Очи, уши, нос и гърло | След операция от отосклероза

Напиши отговор
 • Re: След операция от отосклероза
  от aven | 31.07.2010 19:05

  Хиляди пъти БЛАГОДАРЯ на доц. Лолов за перфектно свършената работа. Изключителен професионалист и прекрасен човек. Дай боже повече такива лекари в България. Операцията ми беше на 15.07.2010. Веднага след като се събудих (след операцията) разбрах, че чувам и чуването ми се подобряваше буквално с часове. В началото шумовете и човешката реч звучаха малко особено, но за около седмица всичко беше нормално, дори ми се струваше че вече всички говорят много високо, колите по улиците бяха като самолети а звука от тоалетната чиния като водопад... Прекрасно е отново да чуваш нормално! На 26.07.2010 доц. Лолов ми свали превръзката и след кратък преглед потвърди, че операцията е изключително успешна. Пожелавам късмет на всички, които са решили да се оперират. Операцията минава толкова бързо и леко, че после се чудуш защо въобще си чакал с години преди да го направиш. А. Крумова (40) гр. Бургас email: aven@abv.bg С удоволствие ще отговоря на всеки, който има въпроси или просто иска да сподели страховете си. You Tube - Otosclerosis patient story (7 минутно оптимистично филмче, разказ на оперирана пациентка с английски субтитри)
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria-median | 20.07.2010 17:15

  Jasmina, има ли подобрение?
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 24.06.2010 09:46

  Благодаря за отговорa! Моето не е просто шум единичен, а симфония от звуци ... които не са монотонни, а се променят иу иу ...... Наред с всички звуци има и едно като туптене , все едно чувам кръвта си как минава , ухото бъхти....Вчера детето като извика силноо се появи и нов ефект, както тонклоните правят при силен звук едно пращене такова . Детето си вика всеки ден, но снощи за пръв път се появи това - месец след операцията. Усещам го като чуждо това ухо... заглъхнало сякаш, пукаа....Вечно е под напрежение, все едно имам включен телевизор в него ...Каквото и да бръмчи вкъщи не може да го заглушиии... единствено като съм на шумен булевард и има много коли забравям за него . Така , че доста трудно го изтрайвам и денем. Знам, че от операцията е минал само месец.... , но искам по скоро да взема мерки ако изобщо е възможно да се направи нещо. :cry:
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 24.06.2010 04:26

  Напълно възможно е в резултат на операцията да се появи нов шум. Ако протезата работи, шума не е от нея. Най-често, макар и не винаги, шума след време изчезва. Вместо да ходите на отоневролог, нека вашия личен лекар ви даде нещо леко сънотворно - те директно и индиректно намаляват шума.
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 23.06.2010 16:13

  Също така искам да добавя , че като си запуша ухото със ... таргуса или както се нарича тоя израстък и го размърдам , все едно да го чешааа звука който чувам се променя ,накъсва...... което все ме навежда на мисълта ,че е от протезата нещо...... получава се едно звънкане ... моля споделете....
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 23.06.2010 15:11

  Здравейте, Както по нагоре в темата съм писала оперирах са на 20,05 при доц.Лолов. Преди 3 дни ходих на контролен преглед- доктора е много доволен от резултата. Чуваемостта на ухото е чувствително подобрена- това усещам и аз. Имам обаче следния проблем- след операцията , не мога да преценя веднага ли или по- късно се появии ужасен шум- пищене ли незнам как да го определя. Докато ми правеше аудиограмата доцента трудно отличавах звуците от тия звуци в ухото ми. Аз и преди операцията имах шум в ухото и ми беше ясно ,че той най -вероятно няма да изчезне, но за лош късмет се появи нов ..... който ми пречи да спя. Изказах предположение пред доктора - да не би да се е разместило нещо вътре или да е неправилен размер, но той ме увери , че щом новата аудиограма е толкова добра не може да се говори за такова нещо. Аз обаче съм ужасно притеснена от перспективата да живея с това чудо.....не можа да го игнорирам или заглуша дори при доста силен шум. До вчера това пищене бях почти сигурна че е предизвикано от звуците... понеже като легнех в тиха стая и постоя известно време , пищенето спираще и оставаше само стария шум. Снощи обаче - не спря .... не съм мигнала почти...Имал ли е някой подобен проблем след операцията и решил ли го е по някакъв начин. Моля , и специалистите които пишат тук да изкажат мнение... Запазила съм си час за отоневролог, ноооо не тая много надежда понеже отсега знам какво ще ми изпишат - съдоразширяващи- кавентон, пирамем, ноотропил и сие.... Моля отговорете ми.......
 • Re: След операция от отосклероза
  от polii4ka | 17.06.2010 20:54

  Може и да си прав BaryFur ,но аз платих на касата на ВМА.Трудно ми е да си представя,че може да има някаква шашма.Но все пак по-важното за мен ,е че сега отново чувам нормално.Всичко останало минава на заден план.
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 17.06.2010 11:38

  Предполагам, че Mengele знае много добре как са цените зад океана. Това, което аз знам е следното: В зависимост от договора си с фирмата майка, местните представители купуват протезите на цени, които никъде не се оповестяват официално, но специалистите все пак ги знаят - за този тип протези са максимум 150-200 Евро. За да е на печалба, фирмата (предполагам сте ги купили от InfoMed) ги предлага на окончателна цена от 600-800 лв и това е сумата за крайния потребител. В сделката има обаче посредник, за който не се досещате - хирурга :P . Всеки заслужава да получи заплащане за труда, независимо дали ви казва, че операцията е безплатна. Същата схема е валидна за всички медицински изделия. ... Нещата такива, каквито са.
 • Re: След операция от отосклероза
  от polii4ka | 17.06.2010 08:27

  2600лв. е цената на едната протеза с ДДС.Доста търсих в интернет прострснството и не намерих цени на тези протези.Това е официалния сайт на фирмата производител Link и там ,поне аз,не намерих цени.Интересно ми е вие къде сте видели цени от 500 долара.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 17.06.2010 05:42

  Ima neshto mnogo smushtavashto. Ako kursa lev/dolar e 1.5/1 (priblizitelno), zashto protezata e s takava cena. Veroqtno tova e obshtata suma. Tuk protezite ot nitinol sa do kym USD 500.
 • Re: След операция от отосклероза
  от polii4ka | 16.06.2010 09:46

  Здравейте.Реших и аз да разкажа моята история за отосклерозата .Всичко започна преди около 2-3 години със леки смущения в слуха.След направена аудиограма лекаря ме посъветва редовно да се изследвам и дори при настинка да търся лекар специалист.Не приех нещата мн на сериозно и след едно кратко боледуване всичко започна да се развива мн бързо.Слуха започна драстично да се понижава и ми беше трудно да общувам.Наложи се да сложа слухов апарат.Подват се документи в Социално подпомагане и ако си здравно осигурен получаваш ваучер за слухопротезирана в размер на 500лв(така беше през 2009г)За тези пари не може да се вземе нищо,което да е дискретно и да не ти докарва комплекси.За това трябваше да доплатя за да взема по-хубав апарат.Аз лично избрах Delta4000(1200 лв-април 2009)Апаратчето реши проблема ,но само до някъде-не би могъл да замести ухото.При отосклерозата се препоръчват контролни аудиограми на 6 месеца.При контролната от декември 2009 се установи,че болеста се развива бързо и моята лекарка (д-р Стойкова-варна) ми препоръча операция и ме насочи към ВМА и доц.Цветков Link Януари 2010 се срешнах с доц.Цветков на консултация и определихме дата за първата операция.Операцията се извършва с лазер и пациента е под пълна упойка,продължителноста й е около час.Колкото по-рано спрете приема на храна в деня преди операцията (примерно 20-21ч-лека вечеря) толкова по-леко се излиза от упойка.Аз нямах световъртежи,гадене и подобни.Още същия ден може да се стане от леглото и да се направи лека разходка.Изписаха ме на 3 ден , тампона се сваля след 12-14 ден.До тогава се пази от вода.Също така при кихане,кашляне само с отворена уста,за да не се повишава налягането в ухото.Докато тампона е в ухото усещането е малко страно и леко неприятно,но не е болезнено.Почти не може да се определи дали операцията е успешна,това се разбира след свалянето му.Провеката е с камертон,а аудиограма се препоръчва след около месец за да може ухото да се адаптира.След свалене на тампона ухото се пази от намокряне още около 10 дена(мн е неприятно да не си миеш косата 20 дено,но това се бели кахъри в сравнение с глухотата )По време на възстановяването се препоръчва да не се вдига тежко,да не се скача,бяга изобщо да се избягва всякакво усилие,също така силните шумове.Операцията е по клинична пътека,но импланта се заплаща.Доц.Цветков ми препоръча имплант направен от nitinol fluoroplastic (nitinol-е сплав от никел и титан Link,а fluoroplastic е вид пласмаса,която е с мн бавно стареене Link Цената на този имплант е 2640лв(февруари 2010г)За следваша операция е необходимо да минат поне 2 месеца ,за да може да се въстанови организъма.Втората ми операция я направих май 2010г.И двете ми операции са успешни и сега се чувствам добре ,чувам перфектно и с двете уши.Думите са ми малко да изкажа благодарността си към доц.Цветков и екипа му.Надявам се ,че тази информация да помогне на някой.Ако има въпроси или нещо не е ясно моля питайте или пишета на polii4ka@abv.bg Пожелавам успех на всички.
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria-median | 10.06.2010 10:37

  Съгласна съм, че НЗОК не е добра алтернатива, но досега никой не ми е предложил частна клиника в София за операция. Всички предлагат операция по НЗОК и доплащане за протеза и консумативи.
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 10.06.2010 09:40

  Изглежда не сте разбрали: 1) проф. Фичева вече не оперира :!:; 2) провеждането на тази операция, както и на много други, по линия на НЗОК не е препоръчително :|
 • Re: След операция от отосклероза
  от veneta_gabi | 08.06.2010 17:50

  V koq bolnica preglejda prof. Fi4eva :?: . Imate li neini koordinati ?
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 08.06.2010 15:09

  Проф Фичева от доста години е пенсионер, ако разбирате какво искам да кажа. Може да се оперирате само по клинична пътека. После, да се реоперирате по КП. Вероятно и апарат ще ви дадат социалните..., пак безплатно.
 • Re: След операция от отосклероза
  от veneta_gabi | 07.06.2010 20:00

  Nqkoi znae li kade moje6 da bade6 operiran po klini4na pateka...
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria-median | 07.06.2010 14:18

  И аз от няколко дни проучвам възможностите за такава операция. Дотук най-много ми харесват отзивите за доц. Лолов. А някой знае ли нещо за проф. Фичева, моя приятелка преди 2 години си прави операция при нея /мисля че в ИСУЛ/ и е много доволна
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 03.06.2010 19:40

  Здравейте, оперирах се на 20,05- доц. Лолов. Днес ми махна превръзката - определено ЧУВАМ.Остана ми един кофти шум в ухото ,което не е кънтенето за което тук всички говорят. Според доктора ще отшуми и аз силно се моля за това.... че е доста дразнещо.
 • Re: След операция от отосклероза
  от acevd | 13.05.2010 16:49

  Здравейте, Просто споделям. На 44 години съм. От известно време не чувам добре с лявото ухо. Личният ми лекар ме прати на изследвания, поставиха ми диагноза "отосклероза". Преди 5 дни ме оперираха (Палма де Майорка, д-р Рама). Всичко протече бързо и без усложнения под пълна упойка, не усетих нищо, не ме боли и сега, изписаха ме на следващия ден. До колкото разбрах (не говоря Испански), са ми сложили тефлонова протеза (не че са ми предлагали някакъв избор, очевидно е решение на хирурга). Не ми струва дори и стотинка, всичко се поема от осигурителната система. Днес ходих да ми махнат тампона на ухото. До колкото успяхме да се разберем с доктора на Англйски, всичко е нормално. Изписа ми капки "Цетраксал плюс" (две на ден за една седмица). За сега нямам подобрение на слуха с оперираното ухо (здравото чува чудесно, но съпругата не трябва да знае :) , след две седмици съм отново на контролен преглед, надявам се да има промени към по-добро. За тези които се колебаят: Оперирайте се, нищо не губите, в противен случай оглушаването ви е сигурно. За любопитните, няколко линка с въпросната операция. Link Link Link и т.н. има ги доста в същия саит Успех Константин
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 11.05.2010 13:34

  Здравейте, Не е нормално да има подобни проблеми, но се случва. Не съм имал такива инциденти с моите пациенти, вероятно защото лично не оперирам уши :lol: Зависи дали е поставяна протеза (и с каква дължина) или е използвана т.нар. стапедопластика. Ако оплакванията не изчезнат (желателно е пациента да лежи 1-2 седмици) или се повторят ухото е добре да се "отвори" пак. Ако нещата се протакат може трайно да се увреди вътрешното ухо. Добре е веднага да се консултирате с този, които е оперирал или с някой по-добър. Поздрави, д-р Хаус
 • Re: След операция от отосклероза
  от Teodora Todorova | 10.05.2010 10:13

  Здравейте, интерисувам се нормално ли е да има проблеми (болки, бучене, шум, намаляване на слуха) опериран успешно от отосклероза пи летене със самолет и найвече по време на кацането при промяна на атмосферното налягане.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Glory Flory | 30.04.2010 16:12

  Здравейте! Много благодаря на всички, които са писали във форума за отосклерозата. На сестра ми й предстои операция и написаното тук ми помогна много да реша при кой лекар да я запиша за операция. Спряла съм се на доц. Лолов - нямаше пациент, който да не е доволен от неговата работа или от отношението му, и което е най-важното - операциите му са успешни, което значи че е наистина добър в областта си. Много приятно съм изненадана от това, че във форума са включени и лекари, които отделят от времето си, за да "консултират", особенно Mengele - страхотно е, че го правите! Това са лекари, които са осъзнали, че професията "лекар" е и тяхна мисия. Поздравления !
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 18.04.2010 05:57

  Нашето поколение работеше с местна анестезия и без протези, такива бяха условията. Сега времената са други, а резултатите на младите хирурзи са много по-добри. Твърде вероятно е да може да прочуете истински при правилен подход. Сигурен съм, че мнението ми ще бъде подкрепено от оперирани вече пациенти, но трябва да знаете, че ефекта от лечението лично за всеки пациент е еднозначен и зависи кой ви отговори. Реално при всеки хирург може да има неуспешни операции. (Чувам, че сега в Европа има вулкани и стават самолетни инциденти, но полети пак ще има, защото ако трябва да преплувам океана с кораб...)
 • Re: След операция от отосклероза
  от tanastasova | 17.04.2010 16:31

  Здравейте! Преди 5г. ми направиха операция на едното ухо, в следствие на отосклероза. След бременност слухът ми почти се загуби. Диагнозата ми я поставиха много трудно, след посещения на много лекари и многократни отговори, че ми няма нищо. По-съществените признаци се появиха няколко месеца след раждането на големия ми син. Тогава ми казаха, че било вече много късно!!! От 2г нося апаратче на оперираното ухо, а с другото усещам че не чувам добре и все се напрягам. Преди операцията ми поставиха диагноза отосклероза и на двете уши. Съвсем на скоро, при преглед на детенце, докторката му ми препоръча консултация и реоперация при проф. Едрев. Сега работел в МВР болница.Не знам дали след изписаното тук за възрасттаму, има смисъл да ходя при него или да се насоча към по-младите му колеги? Операцията ми я направи проф. Кунев в ИСУЛ с местна упойка. Беше изключително неприятно и болезнено, усещах миризмата на изгорена плът и костици,който отхвърчаха пред погледа ми. Ръцете и краката ми бяха вързани за масата, за да не мърдам. Пълната упойка не била подходяща за този вид операция защото трябвало да реагирам на звук при самата операция, но нямах възможност да кажа дали чувам по-добре или по-зле при някакво условие. Въпросът, който ми зададоха беше "Чуваш ли ме?" 40 дни бях в болничен, защото не трябвало да се напрягам, скачам, тичам, преуморявам, да не вдигам тежко. След операцията чувах, но не така, както очаквах.Не останах доволна и реших, че никога повече няма да се подложа на това. Месеци наред очаквах да се подобрят показателите от аудиограмата, но нямаше промяна. Когато ходих на последния контролен преглед при професора и разбра, че не чувам така, както очакваше, каза че проблемът е в мен, защото най-вероятно при кихане, кашляне или носене на нещо тежко съм си разместила протезата!Трябвало да бъда по-внимателна и това внимание продължавало цял живот!Контролният преглед беше 3м след операцията. Не знам дали е така наистина. Аз смятам, че той не си свърши добре работата. Най-лошото е, че след операцията разбрах, че има различни видове протези, за което не бях информирана, нито ми беше предложен някакъв избор. Каза ми, че за чуваемостта не е важно дали е титан или тефлон, а как е свършена работата. Година след като се уверих, че не чувам добре, забременях повторно и нещата се усложниха съвсем. Моля за съвет!Преди да се подложа на операцията нямаше почти нищо във форумите и никой не беше споделил мнение. Сега виждам, че е доста по-различно. Моля да опишете как са протекли вашите операции, вида на упойката(пълна, местна), колко дни ви е бил болничния престой (аз стоях 7дни), възстановяването вкъщи (колко дни), пазите ли се след това (от какво и как)?Има ли някой с неуспешна реоперация? Мисля, че това би било полезно за много от нас, които все оше се колебаят. Благодаря на всички!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 04.04.2010 19:34

  Здравейте evrita, добре е да изчакате поне два месеца. Ако след този срок слуха не се подобри - пишете във форума и ще обсъдим най-удачното поведение.
 • Re: След операция от отосклероза
  от cybervn | 02.04.2010 18:40

  Da se pohvalja, njama da slagam aparat zashtoto prochuh. Stana vednaga sled operaciata, no kato mahnaha prevruzkata beshe mnogo po-dobre. Razbrah se s Lolov i za drugoto uho, no trjabva da chakam njakolko meseca.
 • Re: След операция от отосклероза
  от evrita | 02.04.2010 11:26

  Здравейте на всички, които са във форума. Искам да попитам някой, който се е оперирал при проф. Едрев: Кога усети промяна в слуха и по-точно, кога прочу след операция от отосклероза? Аз се оперирах на 22 март и днес ми е 12 ден след операцията, но промяна никаква не усещам. Това страшно много ме притеснява. Благодаря на всички!
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 11.03.2010 10:41

  здравейте любославова! и на мен ми предстои операция от отосклероца при доц. лолов. Може ли да споделите как мина операцията и престоя в болницата... Ако искате пишете ми на мейл jasminamareva@gmail.com или на скайп gmarevi . Благодаря предварително.
 • Re: След операция от отосклероза
  от bardela | 10.03.2010 11:08

  привет на всички.може ли някои да ми каже каква е цената на операцията от отосклероза в момента.благодаря предварително.
 • Re: След операция от отосклероза
  от д-р Пламена Кабакчиева | 09.03.2010 13:18

  Операцията наистина крие рискове и усложнения, но проведена от експерт те се свеждат до минимум. А по-добро и дефинитивно излекуване на състоянието за сега не съществува. Ето още няколко думи за [url=Link, за да ви се изясни какво е състоянието на хората с това заболяване.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Надежда Любославова | 08.03.2010 15:26

  Здравейте само да споделя и аз ,че преди 3 дни ми беше операцията от отосклероза.Оперира ме доц.Лолов.Все още съм с превръзка на ухото,но мога да кажа че чувам.И мен ме беше много страх от операцията ,но съм на 24г. и предпочетох този вариант,вместо апаратче.Сега имам леки шумове,на до колкото знам е нормално,като ми махнат превръзката пак ще се включа за да кажа за крайните резултати.
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria_pz | 04.03.2010 11:09

  Jasmina, ako iskash mi pishi na e-mail-a, shte go namerish napred vav foruma.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 02.03.2010 04:31

  Няма операция без възможни усложнения. Колегата е постъпил съвсем професионално, като Ви е информирал за тях. Така се прави във всички държави с нормална медицина. Когато пациента не е под запрещение или дете, тук му даваме собственоръчно да подпише Informed consent. Операциите за отосклероза са много успешни в умели ръце. Моето мнение, като лекар от старото поколение, е да се оперирате, ако състоянието на ухото го позволява. Честита Баба Марта.
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 01.03.2010 15:20

  Диагнозата ми е потвърдена - отосклероза. Остава много трудното за мен решение - операцията..Каквато съм паника и за капак той ми даде лист да чета възможните последствия и усложнения :) Много ми е трудно да взема решение...
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 25.02.2010 19:14

  запазих си час за събота при доц.лолов. от всички мнения тук реших да отида при него..кълбо от нерви съм. моля, кажете няколко успокоителни думи.. благодаря ви....
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 23.02.2010 17:58

  Здравейте г-жо Марева, Работата с местна упойка е възможна, но отдавна е отречена. Ако едното ухо вече не чува, оперирайте го преди да се ангажира другото. Има строги критерии, които определят кое и кога да се оперира, но най-добре говорете с някой който лично работи - не ви трябва мнението на останалите. Разбира се, може да сложите и слухов апарат, но за него никога не е късно, а и той струва не малко пари. Най-добри бяха проф. Ценев, проф. Георгиев и проф. Едрев, но за съжаление и тримата са доста възрастни. В момента с най-добри резултати се славят двамата доценти - Лолов и Цветков. Моят съвет е да се свържете с тях - те най-добре ще отговорят на въпросите ви. Всички се страхуват от операция, но вероятно за Вас тя е правилното решение, д-р Хаус
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 23.02.2010 11:09

  Здравейте! От Варна съм .Имам диагноза отосклероза, поставена от д-р Папуров, а после потвърдена и проф. Ценев, който прави консултации тук във Варна. И двамата ми предлагат операция, от която аз имам неописуем страх.... свързан естествено с неуспешна операция и глухота.Проф. Ценев при предлага операция с местна упойка, което ми се стори доста странно но тук прочетох че и на други им е правена такава. Знам че е добър специалист, но ме притеснява възрастта му за толкова фина операция.... Последнита ми аудиограма показва дясно ухо- 54 % слух, лявото в рамките на нормалното. Дясното ми ухо естестено шуми, а от няколко дни имам чувството че и лявото почна .... Страха ми е огромен. Мисля да си направя аудиограма другата седмица, за да видя какво е положението. Засега лявото ми чуващо ухо компенсира нечуващото и не ми е било кой знае каква пречка. Винаги ли тая диагноза поразява и двете уши или от параноята си чувам шум и във здравото си ухо? Имам едно детенце , но искам и второ. Някъде прочетох, че бременността усложнява диагнозата. Кога е добре да се направи операцията , преди или след втора бременност? На какво ниво на глухота на ухото се правят операциите - мисълта ми докога мога да чакам, защото знам че с времето става по-трудно? А съм на 33 години.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 23.02.2010 05:26

  Пациентите пишат когато имат проблем, а не когато той е разрешен. Това създава усещане, че операцията като цяло има малка успеваемост. Не е така. При 80-90% резултатите са много добри и постоперативния период протича леко. Ето защо почти всички пациенти с отосклероза на двете уши отиват да си оперират и другото ухо. Най-често слуха се възстановява веднага след операцията, но понякога това става до 1-2 месеца. Тези, при които възстановяването е по-бавно първоначално смятат, че операцията е неуспешна (и пишат за това), но когато нещата се оправят забравят за проблема (и рядко го отбелязват във форумите).
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 22.02.2010 14:29

  Защо е толкова малко информацията за възстановителния период след операция от отосклероза и ако такава е неуспешна? Моля, споделете...... по-специално ме интересува отговор на втората част от въпроса ми.
 • Re: След операция от отосклероза
  от valio2686 | 17.02.2010 13:25

  благодаря за отговорите ще из4акам тогава още няколко месеца и тогава ще вида какво ще стане с ухото.дано да се пооправи защото аз бях с 90-процента глухота и това го имам от 9-10 години и ми казаха 4е трябвало пове4е време за да се възтанови ухото.поне малко се успокоявам защото на прегледа след операциата на аудиограмата посо4и малко по добри резултати от първите.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 16.02.2010 15:18

  Колегата Хаус се оказа напълно прав. Съществува обаче и вариант, да се касае за отосклероза, а д-р Стоянов да е приел ембрионални мембрани за сраствания. Дано в България са започнали да описват в оперативните протоколи реалната ситуация - на времето не се правеше. Както и да е, добре е да се изчакат още 2-3 месеца, за да се "успокои" ухото и пак да се отиде на консултация.
 • Re: След операция от отосклероза
  от valio2686 | 16.02.2010 09:50

  благодаря ви д-р хаус за отговора мене ме оперира в исул д-р орлин стоянов на епикризата ми пише окон4ателна диагноза ( отитис медиа адхезива нонперфоратива декста)това е при постъпването а после пише след операциата (мобилизацио стапедис ет екстирпацио адхезионес кави тимпани декстра) оперативна находка сраствания обхващат пло4ката на стремето,инкудостапедиалната става и хорда тимпани.
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 16.02.2010 07:36

  Уважаеми valio2686, При болшинството случаи на отосклероза се слага протеза. Съществуват и други варианти, но или са отречени от времето, или се правят с техника, каквата все още няма в България. Не е изключено, да сте опериран за отосклероза, но в хода на операцията да се е оказало, че имате друго, сродно на отосклерозата заболяване - тимпаносклероза, осикуларна аномалия или фиксация на веригата в атика. Такива отклонения се диагностицират най-често на операционната маса, а не преди това. Препоръчвам Ви да вземете цялата налична документация която имате, включително протокола от операцията и да се консултирате с някой от ушните хирурзи, напр. проф. Ценев, проф. Едрев, доц. Лолов, доц. Цветков, д-р Руев, д-р Тодоров. Ще разберете какво може да очаквате като подобрение на слуха, необходимо ли е да се оперира ухото пак и т.н. С пожелания за успех, д-р Хаус
 • Re: След операция от отосклероза
  от valio2686 | 15.02.2010 14:31

  здравеите искам и аз да попитам за мен нещо.края на ноември ме оперираха от отосклероза по4ти ни6то не 4увах с ухото след операциата като ходих на преглед се оказа 4е има подобрение но още не 4увам добре 4увам пове4е високи 4естоти като съскане доктора ми каза 4е с те4ение на времето ще се подобри слуха.искам да разбера колко време ще мини докато про4уя както трябва.сега осещам на моменти свирене в ухото и като 4е ли се движи нещо на моменти вътре.не са ми слагали импланти а доколкото знам са отделяли срастването на костиците.
 • Re: След операция от отосклероза
  от cybervn | 15.02.2010 03:21

  Prestrashih se i shte se operiram. Ako operaciata ne e mnogo spoluchliva, togava shte slosha aparat. Stiskaite palci.
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 04.02.2010 10:41

  Здравейте, Благодаря на @Mengele за уточняването. Както писах по-рано, този род случай се случват много рядко, до колкото разбрах на 10 000 се случва един такъв. Изключително важно е докторите да са добре запознати, че тези възможности не са за изключване и се случват. Задавам си въпроса: Дали, ако физиологията е по-добре изяснена преди интервенции, могат да се предотвратят усложненията? Ето, защо мисля, че докторската професия е недуоценена. Проблема идва от базовото обучение на докторите. Не всеки става за тази професия. Има много амбициозни родители, свръх човешки амбиции, амбиции на рода и др. много нездрави амбиции. Друго което е много важно хората от тази професия трябва да четат много и да мислят. Не трябва да бъдем равнодушни към неинформираните и към незнаещите лекари. Извинявайте, излязох малко от контекста на темата. Хора подкрепяйте знещи и можещи хора, като доктор @Mengele.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 03.02.2010 04:24

  Лично не съм имал подобни случаи - действително се срещат много рядко. Чувал съм, че нещата напълно изчезват за около 3-6 седмици, след като спре (ако спре) изтичането. Много важно е да зарастне и оперативната рана - това се следи от хирурга. Ако не зарастне поради продължително изтичане - хирурга да и помогне. Решението какво да се прави в бъдеще зависи от това как чува другото ухо. В подобни случаи не се касае за лекарска грешка, а за усложнение, аномалия, нещо което може да е налице и в другото ухо, независимо дали то в момента чува или не. Ако се ходи при друг лекар, винаги трябва да се предупреждава, че е имало подобен проблем. С неоперираното ухо, ако то има проблеми, да се подхожда навреме и по възможност без операция.
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 02.02.2010 10:12

  Здравейте, още веднъж искам да благодаря на @Mengele за изчерпателният отговор. Искам да му пожелая удоволетворяващо професионално развитие /разбрах, от форума, че е лекар в чужбина/. Искам да попитам възстановителния период с каква средна продължителност е и след като неможе да се постави протеза в тези случаи какви са другите възможности? Благодаря!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 01.02.2010 08:44

  Най-вероятно се касае за отоликворея. При отварянето на вътрешното ухо, когато то има съвсем тесни комуникации с основната черепна кухина (както е нормалното), винаги изтичат една-две капки "течност" и след поставянето на протезата и нейното уплътняване вътрешното ухо се херметизира. При някои хора има широк отвор (вроден или в резултат на стара травма) между вътрешното ухо и околомозъчните кухини. Когато в резултат на операция се отвори вътрешното ухо околомозъчната течност започва да изтича. Това действително се среща много рядко и за съжаление никой предварително не може да го диагностицира. В подобни случаи протеза не се слага, а направения отвор се запушва - изтичането на околомозъчна течност спира, веднага или постепенно. Когато изтичането на течност намалее и спре, отвора към вътрешното ухо зараства, най-често зараства и оперативния разрез. Ако това не стане, се налага втора операция за допълнително запушване на отвора към вътрешното ухо или за корекция на оперативния разрез. Желателно е да не се бърза, защото при отосклероза дупчицата е сравнително малка и когато не е сложена протеза сравнително лесно зараства.
 • Re: След операция от отосклероза
  от zhuzhi | 31.01.2010 15:33

  Здравейте, Искам да Ви споделя моят проблем. Миналата седмица оперираха моя роднина, но операцията се оказа неуспешна /протезата неможа да се постави/. Причината била, че при поставянето се потекъл някакъв "секрет, течност", която по принцип /в общия случай/ винаги я е имало, но сега била в по-голямо количество. Моята роднина още е в болницата, за да могат да овладеят проблема. Това състояние се случвало много рядко, но при прегледа неможе да се установи дали ще се появи такъв проблем. Моля, за компетентно мнение@Mengele на какво се дължи това усложнение и за малко повече информация за подобни случаи. Предварително, сърдечно благодаря.

Напиши отговор
410 намерени, страница 7 от общо 9