Очи, уши, нос и гърло | След операция от отосклероза

Напиши отговор
 • Re: След операция от отосклероза
  от nediv2 | 05.05.2011 12:35

  Здравей nik06, Можеш ли да дадеш някакви координати на проф. Георгиев? Благодаря предварително!
 • Re: След операция от отосклероза
  от nik06 | 05.05.2011 11:08

  За всички, които се интересуват - проф.Ценев, проф.Георгиев са все още живи и здрави слава богу и работят. Макар и възрастни те си остават най- добрите .....Обръщайте се към тях, поне за консулт.
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtoshev62 | 15.04.2011 22:19

  Здравейте, на всички извинявам се за късното ми включване след операцията но така се наложи.С две думи, в момента чувам по добре с оперираното ухо,и за тези които са решили да слагат слухов апарат да забравят операцията не е чак толкова болезнена , страшна и скъпа.
 • Re: След операция от отосклероза
  от djuliet | 17.03.2011 11:53

  Здравейте ! Току-що се регистрирах във форума.Истината е, че нямах търпение да прочета всички мнения. С две думи моята история е следната: Имах двустранна отосклероза.И двете ми уши са оперирани от проф.Георгиев.Лявото през декември 1994, а дясното през юли 1998-ма година.Сега чувам доста добре, но периодично имам световъртеж и гадене, които продължават по няколко дни. Въпросът ми е следния: Има ли някой от оперираните със същия проблем и какво знаете за него. Благодаря за отговорите предварително.
 • Re: След операция от отосклероза
  от disdidi | 07.03.2011 20:51

  Подкрепям напълно мнението на Жасмина. Нужна е информация, а не заяждания или реклами. Всеки сам да си прецени какво ще е най-добре за самия него.
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 07.03.2011 15:50

  Здравейте, Чудех се дали да пиша изобщо, но искам да благодаря на disdidi, че сподели опита си , както и на останалите . Също искам да изкажа възмущението си от ЛОШИЯ тон , който напоследък се шири в този форум. Тук пишат хора с проблеми , които нямат нужда от заяждания и хапливи приказки, а от помощ и подкрепа. От изполването на обидни думи "катили" и тем подобни на никой няма да му стане по-леко. Този форум е за да си помагаме един на друг с каквото можем, а напоследък се превърна малко в оплюване на едни лекари и реклама на други. Нека всеки споделя своя случай и остави интересуващия се сам да прецени къде и при кого да отиде.
 • Re: След операция от отосклероза
  от disdidi | 04.03.2011 10:49

  Нямам намерение да споря с хора, които винаги казват на бялото, че е черно, и които винаги са недоволни от всичко.
 • Re: След операция от отосклероза
  от PetjaPaskaleva | 03.03.2011 15:18

  Не мога да разбера защо се сърди DISDIDI. Нещо лично ли я засегнах? Предайте моите извинения за неволната обида на надарения (специализирал във Франция четири години), опитен (който не оперира уши, нос и гърло, но самоотвержено диагностицира едно много често срещано заболяване), но скромен лекар, който съвсем безкористно препраща пациенти във Франция за лечение на тежки болести. Междувпрочем тази светла личност се бореше, също безкористно и самоотвержено, за интересите на България като депутат на НДСВ от 4-ти Велико-Търновски избирателен район ;-) Моите поздравления и към Вас, че сте дали купчина пари за нещо, което както сама казвате се оперира успешно и в София и във Варна. Аз също съм от провинцията, но нямам комплекси от това, а само съжалявам, че първоначално не се оперирах в България. Честит 3-ти март! Щом сте убедена, че "широко развързаните кесии" на благотворителни организации следва да се използват за лечението не неопасни болести в чужбина, а не на деца с нелечими у нас състояния ... "сиромах човек, жив дявол" ... бих казала живо изчадие. Тази поговорка има дълбок смисъл, но хора, които работят за 300 лв заплата не могат да я разберат. Тази кухи факти за фактури и липса на комисионни не ги пробутвайте във форума - първите финансови пирамиди във Франция са измислени.
 • Re: След операция от отосклероза
  от disdidi | 02.03.2011 22:59

  Уважаема Паскалева, Не Ви прави чест да коментирате лекар, когото не познавате, нито сте чували нещо за него и смятам, че дължите извинение! И аз не познавам софийските "светила", затова не ги и споменавам. Мен ме оперира д-р Параи, който е сред най-добрите специалисти в света, а не някакви стажанти. За операцията получих фактура издадена от клиниката и то не защото съм я искала - закона ги задължава. Там е вписано за какво колко пари са взети. Сумата за лекаря извършил операцията беше доста малка в сравнение със сумата, която клиниката взема за обслужване. И според Вас някой, който плаща данъци /след като е издадена фактура няма как иначе/ ще дава пари на някой, който му праща "материал"?! Бих добавила, че операцията може да бъде направена както в София, така и във Варна например. Същото е и за Франция предполагам - градове много и клиники също. Не се знае Вие Паскалева къде сте попаднали и кой Ви е насочил натам.
 • Re: След операция от отосклероза
  от PetjaPaskaleva | 02.03.2011 13:14

  И аз съм ходила във Франция за отосклероза. Разходите ми излезоха долу-горе същите (12700 лв) но НЕ ПРОЧУХ. После се оказа, че за тази сума те оперират обучаващи се под надзора на титуляр, който обаче не те пипа, а само си пише името под протокола. Въпрос на късмет колко сръчен е специализанта и дали това е първата или десетата му операция. За съжаление късно разбрах, че големите френски специалисти (в Парижи и в Безие) взимат поне 3 пъти горната сума. В София ми смениха протезата (проф. Едрев в Транспортна болница) и прочух за значително по-малка сума. Сега имам леко заглъхване на другото ухо, но то още не е за операция. Ако се наложи операция ще си платя на добър специалист в България - разбрах, че професора се е пенсионирал, но има и други. Ще отида до Франция само на екскурзия въпреки, че французите не са най-чудесните хора. За втората операция бих отишла във Франция само при най-добрите им специалисти, а не при такива които се наричат просто французи и дават комисионни на безсъвестни български лекари (учили цели 4 години при най-добрите, но неуспели и върнали се в България), за да им изпращат материал за обучение. Една позната имаше подобен инцидент в Испания, но с ортопедично заболяване. Това се нарича медицински туризъм и е свързан с мошенници, реклама и лоши резултати. Сбърках, че преди моята операция не я послушах. Изглежда никой не иска да си признае грешките.
 • Re: След операция от отосклероза
  от disdidi | 01.03.2011 18:22

  Само искам да коригирам от предишното си мнение за изследванията, че не е скенер, а рентген /на бял дроб/. :roll: Извинявам се за грешката.
 • Re: След операция от отосклероза
  от KakaMarta | 01.03.2011 12:55

  Нека и аз да кажа за първото си ухо - защото за съжаление ми предстои операция и на другото. Всичко протича както пише DISDIDI. В клиниката постъпих в сряда на обяд и там ми направиха всички необходими изследвания. Към 10 сутринта на другия ден ме оперираха (85 минути под обща упойка) и трябваше да лежа 24 часа (Аз станах още същата вечер - имах само леко замайване, вероятно от упойката). На другия ден ме изписаха. Имах само съвсем малък тампон в канала на ухото, който махнахме след 9 дни. Имах две кончета под дупката за обица (от там взели мас да укрепят протезата), които сами си паднаха по-късно. Това беше всичко - няма разрези, няма болки. После си чуваш. Бях с приятеля си, като придружител. Вече и у нас има европейско качество. Вярно е, не беше в Париж, а в Стара Загора, но общо с пътя излезе под 2000 лв. Персонала е много любезен и няма нищо общо с тези катили от ИСУЛ - там преди години оперираха майка ми, която не прочу! Забравих да кажа, че всички изследвания на слуха - с тонове, изречения и рефлекс, ми ги правиха в София - и преди и след операцията.
 • Re: След операция от отосклероза
  от disdidi | 28.02.2011 22:22

  Да поясня и за самата операция. Приеха ме в клиниката в четвъртък, в петък сутринта беше операцията. Лежах 24 часа да не се размести протезата. В събота ми разрешиха да ставам и в неделя по обед ме изписаха. Там технологията е малко по-различна. Ушния канал е напълнен с гел, който се разгражда с антибиотични капки, които се слагат вечер преди лягане. Няма тампони и превръзки както тук. "Материал" за вътрешното ухо се взема не от самата ушна мида, а от вена от китката на ръката. Изписват се лекарства, които се вземат една седмица след операцията, а zymafluor се пие 6 месеца. Другото странно за мен беше, че във Франция никой не ми направи никакви изследвания!!! Всичко беше подготвено от България и там се доверяват на 100% на нашите изследвания за кръв и урина, скенер, кардиограма. Всички са много внимателни, любезни, усмихнати, културни и възпитани.
 • Re: След операция от отосклероза
  от disdidi | 28.02.2011 22:06

  Българина е изобретателен поначало, а "сиромах човек - жив дявол". Това всеки го е чувал и знае. Аз членувам в организация от национален мащаб. Оповестих във форума на съответната организация, че се нуждая от пари за лечение. Отзоваха се страшно много хора. Ходих по заможни фирми от региона - някои даже не ме допуснаха да кажа за какво съм отишла, други дадоха по нещо скромно, трети разтвориха широко кесиите си. Продадохме в нас техника, от която можехме да се лишим, теглихме и заем със съпруга ми. Родители, роднини и приятели също много помогнаха. Начини има. Може да става по-бавно, но става!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Relaxa | 28.02.2011 10:06

  pri men kazaha, che imam otoskleroza predi 2 sedmici, no njamam pari za operacija :x vie kak tochno subrahte 10000 lw pri zaplata ot 300 lw :roll:
 • Re: След операция от отосклероза
  от disdidi | 27.02.2011 17:11

  Здравейте, През януари 2009г. лявото ми ухо започна да заглъхва и постепенно все повече загубвах слуха си. Два месеца по-късно реших да отида при специалист УНГ. За нашия регион най-добър в областта е д-р Светлин Белчилов. Той ми постави диагнозата отосклероза. Лекаря е работил повече от 4 години във Франция с най-добрите в тази област, добре запознат е с отосклерозата и е помогнал на много хора от България. Във Франция ходят на операция не само от Европа, но Африка, северна и Южна Америка! Предписа ми лечение със съдоразширяващи и zymafluor, защото заболяването беше още в начален стадий. Отначало имаше ефект, но след около 3 месеца заболяването продължи да се задълбочава. Освен загубването на слуха имах отвратително пищене в ухото нон-стоп на високи децибели. Струваше ми се, че ще откача. Мисля, че Жасмина в момента се чувства така. Дразнеха ме почти всички звуци покрай мен и постоянно ходех с тапа в ухото. Усещането е отвратително! Още отначало знаех за операцията и бях готова да се подложа, но трябваше да се изчака докато чуваемостта се „бетонира”, т.е. да може да се оперира. След като момента настъпи д-р Белчилов ми препоръча операцията да я направя във Франция. Струваше ми към 11000лв. да отида със съпруга си. На тези, които първата им мисъл е – „Нямам толкова пари” – ще им кажа едно: Не се отчайвайте, има много начини за набиране на средства! Аз работя за 300 лв, но намерих правилния вариант и събрах сумата. Сега чувам, не ме дразни никой звук и ми остана приятния спомен от ходенето до една страхотна държава с невероятни хора. Който има въпроси - питайте: dis_didi@abv.bg , ще отговоря на всеки.
 • Re: След операция от отосклероза
  от DesislavaNaidenova | 11.02.2011 18:53

  Здравейте Имам отосклероза на дясното ухо от можеби 4 или 5 години а аз съм на 19.Имам много въпроси и незнам към кого да се обърна. Разбрах за лазерните операции че са най добрия вариант.Но и че са много скъпи.Преди 1 месец си правих иследвания в Царица Йоана и там ме посъветваха да не си правя операция.Трябва ми съвет какво да правя и към кого да се обърна.Моля помогнете ми защото много ми пречи.Благодаря предварително.
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtiholoff | 11.02.2011 16:22

  Тук ще получиш информация за доц. Лолов - Link.
 • Re: След операция от отосклероза
  от svetla nedelcheva | 28.01.2011 08:01

  Mengele »Много Ви благодаря за отговора,сигурно ще се реша на операцията.Трябва да намеря как да се свържа с доц.Лолов за да ми обясни процедурите.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 27.01.2011 05:05

  За операцията за отосклероза има строги възрастови граници - между 16 и 89 години. Голямата част от пациентите са точно на вашите години. Когато преди време се работеше с локална анестезия пациентите прочуваха още в операционната. Сега част от тях се събуждат и чуват, другите до около месец по-късно. Според мен седмица или месец не са от значение - по-важно е колко добре и колко дълго след това ще чувате. Гаранцията, че няма да възникнат сраствания е самият хирург - колкото по-леко "пипа", толкова по-малко сраствания и по-добър слух. Ако питате за ново вкостяване - при съвременния вид операции става твърде рядко.
 • Re: След операция от отосклероза
  от svetla nedelcheva | 26.01.2011 23:00

  Здравейте,благодаря на всички които сте писали във този форум.Днес ми поставиха и на мен тази диагноза отосклероза,като дясното ухо е с около 63% намален слух,а лявото малко по-добре.В първия момент не можах да реагирам но след като прочетох всички мнения мисля да се ориентирам към операция.Въпросът ми е има ли възрастови ограничения за тази операция,или самият хирург решава,защото докторът който ме прегледа не беше много въодушевен като му казах,че съм на 46 години.И вторият въпрос ми е колко време трае така да се нарече "Прочуването",защото след като има предпоставки за такива сраствания каква е гаранцията,че след операцията могат да се получат отново.Иначе малко съм по-спокойна като прочетох толкова добри отзиви.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Доц. д-р Цончев, дм | 16.01.2011 22:11

  Моля, пишете на кирилица!!
 • Re: След операция от отосклероза
  от nikittas_86 | 16.01.2011 15:07

  Sled pretarpqna operaciq imate li sverovartej i kolko vreme e prodaljilo?
 • Re: След операция от отосклероза
  от back2smile | 14.12.2010 11:47

  Много благодаря за инфото, значи все още има надежда за мен :)
 • Re: След операция от отосклероза
  от Teresa | 10.12.2010 18:47

  Според колеги, които разпитах, реалните крайни цени на протезите се движат между 250 и 1000 лв. Останалото са надценки, които.... (Подобна информация има и в този форум, ако си направите труда да го изчетете.) Цената на самата операция е трудно да се установи, защото зависи от хирурга. Говорете си направо с него.
 • Re: След операция от отосклероза
  от back2smile | 08.12.2010 12:50

  Страшно съм уплашена, и аз имам отосклероза, потвърдена от трима доктори, все се надявах да не е защото нямам толкова пари за операция на едното ухо , камо ли на двете, казаха ми че протезата струва 2300лв за едното ухо, непосилно за мен, моля някой който си е правил такава опреция наскоро да пише за цените на протезите , за докторите които са извършили операцията и дали трябва да е титаниева или тефлонова протезата. Благодаря ви предварително!
 • Re: След операция от отосклероза
  от petjadask | 25.11.2010 19:34

  HouseMD, благодаря за отговора. И на мен ми се иска нещата да станат по естествен начин. Дай боже всичко да мине без усложнения.
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 25.11.2010 11:56

  Нормалното раждане крие малък риск за ухото, но секциото също не е без рискове. Вероятно е по-разумно да приемете първия риск, защото ако протезата се размести, после може да се намести (оперативно) и слуха пак ще се възстанови. Не е лошо да проверите и как стои въпроса с другото ви ухо. Може да има някакво "разминаване" в предишните ви изследвания. С уважение, House MD
 • Re: След операция от отосклероза
  от petjadask | 24.11.2010 19:02

  Здравейте, случайно попаднах на този форум, но се надявам да мога да получа отговор на въпроса, който ме притеснява. Преди 10 години ме оперираха от отослероза (откриха ми я след първата бременност). Първата операция беше в ИСУЛ (1999 г) и за съжаление неуспешна. На следващата година ме оперира проф. Едрев, тогава в Транспортна болница и досега не съм имала никакви проблеми. Обаче ми предстои до 2-3 седмици друго раждане (след 12 години събрах кураж за второ дете, като се въздържах главно заради проблемите със слуха). Сега съм пред дилемата дали да раждам нормално или със секцио. Не знам дали раждането по естествен път не би довело до усложнения и проблеми със слуха (имам предвид, че може да се наложи яко да се напъва). Ако се случи нещо с оперираното ухо за мен е фатално, защото с другото ухо изобщо не чувам поради увреждане на слуховия нерв- незнайно поради какви причини, но не подлежи на лечение, нито преди 10 години, нито сега-поне не традиционно). Ще съм благодарна, ако някой може да ме посъветва как да постъпя- от личен опит или разполага с информация.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 24.11.2010 03:25

  До пролет може да няма каса, както чета. Ако някой се съгласи да ви направи нещо само по каса - без никакво доплащане (хотелски, имплант, анестезия и др. допълнителни) - има нещо неточно, поне в България. Ако е университетска болница (академия) - вероятно може. Тогава отделни етапи от операцията се извършват от различни обучаващи се - така е по цял свят. Това е здравен форум, а не табло за обяви и писането на цени ще опорочи мероприятието. Свържете се директно с пациенти.
 • Re: След операция от отосклероза
  от svetlamateva | 23.11.2010 22:52

  Здравей те .И на мен ми предстои опирация отосклерза при пол. доц. Цветков ВМА София насрочехмия за пролета моля ви ако може някои дами разясни как стоивъпроса с заплащането здравната каса поемали нещо беше ми неодобно да питам доктора но от други места съм чувала за голями суми имного се притеснявам дали ще мога да си .платя .Благодаряви предварително.
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtoshev62 | 22.11.2010 19:07

  Благодаря на всички за куража които ми дадохте.След операцията ще Ви пиша пак.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Sretema | 21.11.2010 17:23

  Не се притеснявайте от операцията.Не е толкова страшна.Слуховият апарат няма да ви подобри слуха.Гаранция за успешна операция няма да я чуете от никого, колкото и да ви се иска.Ако се чувствате млад оперирайте се, слухов апарат винаги можете да сложете. Аз съм правена с местна анестезия,но.. това не ми гарантира успеха.При всеки е различно.Важното е да не се отчайвате .Желая ви успех!
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 20.11.2010 08:19

  Напълно ви разбирам, защото ние мъжете сме страхливи, когато се касае за собственото ни здраве. Операцията за отосклероза с местна упойка, за която говорите от години вече никой не прави, а Гошо Георгиев много отдавна е пенсионер. Погледнато назад във времето тя не даваше толкова добри резултати, колкото съвременните методи. Оперирайте се по новия стандарт: с пълна анестезия и бутало. Ако се чувствате възрастен или имате други здравословни проблеми си сложете апарат.
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtoshev62 | 19.11.2010 19:13

  БЛАГОДРЯ за отговора, ако съм разбрал правилно при вас няма подобрение след втората операция , а дали при поставяне на слухов апарат ще има подобрение на слуха. Чували ли сте за проф.УНГ Г.Георгиев и имате ли мнение за него, разбрах , че той извършва операцията по различен начин с местна упойка като по време на самата операция говори с пациента до момента в който започва да чува.Ако някой има повече информация или е бил негов пациент МОЛЯ споделете повече за метода който използва.Искам да разбера дали прави операции в момента, защото е възрастен и дали използването на местна упойка е гаранция за успешна операция/ тъй като започваш да чуваш още на операционната маса/
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 19.11.2010 17:25

  Здравейте, при мен съществено подобрение няма. Но това не бива да ви притеснява. Аз се оказах някакъв частен случай. Както повечето тук са писали - смисъл от операция има защото чуват и се чувстват добре.... за съжаление при мен не се получи така. Това не означава, че и при вас ще е така.Съвет дали да се оперирате или не - не мога да ви дам. Решението трябва да вземете сам и това е най- трудното.
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtoshev62 | 19.11.2010 14:38

  След повторен преглед при доц.Лолов планувах ме операцията от отосклероза за 25.11.2010г.в Стара Загора.Изпитвам много страх и притеснения, Моля Жасмина Марева да каже как се чувства след втората операция или някой да ме посаветва дали да се подлагам на операцията.Ако някои исна може да ми пише на снаип dimitar_tot@mail.bg БЛАГОДАРЯ
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 08.11.2010 03:26

  Когато започвах имаше колеги, които изобщо не слагаха протези, но това е минало - вече всички слагат. Има различни степени на пробив и средства това да се извърши, но най-популярно е да се прави с ръчен перфоратор. В определен момент модерно беше лазерното пробиване, но то има и сериозни рискове, а излишно вдига цената. Лазерните машини се подобряват, но най-известните специалисти довършват отвора в основната плочка на стремето на ръка. Все още използването на лазер е рекламен подход и често се твърди, че е използван без това да е така.
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtoshev62 | 07.11.2010 13:26

  ПРЕДСТОИ ми операция от отосклероза ако някои е запознат с видовете/пречупване ипродупчване на стремето/ нека помогне и коя от операциите е за предпочитане.БЛАГОДАРЯ
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtiholoff | 13.10.2010 17:17

  Незнаех за Йовка Спиридонова, Бог да я прости, много добра жена беше, преди да ме оперитат съм ходил много пъти при нея, разбран човек, който винаги помага.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 03.10.2010 16:28

  Операцията за възстановяване целостта на тъпанчето няма съществен ефект върху въздушната проводимост. Ако се възстанови звукопроводния механизъм (сега това се прави с протеза) слуха ще се подобри. Зависи колко успешна и трайна е конструкцията, и какъв е кохлеарния резерв (който при вас не е много голям щом има лабиринтизация). Вероятността от още по-голям спад на слуха съществува, но е нищожна. Ако се оперира ухото, което чува по-лошо (такива са правилата) дори слуха пак да спадне, това няма съществено значение. Новият тип хирургия в това отношение е много по-щадящ от това, което правеше Фичева.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Sretema | 03.10.2010 12:18

  Благодаря ви за бърия коментар. Разбрах от форума ,че сте работили и при предишните операции и съществува ли вероятност и при стапедоктомията след време без значение колко да се върне слуховата проводимост на ниво преди операция?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 03.10.2010 05:09

  От писмото ви разбирам, че в резултат на неуспешните начални интервенции имате дупка на тъпанчевата мембрана. Ако е на ухото, с което не чувате, е добре да се затвори защото е път за инфекции, независимо дали после ще се прави слухоподобряваща операция. Това, което сте прочели за "лабиринтизация" трябва да се изясни, защото определя потенциалните възможности на новата слухоподобряваща операция, но не на оперативното затваряне на дупката в тъпанчето. Ако ухото не е инфектирано може двете операции да се съчетаят в едно като това се определя от хирурга. Той сам трябва да реши. Рисковете за лицевия нерв и мозъчната обвивка са големи при друг тип операции на ухото. В конкретния случай, ако съм разбрал добре за какво става дума, няма сериозна опасност. Нямам мнение за лечението на проф.Шандурина и не съм чувал за него. Звучи ми съмнително...
 • Re: След операция от отосклероза
  от Sretema | 02.10.2010 23:23

  Открих този форум преди месец, за което благодаря на всички. Бих искала да ми отговори @Mengele , ако е възможно. Преди това накратко за моето състояние. Оперирана съм от отосклероза 81 г. - 87г. –стапедопластика от доц. Фичева/ сега професор/Две операции и две реоперации.Бях на 17 год.След първата операция всичко беше ок, но само 3 години. Последваха още 3 неуспешни операции и на 23 год. се наложи да се слухопротезирам.Повече оперативни интервенции не бяха възможни.Това беше заключението на доц.Фичева и вярвам, че е направила всичко възможно. Продължих контактите с доц. Спиридонова./Разбрах миналия месец, че е напуснала този свят.Светла и памет!/ Адаптирах се сравнително бързо с апарата, не усещах никакви затруднения в общуването, работих нормално до 33 г.Отново започна спад, увеличавахме силата на апаратите и сега вече не знам накъде, а съм на 46 г. И съм в силата си на възможности за работа, а няма такава, която да не е свързана с общуване. И тъй като надеждата умира последна, реших да се свържа с доц. Лолов.От години следя неговите изяви в интернет , но не знаех че оперира в Транспортна болница./Сега в частна клиника в Стара Загора/Този форум също ми помогна. Тъй като нямам никакъм медицински документ за това какво е правено с мен,никаква епикриза,незнам защо, успях да открия на една аудиограма две изречения : Отосклероза с лабиринтизация.Извършена стапедопластика. Срещнах се с доц. Лолов и след 29 год. най-после разбрах какво точно е правено с мен.Спечели ми доверието и което е още по-шокиращо за мен е готов да ме оперира .Запали не огънчето, а факела на моята надежда.Естествено, че шансът при трета операция е много малък, но го има.Нищо не губя по отношение на слух, защото неговото предложение е за това ухо което не е протезирано и на практика е неизползваемо.Но като преспах една нощ започнах да си мисля за рисковете по отношение на вестибуларен апарат и лицев нерв.”Сигналната лампа” за „не на оперативни интервенции повече” започна да ми свети непрекъснато.Ако шансът е по-добро състояние или сегашното – ок, но ако е по-добре или още по-голям инвалид/впредвид и допълнително засягане на вестибуларен апарат и/или парализа на лице/??!!. Четох и едно интервю на проф.Едрев, който казва , че такива пациенти идващи от други оператори /като мен/ почти винаги отказва, защото рискът за пациента е много голям в смисъл , ако има оголен нерв или мозъчна обвивка . Това не се ли вижда при отваряне веднага?Тъй като, ако реша при мен ще се правят две операции , тимпанопластика /има малка перфорация на тъпанчето и изтъняване на мембраната/ и стапедоктомия. доц.Лолов е уверен , че при първата ще разбере какво е състоянието за следващата. Разбрах от форума ,че сте работили и при предишните операции и съществува ли вероятността и при стапедоктомията след време без значение колко да се върне слуховата проводимост на ниво преди операция? Вашето мнение по отношение на рисковете при реоперации? Имате ли някакво мнение за лечението на проф.Шандурина /Петербург/ за лечение на отосклерозата с електростимулации?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 02.10.2010 05:59

  Добре е да се оперира и другото ухо, ако то е подходящо. Намам представа от болница Панталеймон (не съм в България), но колеги споделиха, че в момента се оборудва УНГ отделение. Писаха ми, че Йовка Спиридонова вече не е сред нас. Беше добър аудиолог. И Жоро Едрев беше чудесен хирург, но ... Защо не отидете във вече работеща клиника при някой по-млад? Ние само акъл може да даваме.
 • Re: След операция от отосклероза
  от mtiholoff | 25.09.2010 23:34

  Здравейте, реших и аз да споделя своя опит. Започнах да оглушавам бавно и постепенно с лявото ухо, като и дясното не чуваше много добре. Ходих на преглед в ИСУЛ при доц. Спиридонова, тя ми изписа слухов апарат и каза че е рано за операция. Опитах се да го нося 2 години, но не ми беше комфортно с него, трудно свикнах, ако може д се каже че съм свикнал, като през цялото това време продължавах да оглушавам. Комуникацията с мен стана много трудна. Тогава отидох при проф. Едрев и ми направи операция(09.2008) в Транспортна болница. Искам да ви кажа, че буквално прочух, живота ми се промени много от този момент, за което съм му много благодарен. дълго време след операцията имах шум, той отшумя донякъде, но продължава да шуми, понякога при много силни звуци кънти, но това са дребни проблеми. С времето започнах да оглушаам и с другото ухо, преди 2-3 месеца отидох на преглед отново при проф. Едрев, като той каза, че вече и другото ухо е за операция, която трябва да стане в близките дни. Понеже той вече не е в Транспортна болница, там няма как да стане операцията и каза че ще бъде в някаква частна болница Св. Панталеймон. Незнам дали е добра и какво знаете вие за нея, а на професора аз му имам доверие. Ако някой знае нещо за нея нека сподели. Mengele може би ти ще ме посеветваш дали постъпвам правилно.
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria-median | 23.08.2010 10:01

  Jasmina, дано наистина всичко е наред този път. Стискам палци и пиши как вървят нещата :D
 • Re: След операция от отосклероза
  от JasminaMareva | 21.08.2010 17:05

  Здравейте, Пиша отново тук, за да споделя какво става с мен.Преди 3 дни - 3 месеца след първата операция доц. Лолов оперира отново ухото. Слуха беше започнал да спада и страничните шумове бяха започнали да се променят според положението на главата ми. Оказа се, че вътре в ухото е имало страшно много страстваниня - невероятно много само за 3 месеца от операцията. Сега още съм в период на възстановяване и нямам впечатления. Отново имам шумове, но съм с превръзка и се надявам след свалянето и да намалеят. Просто моят организъм е реагирал така- незнайно защо.... Сега протезата е сменена ... надявам се всичко този път да е ок.
 • Re: След операция от отосклероза
  от aven | 01.08.2010 16:52

  Ето два страхотни линка. Мисля че са добре направени и дават много инфо(на английски са), но не пречи да се схване идеята дори за тези които поназнайват съвсем малко. Link Link
 • Re: След операция от отосклероза
  от aven | 31.07.2010 19:05

  Хиляди пъти БЛАГОДАРЯ на доц. Лолов за перфектно свършената работа. Изключителен професионалист и прекрасен човек. Дай боже повече такива лекари в България. Операцията ми беше на 15.07.2010. Веднага след като се събудих (след операцията) разбрах, че чувам и чуването ми се подобряваше буквално с часове. В началото шумовете и човешката реч звучаха малко особено, но за около седмица всичко беше нормално, дори ми се струваше че вече всички говорят много високо, колите по улиците бяха като самолети а звука от тоалетната чиния като водопад... Прекрасно е отново да чуваш нормално! На 26.07.2010 доц. Лолов ми свали превръзката и след кратък преглед потвърди, че операцията е изключително успешна. Пожелавам късмет на всички, които са решили да се оперират. Операцията минава толкова бързо и леко, че после се чудуш защо въобще си чакал с години преди да го направиш. А. Крумова (40) гр. Бургас email: aven@abv.bg С удоволствие ще отговоря на всеки, който има въпроси или просто иска да сподели страховете си. You Tube - Otosclerosis patient story (7 минутно оптимистично филмче, разказ на оперирана пациентка с английски субтитри)

Напиши отговор
409 намерени, страница 6 от общо 9