Очи, уши, нос и гърло | След операция от отосклероза

Напиши отговор
 • Re: След операция от отосклероза
  от acevd | 13.05.2010 16:49

  Здравейте, Просто споделям. На 44 години съм. От известно време не чувам добре с лявото ухо. Личният ми лекар ме прати на изследвания, поставиха ми диагноза "отосклероза". Преди 5 дни ме оперираха (Палма де Майорка, д-р Рама). Всичко протече бързо и без усложнения под пълна упойка, не усетих нищо, не ме боли и сега, изписаха ме на следващия ден. До колкото разбрах (не говоря Испански), са ми сложили тефлонова протеза (не че са ми предлагали някакъв избор, очевидно е решение на хирурга). Не ми струва дори и стотинка, всичко се поема от осигурителната система. Днес ходих да ми махнат тампона на ухото. До колкото успяхме да се разберем с доктора на Англйски, всичко е нормално. Изписа ми капки "Цетраксал плюс" (две на ден за една седмица). За сега нямам подобрение на слуха с оперираното ухо (здравото чува чудесно, но съпругата не трябва да знае :) , след две седмици съм отново на контролен преглед, надявам се да има промени към по-добро. За тези които се колебаят: Оперирайте се, нищо не губите, в противен случай оглушаването ви е сигурно. За любопитните, няколко линка с въпросната операция. Link Link Link и т.н. има ги доста в същия саит Успех Константин
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 11.05.2010 13:34

  Здравейте, Не е нормално да има подобни проблеми, но се случва. Не съм имал такива инциденти с моите пациенти, вероятно защото лично не оперирам уши :lol: Зависи дали е поставяна протеза (и с каква дължина) или е използвана т.нар. стапедопластика. Ако оплакванията не изчезнат (желателно е пациента да лежи 1-2 седмици) или се повторят ухото е добре да се "отвори" пак. Ако нещата се протакат може трайно да се увреди вътрешното ухо. Добре е веднага да се консултирате с този, които е оперирал или с някой по-добър. Поздрави, д-р Хаус
 • Re: След операция от отосклероза
  от Teodora Todorova | 10.05.2010 10:13

  Здравейте, интерисувам се нормално ли е да има проблеми (болки, бучене, шум, намаляване на слуха) опериран успешно от отосклероза пи летене със самолет и найвече по време на кацането при промяна на атмосферното налягане.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Glory Flory | 30.04.2010 16:12

  Здравейте! Много благодаря на всички, които са писали във форума за отосклерозата. На сестра ми й предстои операция и написаното тук ми помогна много да реша при кой лекар да я запиша за операция. Спряла съм се на доц. Лолов - нямаше пациент, който да не е доволен от неговата работа или от отношението му, и което е най-важното - операциите му са успешни, което значи че е наистина добър в областта си. Много приятно съм изненадана от това, че във форума са включени и лекари, които отделят от времето си, за да "консултират", особенно Mengele - страхотно е, че го правите! Това са лекари, които са осъзнали, че професията "лекар" е и тяхна мисия. Поздравления !
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 18.04.2010 05:57

  Нашето поколение работеше с местна анестезия и без протези, такива бяха условията. Сега времената са други, а резултатите на младите хирурзи са много по-добри. Твърде вероятно е да може да прочуете истински при правилен подход. Сигурен съм, че мнението ми ще бъде подкрепено от оперирани вече пациенти, но трябва да знаете, че ефекта от лечението лично за всеки пациент е еднозначен и зависи кой ви отговори. Реално при всеки хирург може да има неуспешни операции. (Чувам, че сега в Европа има вулкани и стават самолетни инциденти, но полети пак ще има, защото ако трябва да преплувам океана с кораб...)
 • Re: След операция от отосклероза
  от tanastasova | 17.04.2010 16:31

  Здравейте! Преди 5г. ми направиха операция на едното ухо, в следствие на отосклероза. След бременност слухът ми почти се загуби. Диагнозата ми я поставиха много трудно, след посещения на много лекари и многократни отговори, че ми няма нищо. По-съществените признаци се появиха няколко месеца след раждането на големия ми син. Тогава ми казаха, че било вече много късно!!! От 2г нося апаратче на оперираното ухо, а с другото усещам че не чувам добре и все се напрягам. Преди операцията ми поставиха диагноза отосклероза и на двете уши. Съвсем на скоро, при преглед на детенце, докторката му ми препоръча консултация и реоперация при проф. Едрев. Сега работел в МВР болница.Не знам дали след изписаното тук за възрасттаму, има смисъл да ходя при него или да се насоча към по-младите му колеги? Операцията ми я направи проф. Кунев в ИСУЛ с местна упойка. Беше изключително неприятно и болезнено, усещах миризмата на изгорена плът и костици,който отхвърчаха пред погледа ми. Ръцете и краката ми бяха вързани за масата, за да не мърдам. Пълната упойка не била подходяща за този вид операция защото трябвало да реагирам на звук при самата операция, но нямах възможност да кажа дали чувам по-добре или по-зле при някакво условие. Въпросът, който ми зададоха беше "Чуваш ли ме?" 40 дни бях в болничен, защото не трябвало да се напрягам, скачам, тичам, преуморявам, да не вдигам тежко. След операцията чувах, но не така, както очаквах.Не останах доволна и реших, че никога повече няма да се подложа на това. Месеци наред очаквах да се подобрят показателите от аудиограмата, но нямаше промяна. Когато ходих на последния контролен преглед при професора и разбра, че не чувам така, както очакваше, каза че проблемът е в мен, защото най-вероятно при кихане, кашляне или носене на нещо тежко съм си разместила протезата!Трябвало да бъда по-внимателна и това внимание продължавало цял живот!Контролният преглед беше 3м след операцията. Не знам дали е така наистина. Аз смятам, че той не си свърши добре работата. Най-лошото е, че след операцията разбрах, че има различни видове протези, за което не бях информирана, нито ми беше предложен някакъв избор. Каза ми, че за чуваемостта не е важно дали е титан или тефлон, а как е свършена работата. Година след като се уверих, че не чувам добре, забременях повторно и нещата се усложниха съвсем. Моля за съвет!Преди да се подложа на операцията нямаше почти нищо във форумите и никой не беше споделил мнение. Сега виждам, че е доста по-различно. Моля да опишете как са протекли вашите операции, вида на упойката(пълна, местна), колко дни ви е бил болничния престой (аз стоях 7дни), възстановяването вкъщи (колко дни), пазите ли се след това (от какво и как)?Има ли някой с неуспешна реоперация? Мисля, че това би било полезно за много от нас, които все оше се колебаят. Благодаря на всички!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 04.04.2010 19:34

  Здравейте evrita, добре е да изчакате поне два месеца. Ако след този срок слуха не се подобри - пишете във форума и ще обсъдим най-удачното поведение.
 • Re: След операция от отосклероза
  от cybervn | 02.04.2010 18:40

  Da se pohvalja, njama da slagam aparat zashtoto prochuh. Stana vednaga sled operaciata, no kato mahnaha prevruzkata beshe mnogo po-dobre. Razbrah se s Lolov i za drugoto uho, no trjabva da chakam njakolko meseca.
 • Re: След операция от отосклероза
  от evrita | 02.04.2010 11:26

  Здравейте на всички, които са във форума. Искам да попитам някой, който се е оперирал при проф. Едрев: Кога усети промяна в слуха и по-точно, кога прочу след операция от отосклероза? Аз се оперирах на 22 март и днес ми е 12 ден след операцията, но промяна никаква не усещам. Това страшно много ме притеснява. Благодаря на всички!
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 11.03.2010 10:41

  здравейте любославова! и на мен ми предстои операция от отосклероца при доц. лолов. Може ли да споделите как мина операцията и престоя в болницата... Ако искате пишете ми на мейл jasminamareva@gmail.com или на скайп gmarevi . Благодаря предварително.
 • Re: След операция от отосклероза
  от bardela | 10.03.2010 11:08

  привет на всички.може ли някои да ми каже каква е цената на операцията от отосклероза в момента.благодаря предварително.
 • Re: След операция от отосклероза
  от д-р Пламена Кабакчиева | 09.03.2010 13:18

  Операцията наистина крие рискове и усложнения, но проведена от експерт те се свеждат до минимум. А по-добро и дефинитивно излекуване на състоянието за сега не съществува. Ето още няколко думи за [url=Link, за да ви се изясни какво е състоянието на хората с това заболяване.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Надежда Любославова | 08.03.2010 15:26

  Здравейте само да споделя и аз ,че преди 3 дни ми беше операцията от отосклероза.Оперира ме доц.Лолов.Все още съм с превръзка на ухото,но мога да кажа че чувам.И мен ме беше много страх от операцията ,но съм на 24г. и предпочетох този вариант,вместо апаратче.Сега имам леки шумове,на до колкото знам е нормално,като ми махнат превръзката пак ще се включа за да кажа за крайните резултати.
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria_pz | 04.03.2010 11:09

  Jasmina, ako iskash mi pishi na e-mail-a, shte go namerish napred vav foruma.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 02.03.2010 04:31

  Няма операция без възможни усложнения. Колегата е постъпил съвсем професионално, като Ви е информирал за тях. Така се прави във всички държави с нормална медицина. Когато пациента не е под запрещение или дете, тук му даваме собственоръчно да подпише Informed consent. Операциите за отосклероза са много успешни в умели ръце. Моето мнение, като лекар от старото поколение, е да се оперирате, ако състоянието на ухото го позволява. Честита Баба Марта.
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 01.03.2010 15:20

  Диагнозата ми е потвърдена - отосклероза. Остава много трудното за мен решение - операцията..Каквато съм паника и за капак той ми даде лист да чета възможните последствия и усложнения :) Много ми е трудно да взема решение...
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 25.02.2010 19:14

  запазих си час за събота при доц.лолов. от всички мнения тук реших да отида при него..кълбо от нерви съм. моля, кажете няколко успокоителни думи.. благодаря ви....
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 23.02.2010 17:58

  Здравейте г-жо Марева, Работата с местна упойка е възможна, но отдавна е отречена. Ако едното ухо вече не чува, оперирайте го преди да се ангажира другото. Има строги критерии, които определят кое и кога да се оперира, но най-добре говорете с някой който лично работи - не ви трябва мнението на останалите. Разбира се, може да сложите и слухов апарат, но за него никога не е късно, а и той струва не малко пари. Най-добри бяха проф. Ценев, проф. Георгиев и проф. Едрев, но за съжаление и тримата са доста възрастни. В момента с най-добри резултати се славят двамата доценти - Лолов и Цветков. Моят съвет е да се свържете с тях - те най-добре ще отговорят на въпросите ви. Всички се страхуват от операция, но вероятно за Вас тя е правилното решение, д-р Хаус
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 23.02.2010 11:09

  Здравейте! От Варна съм .Имам диагноза отосклероза, поставена от д-р Папуров, а после потвърдена и проф. Ценев, който прави консултации тук във Варна. И двамата ми предлагат операция, от която аз имам неописуем страх.... свързан естествено с неуспешна операция и глухота.Проф. Ценев при предлага операция с местна упойка, което ми се стори доста странно но тук прочетох че и на други им е правена такава. Знам че е добър специалист, но ме притеснява възрастта му за толкова фина операция.... Последнита ми аудиограма показва дясно ухо- 54 % слух, лявото в рамките на нормалното. Дясното ми ухо естестено шуми, а от няколко дни имам чувството че и лявото почна .... Страха ми е огромен. Мисля да си направя аудиограма другата седмица, за да видя какво е положението. Засега лявото ми чуващо ухо компенсира нечуващото и не ми е било кой знае каква пречка. Винаги ли тая диагноза поразява и двете уши или от параноята си чувам шум и във здравото си ухо? Имам едно детенце , но искам и второ. Някъде прочетох, че бременността усложнява диагнозата. Кога е добре да се направи операцията , преди или след втора бременност? На какво ниво на глухота на ухото се правят операциите - мисълта ми докога мога да чакам, защото знам че с времето става по-трудно? А съм на 33 години.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 23.02.2010 05:26

  Пациентите пишат когато имат проблем, а не когато той е разрешен. Това създава усещане, че операцията като цяло има малка успеваемост. Не е така. При 80-90% резултатите са много добри и постоперативния период протича леко. Ето защо почти всички пациенти с отосклероза на двете уши отиват да си оперират и другото ухо. Най-често слуха се възстановява веднага след операцията, но понякога това става до 1-2 месеца. Тези, при които възстановяването е по-бавно първоначално смятат, че операцията е неуспешна (и пишат за това), но когато нещата се оправят забравят за проблема (и рядко го отбелязват във форумите).
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 22.02.2010 14:29

  Защо е толкова малко информацията за възстановителния период след операция от отосклероза и ако такава е неуспешна? Моля, споделете...... по-специално ме интересува отговор на втората част от въпроса ми.
 • Re: След операция от отосклероза
  от valio2686 | 17.02.2010 13:25

  благодаря за отговорите ще из4акам тогава още няколко месеца и тогава ще вида какво ще стане с ухото.дано да се пооправи защото аз бях с 90-процента глухота и това го имам от 9-10 години и ми казаха 4е трябвало пове4е време за да се възтанови ухото.поне малко се успокоявам защото на прегледа след операциата на аудиограмата посо4и малко по добри резултати от първите.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 16.02.2010 15:18

  Колегата Хаус се оказа напълно прав. Съществува обаче и вариант, да се касае за отосклероза, а д-р Стоянов да е приел ембрионални мембрани за сраствания. Дано в България са започнали да описват в оперативните протоколи реалната ситуация - на времето не се правеше. Както и да е, добре е да се изчакат още 2-3 месеца, за да се "успокои" ухото и пак да се отиде на консултация.
 • Re: След операция от отосклероза
  от valio2686 | 16.02.2010 09:50

  благодаря ви д-р хаус за отговора мене ме оперира в исул д-р орлин стоянов на епикризата ми пише окон4ателна диагноза ( отитис медиа адхезива нонперфоратива декста)това е при постъпването а после пише след операциата (мобилизацио стапедис ет екстирпацио адхезионес кави тимпани декстра) оперативна находка сраствания обхващат пло4ката на стремето,инкудостапедиалната става и хорда тимпани.
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 16.02.2010 07:36

  Уважаеми valio2686, При болшинството случаи на отосклероза се слага протеза. Съществуват и други варианти, но или са отречени от времето, или се правят с техника, каквата все още няма в България. Не е изключено, да сте опериран за отосклероза, но в хода на операцията да се е оказало, че имате друго, сродно на отосклерозата заболяване - тимпаносклероза, осикуларна аномалия или фиксация на веригата в атика. Такива отклонения се диагностицират най-често на операционната маса, а не преди това. Препоръчвам Ви да вземете цялата налична документация която имате, включително протокола от операцията и да се консултирате с някой от ушните хирурзи, напр. проф. Ценев, проф. Едрев, доц. Лолов, доц. Цветков, д-р Руев, д-р Тодоров. Ще разберете какво може да очаквате като подобрение на слуха, необходимо ли е да се оперира ухото пак и т.н. С пожелания за успех, д-р Хаус
 • Re: След операция от отосклероза
  от valio2686 | 15.02.2010 14:31

  здравеите искам и аз да попитам за мен нещо.края на ноември ме оперираха от отосклероза по4ти ни6то не 4увах с ухото след операциата като ходих на преглед се оказа 4е има подобрение но още не 4увам добре 4увам пове4е високи 4естоти като съскане доктора ми каза 4е с те4ение на времето ще се подобри слуха.искам да разбера колко време ще мини докато про4уя както трябва.сега осещам на моменти свирене в ухото и като 4е ли се движи нещо на моменти вътре.не са ми слагали импланти а доколкото знам са отделяли срастването на костиците.
 • Re: След операция от отосклероза
  от cybervn | 15.02.2010 03:21

  Prestrashih se i shte se operiram. Ako operaciata ne e mnogo spoluchliva, togava shte slosha aparat. Stiskaite palci.
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 04.02.2010 10:41

  Здравейте, Благодаря на @Mengele за уточняването. Както писах по-рано, този род случай се случват много рядко, до колкото разбрах на 10 000 се случва един такъв. Изключително важно е докторите да са добре запознати, че тези възможности не са за изключване и се случват. Задавам си въпроса: Дали, ако физиологията е по-добре изяснена преди интервенции, могат да се предотвратят усложненията? Ето, защо мисля, че докторската професия е недуоценена. Проблема идва от базовото обучение на докторите. Не всеки става за тази професия. Има много амбициозни родители, свръх човешки амбиции, амбиции на рода и др. много нездрави амбиции. Друго което е много важно хората от тази професия трябва да четат много и да мислят. Не трябва да бъдем равнодушни към неинформираните и към незнаещите лекари. Извинявайте, излязох малко от контекста на темата. Хора подкрепяйте знещи и можещи хора, като доктор @Mengele.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 03.02.2010 04:24

  Лично не съм имал подобни случаи - действително се срещат много рядко. Чувал съм, че нещата напълно изчезват за около 3-6 седмици, след като спре (ако спре) изтичането. Много важно е да зарастне и оперативната рана - това се следи от хирурга. Ако не зарастне поради продължително изтичане - хирурга да и помогне. Решението какво да се прави в бъдеще зависи от това как чува другото ухо. В подобни случаи не се касае за лекарска грешка, а за усложнение, аномалия, нещо което може да е налице и в другото ухо, независимо дали то в момента чува или не. Ако се ходи при друг лекар, винаги трябва да се предупреждава, че е имало подобен проблем. С неоперираното ухо, ако то има проблеми, да се подхожда навреме и по възможност без операция.
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 02.02.2010 10:12

  Здравейте, още веднъж искам да благодаря на @Mengele за изчерпателният отговор. Искам да му пожелая удоволетворяващо професионално развитие /разбрах, от форума, че е лекар в чужбина/. Искам да попитам възстановителния период с каква средна продължителност е и след като неможе да се постави протеза в тези случаи какви са другите възможности? Благодаря!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 01.02.2010 08:44

  Най-вероятно се касае за отоликворея. При отварянето на вътрешното ухо, когато то има съвсем тесни комуникации с основната черепна кухина (както е нормалното), винаги изтичат една-две капки "течност" и след поставянето на протезата и нейното уплътняване вътрешното ухо се херметизира. При някои хора има широк отвор (вроден или в резултат на стара травма) между вътрешното ухо и околомозъчните кухини. Когато в резултат на операция се отвори вътрешното ухо околомозъчната течност започва да изтича. Това действително се среща много рядко и за съжаление никой предварително не може да го диагностицира. В подобни случаи протеза не се слага, а направения отвор се запушва - изтичането на околомозъчна течност спира, веднага или постепенно. Когато изтичането на течност намалее и спре, отвора към вътрешното ухо зараства, най-често зараства и оперативния разрез. Ако това не стане, се налага втора операция за допълнително запушване на отвора към вътрешното ухо или за корекция на оперативния разрез. Желателно е да не се бърза, защото при отосклероза дупчицата е сравнително малка и когато не е сложена протеза сравнително лесно зараства.
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 31.01.2010 15:33

  Здравейте, Искам да Ви споделя моят проблем. Миналата седмица оперираха моя роднина, но операцията се оказа неуспешна /протезата неможа да се постави/. Причината била, че при поставянето се потекъл някакъв "секрет, течност", която по принцип /в общия случай/ винаги я е имало, но сега била в по-голямо количество. Моята роднина още е в болницата, за да могат да овладеят проблема. Това състояние се случвало много рядко, но при прегледа неможе да се установи дали ще се появи такъв проблем. Моля, за компетентно мнение@Mengele на какво се дължи това усложнение и за малко повече информация за подобни случаи. Предварително, сърдечно благодаря.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 26.01.2010 04:56

  Едно време операциите за отосклероза твърде често бяха неуспешни и повечето колеги смятаха, че е излишно да се оперира. Не се препоръчваше на болните. Слуховите апарати бяха калпави - хората не ги носеха. Като резултат народа си ходеше глух. Виждал съм много хора, които не са били на истински специалист и имаха напълно погрешна представа за състоянието си. Като допълнение и "диаграмите" често бяха грешни. Сега над 80-90% от операциите, в ръцете на добър лекар (!), са успешни. Хората, които не са подходящи за операция (или след неуспешна такава), слагат модерни малки слухови апарати и пак си чуват без да им се крещи. Много малко са тези, които стигат до пълна глухота причинена от отосклероза. Важно е да се вземе решение - и операцията, и поставянето на слухов апарат с възрастта се усложняват, въпреки, че почти винаги се намира вариант. Благодаря за препратката, текста е интересен. Човек трябва да е голям "удавник" за да се захване с такива процедури.
 • Re: След операция от отосклероза
  от хитър петър | 25.01.2010 14:11

  A за това нещо какво ви е мнението ,и има ли други начини да се лекува ,нали знаете удавник за сламка се хваща [url]Link
 • Re: След операция от отосклероза
  от хитър петър | 25.01.2010 13:59

  Благодаря менгеле(ама и ник имаш).искаш да кажеш че е възможно да ми се вдигне костната проводимост ?В изследванията много не се съмнявам ,защото са ми правени няколко и какво може да е неточно ,нали овоа дето го слагат зад ухото(или на челото) отчита костната проводимост.предполагам моята не се оперира,ама съм късметлия. Друго си мисля ,понякога когато карам колата и изхълцам или по точно се оригна(да ме прощавате) за миг чувам много силно двигателя или е някъв друг шум ,незнам...може пък и да не са ми правилни диаграмите И друго ще се стигне ли до пулна глухота ?защото прогресира с дясното ухо почти не чувам,трябва да ми крещят
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 25.01.2010 03:23

  Може Петре, зависи от вида на отосклерозата. Тази, която е с малка разлика между въздушната и костната проводимост не се оперира. Аудиометричните изследвания се променят с годините, а и не винаги са правилно направени. Отиди при някой, който се занимава конкретно със заболяването. Той ще ти изследва слуха и ще ти каже за какво точно става дума.
 • Re: След операция от отосклероза
  от хитър петър | 24.01.2010 23:38

  Здравеите и аз имам подобни симптоми като теза за отосклероза ,но не си спомням моята диагноза ,първоначанло маи беше неврит ,после няква глухота .Имам и аудиометрични изследвания .Доколкото си спомням имах малка разлика между въздушната и костна проводимост. може ли да имам такава диагноза при условие че няма разлика (голяма) между въздушната и костаната проводимост
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria_pz | 09.12.2009 14:56

  Minkova, pishi mi na e-mal-a. Shte ti obiasnia vsichko.Napred vav foruma sam go napisala.
 • Re: След операция от отосклероза
  от donka minkova | 27.11.2009 17:58

  явно операциите са сполучливи но някои може ли да ми каже колко струва една такава операция при др. лолов
 • Re: След операция от отосклероза
  от palava | 25.11.2009 17:37

  И аз бях така, но преминава и остава удоволствието пак да чуваш :lol:
 • Re: След операция от отосклероза
  от cecipenev | 23.11.2009 18:54

  W chetvurtuk mi sloshiha proteza (Transportna, Lolov) - chuvam, no mi drunchi uhoto. Neka njakoi minal po tozi put kashe - tova normalno li e?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Amigo0o | 15.11.2009 03:33

  Mengele - ti si vinoven, che VECHE CHUVAM!!!!!! Predi tri sedmici me operira Lolov. Choveka e mnogo vnimatelen. Sled nqkolko meseca shte otida i za ljavoto mi uho - ima njakakva razlika meshdu ushite, no ne razbrah kakva. Blagodarja ti pak!
 • Re: След операция от отосклероза
  от polar_bear | 04.11.2009 14:41

  Благодаря още веднъж за уточнението. Явно наистина Аудикс не върши работа. Тези дни ще отида на ушен лекар за по-обстоен преглед, а за Декември вече имам час при д-р Едрев за преглед и планиране на по-сериозна интервенция, ако се налага. Поздрави от Варна!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 04.11.2009 04:00

  Audix спрей e много измислена работа - отиди на ушен. Тук всички прегледи са частни - от няколко години съм се установил в Palmas Tocantins. Рядко се връщам в България, но следя изкъсо ситуацията.
 • Re: След операция от отосклероза
  от polar_bear | 01.11.2009 05:51

  @Менгеле, благодаря отново за отговора ти! И на мен ми е минавало през ума за възможността, проблема да е ушна кал. Но си купих Audix спрей и го ползвах известно време - абсолютно никаква промяна не усетих, дори минимална ... Или може би е трябвало да го ползвам по-продължително или просто диагнозата ми е отосклероза ... Между другото, ти от кой град си и извършваш ли частни прегледи ?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 01.11.2009 04:13

  Различни ушни заболявания, звукоприемни и звукопроводни, са наследствени - не само отосклерозата. Цялото останало описание много точно съответства на звукопроводно намаление на слуха - така едно време характеризирахме подобна находка с камертоните. После се появиха аудиометрите (и аудиолозите, заедно с тях). Сега вече има и по-нови уреди, микроскопи - изобщо не е трудно нещата да се конкретизират. Понятието "звукопроводно намаление на слуха" включва няколко състояния, включително отосклероза, но така също и ушна кал, наблъскана с тапи за уши към тъпанчетата!
 • Re: След операция от отосклероза
  от polar_bear | 31.10.2009 05:54

  @Mengele, безкрайно ти благодаря за уточнението! Мислех да те питам дали не си лекар - но после прочетох по-горните ти постове, и разбрах, че си. Бих искал да те помоля да анализираш няколко симптома от текущото ми състояние (ако това разбира се не е проблем за теб), както и няколко допълнителни факта. Малко предистория: - Аз съм музикант от много години (всички лекари, при които съм ходил досега, веднага свързват частичната ми глухота с това и ме отписват с лека ръка, така да се каже); истината обаче е, че много преди проблема при мен да стане критичен, аз вече бях поръчал и имах специални музикантски тапи за уши (поръчах ги от Precision Laboratories - USA и ги изработиха специално за моите уши по силиконови отливки, за които предварително ми пратиха комплет със материали за да ги направя - двете тапи ми излязоха над 250 долара), които режат с -25 dB звуковото налягане, но еднакво в целия спектър, а не както би било ако сложиш обикновени тапи (би се чувало основно басовия спектър). Идеята ми е, че състоянието ми се влоши (въпреки, че ползвам "тапи"), а колегите ми от групата, които са изложени на същия шум - нямат подобни оплаквания; - Чел съм, че отосклерозата се предава в поколението, а баща ми не чуваше добре, макар да нямаше никаква явна причина за това. Това ме навежда на мисълта, че при мен това се е предало наследствено и това е втори факт в подкрепа на предположението ми за отосклероза; Текущото ми състояние може да бъде описано с няколко характерни неща, които те моля да коментираш. - В банята си имам малък вентилатор, които работи тихо и по принцип едва го чувам при нормални условия. Но ако запуша носа си и вдишам дълбоко, така че да издуя тъпанчетата - тогава звуковата картина става доста по-силна, и по-интересното - по-богата. Появява се "окраска" по високите честоти, които при нормални условия не чувам. Възможно ли е в този случай ухото да заработва по-добре за момент, в следствие повишаването на налягането във вътрешното ухо? - Друго много характерно нещо за моето състояние е, че когато се храня, особено със салата например - толкова силно чувам самото дъвкане, че буквално спирам да чувам всичко останало около мен. Ако някой ми говори, трябва да спра да дъвча, за до разбера. Това ме навежда на мисълта, че явно вътрешното ухо си работи нормално, но няма въздушна проводимост? - И още един подобен симптом - в момента с лявото ухо чувам по-добре от дясното. Понякога когато почесвам пръстите на лявата ръка - едва чувам самото почесване по въздушна проводимост, но пък за сметка на това чувам почесването много силно по костна проводимост - сякаш ухото ми е в ръката. Това също ме навежда на мисълта, че наистина диагнозата ми е отосклероза. Ако не ти е проблем, те моля да коментираш състочнието ми. Извини ме, че си позволявам да ти говоря на "ти" - дано това не е проблем! Поздрави и безкрайно благодаря за отделеното време!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 29.10.2009 06:03

  Това се казва въпрос от човек с логика - поздравления! И двете: - съпоставя се разликата между въздушна и костна проводимост, след аудиометрия - не боли!; - механично (само с промяна в налягането) се проверява подвижността на костиците - не боли!
 • Re: След операция от отосклероза
  от polar_bear | 28.10.2009 14:48

  Здравейте! От няколко години прогресивно губя слуха си. Първо на едното ухо, после на другото. Става бавно, но все по-зле. Четох много по темата и съм почти убеден, че моята диагноза ще е отосклероза. Върпоса ми към хората оперирани от това е: Как точно диагностицираха при вас, че загубата на слух е точно отосклероза? Правят сравнение на въздушната с костната проводимост ли? Или механично притискат по някакъв начин костиците и установяват? Как точно лекаря разбира със сигурност, че диагнозата е отосклероза? Питам не за друго, а защото все още не съм ходил на диагностика и преглед. Просто искам психически да се подготвя за това, което евентуално ще чуя! Предварително - благодаря много за съветите!
 • Re: След операция от отосклероза
  от mamaNat | 23.10.2009 13:42

  Здравейте. Вчера бях на ушен доктор и след изследванията, които ми направи се оказа, че има съмнения за отосклероза. Днес си записах час при доц. Лолов и в понеделник ще видим какво ще каже той.Искрено се надявам да не е.

Напиши отговор
442 намерени, страница 8 от общо 9