Изследвания на кръв, урина, скенер... | Разчитане на изследвания

Напиши отговор
  • RE: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 27.03.2019 19:41

    Не може да се направи такъв идзвод за тия левкоцити. Но според мен не са притеснителни, по-скоро след време трябва да се направи нова ПКК и пак да се видят. Ако са ниски - да се направи консултация с хематолог
  • RE: Разчитане на изследвания
    от mini | 27.03.2019 15:23

    Здравейте, Два пъти правя ПКК и при двата пъти левкоцитите и неутрофилите са ми понижени. Првият път левкоцити - 3,07 при ст-ти 3,50-10,50 и неутрофили 1,530 при ст-ти 2,000-7,000 След три месеца: Левкоцити 2,83 при мин.ст-ти 3,50 и неутрофили 1,270 при мин.ст-ти 2,000, СУЕ - 4. Правиха ми ехография на коремни органи - всичко беше наред. Понеже имам смущения ниско долу дясно в корема ходих на гастроентеролог, който каза че имам затлачване по червата и най-вероятно стеснение или усукване някъде ми препоръча да пробваме 20дни с лекарства като дегазин, дуспаталин... Въпросът ми е: Може ли тези понижени ст-ти на левкоцитите и неутрофилите да се дължат на проблеми с дебелото черво и може ли да има нещо лошо по дебелото черво?
  • RE: Разчитане на изследвания
    от ratsa82 | 26.03.2019 21:26

    Благодаря за отговора! Не съм пила кортикостероди, не съм приемала никакви лекарства, освен ибупрофен и ацетизал. В началото на март месец имах някаква травма на мускул на рамото, с доста затруднено движение на ръката в първите няколко дена, все още усещам болки понякога. Пила съм само няколко ацетизала.
  • RE: Разчитане на изследвания
    от д-р Ралица Правова | 26.03.2019 19:30

    Стойностите са гранични, така че не се притеснявайте. Единствено тромбоцитите са с малко по-високо ниво. Пил ли сте през последните седмици кортикостероиди, тъй като те могат да доведат до повишаване на стойностите.
  • RE: Разчитане на изследвания
    от ratsa82 | 25.03.2019 19:59

    Здравейте! Бихте ли помогнали и на мен в разчитане на резултати от Пкк и Урина? Имам доста стойности извън нормата, трябва ли да се притеснявам? Благодаря предварително! От 19.03. Link От 25.03. Link
  • RE: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 15.03.2019 07:38

    Зависи от оплакванията... Ако няма такива просто си вземете препарат с витамини и го пийте докато се възстановят нивата.
  • RE: Разчитане на изследвания
    от Maya Ilieva | 14.03.2019 09:50

    Д-р Цончев, с малко закъснение - благодаря за отговора! Още един въпрос - кой е най-адекватният специалист, с когото да се консултирам за ниските нива на вит. B12: дали диетолог; невролог, друг? Не ми се е налагало и не съм много сигурна. Хубав ден, Мая
  • RE: Разчитане на изследвания
    от Денислав | 02.03.2019 23:52

    Благодаря за отговора !
  • RE: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 02.03.2019 19:50

    Не се отхвърля. ЦРП е неспецифичен показател за възпаление, а не за рак...
  • RE: Разчитане на изследвания
    от Денислав | 01.03.2019 18:28

    Здравейте д-р Цочев ! Може ли да попитам,ако CRP е в норма,отхвърля ло се възможността за злокачествено образувания ? Благодаря предварително !
  • RE: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 24.02.2019 23:30

    Има известна анемия, вероятно е свързана и с недостига на витамин В. Трябва ад се вземе лечебна доза вит. В12, да се изчака известно време и да се пуснат пак изследвания.
  • RE: Разчитане на изследвания
    от Maya Ilieva | 23.02.2019 11:30

    Здравейте, Вчера получих следните резултати от изследвания (без оплаквания налице): Глюкоза 3.50 mmol/l 3.0 6.2 Холестерол-общ 5.43 mmol/l 3.6 5.5 3-глицериди 0.84 mmol/l 0.40 2.10 ПКК       Левкоцити(Leu) 3.7 10^9/l 3.5 10.5 Хемоглобин(Hb) 107.0 g/l 120 165 Еритроцити (Er) 3.82 10^12/l 3.5 5.5 Хематокрит(Ht) 30.5 % 35 48 MCH 28.0 pg/ml 26 34 MCV 80.0 T/L 80 97 MCHC 350.0 g/l 320 360 Тромбоцити(Tr) 209.0 10^9/l 140 400 ЖСК 73.6 µmol/L 45.0 81.0 TSH 1.720 mU/l 0.27 4.20 Витамин В12 115.70 191 663 На 32 г. съм; 182 см., 58 кг. Дали може да ми кажете какво е Вашето мнение за тях? Поздрави, Мая
  • RE: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 14.02.2019 19:00

    Не виждам нещо притеснителнов тия резултати
  • Разчитане на изследвания
    от Bobi | 12.02.2019 16:56

    Здравейте, има ли нещо притеснително в тези резултати? ПКК, автоматично, с 5 части диференциално броене Левкоцити (Leu) 6.0 - (3.5-10.5) Еритроцити (Er) 4.15 - (3.8-6.2) Хемоглобин (Hb) 123,0 - (120-160) Хематокрит (Ht) 0.389 - (0.37-0.54) Тромбоцити (Tr) 222,0 - (150-450) РСТ-тромбокрит 0.260 МCV 93.7 - (76-96) MCH 29.6 - (27-32) MCHC 316,0 - (320-360) ??????? RDW 13.8 % (11-15) MPV 10.3 PDW 14.5 Лимфоцити (Lym)% 43.9 Лимфоцити # 2.6 - (1.1-3.8) Моноцити (Mo)% 13.0 - (3-13). ????? Моноцити # 0.8 - (0.1-0.8). ????? Гранулоцити (Gran)% 43.12% - (50-75) ??????????? Гранулоцити (Gran) # 2.6 - (2.0-6.5) СУЕ 23 - (0-25) CRP 0.2 - (0-6) Диференциално броене на левкоцити - микроскопски St 2% - (0-6) Sg 36% -(40-70) Ео 2 Мо 8 Lym 52 Пуснах ги понеже 2 месеца след настинка продължавам да имам секрети в гърлото, носа, жълти храчки веднъж дневно, покашляне от време на време и замайване на моменти.
  • RE: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 02.02.2019 20:27

    В норма е
  • RE: Разчитане на изследвания
    от Александра Николова | 02.02.2019 07:50

    Здравейте,преди месец изкарах дълбока венозна тромбоза и вчера реших да си пусна кръвни изследвания D-Dimer 134 ngFEU/ml
  • RE: Разчитане на изследвания
    от Ralitsa | 23.01.2019 20:22

    Здравейте! Някой може ли да ми разясни какво означават лимфоидните форми? Дъщеря ми (1,8г) е с температура от 3 дни без други симптоми. Няма други симптоми, но пуснахме ПКК, ДКК, СУЕ, ЦРП. Не успях да се свържа с ЛЛ да по кажа резултатите. Най-много ме притесняват тези лимфоидни форми. Резултата за тях е 0.10.
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Сани | 11.12.2017 10:26

    Polina_d , не виждам нищо притеснително. Лимфоцитите са много малко над нормата, може да е нищо, може и да е лека вирусна инфекция; тромбоцитите над нормата също са малко, може да се дължи на дехидратация или като отговор на вирусната инфекция (ако е имало такава). Поздрави!
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Сани | 11.12.2017 10:21

    Здравейте! Аз не мога да преценя от тук много или малко са Ви лекарствата - най-добре спазвайте препоръките на личния лекар и ги пийте редовно. Относно изследванията - да, не е нужно да предприемате лечене. Разумно е с по малки стъпки да създадете промени в начина на живот - отказване/намаляване от цигари и алкохол, ако има такъв фактор, повече ходене пеш, нормализиране на хранителния режим. Тези мерки би трябвало в дългосрочен план да се отразят на изследванията, които Ви тревожат, както и на хипертонията. Успех!
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Valeri Tonchev | 11.12.2017 09:30

    Моля за съвет, трябва ли да предприемам някакво лечение с медикаменти. На 52 г съм, 115 кила и резултатите от ПКК, които ме притесняват са: Пикочна киселина - 507 мmol/l - при норма до 420 Триглецириди - 2,85 mmol/l - при норма 0,6-1,9 Холестерол общ - 5,25 mmol/l - повишен риск от 5,2-6,2 Холестерол LDL - 4,03 mmol/l - нормално <3,36 риск 3,36-4,1 патолог.>4.1 Джипито каза, че лечение не е необходимо засега. Пиех ко-ренитек, тъй като кръвното ми чат пат е високо, тя ми изписа още и по половин хапче норваск и новотенс, които пак са за кръвно. Да не предобриме работата? Благодаря!
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Aneta Dimcheva | 10.12.2017 16:52

    ТОва са резултатите от ПКК: СУЕ 12 mm/h < 25 ПКК 22 показателя Левкоцити 9 G/L 3,5 - 10,5 Неутрофилни левкоцити-% 51.78 % 44 - 76 Неутрофилни левкоцити-бр. 4.68 G/L 2,0-7,8 Еозинофилни левкоцити-% 2.14 % 0,00-6.00% Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.19 G/L 0.00-0,700 Лимфоцити-% H 40.45 % 20 - 40 Лимфоцити -бр. 3.65 G/L 0,6-4,1 Моноцити-% 4.85 % 3-13 % Mоноцити-бр. 0.44 G/L 0,2-1,5 Базофилни левкоцити-% 0.78 % 0,00-2,00 Базофилни левкоцити-бр 0.07 G/L 0.00-0.2 Еритроцити 4.76 T/L 3,70 - 5,40 Хемоглобин 134 g/L 115 - 160 Хематокрит 0.42 L/L 0,35 - 0,44 Ср. обем на еритроцитите 88.2 fl 82 - 98 Ср. Hgb. конц. в ер. 28.1 pg 26.5-32.0 Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 318.6 g/L 295-360 Девиация на ер. разпред. 11.98 % 11.5-14.5 Тромбоцити H 476 G/L 130 - 440 Ср. обем на тромбоцитите L 6.1 fL 6,5 - 11,5 Девиация на тромбоцитно разпределение 18.4 % 15.5-30.5 Тромбокрит 0.2908 L/L 0.0020-0.45 Микроскопско броене на левкоцити Пръчкоядрени 0.0 < 0.06 Сегментоядрени 0.55 0,44 - 0,76 Еозинофили 0.03 0 - 0,04 Моноцити 0.05 < 0.10 Базофили 0.0 0 - 0,01 Лимфоцити 0.37 0,20 - 0,40 лимфоидни форми 0.0 клетки на Юнг 0.0 плазматични клетки 0.0 Други 0.0 Благодаря!
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Aneta Dimcheva | 10.12.2017 16:38

    Това са резултатите от ПКК: СУЕ 12 mm/h < 25 ПКК 22 показателя Левкоцити 9 G/L 3,5 - 10,5 Неутрофилни левкоцити-% 51.78 % 44 - 76 Неутрофилни левкоцити-бр. 4.68 G/L 2,0-7,8 Еозинофилни левкоцити-% 2.14 % 0,00-6.00% Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.19 G/L 0.00-0,700 Лимфоцити-% H 40.45 % 20 - 40 Лимфоцити -бр. 3.65 G/L 0,6-4,1 Моноцити-% 4.85 % 3-13 % Mоноцити-бр. 0.44 G/L 0,2-1,5 Базофилни левкоцити-% 0.78 % 0,00-2,00 Базофилни левкоцити-бр 0.07 G/L 0.00-0.2 Еритроцити 4.76 T/L 3,70 - 5,40 Хемоглобин 134 g/L 115 - 160 Хематокрит 0.42 L/L 0,35 - 0,44 Ср. обем на еритроцитите 88.2 fl 82 - 98 Ср. Hgb. конц. в ер. 28.1 pg 26.5-32.0 Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 318.6 g/L 295-360 Девиация на ер. разпред. 11.98 % 11.5-14.5 Тромбоцити H 476 G/L 130 - 440 Ср. обем на тромбоцитите L 6.1 fL 6,5 - 11,5 Девиация на тромбоцитно разпределение 18.4 % 15.5-30.5 Тромбокрит 0.2908 L/L 0.0020-0.45 Микроскопско броене на левкоцити Пръчкоядрени 0.0 < 0.06 Сегментоядрени 0.55 0,44 - 0,76 Еозинофили 0.03 0 - 0,04 Моноцити 0.05 < 0.10 Базофили 0.0 0 - 0,01 Лимфоцити 0.37 0,20 - 0,40 лимфоидни форми 0.0 клетки на Юнг 0.0 плазматични клетки 0.0 Други 0.0 Благодаря!
  • Re: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 09.12.2017 21:21

    Вероятно е от медикаментите, дайте ми рез. от ПКК ако имате.
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Aneta Dimcheva | 07.12.2017 19:51

    Здравейте! Моля да помогнете в разчитането на резултатите на изследванията ми. Много ме притеснява ГГТ, което от известно време насам не пада под 70, но този път е 145! В момента пия Баклофен и Алгоксиб, тъй като имам болки в кръста от дископатия, но след тези резубтати ще ги спра. Слагаха ми и инжекция кортикостероид, която не помня как се казваше. Възможно ли е повишението да е от приема на тези лекарства? По принцип м. март тази година ми правиха скенер на коремни органи заради това повишение на ГГТ и установиха Фокална нодуларна хиперплазия на черния дроб около 3 см., както и 3 хемангиома, нямам хепатити, туморните маркери са в норма. ПОследно ходих на преглед м. септември и нямаше промяна в размерите на ФНХ, но и тогава ГГТ беше 90. Пих 3 месеца Карсил, след това друг хепатопротектор, сега започнах Есенциале Макс. Досега при всички изследвания, които съм правила винаги АСАТ, АЛАт, АФ, Билирубин, са в норма, само ГГТ е повишено. Алкохол не пия редовно, вече дори не пия никакъв, преди си позволявах от време на време бира или вино. ТОва са част от изследванията ми: Свободен ЖСК (UIBC) 56.60 Желязо 10.9 umol/l М 10.0-28.0 Ж .(F.)6.0-26.0 ЖСК 67.5 umol/l М 44.0-89.0 Ж.(F.)47.0-77.0 Глюкоза 4.24 mmol/l 3.3-6.0 Креатинин 71 umol/l 50-133; деца(children): до 14г. 30.93 - 69.99 Пикочна киселина 173 umol/l 140 - 320 Общ белтък 76 g/l 63-84 Албумин 46 g/l 35-55 Холестеролов профил Общ холестерол 5.09 mmol/l < 6.5, препоръчани стойности <4.5 Триглицериди 0.53 mmol/l < 2,2; препоръчани стойности < 1.7 HDL-холестерол H 2.2 mmol/l 1.04-1.56 , препоръчани стойности >1.2 LDL-холестерол 2.49 mmol/l < 3.60; препоръчани стойности <3.0 VLDL-холестерол 0.24 mmol/l < 0.90 Общ и директен билирубин* Общ билирубин 8.4 umol/l < 21.0 Директен билирубин 4 umol/l < 8.0 Урея 3.7 mmol/l 1.7-8.3 ALP 59 U/l 30 - 150 АСАТ(ГОТ),АЛАТ(ГПТ),ГГТ* АСАТ(ГОТ) 25 U/l < 44 АЛАТ(ГПТ) 35 U/l < 44 ГГТ H 145 U/l М. 5-50.0 Ж.(F.) 5-38.0 Благодаря предварително за отделеното време.
  • Re: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 03.12.2017 21:10

    bubsiт Парацетамолът е възможно да раздвижи чернодробните проби
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Надежда | 02.12.2017 11:49

    Здравейте! Моля за разчитане на резултатите. Жена на 28 години съм. Притеснява ме изключително високата утайка. СУЕ 100mm; 63 mm и 80 mm ( резултати от 3 последователни дни в различни лаборатории. Левкоцити 3,18 ×10^9/L Еритроцити 3,47 ×10^12/L Хемоглобин 105 g/L Хематокрит 0, 317 L/L Ср. обем на еритроцитите 91,4 fL Ср. Hgb в еритроцитите 30.3 pg Ср. Hgb конц. в еритроцитите 331 g/L Тромбоцити 271 ×10^9/L Глюкоза 4,82 mmol/l Общ белтък 97,70 g/l Албумин 43.50 g/l Креатинин 53 mmol/l Урея 5.20 mmol/l Пикочна киселина 192 mmol/l Холестерол общ 3.01 mmol/l Холестерол HDL 1.05 mmol/l Холестерол LDL 1.81 mmol/l Холестерол VLDL 0.15 mmol/l Триглицериди 0.34 mmol/l АсАТ 21.80 U/l АлАТ 17.20 U/l Гама ГТ 13 U/L CRP 0.54 mg/l Правена ми е снимка на бял дроб (заради болка в ребро в дясно) и ехография на коремни органи - там всичко изглежда нормално.
  • Re: Разчитане на изследвания
    от Виолина Миладинова | 30.11.2017 10:11

    Благодаря ви за отговора. Повторих ги. За съжаление втория път са 46,3. Предишните дни пих Колдрекс, защото бях настинала. Възможно ли е да са се завишили от него. Но първия път не бях пила нищо, поне последните 2 месеца.
  • Re: Разчитане на изследвания
    от д-р Цончев | 29.11.2017 21:35

    Според мен трябва да се повтори, или поне чернодробните, АСАТ и АЛАТ.
  • Разчитане на изследвания
    от Виолина Миладинова | 27.11.2017 21:17

    Здравейте. Моля зя разчитане на следните резултати. Жена на 25 години. Притесняват ме завишените моноцити, както и завишения АлАТ 45,8 при норма до 33. Трябва ли да си направя допълнителни изследвания? Не пия никакъв алкохол, не пуша и не приемам никакви лекарства. Благодаря WBC ( Левкоцити - бр.) 8.96 x10^9/L 3.50 - 10.50 Ly% (лимфоцити) 34.9 % 21.0 - 53.0 Mo% (моноцити) 8.6 % 3.0 - 9.0 Eos% (еозинофили) 1.9 % 0.5 - 7.2 Baso% (базофили) 0.70 % 0.20 - 1.00 Neu% (неутрофили) 53.9 % 40.0 - 75.0 Ly# (лимфоцити) 3.13 x10^9/L 1.30 - 3.60 Mo# (моноцити) 0.77 x10^9/L 0.20 - 0.60 Eos# (еозинофили) 0.170 x10^9/L 0.001 - 0.400 Baso# (базофили) 0.06 x10^9/L 0.00 - 0.10 Neu# (неутрофили) 4.830 x10^9/L 1.900 - 7.900 RBC ( Еритроцити - бр.) 4.83 x10^12/L 3.70 - 5.20 Hgb ( Хемоглобин ) 142 g/L 120 - 155 Hct ( Хематокрит ) 0.426 L/L 0.350 - 0.460 MCV (ср. обем на еритроцита) 88.2 fL 80.0 - 96.0 MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 29.4 pg 26.0 - 33.5 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 333 g/L 315 - 360 RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.3 % 11.2 - 14.7 Plt ( Трoмбоцити ) 299 x10^9/L 140 - 440 MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.4 fL 6.3 - 12.5 Pct (Тромбокрит) 3.10 ml/L 1.0 - 4.5 PDW (ширина на тр р-ие) SD 12.7 fL 8.0 - 23.0 Глюкоза ( Glucose ) 5.50 mmol/l 3.30 - 6.10 Общ белтък (Total protein) 75.50 g/l 65.00 - 87.00 Албумин (Albumin) 47.90 g/l 35.00 - 52.00 Креатинин (Creatinine) 72.00 µmol/l 25.00 - 85.00 Урея ( Urea ) 4.30 mmol/l 2.50 - 8.30 Пикочна киселина (Uric acid) 280.00 µmol/l 142.00 - 340.00 Билирубин - общ ( Total Bilirubin ) 7.10 µmol/l 2.50 - 21.00 Билирубин - директен ( Direct Bilirubin ) 2.39 µmol/l 1.70 - 6.00 Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) 4.87 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.0 Холестерол - HDL-Cholesterol 1.23 mmol/l Препоръчителна ст. за М. над 1.0; Ж. над 1.2 Холестерол - LDL-Cholesterol 3.14 mmol/l Препоръчителна стойност до 3.0 Холестерол VLDL-Cholesterol 0.50 mmol/l --- Триглицериди (Triglyceride ) 1.11 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70 АсАТ (GOT; AST) 26.90 U/l 8.00 - 32.00 АлАТ (GPT; ALT) 45.80 U/l 7.00 - 33.00 Гама ГТ ( GGT ) 23.00 U/l 6.00 - 40.00 Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 55.00 U/l 35.00 - 105.00 Желязо (Fe) 17.33 µmol/l 6.60 - 26.00 Свободен ЖСК ( UIBC ) 42.30 µmol/l 20.00 - 62.00 Тотален ЖСК ( TIBC ) 59.60 µmol/l 42.00 - 78.00 Калий ( K ; Potassium) 4.40 mmol/l 3.5 - 5.1 Натрий ( Na ; Sodium ) 141.00 mmol/l 136 - 145 Калций общ ( Ca ; Calcium ) 2.41 mmol/l 2.12 - 2.62 Фосфор ( P ; Phosphate ) 1.25 mmol/L 0.87 - 1.50 TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.090 mIU/l 0.300 - 4.200

Напиши отговор