Инфекциозни болести и паразити. Хепатит | До колко часа трябва да се бие ТАП против тетанус

Напиши отговор
  • RE: До колко часа трябва да се бие ТАП против тетанус
    от Ena | 30.11.2023 20:57

Здравейте, д-р Правова. За последен път Ви занимавам, но искам да си изясня за себе си, така че да не се шашкам за всяко дребно нараняване. Доколкото разбрах от вашето обяснение, ако сме ваксинирани, това би трябвало да ни предпазва при дребни наранявания в ежедневието, а вече при по-сериозно нараняване се изисква подсилване на имунитета с допълнителна ваксина. Какво се разбира под по-сериозни наранявания обаче не ми е много ясно. Има ли някакво правило или е въпрос на преценка? Ясно е, че няма как при всяко порязване да ходим да си бием ТАП. Обаче човек тръгне ли да чете информация из интернет, може да попадне на всякакви неща, включително че и повърхностни рани са опасни, и да не знае какво да мисли. Например, днес се одрасках на ключовете, които кой знае колко са мръсни, но става дума за повърхностна малка раничка, а и няма по тях ръжда, която да е задържи тетанус бактерия. Аз редовно се порязвам или одрасквам и затова ми се иска да си изясня нещата, за да не се шашкам всеки път.
    от Ena | 28.11.2023 11:59

Благодаря за разясненията!
    от д-р Ралица Правова | 27.11.2023 10:47

Да, няма риск, а и месото преминава термична обработка, освен това дори и да не е било приготвено - животното е изследвано или е щяло да прояви симптоми преди да бъде убито
    от Ena | 26.11.2023 21:41

Това е добре да се знае. Аз по някаква причина съм получила някаква психоза на тема тетанус и от най-малкото нараняване се притеснявам. Например днес си убодах пръста на кост от свинско месо и понеже съм чела, че тетануса ходи по животните, се притесних. Но убождането е не е дълбоко, дори кръв не потече, така че ще приема, че няма опасност, особено като имам имунитет. Правилно ли разсъждавам?
    от д-р Ралица Правова | 25.11.2023 13:27

Антителата са до 10 години, затова е и реваксинацията на всеки 10, но при по-дълбоки рани и несигурност дали се е формирал имунитет - се преценява на 6 месеца до година след последна имунизация - да се направи отново, просто за вдигане на по-високо ниво, макар и да има вече налични протективни титри
    от Ena | 24.11.2023 11:06

Благодаря! На различни места различни неща чета за това колко време има имунитет след ваксината и не бях сигурна дали все още имам антитела.
    от д-р Ралица Правова | 24.11.2023 06:41

В такъв случай така или иначе имате висок протективен титър на антитела
    от Ena | 22.11.2023 22:49

Да, правена ми е преди 9 месеца.
    от д-р Ралица Правова | 21.11.2023 10:30

Особено при така описания инцидент - не виждам нужда. Правена ли Ви е ваксината тетанус и дифтерия по имунизационен календар - прави се на всеки 10 години след навършване на 25
    от Ena | 19.11.2023 15:34

Здравейте! Предполагам, че няма за какво да се притеснявам, но все пак да питам. Одрах си ръката на пощенската кутия, от въртешната и страна. Не ми изглежда да има ръжда, но не съм сигурна. От друга страна, драскотината е съвсем повърхностна, дори кръв не потече. Според вас има ли някаква опасност от зараза с тетанус?
    от д-р Ралица Правова | 26.10.2023 09:56

petya - не, не са свързани двете неща
    от petya | 25.10.2023 12:35

Извинявам се, че пиша пак, но днес имам някакви болки в челюстта, особено отдясно. Няма как да има нещо общо, нали, не са минали дори 2 пълни дни. Освен това ме боли врата, предполагам, че може да е свързано.
    от petya | 24.10.2023 09:01

Благодаря! Аз междувременно открих две миниатюрни ранички на два от пръстите си, но щом казвате, че няма риск (а вероятно имам и имунитет все още), ще се опитам да се успокоя.
    от д-р Ралица Правова | 24.10.2023 08:54

petya - не, във Вашия случай не виждам абсолютно никакъв риск
    от д-р Ралица Правова | 24.10.2023 08:52

МЙХ - не виждам риск във Вашия случай за заразяване, тъй като в чистата вода няма да има спори на тетанус, дори и да има ръжда, тъй като тя е пречиствана
    от д-р Ралица Правова | 24.10.2023 08:47

Rumi - не виждам необходимост, особено при условие, че имате поставяни предходни години, тъй като все пак остава протективно ниво на антитела.
    от petya | 23.10.2023 22:09

Здравейте! Трябва ли да има рана с кървене, за да има опасност от заразяване?Ходих на маникюр и ми изрязаха кожичките, не съм забелязала да са ме порязали и да е имало кръв, но все пак е възможно да има някакво нараняване на кожата. После вкъщи се наложи да почиствам с гъбичка пътеката в коридора, по която редовно влизаме в обувки, не е прана отдавна, и се притеснявам какво може да има внесено отвън (живеем в блок в София, не на село, но все пак). И сега се уплаших - възможно ли е да се получи замърсяване ако съм имала някаква раничка там, където са ми изрязали кожичките? Измих си ръцете след това и дезинфекцирах, а ми е бита ваксина против тетанус преди 8 месеца, а 6 месеца преди това и ваксина заради инцидент.
    от МЙХ | 23.10.2023 17:58

Здравейте преди два дена си порязах пръста на крака с бикче, бяхме на почивка. Водата от чешмата беше ръждива и не предвидих, че може да има риск от тетанус. Притеснявам се дали има нужда от ТАП, след като съм се изкъпала с тази ръждясала вода и съм имала повърхностна рана по това време.
    от Rumi | 23.10.2023 12:01

Здравейте, вчера котката ми се подхлъзна от дивана докато лежах на него и резултатът беше дълбока прорезна рана от нокът в мекото долу на ухото ми. Прочистих веднага с кислородна вода, спирт, намазах с Цикатридин@ маз и поставих лепенка. Раната образува леко съсирече и залепна и се затвори още при промиването. През последните 5г имам няколко поставени ваксини тетанус, но всичките са от преди 3г. В момента съм от 2 седмици болна и приемам антибиотик - Кл@цид, пробиотик, Ино-прот3кт, Бр0нлес и противогрипни. Необходимо ли е поставянето на ваксина тетанус според Вас? Ако е необходимо - какви рискове крие поставянето при положение, че съм още болна?
    от д-р Ралица Правова | 03.10.2023 21:58

Средният инкубационен период е значително по-кратък, поради което тетанус не е причината за дискомфорта
    от Кая Иванова | 03.10.2023 16:36

Здравейте! Преди 4-5 месеца бях се убола на гвоздей на двора на село, настъпих го. имах много малка прободна рана, промих я , превързах , но понеже бях на село чак на 5ти ден си поставих тап. нямах никакви проблеми. но от 3-4 дена ме наболява петата, възможно ли е да е симптом на тетанус и да се прояви чак след 4месеца? или просто се дължи на нещо друго.
    от д-р Ралица Правова | 02.10.2023 17:34

Не, трябва да има досег до спори на причинителя, а така държани на ушите - няма риск.
    от Earring90 | 02.10.2023 13:58

Здравейте, Необходимо ли е да се бие ТАП против тетанус при следния случай: Имах възпаление от обеци, които се оказа, че до значителна степен са потъмнели/ръждясали, докато са били в ушите. След като ги извадих, дезинфекцирах със спирт. Благодаря предварително.
    от Ivonti | 25.09.2023 12:52

Живея в голям град и имам малко куче вкъщи, но наблизо не се отглеждат селскостопански животни. Ходих днес при личната ми лекарка и тя прецени, че няма нужда да се прави реимунизация, защото и самата рана е съвсем повърхностна. Благодаря!
    от д-р Ралица Правова | 25.09.2023 09:48

Ако е минало повече време от имунизацията - повече от 1 година, е добре да се сложи ТАП, особено ако се отглеждат наблизо животни и има риск за замърсяване със спори на причинителя
    от Ivonti | 24.09.2023 16:10

Здравейте! В петък следобед си одрах палеца на крака с ръба на алуминиевата врата вкъщи. Раната е повърхностна, но се сетих да я почистя с кислородна вода на следващия ден. Има ли нужда да си правя реимунизация? Последната ваксина за тетанус ми е правена в рамките на 10 години.
    от langusta_stz | 21.09.2023 19:49

Благодаря д-р Правова, Днес проведох разговор с гп-то и с още един лекар . Гп-то общо взето каза че не било голям проблем и да не направя , ама все пак имало риск така че да съм преценил сам. От етични съобръжение няма да назовавам по име. Другият лекар също ме посъветва да направя и съответно преди малко направих бууст. Надявам се да нямам нежелани реакции.Минали са 6 месеца и 10тина дни от последната Която съм правил. Мога ли да считам, че съм реимунизиран за следващите 10 години при леки наранявания при 2 дози за 6 месеца?
    от д-р Ралица Правова | 21.09.2023 16:40

langusta_stz - няма нужда, първо раната е повърхностна, а освен това имате висок титър на защитни антитела
    от д-р Ралица Правова | 21.09.2023 16:39

nstaneva - не виждам нужда, особено ако след това е промил раната
    от langusta_stz | 21.09.2023 10:35

Здравейте, Онзи ден вечерта , нелепи си Одрах ръката на ламарината от дръжка на метла . Метлата се съхранява на терасата съответно от влагата се е образувала ръжда. Раната е в основата на пръста, плитка е не пивече от 1мм, с размери около 5мм( много плитка порезна рана). Обработих я с дезинфектант , кислородна вода и браунол. Питането ми е трябва ли да правя ТАП, предвид че В средата на март месец последно правих поради настъпване ба пирон. през последните 10 години съм слагал ТАП поне 5 пъти.
    от nstaneva | 20.09.2023 15:15

Здравейте, Вчера вечерта сина ми на 16 г..си е наранил дланта на метален фитнес уред навън. Раната е съвсем малка, дълбока е около 1-2 мм. Необходимо ли е да се сложи ваксина против тетанус?
    от д-р Ралица Правова | 17.09.2023 18:39

Todorov - кога последно Ви е поставяне ваксината за тетанус и дифтерия? В случай, че е било повърхностно одраскване и след това сте направили промивка - не виждам нужда от поставяне на ваксината, особено ако батутът е бил на място, където не се отглеждат животни
    от д-р Ралица Правова | 17.09.2023 18:37

Петя - във Вашия случай не виждам нужда от поставяне на ваксината
    от Todorov | 17.09.2023 00:29

Здравейте,днес скачах на един батут и се одрасках на прожината на батута.Много се притеснявам дали трябва са се бие ТАП.Не помня дали беше раждив.Ще бъда благодарен някой да ви помогне!
    от Петя | 15.09.2023 09:27

Здравейте! Снощи на работа на 2 пъти ми се случи да се порежа на едни метални пепелници, докато ги миех. Чудех се, тъй като са мръсни и са метал, трябва ли да си бия ваксина против тетанус.
    от д-р Ралица Правова | 15.09.2023 09:10

Няма причина да се поставя във Вашия случай, но реакцията е нормална - може да продължи още няколко дни, поради нараняването на тъканта
    от Katrinve | 15.09.2023 04:08

Здравейте, вчера вечерта по доста нелеп начин, неволно се закачих на бодличка на една роза в двора на село. Навеждайки се да взема нещо се закачих и все едно разпорих кожата на пръста на ръката, точно между нокътя и живеца. Не ме заболя кой знае колко мнг, почистих със спирт мястото веднага, кръв имаше оскъдно. 3-4 часа по-късно забелязах, че се е зачервило и минимално подуло на мястото, все едно е почнало леко да забира. В нашия двор, не отглеждаме животни, случва се да мине по улицата някое и друго животно но не влизат в двора. Моля за съвет трябва ли да се бие ТАП?
    от д-р Ралица Правова | 12.09.2023 15:53

Също не виждам нужда, но ако от имунизацията са минали повече от 10 години - може да си я направите сега. По имунизационен календар се правят на 25, 35, 45 години и така на всеки 10
    от Kristianm26 | 10.09.2023 23:33

Здравейте, одрах си крака на ръждив пирон в двор, където не се отглеждат селскостопански животни и няма досег на животни до него. Раната е повърхностна. Веднага след одирането, дезинфекцирах със сапун и вода, след това спирт и дезинфектант. Отидох до спешното и две мед. Сестри ми казаха , че раната е повърхностна и няма опасност от заразяване с тетанус въпреки че посл. Ми имунизация е от преди около 10 години. Раната наистина не е дълбока и имаше съвсем малко кръв, но не е текло. Все още съм притеснен въпреки уверенията им, че няма за какво да се притеснявам. Трябва ли да си бия ТАП според вас
    от д-р Ралица Правова | 06.09.2023 11:28

Diellez - една година е период, в което нивото на протективни антитела все още е високо, освен това одраскването е била повърхностно, при дълбоко проникване - се поставя дори и да са минали 6-12 месеца
    от д-р Ралица Правова | 06.09.2023 11:27

KindП - не виждам нужда от поставяне на ТАП
    от Diellez | 06.09.2023 00:50

Здравейте! Днес детето ми го ухапа домашно куче, което има поставени ваксини, но се среща и с други кучета на улицата. Не беше точно ухапване, а по-скоро леко одраскване и на мястото се виждаше тънка червена ивица. Промих го веднага и дезинфекцирах със спирт, в момента почти не личи къде е било одраскването. Трябва ли да се поставя ваксина срешу тетанус? Детето е на 7 и комбинираната ваксина ТДК е слагана преди почти една година. Да наблюдавам ли за някакви симптоми в следващите дни - засега мястото не изглежда инфектирано.
    от Kind | 04.09.2023 09:51

Здравейте, на 02.09 ми се заби рибарска кукичка в кракът не беше ръждясала и тъй като нямахме нито дезинфектант само сложих лепенка отгоре да не се замърсява чак след като се прибрахме промихме раничката. Раната не е голяма изглежда като ухапано от комар около нея има зачервяване. Не ме боли (освен ако не го натисна) нямам и сърбеж, но се притеснявам в случая не знам какво да направя.
    от д-р Ралица Правова | 03.09.2023 13:50

Не виждам нужда - ТАП се налага при замърсяване с почва, особено където пребивават или са се отглеждали животни, както и при наличие на ръжда, отново в близост до селскостопански животни, за да се пренесат спорите на причинителя на тетанус. Във Вашия случай не виждам такъв риск
    от Рали | 02.09.2023 18:55

Здравейте! Трябва ли да си поставя ваксина против тетанус, тъй като вчера се убодох на игличка от аларма за дрехи в магазин. Убожданто беше в пръст на ръката, средно дълбоко, имаше кръв ковто оставих да поистече и после с антибалтериялна кърпа почистих , след това вкъщи с кислородна вода. Няма следа от убождане , но беше дълбоко и се притеснявам , въпреки, че нямаше следи от ръжда по предмета и е в магазин за дрехи , не е в природата .
    от д-р Ралица Правова | 29.08.2023 09:54

Препоръката е ТАП да се слага до 72 час от инцидента, но при Вас не виждам нужда, независимо че нямате и реимунизация, но ако сте я пропуснала - може сега да си я направите при личен лекар. По отношение на друга ваксина - при ухапване или дълбок одраскване - препоръките са за ваксина за бяс, но тъй като България е в елиминационна фаза за бяс и има редки спорадични случаи - не виждам нужда и от нейното поставяне
    от Мария | 28.08.2023 11:13

Не, няма поставена такава реимунизация.
    от д-р Ралица Правова | 28.08.2023 10:32

имате ли поставена ваксина за тетанус и дифтерия? Поставя се през 10 години - на 25, 35, 45 и т.н.
    от Мария | 28.08.2023 07:09

Здравейте. В събота късно вечерта, прибирайки се през Борисовата градина, върху мен падна катерица от дърво, в следствие на което по шията и ръката имам няколко повърхностни одрасквания.Веднага промих с твърд алкохол, какъвто имахме под ръка, а след като се прибрах намазах с брауновидон, на сутринта сложих и гентамицин. Трябва ли да се сприложи ТАП при такова повърхностно одраскване с оглед на това, че е диво животно и дали е необходимо нещо повече да се предприеме?
    от д-р Ралица Правова | 24.08.2023 11:07

Не смятам, че има нужда, тъй като причинителят се задържа в почва или ръжда, защото там средата е с ниско насищане на кислород. Във Вашия случай не виждам предпоставки за откриване на спори в мястото на убождане, освен това сте почистила, дори и с малко закъснение

Напиши отговор
111 намерени, страница 1 от общо 3