с тетанус среда, поради което не виждам нужда от спешна имунизация към момента

Напиши отговор
338 намерени, страница 1 от общо 7