Изследвания на кръв, урина, скенер... | Разчитане на резултати от кръвни изследвания

Напиши отговор
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Teodora | 16.01.2019 11:07

    Доктор Цончев, имам един въпрос свързан с тромбоцитите. Апаратното броене ми е ниско, а микроскопското 184. Микроскопското ли е по-достоверно?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Tonitta Malcheva | 14.01.2019 23:14

    Дали има нещо притеснително според Вас, понеже виждам, че някои стойности са ниски, а други леко завишени?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Kamen Petkov | 14.01.2019 21:29

    Здравейте Д-р Цончев Моите резултати са: GGT-60;Trig_R-1.96;ALT_R-51;Col_Rac-6.72; ASAT_Ra-30;Glu_R-4.4 Много се притеснявам,вие какво мислите?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Kamen Petkov | 14.01.2019 21:28

    Здравейте Д-р Цончев Моите резултати са: GGT-60;Trig_R-1.96;ALT_R-51;Col_Rac-6.72; ASAT_Ra-30;Glu_R-4.4 Много се притеснявам,вие какво мислите?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 14.01.2019 21:24

    Добре, какъв е въпросът тук?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Tonitta Malcheva | 14.01.2019 13:29

    Здравейте! Това са моите изследвания: Хемоглобин( Hb ) 142 g/l 120-160 Еритроцити (RBC) 5.04 10^12/L 4.20 - 5.40 Левкоцити(WBC) 9.86 10^9/L 4.0 -10.0 Хематокрит(HCT) 0.400 l/l 0.36-0.47 Тромбоцити(PLT) 204 10^9/L 150 - 450 MCV (среден обем на RBC) 80.0 fl 82 - 92 MCH (ср. конц. на Hb в RBC) 28.3 pg 26 -31 MCHC ( ср.конц. на Hb във всички RBC) 354.0 g/l 320 - 360 RDW (разпрeд. на RBC по големина) 14.5 % 11.5 - 14.5 PCT (тромбокрит) * l/l 0.002 - 0.045 MPV (ср.обем на PLT) 8.5 fl 7.2 - 11.5 PDW (разпред. на PLT по големина) * % 15.5 - 30.5
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 10.01.2019 20:44

    Йорданова - няма повод за притеснение.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 10.01.2019 20:43

    Петя, заз имунологията не с те дали референции, но останалото е ОК.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Йорданова | 10.01.2019 19:18

    Здравейте, молбата ми е да ми помогнете с изследванията, които пуснах днес, всичко е наред освен 2 показателя: RDW e 17.5 % при референтни 11.2 - 14.7, а MCH е 26.9 pg при 27.0 - 33.0. Хемоглобина ми е в норма, а преди месец беше 105.Притеснена съм за RDW? Благодаря ви предварително
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Oxynorm | 06.01.2019 19:55

    Здравейте - на 30 години съм и резултатите ми от изследване на: Прогестерон - 0.1 ng/ml FSH - 5.44 mIU/ml Пролактин - 5.77 ng/ml Естрадиол - 23 pg/ml Тестостерон - 10 ng/ml Всичко изглежда в норма, освен тестостерона, който е 10 като нормалните граници са посочени за 2.4-8.7 На какво може да се дължи това и препоръчително ли е да си направя някакви други изследвания?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Петя Малчева | 04.01.2019 12:22

    Трябва ли да се притеснявам от изследванията за имунологията? HGB ( Хемоглобин ) 143 g/L RBC ( Еритроцити ) 5.34 T/L HCT ( Хематокрит ) 0.42 L/L WBC ( Левкоцити ) 7.9 G/L MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 340 g/l MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 26.9 pg MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 79.2 fL RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 13.1 % PLT ( Тромбоцити ) 292 G/L MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 7.4 fL LYMF ( Лимфоцити - бр ) 3.00 G/L GRAN ( Гранулоцити - бр. ) 4.50 G/L MID ( Междинни по обем клетки - бр.) 0.40 G/L LYMF% ( Лимфоцити - % ) 38.40 % GRAN% ( Гранулоцити - % ) 56.50 % MID% ( Междинни по обем клетки - % ) 5.10 АСАТ 14.13 U/L АЛАТ 13.45 U/L Имунология anti tTG IgA( анти тъканна трансглутаминаза Ig A ) 1.8 IU/mL anti tTG Ig G (анти тъканна трансглутаминаза Ig G) 2.1 IU/mL anti Gliadin IgA ( анти глиадин. антитела ) колич. 1.0 IU/mL anti Gliadin IgG (анти глиадин. антитела) колич. 34.40 IU/mL
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 31.12.2018 07:39

    Левкоцити и глюкоза на горна граница... Изследванията трябва да се преценят заедно с оплакванията и прегледа на пациента за да се каже нещо конкретно.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Ema29 | 22.12.2018 11:43

    Здравейте! Има ли повод за притеснение с тези изследания ,че има някои завишения . Много ще съм ви благодарна. WBC (левкоцити) ↑ 10.87x10^9/L 3.50 - 10.50 NEU% (гранулоцити) 60.7% 40.0 - 70.0 LYM%(лимфоцити ) 30.0% 20.0 - 48.0 MONO% 7.5 % 1.0 - 11.0 EOS% 1.3 % До 6.5 BASO% 0.5 % До 2.0 NEU# (гранулоцити - бр.) 6.610x10^9/L 2.000 - 7.000 LYM# (лимфоцити - бр.) 3.260x10^9/L 1.000 - 4.000 MONO# ↑ 0.810 x10^9/L До 0.800 EOS# 0.140 x10^9/L До 0.500 BASO# 0.050 x10^9/L До 0.140 RBC (еритроцити - бр.) 4.71 x10^12/L 3.70 - 5.30 Hgb (хемоглобин) 137 g/L 120 - 160 Hct (хематокрит) 0.424L/L 0.360 - 0.480 MCV (ср. обем на еритроцита) 90.0fL 80.0 - 96.0 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 29.1 pg 27.0 - 33.0 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 323g/L 300 - 360 RDW (девиация на ерит. р-ие) 11.8% 11.2 - 14.7 Plt (трoмбоцити) 356x10^9/L 130 - 440 MPV (ср обем на тромбоцита) 9.5fL 6.3 - 14.0 Pct (тр обем/ общ обем) 3.40ml/L 1.00 - 4.50 PDW (девиация на тромбоцити) 10.4 % 10.0 - 50. Глюкоза ↑ 6.19 mm
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 18.12.2018 21:49

    Тези рез. ги коментирах на друго място.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Diana | 13.12.2018 10:01

    Здравейте, бихте ли ми помогнали в разчитането на ПКК (за възрастен),това което ме притеснява са завишените лимфоцити (41,9) и вит Б12(712,9). Като на следващия ден ми доиде цикъла, пиша го защото, може би оказва влияние на лимфоцитите. левкоцити-7.8 x10*9/L 3.5 - 10.5 еритроцити -4.80 x10*12/L 3.90 - 5.90 хемоглобин -140 g/L 120 - 160 хематокрит-43.2 % 35 - 47 ср. обем на еритроцитите -90 fl78 - 96 ср. Hgb. конц. в ер- 324 g/L 320 - 360 ср. Hgb. съдърж. в еритр. -29.2 pg 27-33 девиация на ер. разпред. -12.6 %0.-18.5 тромбоцити- 273 x10*9/L 130 - 450 ср. обем на тромбоцитите -10 fL 7.6-10.8 общ обем -0.3 % 0.01 - 9.99 неутрофили % 47.9 %40 - 70 лимфоцити %41.9 %20 - 40 моноцити %7.5 %3 - 10 еозинифили %2.3 % 1 - 5 базофили % 0.4 %0 - 1 неутрофили бр. 3.8 x10*9/L 2.2 - 7.3 лимфоцити бр.- 3.3 x10*9/L 1.3 - 4.8 моноцити бр. 0.6 x10*9/L 0.3 - 1.0 базофили бр. -0 x10*9/L 0.0 - 0.1 еозинифили бр. -0.2 x10*9/L 0.0 - 0.6 Vitamin B12- 712.9 pmol/l141 - 489 ECL
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 06.12.2018 13:29

    Всичко е наред в тия стойности.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Saliha | 03.12.2018 13:04

    http://prikachi.com/images.php?images/239/9452239q.jpg От доста дълго време не съм си правила кръвни изследвания. Ако може да ми кажете дали всичко е наред
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от silviya2004 | 29.11.2018 12:12

    Здравейте, д-р Цончев ! Искам да попитам нещо за мен. По принцип от малка съм имала кървене от носа . Сега вече на 33 пак имам от време на време . Но странното /не знам дали има връзка/ .Последните два пъти , когато се случи , и след тов ми идваше цикъла. Не знам дали има нещо общо с цикъла. Този месец имам правени кръвни изследвания , които са в норма. Имам изкривена носна преграда , ако това има значение. Благодаря Ви предварително за отговора! Лек ден!
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от silviya2004 | 28.11.2018 20:42

    Благодаря Ви!
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 28.11.2018 20:31

    Аз лично не виждам нещо притеснително
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от silviya2004 | 28.11.2018 10:18

    Моля за разчитане на резултатите при дете на 10г Моля за разчитане на кръвна картина на дете на 10г Левкоцити 9.16 /4.00-10.5/ Неутрофили 39.8% /35-70- Еритроцити 4.71 /3.8-5.5/ Лимфоцити 47.3% / 20-48/ Лимфоцити# 4.33 /1-4.00/ Хемоглобин 135 /115-160/ Моноцити 9.5% /4.0-12.0/ Моноцити 0.87 /0.2-0.9 Хематокрит 0.383 /0.35-0.55/ Еозонофили 3.1% /0-6/ Еозонофили # 0.03 /0.00-0.1/ MCV 81.3 /75.00-100.00/ Базофили 0.3% /0.00-2.00/ Базофили #3.65 / 1.6-6.00/ MCH 28.7 /25.0-35.0/ ТРОМБОЦИТИ 323 / 140-440/Прочети още на: Форум | Изследвания на кръв, урина, скенер... Разчитане на ПКК | Puls.bg - https://www.puls.bg/forum/44/topic/45749/add
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Mariq | 21.11.2018 21:51

    Благодаря Ви за отговора д-р Цончев.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от love hurts | 21.11.2018 14:25

    @д-р Цончев, моля пишете ми на mi6lencetooo@abv.bg , за да изпратя снимките Много благодаря!
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от love hurts | 21.11.2018 13:09

    @д-р Цончев, къде точно да кача снимките? Може ли да ми пишете на лично - на мен не ми разрешава да ви пиша.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Dora Dimitrova | 20.11.2018 19:24

    Здравейте, Притесняват ме ниските стойности на хемоглубина,MCV,MCHC,MCH,RDW моля за съдействие в разчитането . Блсгодаря
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Dora Dimitrova | 20.11.2018 19:17

    Име на теста (изследване) Резултат   Единици Референтни стойности ПКК              LYM/Лимфоцити 2.10     G/L  0,600-3.40      RBC/Еритроцити 5.27     T/L  М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4      HGB/Хемоглобин 100     g/L  M 140-180 Ж(F) 120-160      HCT/Хематокрит 0.37     L/L  М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44      MCV/Среден обем на еритроцитите 70.60     fl  76-98      MCHC/Средна концентрация на хемоглобин в еритроцита 269     g/L  300-360      RDW/Девиация на еритроцитите 0.18       0.110-0.160      LYM 0.27       0,10-0,50      MCH/Средно съдържание на хемоглобин в еритроцита 19     pg  26.5-32.0      MONO 0.10       0,00-0,12      WBC/Левкоцити 7.60     G/L  3.5-10.5      MPV/Среден обем на тромбоцитите 10.90     fL  5.9-12.2      PLT/Тромбоцити 344     G/L  140-440      MONO/Моноцити 0.80     G/L  0.00-0.90      NEU 0.63       0,37-0,80      NEU/Неутрофили 4.70     G/L  2,0-7.8 Име на теста (изследване) Резултат   Единици Референтни стойности Холестерол/T Cholеsterol 3.26     mmol/l   норма
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Иван | 20.11.2018 17:38

    Kubrat Може ли да ми пишете на лично защото имам подобен проблем и нямам решение а не ми да дава да ви пиша на лично имам и емеил ivan94544@abv.bg
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 19.11.2018 20:03

    Цитирайте стойностите асат и алат или качете рез. на някой от сайтовете за снимки и дайте линк
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от love hurts | 19.11.2018 14:53

    Здравейте, Моля да ми помогнете с разчитане на изследвания на кръв и урина (става въпрос за приятеля ми, 24г., проблеми със стомаха спря да ходи редовно по голяма нужда, често изпитва тежест в стомаха, имаше и сърцебиене по-рано). Виждам завишен хематокрит, LDL-холестерол; общ и директен билирубин; занижен ср. HGB. съдърж. в еритр. и девиация на ер. разпределение; завишен АЛАТ и ГГТ. Мога да приложа снимки на резултатите на лично, но не знам как да ги кача тук. Изследванията са назначени от гастроентеролог, но до прегледа има още време и ми се иска да сме подготвени за резултатите. Благодаря ви предварително.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 17.11.2018 18:19

    Mila Има данни за възпалителен процес, трябва да се доизясняват причините
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 17.11.2018 18:17

    Mariq Не е притеснително това при условие че останалите стойности са в норма
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 17.11.2018 18:16

    Kubrat По-скоро ми прилича на алкохолна причината.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Mila | 13.11.2018 20:30

    СУЕ:86 С реактивен протеин 56,56 Ревматоиден фактор 6,10 Много ли са обезпокояващи резултатите?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Mariq | 12.11.2018 20:03

    Здравейте! Направих си пълна кръвна картина и всичко е в норма, освен MPV (ср.обем на PLT) е по-нисък 6.4 при референтни стойности 7.2 - 11.5, и PCT (тромбокрит) е на долната граниа 0.002 l/l при референтни граници 0.002 - 0.045. Каква може да е причината да е по-ниска стойността? Има ли повод за притеснение?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Kubrat | 11.11.2018 12:47

    Благодаря ви за бързият отговор! Още на следващият ден си пуснах изследвания за хепатит А, Б и Ц, за щастие резултатите са отрицателни. На доста места четох, че съотношението асат/алат е показателно дали причинителят е алкохола или нещо друго, ако не е алкохола и не е хепатит, имате ли идея какъв може да е причинителят? Лекарства не пия, антибиотици съм приемал само в много крайни случаи, последният преди повече от половин година.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 10.11.2018 20:42

    Има данни за чернодробен проблем, добре е да се пуснат и маркери за вирусни хепатити за всеки случай. Възможно е да има и токсична нокса по типа на много алкохол или медикаменти.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Kubrat | 08.11.2018 18:07

    Здравейте! Преди малко ми излязоха резултатите от макс плюс пакета в циба и бях "зарадван" от доста червени полета Как би следвало да се тълкува Гама ГТ много пъти над нормата при леко завишени АсАТ и АлАТ, но в съотношение под 0.8? Със сигурност ще се обърна към специалист, но ще е хубаво да разбера и вашето мнение АсАТ (GOT; AST) ↑ 65.80 U/l До 40.00 АлАТ (GPT; ALT) ↑ 87.60 U/l До 41.00 Гама ГТ ( GGT ) ↑ 223.00 U/l До 60.00 Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 80.00 U/l До 130.00 В кръвната картина също има аномалии: Hgb ( Хемоглобин ) ↑ 186 g/L 135 - 180 Hct ( Хематокрит ) ↑ 0.545 L/L 0.400 - 0.530 MCV (ср. обем на еритроцита) ↑ 100.6 fL 80.0 - 96.0 MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) ↑ 34.3 pg 27.0 - 33.0 Общият холестерол е малко над-границата, но съотношението добър към лош е супер: (Total Cholesterol ) ↑ 5.99 mmol/l До 5.20 Холестерол - HDL-Cholesterol 2.42 mmol/l Над 1.45 Холестерол - LDL-Cholesterol calc. 2.92 mmol/l До 3.00 Благодаря предварително!
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Катрин21 | 27.10.2018 21:16

    Здравейте , малко съм притеснена , Париж си СУЕ и ПКК , 2 пъти като бях в цикъл и ми показа СУЕ 34 мм/h при референтни стойности 37 мм/ h в Цибалаб. И преди 15 дена пак си пуснах и беше 42mm/h като преднията път и левкоцитите бяха повишени , при 42 не бяха покачени. Другите неща са в норми , освен кръвната захар която е 6,8 на гладно и излезе че имам ИР. Преди СУЕ 42 , 15 дена преди това имах силни колитни болки от храна , което ми се случва по някога. Мога ли да попитам дали трябва да се притеснявам много и какво да правя? Защо СУЕ ми е в Горна граница винаги или малко над нея и по принцип съм по пълничка ... незнам притеснявам се моля някой за съвет
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 26.10.2018 19:06

    И според мен не е нещо особено притеснително. Често такива реакции са в резултат на прием на медикаменти.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Злати0777 | 25.10.2018 21:07

    Д-р Цончев ходих на личнатия лекар каза да не се притеснявам че нямало нищо опасно не биле толкова завишени показателите. Ходих на ехогравия на коремни органи, казаха че всичко е нормално и че само леко бил омазнен черния дроб но много малко. Направо се притеснявам с тези завишени показатели на кого да вярвам направо незнам вече.
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 22.10.2018 19:04

    Добре е да се видят от гастроентеролог или най-малкото от личния лекар. Има данни за известни поражения н ачерния дроб
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Злати0777 | 19.10.2018 20:04

    Здравейте! Бихте ли ми казали направих пкк момче на 27год. съм 182см 87кг. Имамзавишени показатели:левкоцити 10.58, Eos% 6.48%,PWD 20.57%, общ белтък 80,5 , LDL holesterol 4,20 , директен билирубин 9,90 и ALAT(GPT) 67,20, GGT 96,90. Друго всичко е в норма дали е нужна консултация с специалист и има ли притеснително нещо в тези завишени показатели. Дали е възможно черния дроб да е увреден, имат ли връска помежду си тези показатели, говорят ли за някаква сериозна болест или не. Благодаря ви предварително!
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от petkoo | 17.10.2018 21:17

    Да,защо?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 17.10.2018 14:04

    На гладно ли е взета кръвта?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от petko | 16.10.2018 19:09

    Здравейте, Мъж 44г ,спазвам диета по време на която отслабнах 10кг в рамките на 4-5 мес.Кръвно и преди и сега около 135/82.Не пия никакви хапчета,пия само рибено масло.Моля за разчитане на няколко високи показателя . Април ,тук съм 113кг https://i.imgur.com/eIyzJh8.jpg Тук кръвната захар ми е 6.5,както и повишени нива на ALAT Юли ,109кг, https://i.imgur.com/6b8lmdR.jpg Кръвната захар спада малко до 6.07 ,отново повишени нива ALAT Октомври 105кг пуснах друг вид кръвни тестове https://i.imgur.com/06CdHmm.jpg Кръвната захар отново се покачва на 6.29 и високи нива лимфоцити.Изледване за ALAT тук не е включено. Интересува ме има ли някъде проблем и какви изледвания да си пусна за да го открия?
  • RE: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от Росица Ванкова | 13.10.2018 02:11

    Здравейте, в изследване на урина на 6мес. Кърмаче има завишен уробилиноген. Притеснително ли е това и какви изследвания следват?
  • Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от ceco | 23.09.2018 23:31

    [quote="д-р Р. Иванова" post_id=245066 time=1537723867 user_id=24381] Изследванията са добре [/quote] Благодаря за отговора. Забравих да снимам и хормоналните. [img]https://i.imgur.com/HMMYqMt.png[/img] Като цяло виждам, че кортизола ми е доста над нормата, а SHBG малко под рефертните стойности. Общо взето имам липса на енергия (произволно) и се чувствам уморен, както физически, така и психически. Личния ми лекар ми препоръча рибено масло без да ме праща на каквито и да е излесвания, след кратък search в google реших, че ще е добре да пусна хормонални... има ли други такива каквито да пусна за да се установи от къде идва проблема ? Поздрави!
  • Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Ралица Иванова | 23.09.2018 20:31

    Изследванията са добре
  • Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от ceco | 22.09.2018 13:22

    Здравейте, мъж съм на 22г. [img]https://i.imgur.com/TQKWb5f.png[/img]
  • Re: Разчитане на резултати от кръвни изследвания
    от д-р Цончев | 18.09.2018 18:51

    Възможно е не се притеснявайте излишно.

Напиши отговор
1489 намерени, страница 1 от общо 30