Очи, уши, нос и гърло | След операция от отосклероза

Напиши отговор
 • Re: След операция от отосклероза
  от Kristina Georgieva | 26.02.2013 11:19

  Здравейте, на мен ми беше направена същата операция с титаниев имплант. Оперирано ми е едното ухо. Направиха ми операцията в ИСУЛ. Наистина много добро отношение на самия хирург, много внимателен - д-р Стоянов. От операцията изминаха три седмици. Всичко беше наред, слуха ми се подобри. Но преди два дни ухото ми заглъхна. И така заглъхва, после се оправя. След това пак заглъхва. Бих искала да попитам дали някой има подобен проблем и това нормално ли е? Другият ми въпрос е - как почиствате оперираното ухо с клечки или спрейчета?
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 10.02.2013 06:06

  Ще дам мнение по случая на verijnareakciq когато има аудиограма. За margarita krysteva: Вероятно са ви сложили от т.нар. SMART протези. Тук те са известни като "американските", защото колегите от САЩ силно ги рекламират. Аз лично нямам опит - стягат се сами, но понякога сами се откачат и дразнят лигавицата на средното ухо. Въпреки, че са значително по-скъпи от титановите се използват, защото изискват по-малък опит. Когато идват гости от Европа, слагат или тефлонови, или титанови. Учудвам се, че в бедна България слагате "американчета", а не доказани в практиката неща. Добре е без много да се бавите, да проверите слуха си. Ако проблемът е от страна на протезата, възможно е постепенно (или бързо!) необратимо да се влоши работата на вътрешното ухо и да го загубите. Консултирал съм пациенти (аз лично не оперирам), които и при добре работеща протеза след операция имат световъртеж. Такива уши не трябва да се оперират.
 • Re: След операция от отосклероза
  от margarita krysteva | 09.02.2013 10:54

  Оперирана съм преди два месеца от отосклероза.Имам слухова протеза,както ми казаха на контролния преглед,не е титаниева,американска но не мога да кажа марката-започвапе с "грей.......". Въпроса ми е -може ли да ми кажете каква е марката на този модел протези и доколко са ефективни.Два месеца след операцията не чувам колкото очаквах, пък и продължават оплакванията ми от замайване, локално главоболие и напрежение в главата. Консултирах се и с невролог, но и с терапията от бетасерк и нерголин имам оплакванията.
 • Re: След операция от отосклероза
  от verijnareakciq | 06.02.2013 14:02

  Много Ви благодаря, доктор Хаус, за така бързия и подробен отговор! Ще отидем на аудиограма и пак ще пиша, живот и здраве!
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 05.02.2013 16:13

  Здравейте, Заболяването отосклероза понякога лабиринтизира и дори след успешна операция слуха може след години да се влоши. Понякога и след временно успешна, но "недобре проведена" интервенция слуха може пак да се влоши. И при "идеална" операция, но при възникване на проблеми или индивидуални особености на пациента слуха може да не се подобри. Никога не може да се постигне 100% успех. Все пак, операцията за отосклероза е изключително ефективна (над 90% в ръцете на опитен хирург), а проблемите които се обсъждат в този форум са основно при усложнения и пациентите излишно се плашат. Ако човек попадне на добър лекар вероятността за усложнения е минимална, а повечето са временни или поправими. В конкретния случай, трябва да се направи изследване на слуха, аудиограма. Така най-бързо ще се разбере къде е проблема. Ако заболяването е лабиринтизирало повторна операция няма да подобри слуха. Може да има разместване на протезата или срастване - това оперативно може да се коригира. В ИСУЛ често не се поставя протеза, а се прави стапедопластика. Операцията първоначално не се различава от тази с протеза, но след няколко години конструкцията се "скъсява" и слуха спада. Поставянето на протеза може да възстанови слуха. Вероятно тази антична методика все още се ползва и в други клиники. Дори началното поставяне на протеза, но с неправилна техника, може да има за резултат само временно подобрение на слуха. Фактите, които колегата Менгеле коментира по отношение на разреза са напълно верни, но ефекта от лош разрез се проявява още през първата година. Проблема трябва да се търси другаде. С какъв разрез работи доц. Лолов не мога да кажа, вероятно ползва и двата. След пенсионирането на Жоро Едрев при който се учеше, Лолов остана единствения "школуван". Останалите момчета за съжаление са самоуци, с временни резултати и големи претенции. Менгеле, ще се радвам, ако драснеш някой ред. verijnareakciq, направете аудиограма и пак пишете.
 • Re: След операция от отосклероза
  от verijnareakciq | 05.02.2013 09:00

  Здравейте, Приятелят ми се оперира преди три години от отосклероза, операцията мина успешно, чуваше чудесно, но ето че сега - няколко години след нея - започва да се оплаква, че отново не чува. Изчитайки темата много ме заинтригува мнението на Mengele. Моите искрени уважения към него и колегите му, които четат и пишат тук!
  Oтговор: "Съществено значение има и разреза - при добра работа върху stapes-a почти всички пациенти започват да чуват скоро след операцията. Ако разреза е голям, има тампони и по-голяма болезненост. Това е временно. Лошото е, че при някои пациенти големия разрез по-късно става причина за сраствания, изместване на мембраната и повторно влошаване на слуха след няколко години. Когато разреза е дълбоко в канала на ухото, операцията е значително по-трудна за хирурга (и сравнително по-скъпа), но при добра работа опасността от сраствания е нищожна и болка след операцията няма или е минимална. Подобрението на слуха е по-голямо и по-трайно. Големината на разреза може да разберете, като се погледне ухото. Ако не се вижда никакъв разрез (може да се вижда малко кръв или тампонче в канала), значи е работено с "дълбок" разрез. Така най-често правят французите и американците (ако са опитни!) и резултата е наистина траен. По тази схема работеше Жоро Едрев. Някои немски хирурзи също са възприели този по-съвременен подход. Германците и австрийците предпочитат голям разрез (вижда се 1-2 cm разрез в предната част на ушната мида), а някои дори правят "огромен" разрез (2-4 cm зад ухото). В опитни ръце първоначално резултата пак е добър (въпреки малко по-голяма болка и кървене), но често след няколко години слуха може (не е задължително) да спадне пак поради деформация на мембраната и сраствания. По тази начин работеше проф. Георги Георгиев."
  Ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите на тези няколко въпоса: Разрезът на приятелят ми е от 1-2 см в предната част на ушната мида, ако иде реч за срастване, то какво следва да се направи в този случай? Доктор Лолов по кой от двата метода оперира - с "дълбок" разрез ли? Кои други наши специалисти работят по метода на проф. Едрев? Срастването въпрос на организъм ли е или на разрез? Истина ли е, че операциите от отосклероза най-често са с временен ефект? Има ли момент, след който е късно за такава операция? Предварително ви благодаря!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Доц. д-р Цончев, дм | 14.01.2013 17:55

  Моля, пишете на кирилица!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Amigo0o | 14.01.2013 11:57

  pri men sa operirani i dvete u6i. i s dvete 4uvam normalno. imala sum tuptene i predi i sled operaciite i vjarvam 4e ne e ot tqah. lekar mi kaza 4e vseki ima tuptene i brum4ene koeto e ot sudovete v uhoto no njakoi go 4uvat a drugi ne. ne znam dali pri teb e su6toto no sled kato 4uvash ne mu obru6taj vnimani. ako trqbva si operirai i drugoto uho i vurvi napred
 • Re: След операция от отосклероза
  от Elena Vangelova | 13.01.2013 14:23

  Zdraveite i ot men! Predi tri meseca mi be6e operaziqta na lqvoto uho. Pro4uh koeto e strahotno, no ot dva dni uhoto mi vze da tupti. Tupti spira i sled malko otnovo po4va da tupti. Na nqkoi slu4valoli mu se e podobno ne6to.Blagodarq predvaritelno:)
 • Re: След операция от отосклероза
  от stamat | 27.11.2012 10:17

  Здравейте,мъжа ми се оперира на 23.11 и след операцията слухът му се подобри за 2 дена и след това пак му заглъхна ухото,нормално ли е това?След като му махнат тампоните от ухото,дали пак ще може да чува?Ако има някой,на който да му се е случило по същия начин моля да пише! :)
 • Re: След операция от отосклероза
  от daniela | 02.11.2012 21:18

  Здравейте, След 12години проблем със слуха мъжът и реши да предприеме по дръстични мерки за проблема си - отосклероза на дясно ухо. С годините сме ходили на прегледи при всички "светила" в областта- проф. Едрев, проф.Ценев и проф.Георгиев и един куп други лекари като основно му се казваше, че е необходима операция. Т.к. слухът му не беше толкова намален и съответно страхът е голям, минаха доста години, но всяка една настинка даваше отражение върху слуха, докато един ден не се влоши доста плюс шум.И така от форуми и инфо в интернет стигнахме до кабинета на доц.Лолов, а от съвсем скоро и професор. Доста задълбочено го изследва, даде подробна информация за рисковете и резултатите като статистика- вдъхна ни доверие. В момента сме в Стара Загора 5ч след операцията. От разговора след операцията с професора ме увери, че е минала успешно. С титанова протеза /300лв/. Операцията продължи около 2ч., но по-мълителното при нас е излизането от упойката. Има гадене, повръщане и много силен световъртеж. От това, което съм чела и от докторите разбирам, че е временно и отшмява като силно се надявам утре вече да е по-добре. Към момента има и кънтене в ухото, когато говори, за което професора казва че е добър знак - има резонанс. За сега това е! Ще пиша за резултата!
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 29.10.2012 11:38

  Правилно сте предположили, че е от вестибуларния апарат. При някои хора е по-изразено, което е индивидуална особеност. Става при малко по-дълга протеза и е гаранция, че протезата няма да се измъкне сама или при рязка промяна на налягането, напр. при силно кихане. Ако много ви пречи, може да се подкъси протезата, но ако чувате добре не го правете. При условие, че знаете причината и кога може да имате замайване не е страшно.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Zlatka | 26.10.2012 10:37

  privet na vsi4ki ot foruma.operirana sam ot otoskleroza predi edna godina 4uvam dobre no mi ostana edin problem.kogato si zapu6a i otpu6a uhotoimam zamaivanekoeto e mignovenno ili kogato se prozavam ne e postoianno no se slu4va dosta 4esto.nakoi ima li takav problem?mola za otgovor ili pone savet kam kogo da se obarna.imam 4uvstvoto 4e tova e ot vistibularnia aparat.use6taneto e samo ot operiranoto uho ot drugoto nama problem.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 14.10.2012 06:44

  Към Mikima: Добрата операция изисква съответно оборудване, но такова в България (поне по мое време) имаше - сега вероятно е и по-добро. По-важен е избора на добър хирург, каквито в България все още предполагам се срещат (вж. отговора към Ivka_bs). Много хора искат да се оперират в чужбина, с идеята, че тук хирурзите са по-добри. В чубина има много добри хирурзи, но и заплащането им е много добро. (Тук цената за операция на отосклероза при наистина добър хирург е 25-30000 BRL, което прави 12-15000 USD) Само факта, че името е английско/немско/френско не прави хирурга добър. Често срещано явление е лош хирург (или добър, но обучаващ се) да отиде в Мексико, Ориента, Индия, Африка, за да се учи или печели. Често дори в добри клиники взимат по-малка от цитираната цена, но операцията не се прави от опитния титуляр, а от учащ се, exercitatio medico-chirurgica. Ако резултата от операцията ви не е задоволителен, консултирайте се с български хирург. Понякога нещата могат да се подобрят. Към Ivka_bs: Искренни поздравления за добрия резултат. Ефекта при операция за отосклероза се определя от две неща. Работата върху stapes-a е основното - това е източника на слух, световъртеж и шум. Добра работа - добър слух с малко или никакъв (най-често временен) световъртеж/гадене. Съществено значение има и разреза - при добра работа върху stapes-a почти всички пациенти започват да чуват скоро след операцията. Ако разреза е голям, има тампони и по-голяма болезненост. Това е временно. Лошото е, че при някои пациенти големия разрез по-късно става причина за сраствания, изместване на мембраната и повторно влошаване на слуха след няколко години. Когато разреза е дълбоко в канала на ухото, операцията е значително по-трудна за хирурга (и сравнително по-скъпа), но при добра работа опасността от сраствания е нищожна и болка след операцията няма или е минимална. Подобрението на слуха е по-голямо и по-трайно. Големината на разреза може да разберете, като се погледне ухото. Ако не се вижда никакъв разрез (може да се вижда малко кръв или тампонче в канала), значи е работено с "дълбок" разрез. Така най-често правят французите и американците (ако са опитни!) и резултата е наистина траен. По тази схема работеше Жоро Едрев. Някои немски хирурзи също са възприели този по-съвременен подход. Германците и австрийците предпочитат голям разрез (вижда се 1-2 cm разрез в предната част на ушната мида), а някои дори правят "огромен" разрез (2-4 cm зад ухото). В опитни ръце първоначално резултата пак е добър (въпреки малко по-голяма болка и кървене), но често след няколко години слуха може (не е задължително) да спадне пак поради деформация на мембраната и сраствания. По тази начин работеше проф. Георги Георгиев.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Ivelina Simeonova | 13.10.2012 19:44

  Здравейте!Да споделя и аз-оперирах си лявото ухо при Д-р Руев в Стара Загора.Световъртежа и болките отшумяха постепенно,но като че ли станах още по-глуха/ имах тампони в ухото,а и другото ухо също е с отосклероза/След 2 седмици ми свалиха тампоните,и тогава-изведнъж сякаш доктора ми заговори с микрофон,толкова силно започнах да чувам всичко :D .На всички,на които предстои операция-успех.Не е страшно,само си изберете лекар,на който да имате доверие.
 • Re: След операция от отосклероза
  от marina | 13.10.2012 14:53

  Здравейте , Направих си операция на дясното ухо, в Кипър - английски доктор специалист Др. Скипър, още съм с тампона , минаха 16 дни и още нечувам...много съм разочарована, имам кънтене от време на време, но нищо повече като преди си е слуха ,около 85% загуба..чуда се дали има шанс да се появи слуха мозе би по късно ; Въпроса ми вие ,които сте претърпели операция на кой ден започнахте да чувате? Споделете! Иначе за любопитство операцията ми беше почти 5000евро , отвратително повръщане и виене на свят 3 дни след това..
 • Re: След операция от отосклероза
  от Zori | 21.08.2012 01:09

  validen Не мисля, че е нужно изобщо да търсиш лекар, който работи със здравната каса, след като вече са ти казали, че няма гаранция за успешен резултат.... Аз съм доволна от доц. Лолов, останах впечатлена още на първата консултация с него. Личи си наистина, че разбира много добре това, което работи. Можеш сам да си правиш изводите, щото има лекари, които вместо да ти кажат истината, (както в случая доц. Лолов ти е казал, че не ти дава гаранция), само ще ти вземат паричките за уж 'успешен' резултат.....
 • Re: След операция от отосклероза
  от Калоян | 08.08.2012 22:39

  Ще съм благодарен ако някой ми препоръча още лекари, бях при доцент Лолов който ми потвърди за холестеатом и казва ,че трябва да се оперирам но не ми дава гаранция и има много ,,ако,, тоест условности защото вече съм опериран преди 20 години. Явно в моя случай е така но пък и 3000лв са си цифра а аз трябва да издържам трима с 500лв и ако трябва да тегля толкова пари съвсем ще я втасам ако има гарант да ама без гарант баси...Отново моля ако има някой предложение за операция по здравна пътека а аз на лекаря пак ще си му дам едно 1000лв или пък всичко по частен път ама поне по евтино или ако е 3000лв поне при несполучлив опит да се опита после пак без пари щото съгласете се ама ако си правим няколко опита за по 3000лв да си теглим куршума ли кво да правим?
 • Re: След операция от отосклероза
  от mamaNat | 18.07.2012 22:08

  validen, аз бих ти препоръчала доц.Лолов в София-страхотен специалист с добро оборудване, с което може да постави точна диагноза. Не работи с касата, прегледът му струва 50 лв., но за тези пари ти се отделя достатъчно време за изследване и консултация. Аз лично се обърнах към него преди близо 3 години, когато ми постави диагноза отосклероза, за съжаление и на двете уши. Едното ми го оперира в петък, още съм с тампони в ухото, но мисля, че положителен резултат определено има. Човекът си разбира от работата и мисля, че ще ти е полезен.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Калоян | 17.07.2012 09:40

  Кой лекар ми препоръчвате и как да стигна до него ?
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 17.07.2012 09:15

  Ако имате холестеатом на средното ухо не може много да чакате. Съмнявам се, че в Пловдив има подходящи специалисти.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Калоян | 16.07.2012 14:18

  Здравейте на 28 години съм искам да попитам някой знае ли добър диагностик УНГ в Пловдив? Като малък ми нахлу огромно количество вода в ухото след което имах обилно гноетечение след лечение с почистване и капки нямах добри резултати и ми направиха операция като диагнозата беше хроничен отит /до колкото си спомням /след която почти не чувам мисля че тъпанчето ми е спукано но не съм сигурен бях на 7 както писах в скобите карам на спомени.Като навърших 10-12 години гнойта пак се появи но нямаше кой да ми обърне достатъчно внимание...на 22-23 години реших че трябва да обърна сериозно внимание на ухото си и попаднах на доцент Дойков който ми го подсуши след няколко почиствания и капки но не ми каза нищто конкретно.Тази зима проблема пак се появи като мисля че стана след попадане на памук в ухото ми този път бях при д-р Яхубиян защото и дъщеря ми водех при него и ми хареса отношението към нас като пациенти и от резултата който постигна с малката. Мен ме почистваше в продължение на 1 месец като пих антибиотик и смених 3 вида капки намаля гноетечението но не спря даже ми тече и обилно кръв та мисълта ми е че д-р Яхубян ме праща за мнение от професор Цанов в София който според него бил гуру в областта на УНГ но как да стигна до този професор в град като София та той е зает сигурно с месеци напред а и не знам работи ли със здравна каса отделно проблема едва ли ще ми се реши за един ден сигурно ще трябва да остана в града поне ден два да ми се направят нужните изследвания което е финанси които не знам дали ще мога да отделя така малко на тъмно ми идва ходене до столицата за това пак да питам има ли доктор, професор, доцент в Пловдив който да ми ПОМОГНЕ. Забравих да кажа че през 2011 г имах постоянен световъртеж и тогава една лекарка ми каза че моето ухо е загадка за нея :shock:
 • Re: След операция от отосклероза
  от Daqna | 01.07.2012 23:01

  До rosaura83 и всички тук. Здравейте! Нека споделя и моята историйка. rosaura83 евалата! Имала си позитивно мислене и всичко е наред. При мен не стана така, просто защото за мен това беше ужаса на ужасите. Д-р Спиридон Тодоров е най-добрия! От бебе съм със спукани тъпанчета. Причина - немърливост на един д-р. Било каквото било. Като бях малка беше ужасно. Непрекъснато гной, непрекъснато пазене, докато след 7ми клас спря, сякаш го израстнах. Ходех си на плаж, плувах под вода, не го пазех никога! Обаче... :roll: 2010 г. започнах работа... познайте къде? В call center (та аз Mp3-ка не можех да ползвам)... 7 месеца работа там, започна виене на свят, но почти незабележимо от моя страна, мислех си може би, че е от преумора, гадене поняга. Спомням си как щях да умра от глад 3 дни, защото не можех да хапна нищо, никакъв апетит. Абе...красотичка. Чудех се, маех се и т.н. Бях и в труден период от живота си. Раздели, смъртни случаи...Накрая от някъде ми дойде мисълта, че може би е от ухото. Споделих го с майка ми, която е доктор също и стигнахме до извода, че ще се прави операцийка(тогава ми звучеше, като животоспасяваща). Пластиката мина ужасно и за мен и за д-ра :lol: сигурна съм. Дълго време плаках след това. Помоли ме да не пътувам със самолет и да не кихам. Чудесно, но аз се разболях с онази настинка, която кихаш през има няма 3-4 секунди. Мислех, че съм объркала всичко. Даже на първия преглед, след настинката (забележете колко скоро, след пластиката съм кихала като луда) ми казаха, че изглежда добре, на втория преглед мисля също ми казаха, че е ок. Но по-късно се разбра, че не е. Болничния ми беше 20 дни. След тези 20 дни, след като се махна всичко (марли, конци и т.н.) се оказа, че просто не си е хванала пластиката. Нормално е, напълно възможно е. И сега смятам, събирам кураж и позитивна енергия, да си я направя година по-късно. Пазя го към момента. И отивам на море и ще се къпя като кифла. :lol: Та... съвета ми е: Мислете позитивно! Всичко сама си оплесках. Преди операцията плачех, след нея пак, адската депресия. И за съжаление все още не ми се е оправило мисленето, защото някъде там, тъкмо когато си задам хубавата мисъл ми изниква въпроса: Ами, ако и този път не приеме пластиката, инатливото ми ухо? И пак паника. Неприятно е... ама трябва да се направи, щом е поправимо, лечимо. Успех на всички, които им предстои такъв тип манипулация! :) Аз обещавам да не си забравя потребителското име и парола и да не мога да пиша какво е станало. :))
 • Re: След операция от отосклероза
  от Miglena | 28.06.2012 07:35

  zdraveite az sam nova tuk parvo da se predstavq kazvam se miglena borislavova i sam na 33 godini ot dete sam bolna ot tazi bolest i imam dve operacii na dvete u6i napraveni eksperimentalno predi23 godini mnogo dalgo e za pisane a sam angajirana ot sutrin do ve4er i sqdam na kompa za po 5 min koito iska da se svarje s men za informaciq za operaciite kak proti4at i rezultata ot tqh da mi se obadi na nomer 0895248815 na vseki 6te otdelq svobodno vreme da pogovorim nadqvam se da sam polezna na horata strada6ti ot tova zabolqvane za6toto im sa4ustvam poslepis sa6to moga da vi informiram kakvo moje da napravite za da imate 300 leva za inplatanta to e svarzano s pensionirane po bolest na koeto ima pravo vseki s tova zabolqvane lek i uspe6en den vi jelaq
 • Re: След операция от отосклероза
  от Алексис Нинов | 26.06.2012 19:41

  Преди 2 месеца клиничната пътека за отосклероза беше 119. Аз доплащах за "избор на екип", но си заслужаваше. Протезата се заплаща. Моята е титанова и струва 300 лв.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Катрин | 26.06.2012 13:02

  МОЛЯ СПЕШНО! Здравейте! Моля, който е опериран или има направление за операция от отосклероза с поставяне на кохлеарна протеза, да ми каже какъв код е направлението по здравна каса. На моя близка са и дали направление 118, като са и казали, че ще и поставят протеза /да си я закупи/, но сега като чета в сайта на НЗОК, никъде в описаните процедури за този КП №118 /ХИРУРГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ВЪНШНО УХО И ТЪПЪНЧЕВА МЕМБРАНА/, няма поставяне на протеза. А и до колкото се запознах, отосклерозата е заболяване на вътрешното ухо.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Iwanowa | 05.06.2012 23:36

  Мина година от операцията ми и имам натрапчивото усещане, че в ухото ми има нещо, което ми пречи и трябва да се извади. Може ли да е насъбрала се ушна кал? И друг въпрос имам. Какво е необходимо да се избягва след поставянето на протеза? Днес четох за една козметична процедура, че били противопоказни "акустични проблеми" и метални протези.
 • Re: След операция от отосклероза
  от MpaBka | 13.05.2012 14:55

  Здравейте stefan аз също не съм имала шум в ушите а само намален слух, щом са Ви казали специалисти че има нужда от операция подложете се.
 • Re: След операция от отосклероза
  от armagedon | 13.05.2012 12:01

  Здравейте, предстои ми операция от отосклероза. Притеснява ме това, че нямам шум в болното ухо, а тук пишете, че по принцип болните имат шум в заболялото ухо. Да се оперирам ли ?? Посъветвайте ме, моля.
 • Re: След операция от отосклероза
  от MpaBka | 08.05.2012 18:26

  Здравейте! Надявам се да не се повтарям с въпрос, но честно казано не ми се четат 16 страници :) Има ли някоя жена оперирана успешно и родила след това нормално? Та въпроса може ли да се ражда нормално след операция? Аз да се похваля,че съм се оперирала преди 3 години и съм много доволна и чувам благодарение на доц.Цветков и д-р Златанов.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Mengele | 08.05.2012 08:16

  Няма противопоказания за нормално раждане.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Krasimira | 08.05.2012 00:07

  Здравейте, и аз бих искала да попитам какъв е срокът, след който няма значение за нормално раждане или секцио? Аз съм оперирана от отосклероза през май 2009, и живот и здраве август месец очаквам дете? Макар, че колко има резултат от операцията незнам, но тя е факт и искам да съм спокойна, че всичко ще е наред и след раждането. Много ви благодаря предварително!:)
 • Re: След операция от отосклероза
  от Pavlina | 27.04.2012 10:58

  Благодаря Ви за отговора, но ме притесни това което написахте, че не се е получило, вероятно въпросния лекар не се е усъвършенствал достатъчно, като специалист в областа или незнам, какво да мисля....знам само, че доста ме е страх...
 • Re: След операция от отосклероза
  от Ferrero | 27.04.2012 09:11

  Д-р Петър Руев е завеждащ УНГ отделението. Той ме оперира преди около 2 месеца и е много добър лекар. Слуха ми не се подобри както се надявах и отидох в София при професор Попова. Изпрати ме за аудиометрия и когато видя чертежа каза, че не се е получило нищо и пак може да се оперира ухото. Даде ми апарат и с него вече чувам.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Pavlina | 26.04.2012 09:21

  Здравейте и от мен!Предстои ми операция от отосклероза засегнати са ми и двете уши.Спряла съм се на д-р Руев от Стара Загора.Ако някой може да ми даде някаква информация за него ще му бъда много благодарна.
 • Re: След операция от отосклероза
  от maria-median | 20.04.2012 14:10

  Здравейте. Моята операция /отослероза на ляво ухо/ беше на 11 април в Стара Загора. Оперира ме доц. Лолов. Признавам, че 2 години се колебах какво да правя и кой да избера. И аз като други хора съм скептична към прекалено добрите мнения в полза само на 1 лекар, така че първоначално не се обърнах към доц. Лолов, а към други, но останах разочарована. След 2 години чудене все пак му се обадих. Операцията ми премина изключително леко, не съм имала нито гадене, нито особен световъртеж, на легло останах около 1-2 часа, след това можех да се разхождам. Превръзка на ухото нямах. Вчера бях до София за сваляне на тампоните от ухото - изобщо не боли, дори не е и особено неприятно, а и става за секунди. Подобрението на слуха е значително - чисто субективно вече като разговарям по телефона, използвам и лявото си ухо - нещо, което отдавна не съм правила. Относно разходите: оперираха ме с направление за хоспитализация, доплатих 1200 лв, клиниката е частна, бях с придружител от семейството си през цялото време, в отлични условия. Имплантът струва 300 лв. Ако имате въпроси, пишете, ще отговоря.
 • Re: След операция от отосклероза
  от V Vasileva | 13.04.2012 23:14

  Привет, на 10.04.2012 се подложих на операция от отосклероза. Оперира ме доц. Спиридон Тодоров в ИСУЛ. От доста време се интересувам и чета в интернет по темата, включително и този форум, но при мен нещата минаха малко по-различно от описаните. Операцията беше с местна упойка и бях в съзнание. Не боли, по-скоро е неприятно, защото шумовете от манипулациите се чуват идеално, чегъртане и скърцане и тем подобни. По гадното беше след като ме пренесоха от операционната в стаята. Имах световъртеж и гадене и затруднения да движа половината си лице, но всичко това мина за около 2 часа, докато премине действието на упойката. След това 2 дни на легло без изобщо да мърдам главата си. На третия ден вече се раздвижих и на следващия ме изписаха. Нямам световъртеж и гадене, нито кънтене и другите подобни последствия. Още преди операцията имах слаб шум в ухото, не се е увеличил. За резултат от операцията още не мога да говоря, защото имам превръзка и не мога да преценя. Мога само да кажа, че доц. Тодоров е не само добър специалист, но има и много добро отношение към пациентите и аз лично съм доволна от избора си. При мен алтернативата беше проф. Ценев (който е доста възрастен), също в ИСУЛ. Към доц. Тодоров ме насочи проф. Диана Попова от отделението по аудиология в ИСУЛ, също невероятен специалист с отношение към пациентите си. Другият решаващ фактор бяха разходите по операцията. Всичко се поема от здравната каса (в ИСУЛ поне), аз съм платила само протезата (400 лв), такса за избор на специалист (401 лв) и към 5лв на ден за престои в болницата. (за здравнонеосигурени лица в ценовата листа на болницата само операцията беше 1500лв!) След една седмица отивам пак за махане на тампона и конците и ще пиша пак. Успех на всички, на които това начинание предстои, а мен ми стискайте палци всичко да е наред :)
 • Re: След операция от отосклероза
  от Zori | 10.03.2012 01:26

  Vatman9, доц. Лолов оперира в Стара Загора, мен също ме оперира там. На Link този сайт може да намериш всичко за него, телефона му е същият, просто може да е говорил с друг в този момент. Ако не държиш да те оперира в София, знай, че в Стара Загора клиниката е много добра, както и оборудването и самото обслужване - лоша дума за тях не мога да кажа, аз съм много доволна. Ако има нещо друго, питай.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Алексис Нинов | 02.03.2012 10:37

  Преди 4 години д-р Лолов успешно оперира лявото ми ухо в НМТБ-София. Постепенно загубих слух в дясното; вероятно и в него имам отосклероза; предупредиха ме, че може да стане така. Ходих в НМТБ, защото съм техен контингент, но ми казаха, че Лолов не оперира вече там. Вчера му звънях на мобилния, но дава "заето". Има ли някой негов електронен адрес или нов телефон? Дали в София друг лекар оперира отосклероза?
 • Re: След операция от отосклероза
  от The Apple | 31.12.2011 05:04

  Весело посрещане на Новата година. Бъдете здрави, а тези които не са да станат. Аз съм си пожелала операция и на другото ми ухо; нека и с него да чувам!
 • Re: След операция от отосклероза
  от Zori | 09.12.2011 22:20

  Здравейте и от мен! След много чудене при кой да си правя операцията, благодарение на този форум аз избрах доц. Лолов. Оперираха ме вчера в Стара Загора, всичко мина нормално. Радвам се, че се реших на тази стъпка, защото ме беше много страх, а сега разбирам, че е било излишно. Ако имате въпроси, питайте, с каквото мога ще помогна.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Tsetso | 03.11.2011 16:30

  Oтговор: Здравейте, Цел на операцията при отосклероза (а тази рубрика е за отосклероза) е възстановяване на слуха чрез поставяне на протеза. Много рядко не се слага протеза, което става при някои стари оперативни техники или усложнения. Операцията се започва с идеята, че ще се слага протеза и пациента не се пита дали иска или не. (Но може преизказно да се пита дали ще плати нещо за операцията :-) Може при вас да е правена тимпанопластика с възстановяване на слуховата верига, т.нар. осикулопластика, когато понякога се слага и протеза. Ако слуха ви не се е подобрил[quote] и ако в епикризата не пише, че е сложена протеза, значи не е!
  Слагането на протеза винаги трябва се удостовери в документа, който се дава на пациента. Поздрави, д-р Хаус[/quote] Да,в епикризата ми не пише,че е сложена протеза. Но днес ходих на контролен преглед при доц.Цветков,и той ми каза,че са ми сложили протеза,а аз го питам - в епикризата защо не е вписано,че ми е сложена,а той ми отговаря - оставия я тази епикриза,там не е важно.... нямам думи просто!!!!!!
 • Re: След операция от отосклероза
  от BaryFur | 27.10.2011 14:23

  Колегата Хаус винаги е бил прекалено деликатен. Мислите ли, че е етично един час преди преди операция да ви манипулират. Ако някои иска пари да си каже направо. Ако имате крайстенна перфорация това означава опасност от холестеатом. При опасност от холестеатом никой нормален хирург не слага протеза. Прави се само тимпанопластика. Чака се година-две и после, ако няма холестеатом, тогава се прави осикулопластика.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Tsetso | 27.10.2011 09:06

  Благодаря за инфото! Значи в епикризата ми пише следното: ДИАГНОЗА: H66.3 -Отитис медиа супуратива хроника синистра. Статус пост тимпаноосикулопластикам синистра. СТАТУС: Ляво ухо - отоскопия - пристенна перфорация на лява тъпанчева мембрана, обхващаша горните два квадранта. В изследванията които ми правиха преди операцията,снимка на скенер и там другите изследвания,ми пише следното: Вътрешни слухови проходи - с нормално широк лумен и интактни стени. Cochelea - двустранно правилно оформени,с нормални размери. Нормално изобразяване на вестибулумите с латералните полуокръжни каналаи. Нормално развити слухови костици. Епитимпанични рецесуси - в норма. Не се визуализират патологични изменения в областта на каналите на н.фациалис двустранно. Нарушена пневматизация на двете пирамиди с остеосклеротична преустройка на костната структура. Течноеквивалентни плътности се измерват в съхранениете клетки двустранно. Заключение: КТ данни за otitis media supp.chr. ОПЕРАЦИЯ: Тимпаноосикулопластика синистра АНЕСТЕЗИЯ: Обща Ами това е общо взето което ми пише в епикризата и изследванията които съм направил. P.S. Ами нямам си идея дали трябва да се пита пациента,дали да се слага протеза или не. Но доц.Цветков ме извика точно 1ч.преди да ме вкарат в операционната и ме попита следното: Ако се наложи да ви слагаме протеза - желаете ли? Моя отг.разбира се беше - ДА!(все пак желая да си чувам нормално). Защото не всеки пациент искал. Не могъл да бъде категоричен дали ще се наложи,защото така не можал да прецени(смисъл не се виждало или нещо такова ми отг.) Другото което ми каза,че протезата се заплащала и варират м/у цени от 300лв. до към 1800лв. С една дума това си е мой избор дали искам или не искам,все пак някои може да няма възможност след това да заплати протезата. Все още не мога да преценя дали чувам по-добре или не,защото имам тампон в ухото и след като ми го махнат,тогава мога да бъде по категоричен.
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 27.10.2011 07:55

  Здравейте, Цел на операцията при отосклероза (а тази рубрика е за отосклероза) е възстановяване на слуха чрез поставяне на протеза. Много рядко не се слага протеза, което става при някои стари оперативни техники или усложнения. Операцията се започва с идеята, че ще се слага протеза и пациента не се пита дали иска или не. (Но може преизказно да се пита дали ще плати нещо за операцията :-) Може при вас да е правена тимпанопластика с възстановяване на слуховата верига, т.нар. осикулопластика, когато понякога се слага и протеза. Ако слуха ви не се е подобрил и ако в епикризата не пише, че е сложена протеза, значи не е! Слагането на протеза винаги трябва се удостовери в документа, който се дава на пациента. Поздрави, д-р Хаус
 • Re: След операция от отосклероза
  от Tsetso | 26.10.2011 23:52

  Здравейте, Има един въпрос,може и малко смешно да прозвучи,но наистина не зная.:) Значи правих си операция на 20-ти октомври,2011г. във Военна болница на лявото ухо. Но сега вече една седмица след операцията,аз не зная дали имам сложена протеза или нямам(или само тимпопластика)!?! :)) Значи преди операцията в деня,доцент Цветков ми каза,че може да се наложи да ми слага протеза,но не можал да бъде категоричен и трябвало аз да кажа да или не,аз казах естествено ДА. Тя се заплащала и каза цена м/у 350лв.-1800лв.варират. След изписването ми на 24-ти,никой ме уведоми дали имам или нямам сложена протеза. Мисълта ми е ако имам,то трябва да ми кажат да ходя да си я платя,нали така? На касата в болницта ли се заплаща,или!? В епикризата какво трябва да пише точно,ако ми е сложена протеза?
 • Re: След операция от отосклероза
  от HouseMD | 06.10.2011 10:11

  Рабира се, че има правила кое кога може да се оперира. След като сте прочули с едното ухо другото не е спешно. Попаднали сте на добър хирург и следва да му се доверите както когато предлага да се оперирате, така и когато препоръчва да не се оперирате. Правилата ги има в учебниците и книгите, но личния опит на хирурга според мен е по-важен.
 • Re: След операция от отосклероза
  от The Apple | 05.10.2011 12:41

  Юли 2010 доц. Лолов оперира дясното ми ухо. Първоначално чувах добре, но с малко кънтене и не разбирах всичко. Това премина и съм много доволна. Когато преди 3 дни бях на контролен преглед попитах за лявото ми ухо. Преди то чуваше по-добре. Лолов смята, че може да се оперира, но подобрението няма да е значително. Той предлага да се изчака и ако спадането на слуха в него се задълбочи тогава да го оперира. Нека лекарите във форума, ако имат възможност да коментират. Има ли строги критерии кога едно ухо е подходящо да се оперира? Може ли да изпусна някакъв подходящ срок?
 • Re: След операция от отосклероза
  от MinMel | 02.10.2011 10:59

  Това което описвате е ТИМПАНОПЛАСТИКА, по повод перфорирано тъпанче, а не отосклероза! Протезата, за която сте платили и щяла да бъде "директно доставена" е всъщност хонорара за доктора. Д-р Спиридон Тодоров не прави отосклероза - това е доста по-финна работа, а на него малко му треперят ръцете. Като минат няколко месеца, тогава ще се разбере дали е успешна вашата тимпанопластика. Първоначално всички тимпанопластики стават, а после над 50% пак се пробиват.
 • Re: След операция от отосклероза
  от Росица Кирилова | 20.09.2011 15:08

  Здравейте на всички! На мен ми правиха операция на 1 септември, 2011г. сега съм болничен до 26 септември. Нека споделя и моя опит тук. Моята ситуация е малко по-различна - бях с перфорация на тъпанчето на дясното ухо, незнайно от кога и в резултат на какво. От 2004г. започнах редовно да имам възпаления, при което отивах на лекар и всички ми предписваха антибиотици и капки и че ухото трябвало да бъде сухо 6 месеца, за да се мисли за операция - т.е да няма гной в него. Пазя ухото от вода вече 7 години! Не че ми омръзна, а направо се чувствах непълноценен човек, който преди душа се оборудва с всемъзможни тампони, вазелини, тапи и т.н. За плуване - колкото да се намокря, а обожавах едно време да плувам под вода, че и всякакво веселие от високи вълни и пръскане с вода бе заменено от страх да не предизвиквам нова инфекция. Но ухото пак и пак се възпаляваше и така пак чакай 6 месеца и същата работа. Ходих в ВМА, после в Токуда.. същия хал - антибиотици, капки, почистване, правиха ми аудиограми и се оказа, че имам намален слух на ухото с около 40%... Аз си чувах добре, просто не толкова добре както с лявото, но си имаше и предимства - обръщаш се на другата страна и не чуваш хъркащи около теб :) Та тази година след Токуда минаха 6 месеца и ухото ми беше добре. Реших да отида в ИСУЛ да се консултирам, попаднах на д-р Крумова, тя ми каза че ухото е готово за операция, но аз си мислех, че ще ми затворят перфорацията и за 1 ден ще съм като нова. Да, ама не. Отидох на море за една седмица и много се пазих при влизане във водата. Няколко дни преди края на август постъпих в ИСУЛ, бях при д-р Спиридон Тодоров - млад лекар, но всички казваха, че е много добър. Той ми разясни ситуацията, че поради намалението на слуха, операцията не е от най-леките и не е проста, както аз ухилено си мислех. Стоях 6 дни в болницата, направиха ми всякакви изследвания - ПКК, кардиолог, ренген и т.н. пак аудиограма и казаха, че трябва да си купя протеза, която струва 400лв. Протезата направо щяли да я пратят с куриер до д-ра. Така, моя приятел я купи и на 4-тия ден от престоя ми направиха операцияата - от една страна реконструкция на слуховата верига с тази протеза и от друга - тимпанопластика, да затворят перфорацията на тъпанчето. Бях с обща упойка, около 2 часа е продължила операцията. Иначе операцията по здравна каса с клинична пътека - Хирургия за възстановяване на слуха нещо подобно беше. Д-р Тодоров ме беше предупредил, че 2-3 дни ще имам гадене и световъртеж и не трябва да ставам от леглото. За щастие, нямах такива признаци и бях много щастлива. Имам разрез отпред пред ухото, където са бакенбардите, там ми обръснаха малко от косата. Протезата нямам идея от какъв материал е, предполагам, че д-ра трябва да знае кое е най-добре за моя случай. На втория ден ми казаха, че мога леко да стана да се разходя. Наистина е като прохождане за пръв път, слаб си, несигурен. Иначе си имах апетит и не ми се е гадило или да имам някакви странни усещания. Имах постоянно пулсиране на ухото, което отшумя чак преди няколко дни, когато ми свалиха тампона, дефакто след 17-18 дни, гадно е, изнервящо, ама няма начин свикваш. Имах превръзка на цялото ухо, след 10-на дни ми махнаха превръзката и конците, сега и тампоните. Чувствам се доста нормално сега, все едно нищо не е станало, малко ме дразнят шуовете, че сега ги чувам доста добре и вече като се обръщам на другата страна си чувам всичко :) И така, след 15 дни отивам на контролен преглед, дано всичко е наред, пак ще ми правят аудиограма и ще се разбере дали е ок слуха сега. ПОжелавам на всички успех! И благодаря на д-р Тодоров и екипа му, мисля че са се справили чудесно!

Напиши отговор
403 намерени, страница 4 от общо 9