Инфекциозни болести и паразити. Хепатит | HIV

Напиши отговор
  • RE: HIV
    от fallenagel | 18.07.2019 21:31

    В Токуда проф. Аргирова твърди, че тестът за Хив е много модерен и отчита още на 12, 13 ден след заразяването. Тестът струва 20 лева. Може и да си направите консултация с нея за ваше успокоение.
  • RE: HIV
    от Димитър | 18.07.2019 11:00

    Също забравих да спомена, че на 17-тия ден си пуснах тестове за сифилис ТРНА, хепатит Б и хламидии, всички отрицателни.
  • RE: HIV
    от Димитър | 18.07.2019 10:43

    Здравейте, имах рисков сексуален акт, при който се скъса презерватива. Съответно много се притесних. След 15 дни ми се поду леко лимфен възел под ухото, като беше и леко болезнен в началото. Имах диария и гадене за 2-3 дни, втрисане, но температура мисля, че не съм вдигал. Имам и някакво възпаление на пикочо-половата система, защото имам слаба болка в единия тестис. Притеснявам се да не съм лепнал някоя болест и евентуално ХИВ с тези симптоми. Можете ли да си кажете мнението. От случката вече са минали 18 дни. Благодаря.
  • RE: HIV
    от д-р Цончев | 16.07.2019 19:10

    Не. Нали правоспособни лаборанти работят там
  • RE: HIV
    от Tihomir Ivanov | 10.07.2019 15:03

    Здравейте. На 1-ви юли си направих изледване за ХИВ, Сифилис и хепатит б и ц. Направих в Националния център за наркомании на Пиротска, защото беше близо до нас и безплатно. Сега го отчитам като голяма грешка обаче. Отидох да си взема резултата и случайно видях, че всички изледвали се преди мен и след мен са позитивни. Не употрябвам наркотици и имам постоянен партньор. Моите резултати бяха негативни, но от вчера (деветия ден след изследването) ми се появи разстройство, треска, повръщане, температура 38, а сутринта се бях изпотила, може би защото бях свалила темпратурата, но изпотяването беше доста обилно. Има ли начин да са ме заразпили с някоя болест при провеждането на изледването според вас?
  • Nelogi4na
    от Gaerity | 09.07.2019 19:02

    Здравейте , как мога да се свържа с nelogi4na?
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 26.06.2019 20:48

    Хепатит А се предава чрез заразена храна, вода или предмети, както и хепатит Е; за разлика от това хепатит В, С и Д се предават по кръвен и полов път, но описаният от Вас - не е възможен да доведе до заразяване
  • RE: HIV
    от Niko885 | 25.06.2019 23:57

    Благодаря! Значи възможно е заразяване с Хепатит А? Хепатит Б и Хепатит C не могат да се предадат по описания начин?
  • RE: HIV
    от д-р Цончев | 25.06.2019 19:52

    Кой хепатит? "А" може....
  • RE: HIV
    от Niko885 | 25.06.2019 02:43

    Благодаря за бързия отговор, д-р Цончев!А може ли да се каже, че няма вероятност и от зараза с Хепатит?
  • RE: HIV
    от д-р Цончев | 24.06.2019 07:40

    Не е възможно такова заразяване.
  • RE: HIV
    от Niko885 | 23.06.2019 18:23

    Здравейте, вярно ли е , че Хив вирусът издържа до около 1-2 минути извън тялото.Възможна ли е зараза при ядене на храна(сандвич), ако хартията, в която е увит сандвичът , е изцапана с капка кръв. Сандвичът е консумиран около 20-30 минути след закупуването му (следователно ,след увиването му).Възможно ли е тази кръв , ако е заразена с Хив, при полепването и по сандвича и консумирането му, да доведе до зараза.Благодаря предварително!
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 17.06.2019 18:16

    До 6-ят месец е крайният срок, в който се смята, че може да попаднете в прозоречен период. Истината е, че с новите методи все по-лесно се открива ако има наличие на заразяване, но според най-новите докладвани резултати - процентът на фалшиво отрицателни резултати до 6-ти месец е едва 1-2 %
  • RE: HIV
    от Strahil | 17.06.2019 10:17

    Здравейте отново! На 10.06 изминаха 43 дни от рисковия контакт (френска без от страна на момичето и мокра целувка), отидох в CheckPoint и резултата бе отрицателен. След рисковия контакт на 29.04, имах втори 7 дни по-късно, но там имаше само мокра целувка. На 20.06 ще отида в КАБКИС за втори тест (50+ дни от първия контакт и 45 от втория). Въпроса ми е при нов отрицателен резултат необходимо ли е да бъда надлюдаван 6 месеца или моха да считам резултата за окончателен? Питам, тъй като в CheckPoint единия от служителите каза, че няма нижда да ходя повече, а другия да ходя всеки месец? Благодаря предварително!
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 15.06.2019 18:52

    Georgu - да, симптоми от първичната инфекция може да има при заразяване, след което те отминават и следва дълъг период на привидно здраве, но с наличие на инфекция, която води до постепенното понижаване на специфични Т-лимфоцити. За 100% диагноза от тестовете все още голяма част от колегите изчакват до отрицателен резултат след 6-ти месец от рисковия контакт.
  • RE: HIV
    от Alen | 14.06.2019 18:42

    Здравейте. Искам да ви попитам има ли шанс от ХИВ зараза при направа на френска любов на мъж от моя страна? Нямало е свършване в устата, нямам рани. Благодаря ????
  • RE: HIV
    от Georgu | 10.06.2019 18:19

    Благодаря ви д-р Правова за бърьия отговор но не разбрах може ли да го смятам за окончателен и 100% сигурен резултата и за симптомите могат ли да се появят на 8 9 ти ден ?
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 10.06.2019 17:50

    Практически не виждам риск в случая и на фона на описаните резултати от поредицата изследвания. Възможно е симптомите, които сте имали да са били насложена инфекция, а не следствие на ХИВ.
  • RE: HIV
    от Georgu | 10.06.2019 13:59

    Здравейте имах контакт с компаньонка в която презерватива се скъса - бях мн уплашен имах симптоми на 9тия ден на болно гърло което мина за 1 ден и отпадналост но после имах главоболие 4 - 5 дни не знам тези симптоми могат ли да са на ХИВ или не моля ви за компетентно мнение накарах я на 4 тия ден да си направи тест после си направи на 27 мия и на 66 тия бяха отрицателни , аз си направих на 26 тия 45 тия и 70 тия ден също бяха отрицателни - все още съм доста стресиран мога ли да съм 100% сигурен всички тестове са в Кабкис жената ми каза че няма смисъл повече да ходя , но искам ваше мнение мога ли да съм на 100% спокоен че е отрицателен защото чета различни мнения някои казват че трябва задължително 3 месеца други че се появяват по късно антитела само при хора употребяващи наркотици или с нисък имунитет , аз не пуша не пия не употребявам и мисля че имунитета ми е добър както и един въпрос сегашните тестове в Кабкис с капилярна кръв антиген - антитяло ли са или само антитяло Благодаря ви
  • RE: HIV
    от д-р Цончев | 07.06.2019 15:36

    По-скоро не.
  • RE: HIV
    от Strahil | 05.06.2019 09:55

    Здравейте, Интересувам се мократа целувка предпоставка ли е за заразяване с ХИВ? Благодаря предварително!
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 31.05.2019 22:43

    Практически не съществува опасност
  • RE: HIV
    от johnybg | 31.05.2019 18:17

    Здравейте, имам притеснения относно следната ситуация:Закупих си насипни ядки.Слохиха ми ги в хартиено пликче.След излизане от супермаркета хапнах от ядките,но чак след хапването на 5-6 ядки ми се стори,че от едната страна на хартиеното пликче има следи от кръв.В случай, че продавачът на ядките е имал открита прясна рана на пръстта при допир до хартиеното пликче, кръвта е полепнала и по пликчето.Има ли вероятност по описания начин предаване на Хив и Хепатит?
  • RE: HIV
    от totko | 30.05.2019 10:25

    Където искаш - на 42 ден във всяка лаборатория ще ти излезе достоверен резултат.
  • RE: HIV
    от Strahil | 29.05.2019 17:51

    Здравейте отново, Интересувам се къде точно да си направя тест на 42рия ден? КАБКИС или CheckPoint? Досега съм си пускал само веднъж в CheckPoint и ми се сториха окей, но бих желал по-компетентно мнение от моето. Благодаря ви!
  • RE: HIV
    от д-р Цончев | 27.05.2019 21:00

    Притеснения за ХИВ - не.
  • RE: HIV
    от sister | 27.05.2019 10:57

    Здравейте, позволявам си отново да обезпокоя с питане. Минаха 10 дни от контакта с презерватив и свършване върху тялото ми, температура - на моменти 37, имам силно главоболие и лека умора. Имам ли повод за притеснение?
  • RE: HIV
    от Strahil | 22.05.2019 22:22

    Докторе, здравейте! Интересувам се дали е възможно човек да се зарази чрез френска целувка (мокра) с ХИВ или не? Питам, тъй като след опровергаването на идеята за заразяване чрез орална любов (от нея на мен), това е другото нещо което сериозно ме притеснява...
  • RE: HIV
    от sister | 22.05.2019 14:45

    Ами чудесно, тоест трябва да изчакам 1 месец след контакта и да си направя тест. Толкова съм притеснена контакта ми беше на 18.05, а днес съм с болки в гърлото и лека отпадналост, засега нямам температура.
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 22.05.2019 14:29

    Предразполагащ фактор са раните за по-лесно навлизане на вируса.
  • RE: HIV
    от sister | 22.05.2019 09:55

    Здравейте, позволявам си да пиша отново. Предполагам, че в долупосочения случай съществува риск от зараза, ако съм има рана от порязване.
  • RE: HIV
    от sister | 20.05.2019 16:56

    Здравейте, поне не видими. Макар, че сутринта преди фотоепилация се наложи да използвам самобръсначка. По-скоро притеснението ми е да не е била еякулацията близо до влагалището.
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 20.05.2019 14:43

    Отново практически нулева е вероятността да се заразите. Имала ли сте някакви рани по кожата на корема?
  • RE: HIV
    от sister | 19.05.2019 19:43

    Здравейте, бих искала да попитам каква е вероятността да се заразя с Хив ако с партньора ми правим секс с презерватив, а той после свърши върху корема ми, близо до вагината без презерватив. Не е имало проникване без презерватив.
  • RE: HIV
    от Strahil | 19.05.2019 12:50

    Благодаря Ви за отговора! Надявам се наистина да е така и да няма проблем. Мократа целувка предполагам също не може да причини заразяване?
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 17.05.2019 21:02

    Вероятността да сте се заразили, особено при орален контакт е практически нулева. Описаните симптоми са най-вероятно съвпадение.
  • RE: HIV
    от Strahil | 17.05.2019 19:06

    Здравейте, На 29.04 имах полов контакт с рисков партньор. Всичко бе с предпазни средства, като изключим оралния контакт (от нея на мен). Притеснявам се, тъй като от два дни се чувствам доста отпаднал и имам болки в ставите (колената). Температура и гърлобол нямам, нито диария. Съвсем леко главоболие, но то е тип напрежение в главата по-скоро. Умора и ставните болки са най-големия проблем. Притеснявам се много да не съм лепнал ХИВ, защото това ще ми съсипе живота. Има ли от какво да се притеснявам? Благодаря предварително!
  • RE: HIV
    от nasko | 13.05.2019 17:58

    Благодаря ви докторе просто венероложката ми откакто ми каза че двете болести вървят ръка за ръка съм се съсипал тотално , правих си вече към 5 теста за 10 дни и не ми дава мира това, че може да не е минало достатъчно време което било 3 месеца..
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 13.05.2019 17:11

    Тестът е с висока чувствителност и специфичност. Освен това сифилисът се предава много по-лесно, за разлика от процентът на предаване на ХИВ, ако въобще партньорката е била заразена. Имайте предвид, че при рискови контакти се прилага т. нар. постекспозиционна профилактика - до 3 дни след контакта.
  • RE: HIV
    от nasko | 11.05.2019 17:41

    Здравейте много ме е страх да не съм заразен с хив правиха ми орална любов и се оказа че съм хванал сифилис има ли шанс да съм хванал и хив последния тест правих 40 дни след контакта а от лабораторията ми казаха че използвали CLIA последно поколение били много чувствителни и можело след 2рата седмица да им се има вяра?
  • RE: HIV
    от aneta | 07.05.2019 13:00

    Да от бързите тестове е. На упътването пише че не трябва да се разчита резултат след 20 Мин. Но сега взех да се притеснявам да не би линията да е била там и да не съм видяла уж гледах няколко пъти. Отидох до болницата да ми направят ново изследване ще видя след 2 дни. Благодаря за отговора
  • RE: HIV
    от Forum admin | 06.05.2019 16:28

    Вероятно е на принципа на бързите тестове и е важно какво показва във времето, до което е указано да се гледа резултата. При поява на втората чертичка, след оказаното време, значи се смята за негативен, щом до двайстата минута е била само една. За жалост риска от доста сериозни полово предавани болести е голям, така че се изследвайте за тях. ХИВ верояятно нямате.
  • RE: HIV
    от Aneta | 05.05.2019 20:18

    Здравейте преди 47 дни имах рисков полов контакт с жиголо, което прави секс и с мъже. Презерватива за нещастие се скъса. Помолих го да си направи хив тест в сити лаб Варна беше негативен, но след първата седмица започнаха да ми се появяват странни симптоми, които наподобяват тези при хив. На 38 ден си купих от интернет бърз тест rapid които се прави в домашни условия с кръв от пръста показа отрицателен резултат. На 46 ден си направих отново в домашни условия ( не живея в България ) първо се появи една контролна линия като негативен на упътването пише, че резултата от теста се чете до 20 Мин и не по-късно. Беше отново негативен, но ба другият ден пак го погледнах и вечерта се беше появила втора линия като позитивен. Моля дойде ми някакви съвети защо първо показваше негативен, а след няколко часа се появи втора линия? На какво да вярва? Много съм притеснена
  • RE: HIV
    от Georgu | 18.04.2019 19:41

    Здравейте ,А сега възможно ли е да пия тези хапчета принципно е 20 ти ден вече и гледам че по езика имам доста бяло особено в задната част на езика съмняваме за кандидоза гъбична инфекция ? Или възможно ли е да е от грипекс макса , нурофена , хапчетата за гърло и т.н който пиех .Настинката я преодолях за около 5 - 7. Нямах температура а гледах че това е едно от главните неща . Проятелката ми беше се разболяла в началото на април обаче аз се разболях 4 5 дни след като бях вече около нея .Много съм изплашен. Другата седмица ще отида на 28 ми ден да си направя тест .
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 18.04.2019 16:34

    Не е изключено нейните резултати да са отрицателни, поради възможността да е в прозоречен период на инфекцията. По отношение на заразяването - дори и при вагинален контакт процентът на предаване на инфекцията е нисък. Възможно е симптомите, с които сте били да са били насложена банална вирусна инфекция на дихателните пътища. Независимо от това Ви препоръчвам да си направите изследвания. Ако подобен случай се повтори, имайте предвид че след рисков контакт се дава т.нар. постекспозиционна терапия - вземат се таблетки по схема, с които се цели дори евентуално проникналите вирусни копия да бъдат елиминирани.
  • RE: HIV
    от Georgu | 18.04.2019 14:13

    Здравейте правих секс с проститутка вагинално преди 14 дни , но презервативът се скъса накрая може би за по малко от минута или 10 20 сек след това спрях и след около 5 10 Мин хубаво се измих . Бях мн уплашен и на 5тия ден я помолих и си направи тест в кабкис беше отрицателен , но на 10 тия ден ми се появи отпадналост лека хрема гърлото ме болеше и трудно преглъщах нямах температура , нито диария само гърло , главоболие , отпадналост и един път загуба на апетит с гадене . Започнах веднага да взимам лекарства на следващия ден вече не ме болеше гърлото за подути лимфни възли не знам имам 2 3 топчета отдясно но не ме болят подвижни са Главоболие имам 3 дни не знам от стрес ли е. Много ме е страх моля изкажете мнения какъв е шанса и дали е възможно тя да е заразена а резултатът да е в прозрачния период.
  • RE: HIV
    от Enio | 15.04.2019 21:04

    Много Ви благодаря за отговора д-р Правова.
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 15.04.2019 17:31

    Не, не се притеснявайте. Вирусите са неустойчиви при попадане във външна среда. Имайте предвид, че за заразяване са необходими и определен брой вирусни копия, тоест по-голямо количество от секрета, в който се откриват, за да се осъществи заразяване. А и възприемчивостта на организма към двете инфекции не е 100%, тоест при контакт не винаги е налице заразяване. Във Вашия случай смятам, че колегите са си свършили работата - по отношение на смяна на еднократни ръкавици и т. н. и няма от какво да се притеснявате.
  • RE: HIV
    от Enio | 14.04.2019 21:40

    Здравейте, За да получа застраховка в чужбина ми се наложи да се тествам на място за Хив и Хепатит Ц ( отрицателни). Насочиха ме към един от безплатните центрове там. Докато изчаквах реда си предният пациент излезе доста разтроен ( мога само да предполагам, че е от някои от двата разултата от тестването). След като влязох да се тествам всичко изглеждаше наред ( иглата беше нова и тнт.). Но се оказа, че няма наличен спирт и ми дадоха сух памук и аз без да се замислям го сложих върху продупчения пръст. Възможно ли е ако е имало пръска кръв попаднала върху памука от предния пациент да ми бъде предаден някой от двата вируса. Като се има впредвид, че се взима със същата ръка от пликчето, с която се дупчи пръста. От предният пациент до мен са изминали поне 10 минути. Много силно се притеснявам. Има ли шанс да бъде предаден така някой от вирусите. Моля за отговор.
  • RE: HIV
    от д-р Ралица Правова | 10.03.2019 18:45

    Не, излишно е да се притеснявате. Вирусът е в голямо количество във вагинален секрет и кръв. В останалите секрети е в много малки количества, а и освен това не сте имал досег със слюнка. Освен това вирусът е много неустойчив във външна среда. Не се притеснявайте, имайте предвид, че тя може да е била и на лечение, а броят на вирусните копия по време на терапия спада до минимум, при който не са заразни дори и при контакт без предпазни средства.

Напиши отговор
3041 намерени, страница 4 от общо 61